Grote bedrijven kunnen verplicht worden om minder stroom af te nemen | Overstappen.nl
13-06-2024

Grote bedrijven kunnen verplicht worden om minder stroom af te nemen

Een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven kan behoorlijke gevolgen hebben voor bedrijven die veel stroom gebruiken. De uitspraak zorgt namelijk voor groen licht voor de aanpassing van het Codebesluit Congestie Management van toezichthouder ACM.

2 minuten 13-06-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

De ACM wil met dit besluit bereiken dat er meer nieuwe organisaties aangesloten kunnen worden op het stroomnet. Energie Nederland, de branchevereniging voor energiebedrijven, had bezwaar gemaakt tegen de aanpassing van de code omdat de belangen van grote gebruikers volgens hen onvoldoende zouden zijn meegewogen door de ACM.

Het nieuwe codebesluit heeft alleen consequenties voor (zeer) grote zakelijke stroomgebruikers die een transportvermogen van 1 megawatt of meer per jaar hebben. Zij kunnen verplicht worden om tegen betaling een deel van hun capaciteit af te staan. Door grootgebruikers minder stroom aan te bieden op de piekmomenten kunnen er veel kleingebruikers worden aangesloten.

Goed nieuws voor bedrijven die wachten op een aansluiting op het elektriciteitsnet

Het besluit is goed nieuws voor bedrijven die wachten op een aansluiting. Het nieuwe codebesluit maakt het voor netbeheerders mogelijk om het gebruik van het elektriciteitsnet beter te managen. Daardoor zijn er meer aansluitingen mogelijk. Op dit moment wachten 9500 bedrijven op een aansluiting.  Netbeheer Nederland heeft een kaart gemaakt met de netcongestie. Handig als je wilt weten of jouw aansluiting doorgang kan vinden. Deze kaart is bedoeld voor partijen die plannen maken waarvoor een nieuwe of verzwaarde grootverbruikaansluiting (netaansluiting groter dan 3x80A) nodig is. Woningen worden over het algemeen wel aangesloten in deze gebieden, al gebeurt het steeds vaker dat verhuizingen moeten worden uitgesteld omdat de woning nog niet aangesloten kan worden.

Wat is netcongestie?

Netcongestie, een overvol elektriciteitsnet, wordt veroorzaakt omdat er als gevolg van de energietransitie veel meer elektriciteit wordt gebruikt dan voorheen. Netcongestie kan worden opgelost door de elektriciteitsnetten uit te breiden. Daar wordt ook hard aan gewerkt door de netbeheerders. Uitbreiding kan als gevolg van personeelstekort en lange procedures echter lang duren.

Bezwaar van Energie Nederland afgewezen

De bezwaren van Energie Nederland zijn dus afgewezen. Het CBb vond de voorstellen van de ACM niet in strijd met de Europese wetgeving op dit gebied. Bovendien stelde de hoogste bestuursrechter dat de schaarste in transportcapaciteit voor stroom toeneemt en dat netbeheerders vaker maatregelen moeten nemen om congestie te voorkomen: “ De maatschappelijke urgentie om zoveel mogelijk gebruikers aan te sluiten op het elektriciteitsnet is groot.” Daarom werd het bezwaar van Energie Nederland afgewezen. Tegen de uitspraak is geen beroep meer mogelijk.

Meer weten over zakelijke energiecontracten? Kijk dan op onze pagina’s voor de zakelijke energiemarkt.

Geschreven door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
2 minuten 13-06-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Terug naar boven