Wat heb ik nodig voor HD-televisie?

HD-tv (High Definition Television) is een televisietechniek die zorgt voor een haarscherp beeld. De hoge beeldkwaliteit is te danken aan het grote aantal beeldlijnen van 720 en 1080. Ter vergelijking: de oudere analoge Europese tv-standaard PAL heeft 576 beeldlijnen. De geluidskwaliteit van HD-tv is ook aanzienlijk beter.

HD-ontvanger

Het is niet mogelijk om met een normale digitale decoder/ontvanger zenders in HD-kwaliteit te bekijken. Je decoder van digitale tv moet HD-beeldkwaliteit ondersteunen. Een HD-decoder heeft als voordeel dat de beeldkwaliteit van de standaard digitale zenders ook iets beter is dan bij een gewone digitale ontvanger.

Vereisten televisie

 • Televisiescherm Je kunt HD-zenders op alle soorten televisies bekijken, maar om van de voordelen van HD-tv te profiteren heb je een Full-HD of HD-Ready scherm nodig. Bijna alle televisies zijn tegenwoordig echter uitgerust met deze mogelijkheid. Dit omdat oude schermen de volledige resolutie van HD niet kunnen tonen. HD-televisies hebben doorgaans een resolutie van 720p, 1080i of 1080p, zodat je volop van de HD-kwaliteit kunt genieten.
 • Aansluiting Verder heeft je televisie een vrije SCART-aansluiting of een vrije HDMI-aansluiting en -kabel nodig.
[esos-buttons title=”Internet, bellen en tv vergelijken” size=”pijl” funnel=”internet-bellen-tv”  url=”/internet-bellen-tv/”]

HD-zenders in je pakket

Veel televisieprogramma’s worden momenteel al in HD-kwaliteit uitgezonden. Verwacht wordt dat over een aantal jaar vrijwel alle zenders deze standaard gebruiken. Door een HD-tv pakket af te sluiten bij een digitale-tv-aanbieder kun je diverse zenders bekijken in HD-kwaliteit.

Voordelen HD-tv

Doordat HD-tv 5 keer meer beeldpunten heeft dan een gewone televisie is er een veel hogere resolutie op het beeldscherm mogelijk. Er zijn meer pixels die ieder een kleur krijgen. Hierdoor is het beeld haarscherp en zijn de getoonde kleuren veel intenser.

Overstappen naar HD-tv

Bij veel digitale-tv-aanbieders kun je direct een HD-ontvanger bestellen bij het digitale-tv-pakket. Op Overstappen.nl kun je per digitale-tv-aanbieding of alles-in-een-pakket zien of er zenders met HD-tv beschikbaar zijn. Een aantal televisieaanbieders rekent echter wel extra kosten voor deze mogelijkheid.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
 • chat
  020 - 760 42 42
  Binnen: 1 min
 • chat
  +3197 - 01 42 02 32 1
  Binnen: 15 min
 • chat
  service@overstappen.nl
  Binnen: 2 uur
 • chat
  Begin chat
  Binnen: 4 min
 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.