Waarom een reisverzekering nodig voor vakantie? | Overstappen.nl

Waarom een reisverzekering nodig voor vakantie?

Snel navigeren naar

Klaar om te gaan als je je reis of vakantie hebt geboekt? Misschien nog niet helemaal. Want heb je al aan de verzekeringen gedacht? Hiermee bedoelen we niet je zorgverzekering, maar een kortlopende of doorlopende reisverzekering.

Want hoewel je enorm uitkijkt naar je aankomende reis of vakantie, je kunt altijd voor (vervelende) verrassingen komen te staan. Daarom leggen we op deze pagina uit waarom het verstandig is om een reisverzekering af te sluiten voor je vakantie.

Waarom heb je een reisverzekering nodig?

Je bent niet de enige die niet weet of een reisverzekering wel nodig is. Er zijn nog steeds veel reizigers die besluiten om de verzekering te laten voor wat het is. Zo veel kan er niet misgaan, toch?

Eigenlijk voorkom je met een reisverzekering dat je niet de juiste hulp krijgt of dat je veel geld moet betalen, bijvoorbeeld na een ongeluk. Nu kun je je afvragen of een reisverzekering verplicht is, maar daar komen we later op terug. Laten we eerst eens naar de grootste voordelen kijken, want die zijn er:

  • Vergoedingen: Heb je veel kosten gemaakt aan medische zorg of aan vervangend vervoer, omdat je bijvoorbeeld schade had? Met een reisverzekering kunnen deze kosten vergoed worden.
  • Lage premies: Wist je dat een reisverzekering lage premies heeft? Nu hangen de exacte kosten af van de verzekeraar, maar je bent er geen honderden euro’s per jaar aan kwijt.
  • Dekkingen kiezen: Vind je dat je een reisverzekering nodig hebt? Je kunt zelf de aanvullende dekkingen kiezen, waardoor je de verzekering persoonlijk kunt samenstellen.
  • Stress verminderen: Tot slot kan een reisverzekering ook stress en spanning wegnemen. Met deze verzekering weet je namelijk zeker dat je passende hulp krijgt en hierop kunt besparen.

Redenen waarom een reisverzekering verstandig is

Je kunt van mening zijn dat een reisverzekering niet nodig is. Dat is niet gek, want je houdt er geen rekening mee dat er iets vervelends gebeurd op je reis- of vakantiebestemming. Maar er kunnen wel een aantal situaties voorkomen waarin het verstandig kan zijn.

Zekerheid op medische hulp

Je kunt onverhoopt ziek worden of een ongeluk krijgen. Het enige wat je op dat moment wil, is de nodige medische hulp of medicijnen krijgen. Een reisverzekering zorgt ervoor dat je hiervoor financiële compensatie krijgt. Niet alleen dat, de medische kosten worden ook vergoed. Want in het buitenland worden niet alle kosten vergoed vanuit je zorgverzekering, hier kan een maximum aan zitten tot aan het Nederlandse tarief.

Vergoedingen als je naar huis moet

Je hebt waarschijnlijk lang gespaard voor je reis of vakantie. Hoewel je er liever niet vanuit gaat, het kan wel gebeuren dat je plotseling eerder naar huis moet en je de reis niet helemaal af kunt maken. Bijvoorbeeld vanwege familieomstandigheden. Het is niet alleen jammer, je maakt ook extra (reis)kosten. Met een reisverzekering kan dit vergoed worden.

Je kunt je bagage verzekeren

In je koffer zitten al je persoonlijke bezittingen waar je uiteraard zuinig op bent. Toch kan je in een vliegtuig of op een vliegveld je spullen uit het oog verliezen. Nu kan dit vanuit de reisverzekering vergoed en zelfs vernieuwd worden, maar dat ligt aan de verzekeraar. Met een bagageverzekering ben je gedekt voor diefstal, verlies of schade aan je bezittingen.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Of en waarom je een reisverzekering nodig hebt, dat is aan jou om te beslissen. Als je dit besloten hebt, is het handig om de juiste verzekering te kiezen die bij jou en de reis of reizen past.

