Motor importeren | Overstappen.nl

Motor importeren

Heb je in het buitenland een motor gevonden die je graag mee naar huis wilt nemen? Dan moet je eerst een paar stappen doorlopen. Maar hoe werkt dit precies? Op deze pagina lees je alles over het importeren van een motor van binnen én buiten de EU.

Hoe kan ik een motor importeren?

Het importeren van een motor kan op verschillende manieren. Zo kun je ervoor kiezen om een importservice in te schakelen, maar kun je het proces ook zelf doorlopen. De laatste optie is uiteraard goedkoper. Het exacte proces hangt af van de afkomst van de motor:

Importeren vanuit de EU

Komt je nieuwe motor uit een EU-land? Dan heb je geluk en verloopt het proces relatief eenvoudig. Je hoeft in dit geval namelijk geen invoerrechten te betalen. Is de motor bovendien voorzien van een Europese typegoedkeuring? Dan hoeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) ook geen keuring meer uit te voeren en is een identiteitscontrole genoeg.

Voor de registratie van het Nederlandse kenteken maak je een afspraak bij de RDW en doe je bpm-aangifte. Is je nieuwe motor minimaal WA-verzekerd en heb je je nieuwe kentekenplaten geïnstalleerd? Dan mag je hiermee de weg op.

Importeren van buiten de EU

Wanneer de motor uit een land buiten de EU komt, is het proces helaas iets ingewikkelder én duurder. Naast de aankoopprijs en transportkosten betaal je in dit geval namelijk standaard 6% invoerrechten en 21% btw over de totale kosten. De motor moet daarnaast voldoen aan alle Europese technische vereisten en de RDW voert een uitgebreide technische keuring uit. Daarnaast moet je bpm betalen, een kenteken laten maken en je motor minimaal WA-verzekeren voordat je hiermee de weg op mag.

De stappen op een rij:

De exacte stappen hangen dus af van het land van herkomst van je nieuwe motor. Dit zijn de mogelijke stappen op een rij:

 • Documenten controleren: controleer en bewaar het originele kentekenbewijs, de aankoopfactuur, het Certificaat van Overeenstemming (voor EU-import) en de koopovereenkomst.
 • Regel het transport: gebruik een aanhanger, busje of transportbedrijf voor transport binnen de EU. Voor landen buiten de EU is vaak verscheping nodig.
  Invoeren bij de douane: betaal de invoerrechten (6% van de aankoopprijs plus transportkosten) en 21% btw voor motoren van buiten de EU. Binnen de EU zijn geen invoerrechten van toepassing en btw betaal je alleen voor nieuwere motoren (jonger dan 6 maanden en/of minder dan 6.000 kilometer gereden).
 • RDW-keuring: maak een afspraak bij de RDW. Voor motoren met een Europese typegoedkeuring is meestal alleen een identiteitscontrole nodig. Voor motoren van buiten de EU is een uitgebreide technische keuring vereist.
 • Bpm-aangifte: bereken en betaal de bpm. Het bpm-bedrag voor motoren is een percentage van de netto-catalogusprijs.
 • Kentekenplaten bestellen: laat kentekenplaten maken na goedkeuring van de RDW.
  Verzekering afsluiten: sluit minimaal een WA-verzekering af voordat je met de motor de weg op gaat.

Motor importeren: de kosten

Net als het invoerproces zelf, kunnen ook de kosten hiervan flink verschillen. Over het algemeen kun je in 2024 de volgende kosten verwachten:

Binnen de EU

 • Transportkosten: afhankelijk van de afstand en het type transport. Vaak worden motoren vanuit de EU zelf opgehaald met een aanhanger of busje en ben je hiervoor een paar honderd euro kwijt.
 • Identificatiekosten bij RDW: €56,50.
 • Kentekenbewijs: €47,65.
 • Tenaamstelling: €12,50.
 • Bpm: afhankelijk van de cataloguswaarde en afschrijving van de motor. Motoren jonger dan 3 maanden of minder dan 3.000 kilometer worden als nieuw beschouwd voor de bpm.

