Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Internetnieuws

« Naar Nieuws

7 tips voor meer grip op uw internetsnelheid

20-02-2014

Ben je vaak ontevreden over je internetsnelheid, maar weet je niet precies de oorzaken hiervan? Lees dan onderstaande tips voor meer inzicht in de factoren die uw internetsnelheid bepalen.

4078-WiFi

Tip 1 Voorkom verstoring door elektrische apparatuur

Probeer de directe omgeving van uw draadloze modem vrij te houden van stoorzenders als draadloze thuistelefoons, babyfoons, bekabeling, mobieltjes, magnetrons, adapters, bluetooth-printers, luidsprekers. Let ook op aluminium isolatie achter bijvoorbeeld de radiator.

Tip 2 Zet de modem op de juiste plek

Zet de modem het liefst niet in een hoek, in een kast of op de grond. Zorg verder dat de afstand tussen modem en computer/laptop/tablet/smartphone niet meer dan 10 meter of 1 verdieping is. Hoe groter de afstand, hoe zwakker het internetsignaal. Helaas kunt u weinig doen aan verstoringen door metalen constructies en betonbewapening in vloeren, plafonds en muren. Een apparaatje om WiFi te versterken kan eventueel uitkomst bieden.

3746-Internetverbindingen

Tip 3 Gebruik een netwerkkabel

Een draadloze internetverbinding is trager dan verbinding via een netwerkkabel. Heeft uw draadloze modem de mogelijkheid om een netwerkkabel aan te sluiten? Sluit dan bijvoorbeeld uw laptop hiermee aan. Gebruik het liefst minimaal een UTP CAT5-kabel (type staat meestal op de kabel). Bij slechte of verkeerde kabels is de internetsnelheid niet optimaal.

Tip 4 Snelheid en apparatuur

De apparatuur waarmee u internet, heeft invloed op de internetsnelheid. Een oude computer of verouderd besturingssysteem kan de internetsnelheid niet verwerken. Hetzelfde geldt voor een verouderde netwerkkaart in de computer. Zorg ook dat u de nieuwste versie van de browser geïnstalleerd heeft, zonder toolbars van andere partijen.

Tip 5 Upgrade de internetsnelheid

pijlMerkt u dat u steeds intensiever gebruik maakt van uw internetverbinding? Maken meerdere personen in uw huishouden gelijktijdig gebruik van internet? U kunt dan overwegen uw internetsnelheid te verhogen bij uw provider. Of stap over naar een andere internetaanbieder met sneller internet.

Tip 6 Afstand tot de wijkcentrale

Bij ADSL- en VDSL-internet geldt dat hoe dichter u bij de wijkcentrale woont, hoe hoger de internetsnelheid. Hoe verder weg, hoe lager de snelheid. Bij kabel en glasvezel speelt deze factor niet mee. Bent u aan het internetten via ADSL of VDSL en heeft u interactieve tv via internet aanstaan? Dan heeft dit ook invloed op uw internetsnelheid.

Tip 7 Tijdstip en internetsnelheid

Verder heeft het tijdstip effect op de internetsnelheid. Bij drukte op internet of op een specifieke website, is de internetsnelheid lager. Hierdoor heeft u ‘s avonds vaak minder snel internet omdat meerdere gebruikers gelijktijdig gebruikmaken van hun internetverbinding.

Tip voor uw portemonnee

Besparen-portemonneeBent u al jaren bij dezelfde internetprovider? Kijk dan of een andere aanbieder geen beter aanbod heeft. Als nieuwe klant profiteert u vaak van hoge kortingen, zoals de eerste maanden gratis. Of u krijgt een welkomstcadeau. Heeft u nu een standaard decoder voor digitale televisie? Als u overstapt krijgt u vaak gratis, in bruikleen of met korting een decoder met functionaliteiten als: HD-tv, interactieve tv of programma’s en films opnemen.