  • Kortlopende reisverzekering: Ga je slechts 1 keer per jaar op vakantie of reis, binnen of buiten Nederland? Een kortlopende reisverzekering start op de dag dat je op vakantie gaat, en eindigt wanneer je thuiskomt. Daarmee stoppen ook de kosten.
  • Doorlopende reisverzekering: Ga je er meerdere keren tussenuit, voor meer dan 20 dagen per jaar? Een doorlopende reisverzekering geldt het hele jaar, waardoor je hier geen omkijken meer naar hebt. Wel kan er een maximaal aantal dagen gelden dat je op reis mag zijn. Dit begint bij 6 weken en kan doorlopen tot een volledig jaar. Bij een doorlopende reisverzekering betaal je een maandelijkse premie.

Reisverzekering creditcard

Sommige reizigers vinden het handig om een creditcard op zak te hebben als ze op reis of vakantie gaan. Waarom? Omdat hier standaard een aantal verzekeringen bij zitten. Niet alleen voor diefstal of schade, maar ook een reisverzekering. Zo ben je bijvoorbeeld verzekerd voor vertraging en zelfs voor pechhulp. Maar kun je de creditcard gebruiken als uitgebreide reisverzekering?

Het kan, maar je kunt er niet helemaal van op aan. Want heb je de reis nog niet of deels afbetaald? Dan is de verzekering niet geldig. Je kunt er alleen gebruik van maken als je de creditcard hebt gebruikt om alle reisonderdelen te betalen. Dus niet alleen de vliegtickets en de accommodatie, maar alles wat erbij hoort.

Heb ik een reisverzekering nodig in Europa?

Moet ik een reisverzekering afsluiten als ik binnen de grenzen van Europa blijf? Je bent niet de enige die zich dit afvraagt. Dit kan inderdaad verstandig zijn. Zelfs binnen Europa kun je te maken krijgen met dezelfde kosten als elders in de wereld. Denk aan kosten voor repatriëring, medische kosten of pechhulp.

Is een reisverzekering verplicht?

Er wordt veel gesproken en geschreven over reisverzekeringen, zowel binnen als buiten Europa. Daardoor kun je de indruk krijgen dat een reisverzekering verplicht is, maar dat is niet het geval. Een reisverzekering kan nodig en verstandig zijn, vooral als je wilt voorkomen dat er een dikke rekening op de mat ligt bij thuiskomst. Maar de keuze maak je nog altijd zelf.

Welke dekkingen zijn verstandig?

Vind je dat een reisverzekering nodig is in jouw geval? Dan is het goed om te weten dat er verschillende aanvullende dekkingen zijn.

Wintersportdekking

We denken vooral aan tropische landen als we het hebben over vakanties en reizen. Maar ben je juist een liefhebber van wintersport? Dan kan een wintersportdekking een goede, aanvullende dekking zijn voor jou. Hiermee wordt bijvoorbeeld schade of diefstal aan je wintersportuitrusting vergoed.

Geneeskundige kosten

Bij een reisverzekering zijn de medische kosten zeker niet altijd gedekt. . Er kunnen ingrepen of behandelingen zijn die niet worden gedekt door je zorgverzekering, waardoor je zelf voor de kosten opdraait. Wil je dit voorkomen? Dan kun je kiezen voor een aanvullende dekking op geneeskundige kosten.

Risicovolle sporten

Houd je wel van avontuur en ga je juist op reis om dat op te zoeken? Wil je dingen als off- piste skiën, bergbeklimmen of parachutespringen ondernemen? Bij pech of een ongeval keert een standaard reisverzekering niet altijd uit. Met de risicovolle sporten dekking ga je wel voorbereid en verzekerd op pad.