Off-piste verzekering | Overstappen.nl

Off-piste verzekering

Als je op wintersportvakantie gaat, is het eerste waar je aan denkt natuurlijk alle basisonderdelen die je nodig hebt om te kunnen skiën of snowboarden. Toch zijn er meer dingen die handig zijn om van tevoren te regelen. Waag jij je vaak buiten de reguliere pistes? Dan is het goed om te weten dat je doorgaans een aparte reisverzekering nodig hebt.

Wat betekent off-piste skiën?

Eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming, is het mogelijk om verschillende afdalingen te kiezen. De kleur geeft de moeilijkheidsgraad aan en de ervaring die hiervoor nodig is. Voor sommige wintersporters is het interessant om te kiezen voor een route off-piste. Maar wat betekent het als je je waagt aan off-piste skiën of snowboarden?

De term is alleszeggend. Het betekent dat je je waagt buiten de skipistes om. Je wijkt dus letterlijk van de normale route af.

Nu lijkt off-piste skiën of snowboarden een prima alternatief te zijn voor de drukte op de skipistes. Maar off-piste betekent wel dat je meer risico kunt lopen. Zo kun je obstakels tegenkomen op de route en bestaat er zelfs lawine- of instortingsgevaar. Een alternatieve route kan namelijk betekenen dat je geen zekerheid hebt. Verzekeraars kunnen daar net zo over denken.

Is off-piste verzekerd?

Off-piste skiën kan een unieke ervaring zijn. Niet gek dus, dat veel skiërs en snowboarders kiezen voor een alternatieve route – ondanks het gevaar. De meeste verzekeraars zijn vrij streng en resoluut als het om een reisverzekering en off-piste skiën gaat.

Waarom? Wanneer je gewond, geblesseerd of vermist raakt, moet er hulpverlening en zelfs een actie op touw gezet worden om je te kunnen helpen. Dit kan veel geld kosten. Verzekeraars willen dit liever niet vergoeden. Maar er zijn wel een aantal uitzonderingen op de regel.

Zo kun je wel off-piste verzekerd zijn als er een ervaren en gecertificeerde gids of instructeur meegaat. Ook ben je verzekerd als de off -piste-route geen lawinegevaar kent. Hierbij wordt er gekeken naar de lawinegevaar code; deze moet lager dan niveau 4 blijven. Alleen in dat geval kunnen de kosten van schade of een ongeval vergoed worden. Het is aan te raden om dit per verzekeraar goed te onderzoeken, omdat niet iedere verzekeraar off-piste wil verzekeren.

Wintersportdekking

Bovenop de reisverzekering is ook een wintersportdekking mogelijk. Dit is een aanvullende dekking die je bovenop de basis reisverzekering kunt afsluiten. Het gaat dan niet om het vergoeden van medische kosten die gemaakt zijn op de wintersportreis, maar wel om het vergoeden van bijvoorbeeld schade of diefstal aan je (gehuurde) ski- of snowboarduitrusting.

Het is dan ook mogelijk dat je een vervangende uitrusting krijgt. Daarnaast kunnen skidagen of lessen vergoed worden als deze door gezondheidsproblemen gemist zijn. Het is handig om dit vooraf uit te zoeken, want de dekkingen verschillen per verzekeraar.

Welke dekkingen bij off-piste?

Er bestaan geen speciale off-piste verzekeringen. Afwijken van de pistes kan risico’s meebrengen. Alleen met een instructeur aan boord kan een verzekeraar bepaalde kosten vergoeden. Wintersport valt onder ‘bijzondere sporten’ en daarom kun je niet alleen uitgaan van een basisverzekering. Er zijn extra dekkingen mogelijk:

Geneeskundige kosten

Landen als Oostenrijk en Zwitserland staan, net als Amerika, bekend om de hoge medische kosten. Mocht je een ongeluk krijgen op de piste, dan kan de dekking van je reguliere zorgverzekering niet voldoende zijn om de gemaakte kosten op te vangen. Met een medische kosten dekking bij je reisverzekering kan dit wel worden vergoed. Dit kan ook voor medicijnen of behandelingen gelden.

Ongevallendekking

Het kan ook gebeuren dat je een ernstig ongeluk krijgt of blijvende schade overhoudt. Bij een ongevallendekking keert de verzekeraar uit wanneer je komt te overlijden of blijvend letsel oploopt.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
4 minuten 27-06-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Dit zijn pistes of skiroutes buiten de reguliere pistes om. Je kunt het ook zien als buitengebied en deze gebieden kunnen extra risico’s vormen. Deze gebieden worden niet gecontroleerd door piste bemanning en zijn niet afgezet met stokken.

Alleen met de wintersportdekking is het mogelijk om onder andere diefstal of schade vergoed te krijgen van de verzekeraar. Langlaufen en wandelen zijn vrijwel altijd standaard verzekerd. Repatriëring valt wel binnen de basis reisverzekering, maar afvoeren met een helikopter of banaan vanaf de piste niet. Hiervoor moet je een medische kosten dekking afsluiten, die ook dekking biedt voor hoge ziekenhuiskosten.

Een basis reisverzekering kan niet alle kosten of beschadigingen opvangen tijdens je wintersportvakantie. Daarom kan het verstandig zijn om wel een wintersportdekking af te sluiten. Zo ben je verzekerd voor schade of diefstal van je wintersportuitrusting en ontvang je de benodigde hulp op de piste.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

/assets/danielle-claude-belanger-NUQhvaT_rWA-unsplash-scaled-e1720526464260.jpg
Pers

Bijna 40% Nederlanders vreest diefstal op vakantie

Uit een onderzoek van Overstappen.nl blijkt dat bijna 40% van de Nederlanders vreest voor diefstal van waardevolle spullen tijdens vakanties. Jongeren maken zich vooral zorgen over bagageverlies, terwijl ouderen relatief onbezorgd zijn over reisgerelateerde problemen.

/assets/maarten-duineveld-pmfJcN7RGiw-unsplash-scaled-e1711024908613.jpg
Reisverzekering

Een 10% stijging van het aantal wintersporters met letsel of pech

Lees hier meer over de stijging van het aantal gemelde ongelukken tijdens afgelopen wintersportseizoen.

/assets/marco-ceschi-cw32bXq5JFo-unsplash-scaled-e1708008318186.jpg
Reisverzekering

2023: Succesvol jaar voor de reisbranche met interessante trends

De reisbranche kijkt tevreden terug op een succesvol 2023 en heeft hoge verwachtingen voor een voortzetting van deze positieve trend in 2024. Sinds mei 2023 is er een opmerkelijke toename in het aantal boekingen, vooral voor vakanties buiten Europa, wat duidt op een terugkeer naar het niveau van voor de Covid-19-pandemie.

/assets/IMG_20230102_104149.jpg
Reisverzekering

Wintersport 2023-2024: Trends en inzichten

Het wintersportseizoen 2023-2024 is van start gegaan! In dit artikel krijg je informatie uit een recent onderzoek over de trends en inzichten in de wereld van wintersport. Lees meer over de stijging in populariteit en uitgaven, vroegtijdige boekingen, favoriete bestemmingen en de overweging om een verzekering af te sluiten.

/assets/gemmmm-912dbRKHTII-unsplash-scaled.jpg
Reisverzekering

Aardbeving in Marokko: Hoe handelen de reisorganisaties en reizigers?

Lees in dit artikel meer over de verwoestende aardbeving in Marokko. Kom te weten hoe reisorganisaties hiermee omgaan, wat reizigers doen en wat jij moet doen als jij in Marokko bent of hier nog heen gaat.