Grote energiepartijen verliezen van jonge prijsvechters

Amsterdam, 17 januari 2014 –  Van alle energieleveranciers in Nederland was Nuon over 2012 en 2013 per saldo het minst populair onder de gebruikers van Overstappen.nl; de energiegigant verloor ten opzichte van de andere energiepartijen de meeste klanten. Hierna volgen Eneco en Oxxio. Dit blijkt uit de jaarlijkse analyse van de energiemarkt van Overstappen.nl onder ruim 46 duizend huishoudens. Opvallend is dat relatief nieuwe aanbieders naar verhouding meer nieuwe contracten hebben afgesloten dan de gevestigde namen. De grootste stijger is Greenchoice, gevolgd door Budget Energie en Essent.

“Grote aanbieders zoals Nuon verliezen relatief veel huishoudens als klant, omdat zij van oudsher de grootste partijen zijn met veel ‘slapende’ klanten”, zegt Jelle Feenstra van Overstappen.nl. “Maar steeds meer mensen stappen over, ten opzichte van vorig jaar is de overstapmarkt met ruim 10 procent gegroeid. Huishoudens kijken kritischer naar hun portemonnee en dat is waar de nieuwe aanbieders op inspelen. Met agressieve prijsstrategieën bieden zij overstappers hoge kortingen en zijn zij een stuk aantrekkelijker dan de gevestigde namen.”

Switchmarkt

In 2012 was Essent de grote winnaar, maar in 2013 zijn hun resultaten minder. Essent verwelkomde in 2012 een grote groep huishoudens, maar raakte een groot deel in het afgelopen jaar weer kwijt. “Veel van hun klanten zijn het inmiddels gewend te switchen. Dit blijkt ook uit de nieuwe cijfers. Een groot deel van alle overstappers switcht van Essent naar andere aanbieders”, aldus Feenstra. Vooral Greenchoice blijkt hier populair als nieuwe leverancier. “Maar Essent ontvangt ook weer switchers van andere partijen. Je ziet dus duidelijk dat de markt aan verandering onderhevig is.”

Grafiek-energieoverstapmarkt

Besparen

Klanten die bij een leverancier blijven nadat hun oorspronkelijke contract is afgelopen betalen nog altijd meer dan nodig. Leveranciers veranderen na afloop van een vast contract (meestal voor één jaar) de prijs in een variabel tarief. “Dit pakt voor de zogenaamde slapers vrijwel altijd behoorlijk onvoordelig uit. Het loont dus de moeite om de duur van een energiecontract goed in de gaten te houden”, aldus Feenstra. 

Over Overstappen.nl

Het belangrijkste doel van Overstappen.nl is consumenten helpen te besparen op hun maandelijkse vaste lasten. Overstappen.nl maakt de markt transparanter waardoor consumenten de best passende aanbieding bij hun persoonlijke situatie, wensen en budget kunnen kiezen. Overstappen.nl is in 2012 samen gegaan met EasySwitch.nl.