Reisverzekering negatief reisadvies | Overstappen.nl

Reisverzekering negatief reisadvies

Een reisadvies wordt afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en geeft aan of er veiligheidsrisico’s zijn in dat land. Een reisadvies kan veranderen als er bijvoorbeeld sprake is van een epidemie, natuurramp, oorlog of als er grote (politieke) demonstraties zijn. Een reisadvies is verdeeld in vier verschillende kleurcodes: groen, geel, oranje en rood.

De verschillende kleurcodes

Het Ministerie heeft contact met zowel Nederlandse als andere Europese ambassades, hulporganisaties, de lokale overheid en pers. Met het reisadvies dat daaruit volgt, is het duidelijk voor reizigers wat ze kunnen verwachten in dat land. Dit reisadvies kan gevolgen hebben voor je reisverzekering of annuleringsverzekering. Hierbij is een groen advies de normale situatie zonder bijzondere veiligheidsrisico’s en een rood advies de gevaarlijkste situatie.

Code groen: veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met Nederland
Code geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
Code oranje: ernstige veiligheidsrisico’s
Code rood: zeer ernstige veiligheidsrisico’s

Als er in een land een kleurcode oranje of rood is, betekent dit automatisch dat er een negatief reisadvies geldt. Op de website van de Rijksoverheid kun je het reisadvies opzoeken voor elk land.

Een land krijgt niet zomaar een negatief reisadvies. Dit betekent dat de situatie erg gevaarlijk is, voor je veiligheid of je gezondheid of voor allebei. Bereid je reis zorgvuldig voor als je naar zo’n land gaat en bedenk goed hoe groot de noodzaak is om er naartoe te reizen.

Reisverzekering bij negatief reisadvies

Ook als je reist naar een land met een negatief reisadvies is het mogelijk om een reisverzekering af te sluiten. Hierbij ben je verzekerd voor alle schades die in een normale situatie ook gedekt zouden zijn, zoals schade aan je bagage. Schades die te maken hebben met het negatieve reisadvies zijn niet verzekerd. Ook kosten die je maakt omdat je bijvoorbeeld langer in het land moet blijven, worden niet gedekt.

Negatief reisadvies voor het boeken

Bij de meeste verzekeraars ben je niet gedekt als je reist naar een land met een negatief reisadvies. Gaat het om een noodzakelijke reis, bijvoorbeeld voor een uitvaart? Dan ben je vaak wel gewoon verzekerd.

Negatief reisadvies na het boeken

Als je een vakantie hebt geboekt terwijl het land van bestemming een positief reisadvies heeft, kan het gebeuren dat de situatie in het land verandert. Het veranderen naar een negatief reisadvies na het boeken van de reis is bij sommige verzekeraars een geldige annuleringsreden. Het ligt er hierbij ook aan of de kleurcode oranje of rood wordt. Bij code oranje krijg je (deels) je geld terug en deze kosten kun je vaak verhalen bij je reisorganisator of touroperator. Bij code rood mag je gratis annuleren en moet de reisorganisatie de totale reissom terugbetalen binnen 14 dagen. Raadpleeg hiervoor jouw verzekeraar.

Annuleringsverzekering bij negatief reisadvies

Heb je bij je reisverzekering ook een annuleringsverzekering afgesloten? Als je wilt annuleren vanwege een negatief reisadvies dat niet met corona te maken heeft, worden kosten soms beperkt vergoed. Heb je te maken met een onverwacht negatief reisadvies of een corona-uitbraak? Soms ben je dan wel verzekerd met een extra (allrisk) annuleringsverzekering, alleen als de reisorganisatie geen oplossing biedt en je de polis hebt afgesloten voor de corona pandemie (11 maart 2020).

Bij andere aanleidingen geldt je annuleringsverzekering vaak wel: ernstige ziekte, verschoven examens, ontslag of het niet krijgen van een verplicht visum. Hier kan je meer over lezen op de annuleringsverzekering pagina.

Calamiteitenfonds

Het Calamiteitenfonds is een stichting en betaalt extra kosten in het geval van een calamiteit. Denk hierbij aan een natuurramp, terrorismedreiging of oorlog. Ze betalen ook uit wanneer je reisorganisatie in de financiële problemen komt. Belangrijk punt hierbij is dat de reisorganisatie wel lid moet zijn van de Stichting Calamiteitenfonds Reizen (SCR). Ook geldt het alleen voor vakantiereizen.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
4 minuten 10-07-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Er zijn vier verschillende soorten reisadviezen. Van meest veilig tot minst veilig zijn dat: groen, geel, oranje, rood.

In de meeste gevallen kan dit wel gewoon, als er tenminste nog vluchten naar dat land gaan. Het heeft wel gevolgen voor je reisverzekering zoals je hierboven kunt lezen.

Dit ligt eraan of dit gebeurt voor of nadat je de reis geboekt hebt en of je het via een reisbureau of reisorganisatie hebt geboekt. Check dit altijd bij je reisverzekeraar.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

/assets/danielle-claude-belanger-NUQhvaT_rWA-unsplash-scaled-e1720526464260.jpg
Pers

Bijna 40% Nederlanders vreest diefstal op vakantie

Uit een onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat bijna 40% van de Nederlanders vreest voor diefstal van waardevolle spullen tijdens vakanties. Jongeren maken zich vooral zorgen over bagageverlies, terwijl ouderen relatief onbezorgd zijn over reisgerelateerde problemen.

/assets/maarten-duineveld-pmfJcN7RGiw-unsplash-scaled-e1711024908613.jpg
Reisverzekering

Een 10% stijging van het aantal wintersporters met letsel of pech

Lees hier meer over de stijging van het aantal gemelde ongelukken tijdens afgelopen wintersportseizoen.

/assets/marco-ceschi-cw32bXq5JFo-unsplash-scaled-e1708008318186.jpg
Reisverzekering

2023: Succesvol jaar voor de reisbranche met interessante trends

De reisbranche kijkt tevreden terug op een succesvol 2023 en heeft hoge verwachtingen voor een voortzetting van deze positieve trend in 2024. Sinds mei 2023 is er een opmerkelijke toename in het aantal boekingen, vooral voor vakanties buiten Europa, wat duidt op een terugkeer naar het niveau van voor de Covid-19-pandemie.

/assets/IMG_20230102_104149.jpg
Reisverzekering

Wintersport 2023-2024: Trends en inzichten

Het wintersportseizoen 2023-2024 is van start gegaan! In dit artikel krijg je informatie uit een recent onderzoek over de trends en inzichten in de wereld van wintersport. Lees meer over de stijging in populariteit en uitgaven, vroegtijdige boekingen, favoriete bestemmingen en de overweging om een verzekering af te sluiten.

/assets/gemmmm-912dbRKHTII-unsplash-scaled.jpg
Reisverzekering

Aardbeving in Marokko: Hoe handelen de reisorganisaties en reizigers?

Lees in dit artikel meer over de verwoestende aardbeving in Marokko. Kom te weten hoe reisorganisaties hiermee omgaan, wat reizigers doen en wat jij moet doen als jij in Marokko bent of hier nog heen gaat.