Spaarvormen: welke vormen van sparen zijn er? | Overstappen.nl

Spaarvormen: welke vormen van sparen zijn er?

Hoe zit het precies met de verschillende spaarvormen? Wat is bijvoorbeeld internetsparen en wat is groen sparen? Overstappen.nl legt het je uit!

Welke spaarvormen zijn er?

Wanneer je spaart kun je kiezen uit meerdere soorten spaarrekeningen. Bijvoorbeeld de “normale” internetspaarrekening, een deposito of een zakelijke rekening. Om je te helpen bij het maken van een keuze, lichten wij hieronder de belangrijkste spaarvormen voor je toe.

Internetsparen

Internetsparen, ook wel “gewoon sparen” genoemd, maakt overboeken van en naar je spaarrekening heel gemakkelijk. Vroeger moesten we nog naar de bank, nu kunnen we dit gewoon zelf doen via internetbankieren. Een nadeel is dat de rentes bij Nederlandse banken vaak laag zijn, vooral vergeleken met een depositorekening.

Depositosparen

Met een spaardeposito, ook wel termijndeposito of depositorekening, zet je je spaargeld een aantal maanden of jaren vast. Je kunt tussendoor geen geld opnemen, maar je krijgt hier wel een hogere rente voor terug. De rente staat hierbij vast en kan tussendoor dus niet veranderen.

Sparen voor je kind

Je kunt als ouder een speciale spaarrekening voor je kind afsluiten. Hiermee kun je gemakkelijk voor de toekomst van je kind sparen gelijk vanaf de geboorte (of natuurlijk later). Vaak wordt dit geld vrijgegeven wanneer het kind 18 wordt, maar de voorwaarden verschillen per bank.

Zakelijk sparen

Ondernemingen kunnen ook een zakelijke spaarrekening openen. Op deze manier houd je je financiën overzichtelijk en kun je geld opzij zetten in verschillende categorieën, zoals winst, een buffer en btw. De rente op een zakelijke spaarrekening is net als bij een normale spaarrekening variabel.

Duurzaam sparen

Als je duurzaamheid belangrijk vindt, is er zelfs een speciale spaarvorm die je hiervoor kunt kiezen. Met groen sparen kies je namelijk voor een bank die investeert in maatschappelijke en duurzame projecten. Je profiteert met deze vorm van sparen daarnaast van een belastingvoordeel. Goed voor het milieu én voor je portemonnee dus!

Sparen in het buitenland

In het buitenland liggen de spaarrentes veel hoger dan in Nederland. Dit komt doordat er in andere landen in de EU veel meer vraag naar spaargeld is, terwijl er in Nederland juist veel spaargeld beschikbaar is. Daarom kan je ervan profiteren om te sparen bij een bank in het buitenland. Voor alle banken in de EU geldt het depositogarantiestelsel, waardoor je geld dus ook hier tot € 100.000 beschermd is als de bank failliet gaat.

Benieuwd naar de rentes van buitenlandse banken? Bekijk de spaarrekeningen in onze vergelijker.

Meer informatie over spaarrekening vergelijken

Je weet nu welke spaarvormen er allemaal zijn. Ben je er nog niet uit welke spaarrekening je moet kiezen? Kijk dan op onze pagina Welke spaarrekening past bij mij? voor meer informatie. Heb je een keuze gemaakt uit de verschillende spaarvormen? Dan kun je misschien wel wat hulp gebruiken bij het openen van een spaarrekening. Wil je weten hoe het precies zit met de garantie op je spaargeld, kijk dan op onze pagina depositogarantiestelsel.

Gecontroleerd door
Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
Eva van Erk
Zorgverzekering- en kredietexpert
4 minuten 12-06-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Eva onderdeel van de Kizi familie als onze zorgverzekering- en kredietexpert. Ze werkt al sinds 2016 in de zorgbranche. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar en als productmanager hypothecair krediet bij een Nederlandse bank. Zij kent de ins and outs van zowel zorgverzekeringen als financiële producten en vertelt graag hoe jij je voordeel kunt doen op basis van de laatste marktontwikkelingen. Eva wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf.

Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende spaarvormen, bijvoorbeeld:

  • Normale spaarrekening: Een flexibele spaarrekening waar je geld op kunt storten en opnemen wanneer je wilt, met een variabele rente.
  • Spaardeposito: Een rekening waarbij je een vast bedrag voor een afgesproken periode vastzet tegen een vaste rente.
  • Groen sparen: Spaarrekeningen die investeren in milieuvriendelijke projecten en die vaak belastingvoordelen bieden.
  • Kinderspaarrekening: Specifieke rekeningen bedoeld voor het sparen voor kinderen, vaak met aantrekkelijke voorwaarden en rentepercentages.

Met een spaarrekening kun je geld storten en opnemen wanneer je wil. Hier is de rente vaak variabel. Bij een deposito zet je een vast bedrag voor een vooraf bepaalde periode vast tegen een vaste rente. Je kunt tijdens deze afgesproken periode vaak niet het geld opnemen zonder een boete te betalen.

Vergelijk verschillende banken en spaarrekeningen om de hoogste spaarrente te vinden. Onze vergelijker helpt je hierbij! Houd ook rekening met de voorwaarden en de flexibiliteit van de spaarvorm, zoals minimale inleg en mogelijkheid tot tussentijdse opname.

Ja, dankzij het depositogarantiestelsel is jouw spaargeld veilig. Met deze garantie is spaargeld tot € 100.000 per persoon per bank beschermd als de bank failliet gaat.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!