Wat is een uitvaartverzekering?

Nadenken over je uitvaart is vast geen alledaagse bezigheid. Toch is het verstandig je afscheid eens onder de loep te nemen. Een begrafenis of crematie is namelijk duurder dan je zou verwachten. Een uitvaartverzekering biedt uitkomst, wij leggen je uit hoe dat precies zit.

Snel navigeren naar

Minder zorgen voor je nabestaanden

Een uitvaartverzekering afsluiten?

Een uitvaartverzekering is een van de opties om te ‘sparen’ voor je uitvaart. De uitvaartverzekering dekt (een deel van) de kosten van een begrafenis of crematie. Het helpt je nabestaanden financieel te ontzorgen. Met de uitkering kunnen de kosten betaald worden voor de uitvaart: zoals de kist, afscheidsdienst, rouwvervoer, bloemen en opbaring. Beschik je over voldoende spaargeld? Dan kan een uitvaartverzekering toch handig zijn, zodat de mensen die achterblijven geen kosten hoeven voor te schieten.

tip

Goed om te weten:

Ben je als persoon overleden dan zijn je banktegoeden tijdelijk geblokkeerd. Je nabestaanden kunnen dus vaak geen gebruik maken van het geld van de overledene om de uitvaart te betalen.

Gemiddelde kosten uitvaart

Een uitvaart is een dure aangelegenheid. Gemiddeld kost een uitvaart met een persoonlijke dienst in Nederland € 6.000 – € 11.000,-. Afhankelijk van de invulling is dit hoger of lager. Een zogeheten stille crematie zonder aanwezigen, bloemen en een koffietafel is bijvoorbeeld de goedkoopste manier van afscheid nemen en kost gemiddeld € 3.500,-.

Uitvaartverzekering afsluiten voor iemand anders?

Het is mogelijk om voor iemand anders een uitvaartverzekering af te sluiten. Dit kan van pas komen als diegene zelf niet in staat is om dit te doen. Zo kun je bijvoorbeeld een uitvaartverzekering afsluiten voor je kind. Tot 18 jaar zijn kinderen overigens gratis meeverzekerd op de uitvaartpolis van de ouder. Is de leeftijd van 18 bereikt, dan kan een kind vaak nog tot het 25ste levensjaar meeverzekerd blijven voor een lagere premie.

Waar let ik op bij afsluiten?

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering voor een ander is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Zo kan de hoogte van de premie afhankelijk zijn van de leeftijd en gezondheid van de persoon voor wie de verzekering wordt afgesloten. Verder kan de verzekeraar een gezondheidsverklaring vragen voordat de persoon geaccepteerd wordt.

Wie kan een uitvaartverzekering afsluiten?

Een uitvaartverzekering kan in principe voor iedereen worden afgesloten. Een mooi en passend afscheid is er voor jong en oud:

 • Baby’s
 • Kinderen
 • Adolescenten
 • Volwassen
 • Ouderen tot vaak 74 jaar

Veelgestelde vragen

  Wat is een alternatief voor de uitvaartverzekering?

  Ben je bijvoorbeeld ouder dan 74 jaar en wordt je niet meer toegelaten tot een uitvaartverzekering? Dan is er een alternatief: een uitvaartdeposito. Je stort dan geld op een afgesloten en speciaal daarvoor bestemde spaarrekening. Kom je te overlijden dan wordt het deposito vrijgegeven.

  Welke soorten uitvaartverzekeringen zijn er?

  Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen: kapitaal-, natura- en de combinatieverzekering. Meer over de voor- en nadelen van deze type uitvaartverzekeringen lees je op deze pagina.

  Wat als je geen uitvaartverzekering hebt en je komt te overlijden?

  Een uitvaartverzekering afsluiten is een vrije keuze, het is niet verplicht. Heb je geen uitvaartverzekering voor jezelf afgesloten, dan komen de kosten bij de nabestaanden te liggen.

  Hoe wordt de uitvaart geregeld als er geen nabestaanden zijn?

  In dit geval regelt de gemeente de uitvaart. De begrafenis- of crematiekosten kunnen wel door de gemeente worden verhaald op de erfenis van de overledenen. De gemeente regelt een stille uitvaart.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.