Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekeringen vergelijken in oktober 2020

supplier-logo
€7,77
per maand
Uitgekeerd bedrag: €8.000
Doorlooptijd: Levenslang
Kind gratis meeverzekerd? Nee
– advertentie –
supplier-logo
€9,10
per maand
Uitgekeerd bedrag: €8.000
Doorlooptijd: Tot 85 jaar
Kind gratis meeverzekerd? Tot 21 jaar
– advertentie –
supplier-logo
€10,05
per maand
Uitgekeerd bedrag €8.000
Doorlooptijd Levenslang
Kind gratis meeverzekerd? Tot 18 jaar
– advertentie –
De premies zijn gebaseerd op een dienstenpakket + een vrij besteedbaar bedrag voor iemand met de geboortedatum: 01-01-1991 (29 jaar). De precieze inhoud van de pakketten kan verschillen per verzekeraar.

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een begrafenis of crematie. Net zoals bij iedere verzekering betaal je maandelijks een premie. Bij overlijden vergoeden verzekeraars je uitvaart of keren ze een vooraf bepaald bedrag uit om de uitvaart mee te bekostigen. Ruim 70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.

⭐  Goed om te weten: een uitvaartverzekering kan specifieker worden opgedeeld in de 2 soorten uitvaarten: voor een begrafenis is er een begrafenisverzekering, en voor een crematie sluit je een crematieverzekering af.

Waarom een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering sluit je niet af voor jezelf, maar voor je nabestaanden. Zij willen, als het moment daar is, op een goede manier afscheid kunnen nemen. De kosten van de uitvaart zijn natuurlijk afhankelijk van jouw wensen en die van je naasten. Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland rond de € 7.500. Dat is een bedrag waar je jouw nabestaanden niet mee wilt opzadelen. Ook kan de verzekeraar een hoop regelwerk uit handen nemen.

Bekijk hier:

Wel of niet een uitvaartverzekering?

Wel of geen uitvaartverzekering afsluiten? Dit is iets wat veel mensen zich afvragen. Momenteel heeft 74% van de Nederlanders een uitvaartverzekering (bron: onderzoek NL-eyes in opdracht van Monuta).

Of het verstandig is om een uitvaartverzekering af te sluiten (of juist niet), hangt af van de volgende factoren:

✅  Wel een uitvaartverzekering afsluiten als je:

 • Minder dan € 10.000 spaargeld hebt;
 • Niet wilt dat jouw nabestaanden opdraaien voor de kosten van de uitvaart;
 • Jouw nabestaanden wilt ontzorgen door al je wensen vast te leggen;

❌  Geen uitvaartverzekering afsluiten wanneer je:

 • Voldoende spaargeld hebt (meer dan € 10.000, dit bedrag ben je al snel kwijt aan een uitvaart);
 • Je nabestaanden ervan op de hoogte zijn dat zij de uitvaart moeten regelen in het geval van overlijden;

Uitvaartverzekeraars Nederland

In 2020 zijn dit de grootste uitvaartverzekeraars in Nederland:

In heel Nederland zijn de volgende uitvaartverzekeraars actief:

Kosten uitvaartverzekering

In 2020 kost een uitvaartverzekering gemiddeld gezien €8,97 per maand. De exacte hoogte van de premie is echter sterk afhankelijk van deze factoren:

 • De soort uitvaartverzekering
 • Hoogte dekking uitvaartverzekering
 • Je leeftijd
 • Je gezondheid
 • Invulling uitvaart
 • Eventueel meeverzekeren van kinderen en partners

Al deze factoren hebben invloed op het premiebedrag. Hieronder leggen wij alles verder uit, zodat je een weloverwogen keuze kan maken voor een uitvaartverzekeraar.

Maandelijkse premie per leeftijd in 2020

Iedereen kan vanaf 18 jaar een uitvaartverzekering afsluiten.

Hoeveel premie je maandelijks betaalt voor een uitvaartverzekering hangt ook af van je leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie is die je maandelijks betaalt. Bekijk in de afbeelding hiernaast wat de maandelijkse kosten zijn van een uitvaartverzekering op jouw leeftijd per verzekeraar.

LeeftijdDELA premie 2020Yarden premie 2020Monuta premie 2020
18 jaar€ 6,03€ 6,03€ 6,03
20 jaar€ 6,28€ 7,16€ 8,33
25 jaar€ 7,03€ 8,17€ 9,22
30 jaar€ 7,96€ 9,34€ 10,29
35 jaar € 9,13€ 10,81€ 12,74
40 jaar€ 10,60€ 12,70€ 14,35
45 jaar€ 12,47€ 15,12€ 16,34
50 jaar € 14,89€ 18,70€ 19,94
55 jaar€ 18,08€ 25,75€ 23,14
60 jaar€ 22,40€ 33,02€ 27,33

Uitvaartverzekering premie berekenen

Wil je berekenen hoeveel premie je gaat betalen voor jouw uitvaartverzekering? Kies dan hierboven een van de uitvaartverzekeraars die bij jou past. Op de website van de betreffende uitvaartverzekeraar kan je vervolgens de uitvaartverzekering premie berekenen.

Soorten uitvaartverzekeringen

De meeste uitvaartverzekeraars hanteren drie verschillende verzekeringen: een natura-, een kapitaal- en een combinatie uitvaartverzekering. Het verschil tussen deze vormen zit hem voornamelijk in de manier waarop de verzekeraar bij overlijden uitkeert. Elke vorm heeft voor- en nadelen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Natura

Een natura uitvaartverzekering keert geen geld uit, maar levert bepaalde diensten. De uitvaartondernemer stemt de uitvaart af met de verzekeraar en declareert het bedrag direct.

