Reisverzekering negatief reisadvies
Een reisadvies wordt afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en geeft aan of er veiligheidsrisico’s zijn in dat land. Een reisadvies is verdeeld in vier verschillende kleurcodes: groen, geel, oranje en rood.
De verschillende kleurcodes
Het Ministerie heeft contact met zowel Nederlandse als andere Europese ambassades, hulporganisaties, de lokale overheid en pers. Met het reisadvies dat daaruit volgt, is het duidelijk voor reizigers wat ze kunnen verwachten in dat land. Dit reisadvies kan gevolgen hebben voor je reisverzekering of annuleringsverzekering. Hierbij is een groen advies de normale situatie zonder bijzondere veiligheidsrisico’s en een rood advies de gevaarlijkste situatie.
Code groen: veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met Nederland
Code geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
Code oranje: ernstige veiligheidsrisico’s
Code rood: zeer ernstige veiligheidsrisico’s
Als er in een land een kleurcode oranje of rood is, betekent dit automatisch dat er een negatief reisadvies geldt. Op de website van de Rijksoverheid kun je het reisadvies opzoeken voor elk land.
Een land krijgt niet zomaar een negatief reisadvies. Dit betekent dat de situatie erg gevaarlijk is, voor je veiligheid of je gezondheid of voor allebei. Bereid je reis zorgvuldig voor als je naar zo’n land gaat en bedenk goed hoe groot de noodzaak is om er naartoe te reizen.
Reisverzekering bij negatief reisadvies
Ook als je reist naar een land met een negatief reisadvies is het mogelijk om een reisverzekering af te sluiten. Hierbij ben je verzekerd voor alle schades die in een normale situatie ook gedekt zouden zijn, zoals schade aan je bagage. Schades die te maken hebben met het negatieve reisadvies zijn niet verzekerd. Ook kosten die je maakt omdat je bijvoorbeeld langer in het land moet blijven, worden niet gedekt.
Negatief reisadvies voor het boeken
Bij de meeste verzekeraars ben je niet gedekt als je reist naar een land met een negatief reisadvies. Gaat het om een noodzakelijke reis, bijvoorbeeld voor een uitvaart? Dan ben je vaak wel gewoon verzekerd.
Negatief reisadvies na het boeken
Als je een vakantie hebt geboekt terwijl het land van bestemming een positief reisadvies heeft, kan het gebeuren dat de situatie in het land verandert. Het veranderen naar een negatief reisadvies na het boeken van de reis is bij sommige verzekeraars een geldige annuleringsreden. Het ligt er hierbij ook aan of de kleurcode oranje of rood wordt. Bij code oranje krijg je (deels) je geld terug en deze kosten kun je vaak verhalen bij je reisorganisator of touroperator. Bij code rood mag je gratis annuleren en moet de reisorganisatie de totale reissom terugbetalen binnen 14 dagen. Raadpleeg hiervoor jouw verzekeraar.
Annuleringsverzekering bij negatief reisadvies
Heb je bij je reisverzekering ook een annuleringsverzekering afgesloten? Als je wilt annuleren vanwege een negatief reisadvies dat niet met corona te maken heeft, worden kosten soms beperkt vergoed. Heb je te maken met een onverwacht negatief reisadvies of een corona-uitbraak? Soms ben je dan wel verzekerd met een extra (allrisk) annuleringsverzekering, alleen als de reisorganisatie geen oplossing biedt en je de polis hebt afgesloten voor de corona pandemie (11 maart 2020).
Bij andere aanleidingen geldt je annuleringsverzekering vaak wel: ernstige ziekte, verschoven examens, ontslag of het niet krijgen van een verplicht visum. Hier kan je meer over lezen op de annuleringsverzekering pagina.
Calamiteitenfonds
Het Calamiteitenfonds is een stichting en betaalt extra kosten in het geval van een calamiteit. Denk hierbij aan een natuurramp, terrorismedreiging of oorlog. Ze betalen ook uit wanneer je reisorganisatie in de financiële problemen komt. Belangrijk punt hierbij is dat de reisorganisatie wel lid moet zijn van de Stichting Calamiteitenfonds Reizen (SCR). Ook geldt het alleen voor vakantiereizen.
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Grote verschillen in dekking reisverzekering bij schade aan bagage
Er zijn grote verschillen tussen reisverzekeraars als het gaat om de dekking van schade aan bagage. Dit blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl.
Ruim driekwart jongeren bang voor diefstal smartphone op vakantie
Ruim driekwart (76%) van de jongeren in Nederland is bang voor diefstal van hun smartphone op vakantie. Van de 55-plussers is maar 35% bang voor zo’n situatie. Deze groep heeft ook vaker een aanvullende reisverzekering.
Bijna 40% Nederlanders vreest diefstal op vakantie
Uit een onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat bijna 40% van de Nederlanders vreest voor diefstal van waardevolle spullen tijdens vakanties. Jongeren maken zich vooral zorgen over bagageverlies, terwijl ouderen relatief onbezorgd zijn over reisgerelateerde problemen.
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.