Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Zorgverzekeringnieuws

« Naar Nieuws

Schippers: “Eigen risico zorgverzekering in 2017 naar 500 euro”

26-04-2016

Laatst bijgewerkt op 19 oktober 2016

Op 20 april 2016 liet minister Schippers van Volksgezondheid tijdens een Kamerdebat over de Zorgverzekeringswet weten dat het eigen risico in 2017 zou kunnen stijgen naar 500 euro. Dit jaar bedraagt het eigen risico al 385 euro.

Paniek

Deze uitspraak zorgde voor paniek in de Tweede Kamer. SP-Kamerlid Renske Leijten reageerde op Schippers: “Het is in het belang van de volksgezondheid dat het eigen risico wordt afgeschaft’, aldus Leijten. ‘Nu al mijden meer dan een half miljoen mensen zorg omdat zij het eigen risico niet meer kunnen betalen. Met groot gevaar voor hun gezondheid.” Volgens haar is het eigen risico een boete op ziek zijn waarbij met name de lage inkomens geraakt worden. Eerder liet de SP weten het eigen risico te willen afschaffen.

Ingrijpen

Schippers zegt dat het volgende kabinet zich moet blijven inspannen om de stijgende zorgkosten in te dammen. Gebeurt dit niet, dan is de verhoging van het eigen risico bijna onvermijdelijk volgens de minister. De partij van Schippers, de VVD, was tien jaar geleden deels verantwoordelijk voor de afschaffing van het ziekenfonds. De partij vond het niet eerlijk dat mensen met hogere inkomens meer zorgkosten moesten betalen. Het doel hiervan was om de zorg betaalbaarder te maken, maar niet iedereen is het erover eens dat dat doel behaald is.

September 2016 – Eigen risico blijft gelijk in 2017

Bronnen in Den Haag bevestigden op 6 september 2016 dat voor het eerst in jaren het eigen risico in 2017 gelijk blijft. Dit betekent dat het eigen risico op 385,- euro zal blijven staan. Dit in tegenstelling tot de afgelopen jaren, waarin het eigen risico elk jaar flink steeg. Vanaf 2008 is het verplicht eigen risico ingevoerd en stond het toen op 150,- euro. Het kabinet stelt ieder jaar de hoogte van het verplicht eigen risico vast.

Geen afschaffing eigen risico in 2017

Eerder deze week pleitte PVV en GroenLinks alsnog voor de afschaffing van het eigen risico. Momenteel is het onderwerp een onderdeel geworden van de verkiezingscampagne. SP wil naast het eigen risico ook dat zorgverzekeraars worden afgeschaft. Hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot van de Maastricht University legt aan RTL Z uit: “Niet iedereen heeft een spaarpotje voor het eigen risico. Het pleidooi voor het afschaffen van het eigen risico heeft hiermee te maken. Als mensen naar het ziekenhuis moeten kan niet iedereen dit bedrag in een keer betalen”.

De reden dat er nu gekozen is voor een gelijk eigen risico in 2017 heeft er waarschijnlijk mee te maken dat het afschaffen van het eigen risico zo’n 3,8 miljard euro zal kosten.

Verplicht eigen risico 2017

Hoe werkt het eigen risico?

Iedere inwoner van Nederland is verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten. Een basisverzekering bestaat uit een verplicht- en een vrijwillig eigen risico. Het eigen risico is ingevoerd zodat mensen bewuster met zorg omgaan. Mensen hebben hierdoor meer inzicht in wat zorg kost omdat ze de kosten kunnen inzien. Het verplicht eigen risico betaal je voor een groot gedeelte van de zorgkosten die door de basisverzekering worden vergoed zoals bloedprikken en medicijnen. Indien het eigen risico is ‘volgestort’, vergoedt je zorgverzekeraar de zorgkosten en de behandelingen die volgen. Naast het verplicht eigen risico van 385,- euro kun je ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Het vrijwillig eigen risico is kies je zelf en is dus niet verplicht. Door het verhogen van je vrijwillig eigen risico krijg je korting op je maandelijkse premie. Het verhogen van je eigen risico is niet altijd verstandig. Je moet immers het hoge bedrag uit eigen zak kunnen betalen mocht je onverwachts hoge zorgkosten maken.

Ben je 18 jaar of ouder, dan moet je verplicht het eigen risico betalen voor de basiszorg die onder het eigen risico valt. Met uitzondering van huisartszorg valt verder bijna alle zorg uit je basisverzekering onder het eigen risico. Ieder jaar wordt dit bedrag opnieuw vastgesteld door de overheid. Als je zorgkosten maakt die onder het verplicht eigen risico vallen krijg je hier bericht over van je zorgverzekeraar. Valt zorg onder de aanvullende verzekering? Dan betaal je nooit een eigen risico.

Voor welke zorg in 2017 geldt het eigen risico en welke niet?

Wel- of geen eigen risico

Wanneer betaal je een eigen bijdrage?

Het kan ook voorkomen dat je een eigen bijdrage moet betalen. Een eigen bijdrage is niet hetzelfde als eigen risico. De overheid bepaalt hoe hoog de eigen bijdrage is en waar je een eigen bijdrage voor moet betalen. Je betaalt een eigen bijdrage in geval van kraamzorg, brillen of contactlenzen, kunstgebit, hoortoestellen, pruiken, bepaalde geneesmiddelen, zittend ziekenvervoer (per auto of openbaar vervoer) en orthopedische schoenen.

Voorbeelden: Bij hoortoestellen voor 18 jaar en ouder geldt een eigen bijdrage van 25%. Voor kraamzorg thuis geldt een wettelijke eigen bijdrage van 4,20 per uur.

Alles als eerste weten over de zorgverzekering 2017?

Vind je het belangrijk om op de hoogte te blijven van de veranderingen in de zorg, zodat je goed voorbereidt een nieuwe zorgverzekering 2017 kiest? Schrijf je dan in voor de Zorg Alert. Met de Zorg Alert brengen wij je op de hoogte van de meest belangrijke veranderingen en geven wij je een seintje wanneer je zorgverzekeringen kunt gaan vergelijken.

Het zorgseizoen komt eraan! Wil jij ook als eerste op de hoogte zijn van al het nieuws over zorg? Schrijf je direct in voor onze Zorg Alert.

Zorgverzekering vergelijken

Meer nieuws