✅ Relatief lage premie;

❌Weinig invloed op de invulling;

Kapitaal

Bij een kapitaal uitvaartverzekering wordt een vooraf vastgesteld bedrag uitgekeerd. Met dit bedrag kunnen nabestaanden de uitvaart betalen.

✅ Vrijheid bij invulling uitvaart;

❌ Relatief hogere premie;

Combinatie

Een combinatie uitvaartverzekering is een combinatie van een natura uitvaartverzekering (diensten) en de kapitaal uitvaartverzekering (geld).

✅ Extra geld voor bijzondere wensen;

❌ Vaak de hoogste premie;

Invulling van je uitvaart

Hoe jij en je nabestaanden hier vorm geven aan je uitvaart is erg belangrijk en uiterst persoonlijk. Helaas geldt voor een begrafenis of crematie dat hoe meer je af wilt wijken van de norm, hoe duurder het vaak is.

Het is daarom goed om in gesprek te gaan met je naasten over hoe je invulling wilt geven aan je uitvaart.  Op basis van je wensen kun je vervolgens inschatten welk bedrag je nodig hebt. Gebruik hiervoor onze handige uitvaartkosten calculator. Hoe meer wensen je hebt die buiten het standaard pakket vallen en hoe hoger het vrij besteedbare bedrag is dat je kiest, hoe hoger je premie zal zijn.

Partners en kinderen meeverzekeren

Jij en je partner kunnen samen een uitvaartverzekering aanvragen. Je betaalt dan wel allebei een premie. Je kunt ook je partner bijschrijven op je uitvaartverzekering als je er al een hebt. Veel mensen vinden het prettig om samen bij dezelfde verzekeraar te zitten, omdat dit administratief handiger is.

Het overlijden van een kind is waarschijnlijk het meest ingrijpende wat je kan overkomen. Toch kun je ook hier beter even bij stilstaan. Het meeverzekeren van kinderen is vaak namelijk gratis en anders kost het erg weinig. Als je ouders een uitvaartverzekering voor je hebben afgesloten, kun je die polis op je 25e overnemen.

uitvaartverzekering

Veelgestelde vragen over uitvaartverzekeringen

 1. Wat is het verschil tussen een uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering?
  Een uitvaartverzekering wordt vaak verward met een overlijdensrisicoverzekering. Bij een overlijdensrisicoverzekering krijgen nabestaanden, na je dood, een bedrag uitgekeerd. Zij mogen zelf beslissen waar ze dit aan uitgeven.
 2. Kan ik een uitvaartverzekering zonder gezondheidsverklaring afsluiten?
  Het is in 2020 niet mogelijk om een uitvaartverzekering zonder gezondheidsverklaring af te sluiten. Bij DELA, Monuta en Yarden is het invullen van gezondheidsvragen verplicht.
  Nadat je alle vragen omtrent je gezondheid hebt ingevuld, zal de uitvaartverzekeraar een medische beoordeling uitvoeren. Indien je geaccepteerd wordt, ontvang je zonder tegenbericht je polis. Het is ook mogelijk dat je wel geaccepteerd wordt, maar een hogere premie moet betalen. Hierover zal je door de uitvaartverzekeraar worden geïnformeerd. Het is ook mogelijk dat je wordt afgewezen, ook hiervan wordt je tijdig op de hoogte gebracht.
 3. Is een uitvaartverzekering verplicht?
  Een uitvaartverzekering is niet wettelijk verplicht. Het is echter wel verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten, gezien de kosten al snel kunnen oplopen tot € 10.000.
 4. Wat is de beste uitvaartverzekering?
  Wat de beste uitvaartverzekering is, hangt geheel af van je eigen wensen. Op deze pagina kan je bekijken waar je allemaal aan moet denken bij het kiezen van de beste uitvaartverzekering, zodat je altijd een uitvaartverzekering kiest die past bij jouw situatie.
 5. Kan ik overstappen van uitvaartverzekering?
  Je kan altijd overstappen van uitvaartverzekering, dit gaat echter wel anders in z’n werk dan bij een normale verzekering.
  Als je wilt overstappen van uitvaartverzekeraar, heb je twee opties;
  Optie 1: De eerste en meest voordelige optie is het premievrij maken van je uitvaartverzekering. Dit houdt in dat je geen premie meer betaalt, maar dat je verzekering nog wel doorloopt en het tot dan toe verzekerde bedrag ook uit zal keren bij overlijden. Voor de overige kosten kan je je eventueel bij een andere verzekeraar bij laten verzekeren.
  Optie 2: De tweede optie is het afkopen van je uitvaartverzekering. In dit geval maak je je verzekering premievrij, maar laat je ook je opgebouwde geldbedrag uitkeren. Deze optie is echter wel minder voordelig, omdat het uitgekeerde bedrag altijd lager is dan het daadwerkelijk opgebouwde kapitaal.
 6. Uitvaartverzekering of zelf sparen?
  De kosten van een uitvaart kunnen al snel oplopen tot € 10.000. Heb je dit bedrag op je spaarrekening staan en kan je dit bedrag volledig apart zetten? Dan hoef je geen uitvaartverzekering af te sluiten. Heb je weinig spaargeld of ben je iemand die niet goed kan sparen? Dan kan je een uitvaartverzekering afsluiten. Uiteindelijk kan je natuurlijk zelf het beste beslissen of je liever spaar of liever een uitvaartverzekering afsluit.