Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Energienieuws

« Naar Nieuws

Consuminderen: 10 tips om meer geld over te houden

10-02-2016

Consuminderen gaat voornamelijk over het verminderen van het kopen van nieuwe producten. Dus eigenlijk ook het zuiniger omgaan met de producten die mensen al hebben. Hierdoor hoeven er minder nieuwe producten te worden aangeschaft. Daarnaast is het ook verstandig om te kijken naar waar op bespaard kan worden. Er zijn namelijk veel kosten die elke maand terugkomen. De onderstaande tips helpen als je kosten wilt verlagen en maandelijks meer geld wilt overhouden. 

1. Overzicht maken inkomsten- en uitgaven

Allereerst is het verstandig om, voordat er gestart wordt met het consuminderen een overzicht te maken van wat er maandelijks aan geld binnenkomt. Salaris, toeslagen etc. moeten allemaal worden meegenomen. Daarna kan er gekeken worden naar alle uitgaven die er per maand worden gedaan. De vaste lasten, gas water licht, boodschappen, huur, verzekeringen etc.

2. Vaste lasten besparen – Gas-water-licht

Een makkelijke besparing is om de vaste lasten als gas-water-licht te bekijken. Er is eigenlijk altijd een goedkoper alternatief mogelijk. Hierbij kan er gebruik worden gemaakt van verschillende vergelijkingssites. Maak dan ook gebruik van onze energievergelijker en bespaar direct op de maandlasten. Dit kan naast gas-water-licht ook voor de autoverzekering, tv-bellen-internet en de zorgverzekering. Dit zijn bij elkaar opgeteld hoge kosten elke maand. Op de vaste lasten kan over het algemeen honderden euro`s per jaar bespaard worden.

3. Thermostaat lager zetten

De thermostaat lager zetten is zeker ook een makkelijke besparing op de vaste lasten. Wanneer je de thermostaat het gehele jaar 1 graad lager zet (van 20 graden naar 19 graden) dan bespaart je ongeveer €70,- per jaar. Dit lijkt niet veel, maar als alle tips uit dit artikel worden toegepast dan kan er, alles bij elkaar opgeteld, jaarlijks veel worden bespaard.

4. Apparaten standy uitzetten

Wanneer apparaten uit staan dan lijkt het vaak dat ze geen stroom gebruiken, maar heel vaak staan apparaten nog op standby. Dit betekend dat er nog een lampje brandt en dat er toch nog een klein beetje stroom wordt verbruikt. In een gemiddeld huishouden met een tv, stereo, koffiezetapparaat en computer kan er door alle apparaten echt uit te zetten (dus de stekker eruit) ongeveer € 100,- per jaar worden bespaard.

5. Apparaten repareren – Géén nieuwe kopen (=consuminderen)

Consuminderen houdt zoals gezegd in het minder kopen van nieuwe spullen. Wanneer er dan toch onverhoopt een apparaat, wat echt nodig is, kapot gaat dan kan het soms goedkoper zijn om dit apparaat te laten repareren in plaats van direct een nieuwe te kopen. Het kan ook zeker in sommige gevallen verstandiger zijn om toch een nieuw apparaat aan te schaffen bijvoorbeeld wanneer een apparaat al heel oud is. De keuze voor een nieuw apparaat met een duurzaam energielabel zal bijvoorbeeld een besparing in energiekosten opleveren. Het is in ieder geval slim om te bekijken of repareren een optie is.

6. Halogeenlampen vervangen door Ledlampen of spaarlampen

Een andere makkelijke besparing is het vervangen van halogeenlampen door ledlampen of spaarlampen. Ledlampen en spaarlampen zijn wel duurder in aanschaf, maar de energiekosten die ermee bespaard worden maken dit ruimschoots goed. De ledlamp is misschien wel de beste optie, aangezien het bij spaarlampen soms even duurt voordat de lamp op volle sterkte is. Bij een ledlamp is dit niet het geval. De besparing door het vervangen van een halogeenlamp door een ledlamp is ongeveer €12,- per lamp per jaar.

7. Goede isolatie – Tochtwering deuren & ramen

Het is naast het verminderen van de kosten en het verminderen van het gebruik van energie ook belangrijk om de opgewekte warmte in huis te houden, hierdoor wordt het sneller warm en is het goedkoper om het huis op temperatuur te houden. Wanneer er veel kieren zijn bij ramen en deuren verdwijnt de warmte snel. Hierdoor kan de stroomrekening oplopen terwijl je er eigenlijk niks aan hebt. Het is slim om zelf op een koude dag/avond langs de deurposten en raamkozijnen te voelen of er koude lucht doorheen komt. Eventueel kan je hier zelf wat aan doen, door bijvoorbeeld een tochtstrip te plaatsen, maar je kan ook een specialist inschakelen om de isolatie van de woning te verbeteren.

8. HR-ketel

Door het plaatsen van een HR-ketel ten opzichte van een gewone ketel kan er ook bespaard worden, aangezien een HR-ketel een veel hoger energie rendement heeft. Voor elke euro die je besteed aan energie per maand krijg je meer energie (warmte in uw woning & warm water) terug. De besparing kan oplopen tot ongeveer 20%. Dat betekend dus dat je 20% minder hoeft te stoken, oftewel 20% kostenbesparing.

9. Gordijnen dicht

Dit klinkt misschien als een rare tip, maar door de gordijnen `s avonds dicht te doen bespaar je ongeveer 10% energie. Dit komt voornamelijk doordat ramen (hoe goed geïsoleerd ze ook zijn) kou doorlaten. Door de gordijnen dicht te doen blijft de meeste kou achter het gordijn en komt de kou niet de kamer in. Op deze manier hoef je weer minder te stoken.

10. Energie verbruik checken apparaten

Het is verstandig om te kijken naar hoeveel energie uw apparaten verbruiken. Het kan namelijk soms zijn dat mensen een oude koelkast of televisie hebben die veel energie verbruikt. Een oud apparaat zonder energielabel kan veel energie verbruiken, terwijl een nieuw apparaat met een duurzaam energielabel veel minder energie verbruikt. Kijk dus of het rendabel is om een energiezuinige koelkast, televisies, wasmachine of wasdroger aan te schaffen. Dit lijkt het tegenovergesteld van consuminderen, maar het uiteindelijke doel van consuminderen is het besparen van kosten, zodat je meer geld overhoudt.

TIP: Check ook je hypotheekrente via Homefinance.nl

energie vergelijken

Direct besparen?
Vergelijk & bespaar op je vaste lasten!

Op Overstappen.nl kan je snel én makkelijk alle energieleveranciers vergelijken. Je kan wel tot 200 euro besparen! Ook als eerste het laatste nieuws over de energie ontvangen?

Volg ons via Facebook of Twitter!

Meer energienieuws