Buiten de EU

 • Transport en verscheping: varieert sterk, gemiddeld €500,- tot €1.500,-.
 • Invoerrechten: 6% over de aankoopprijs plus de kosten van verscheping.
 • Btw: 21% over de aankoopprijs, verschepingskosten en invoerrechten.
 • RDW-keuringskosten: afhankelijk van de motor en situatie. Je krijgt de kosten te zien wanneer je een afspraak maakt met de RDW.
 • Kentekenbewijs: €47,65.
 • Tenaamstelling: €12,50.
 • Goedkeuringscertificaat: €57,-.
 • Bpm: afhankelijk van de cataloguswaarde en afschrijving van de motor. Motoren jonger dan 3 maanden of minder dan 3.000 kilometer worden als nieuw beschouwd voor de bpm.

Geïmporteerde motor verzekeren

Zodra je motor geïmporteerd is en zo nodig goedgekeurd door de RDW, kun je deze verzekeren. De verzekeringseisen voor geïmporteerde motoren zijn hetzelfde als voor motoren die in Nederland zijn gekocht. Je kunt dan ook kiezen uit de volgende dekkingen:

 • WA-motorverzekering: deze verzekering is verplicht voor alle Nederlandse motorbezitters. Met een WA-motorverzekering ben je gedekt voor schade die je met je motor aan anderen of andermans eigendommen toebrengt.
 • WA beperkt casco: de WA beperkt casco motorverzekering dekt niet alleen WA-schade, maar ook schade aan je eigen motor door bijvoorbeeld door diefstal of brand.
 • All risk: een all risk motorverzekering dekt naast WA-schade bijna alle schade aan je eigen motor. Zelfs wanneer je deze per ongeluk zelf hebt veroorzaakt.
  Aanvullende verzekeringen: extra dekkingen zoals de opzittendenverzekering, rechtsbijstandverzekering en accessoiredekking.

Motorverzekering vergelijken

Op zoek naar een goede motorverzekering? Wij zetten de beste opties voor je op een rij! Vul simpelweg je gegevens in, en wij maken de vergelijking. Zo bespaar je tijd en weet je zeker dat je niet te veel betaalt.

Begin direct met vergelijken!

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
5 minuten 01-07-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

De kosten voor het importeren van een motor zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de aankoopprijs van de motor, de transportkosten naar Nederland, invoerrechten en btw (voor motoren van buiten de EU), bpm (belasting personenauto’s en motorrijwielen), de RDW-keuringskosten en de kosten voor kentekenplaten en verzekering.

Vaak ben je een paar honderd (voor motoren uit de EU) tot een paar duizend (voor motoren van buiten de EU) kwijt.

Een motor uit Duitsland kan goedkoper zijn. Dit komt door verschillen in regelgeving en marktaanbod. Wil je een Duitse motor naar Nederland halen? Dan hoef je geen invoerrechten te betalen. Bovendien betaal je alleen btw voor nieuwere motoren (jonger dan 6 maanden en/of minder dan 6.000 kilometer gereden).

De bpm (belasting personenauto’s en motorrijwielen) voor een motor uit Duitsland wordt berekend op basis van de netto catalogusprijs en de afschrijving van de motor. Voor gebruikte motoren geldt een afschrijvingspercentage afhankelijk van de leeftijd en kilometerstand.

Voor motoren uit de EU, die meestal al een Europese typegoedkeuring hebben, bedragen de kosten in 2024 €56,50 voor een identiteitscontrole. Voor motoren van buiten de EU kan de keuring duurder zijn vanwege de uitgebreide technische keuring die in dit geval nodig is. Specifieke kosten krijg je te zien wanneer je een keuringsafspraak maakt met de RDW.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!