Op vakantie met de auto: vergeten verkeersregels in het buitenland | Overstappen.nl
10-07-2024

Op vakantie met de auto: vergeten verkeersregels in het buitenland

Ga je met de auto op vakantie naar het buitenland? Houd er dan rekening mee dat daar afwijkende verkeersregels kunnen zijn.

2 minuten 10-07-2024
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

De vakantieperiode is aangebroken en Nederlanders pakken de auto om naar hun favoriete vakantiebestemming te gaan. De meeste vakantiegangers richten zich op het inpakken en het voorbereiden van de auto voor de reis, maar uit onderzoek van Allianz Direct blijkt dat Nederlanders vaak een belangrijk aspect over het hoofd zien: de verkeersregels in het buitenland. Wij willen natuurlijk dat jij zonder zorgen op reis kunt gaan, daarom vertellen we je een aantal afwijkende regels in populaire vakantielanden.

Verkeersregels in Duitsland

In Duitsland mag je niet parkeren langs de snelweg. Wanneer je pech hebt moet je je auto dus eerst naar een veilige plek laten slepen. Gaat je hond ook gezellig mee op vakantie? Houd er dan rekening mee dat jouw hond een speciale hondengordel in de auto om moet.

Verkeersregels in Italië

In Italië kan er in veel steden een inrijverbod gelden. Dit is om uitlaatgassen te voorkomen. De zones waarvoor dit geldt, worden aangewezen door middel van het verkeersbord “Zona Traffico Limitato” (ZTL). Rijd deze zones dus niet in, anders word je flink bekeurd. Deze boetes beginnen bij €80,- en kunnen oplopen tot wel €300,-.

Verkeersregels in Spanje

In Spanje kan je een boete krijgen als je als bestuurder aan het rijden bent met blote voeten of zwemkleding aan hebt. Trek dus goede schoenen aan en kruip niet in je zwembroek achter het stuur. Oortjes of een koptelefoon zijn ook verboden als je rijdt.

Verkeersregels in Frankrijk en Zwitserland

Gebruik je Flitsmeister of een soortgelijke app om snelheidswaarschuwingen te krijgen? Zet deze dan uit in Zwitserland en Frankrijk om boetes te voorkomen. Daarnaast is het in Frankrijk, net als in Spanje, ook verboden om oortjes of een koptelefoon op te hebben tijdens het rijden.

Algemene voorbereiding

Voor de meeste landen in Europa geldt dat je een veiligheidshesje, gevarendriehoek en soms een verbanddoos of extra lampjes in je auto moet hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval in Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Spanje en Duitsland. Ook heb je in sommige Europese landen een milieusticker of vignet nodig om door sommige delen van het land te mogen rijden. De kosten hiervan verschillen per land: in Duitsland betaal je bijvoorbeeld €12,50 voor zo’n sticker en voor Frankrijk is dit €4,76.

“Een goede voorbereiding zorgt voor een ontspannen vakantie. Controleer daarom voor vertrek de specifieke regels van het land waar je naartoe gaat. Zo voorkom je dat je voor verrassingen (en boetes!) komt te staan en kun jij zonder zorgen vertrekken naar jouw vakantiebestemming. Fijne reis en geniet van je vakantie!”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 10-07-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.