Coronavirus: wat vergoedt mijn zorgverzekering?

Steeds meer Nederlanders raken besmet met het coronavirus (COVID-19) en moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. De verspreiding van het coronavirus leidt tot veel vragen. Overstappen.nl helpt je graag met het beantwoorden van de meest gestelde vragen over het coronavirus en je zorgverzekering.

Ik vermoed dat ik besmet ben het coronavirus: wat moet ik doen?

De symptomen van het coronavirus zijn onder andere koorts (boven de 38 graden), algemene vermoeidheid, luchtwegklachten zoals hoesten, verkoudheid, niezen of kortademigheid.

Doe een coronatest

Heb je (milde) verkoudheidsklachten, moeite met ademhalen of verhoging/koorts? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij voor een coronatest. Houd daarnaast 1,5 meter afstand tot andere mensen. Onder milde verkoudheidsklachten vallen: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest en verhoging tot 38 graden Celsius. Vanaf 1 december is testen zonder klachten ook mogelijk als je nauw contact had met iemand met corona.

Houd voor updates over het coronavirus de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) goed in de gaten.

Ik heb een geplande behandeling, maar ik wil tijdens de coronacrisis niet naar het ziekenhuis. Kan ik de afspraak verzetten?

Je hebt het recht om een afspraak in het ziekenhuis te verzetten. Je kunt contact opnemen met het ziekenhuis om een nieuwe afspraak in te plannen.

Gaat mijn afspraak in het ziekenhuis nog door?

Nederlandse ziekenhuizen hebben verschillende maatregelen genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan en om corona patiënten te behandelen. Heb je een afspraak in het ziekenhuis? Check dan regelmatig de website van het ziekenhuis voor actuele informatie en maatregelen voor bezoekers en patiënten. Blijf thuis bij klachten die op corona kunnen wijzen, wanneer je in een risicogebied bent geweest of als je in contact bent geweest met iemand die besmet is met het virus. Neem in dat geval ook contact op met het ziekenhuis en je huisarts.

Kan ik naar een ander ziekenhuis overstappen tijdens mijn behandeling?

Als je graag wilt overstappen naar een ander ziekenhuis dan zul je dit eerst moeten overleggen met je arts. Let op: als je een naturapolis hebt, is het verstandig om te checken of het ziekenhuis waar je naartoe wilt, gecontracteerd is bij je zorgverzekeraar.

Wat moet ik doen als mijn ziekenhuis (gedeeltelijk) dicht is?

Het ziekenhuis waar je onder behandeling bent, zal contact met je opnemen wanneer je er niet meer terecht kunt in verband met het coronavirus. Het ziekenhuis zal je dan doorverwijzen naar een ander ziekenhuis in de buurt. Afhankelijk van de behandeling kan je geplande afspraak ook verzet worden.

Ik heb een naturapolis, maar het gecontracteerde ziekenhuis is vol. Wat nu?

Als je een naturapolis hebt dan vergoedt je zorgverzekeraar normaal gesproken alleen de volledige zorgkosten als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Helaas raken ziekenhuizen door de coronacrisis vol waardoor het niet altijd mogelijk is om naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan. Hierdoor kan het ziekenhuis je doorverwijzen naar een ander ziekenhuis, waarmee jouw zorgverzekeraar geen contract heeft. Gelukkig blijf je bij een doorverwijzing van een gecontracteerd ziekenhuis naar een niet gecontracteerd ziekenhuis 100% verzekerd. Hiervoor betaal je geen extra kosten.

Ik wil me preventief laten testen op het coronavirus, krijg ik dat vergoed via mijn zorgverzekering?

Nee, een preventieve test wordt niet vergoed door je zorgverzekering. Het RIVM geeft aan dat het geen zin heeft om je preventief te laten testen als je geen klachten hebt. Daarom wordt dit niet vergoed door de zorgverzekering. Heb je gezondheidsklachten en vermoed je dat je besmet bent met het coronavirus? Ga dan naar de coronawebsite en maak een afspraak voor een coronatest.

Krijg ik een vergoeding als ik op het coronavirus getest moet worden?

De coronatest wordt vergoed door de overheid. Als je klachten hebt die overeenkomen met het coronavirus zoals koorts of verkoudheid dan kun je jezelf laten testen. Maak hiervoor een afspraak via coronatest Vanaf 1 december is testen zonder klachten ook mogelijk als je nauw contact had met iemand met corona.

Worden medische kosten bij het coronavirus in het buitenland vergoed?

Ben je ziek geworden in het buitenland? En vermoed je dat je besmet bent met het coronavirus? Neem dan telefonisch contact op met een (huis)arts of een ziekenhuis. Zij bepalen vervolgens of je langs moet komen of dat je binnen moet blijven om uit te zieken.

Spoedeisende zorg

Vanuit de basisverzekering wordt spoedeisende zorg gedekt tot het maximale tarief dat in Nederland geldt. Spoedeisende zorg valt onder zorg die niet kan wachten totdat je terug in Nederland bent. Wil je andere kosten vergoed krijgen? Dan heb je een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met een dekking van ‘geneeskundige kosten’ nodig. Heb je dit niet? Dan betaal je het bedrag dat hoger is dan de vergoeding vanuit je basisverzekering zelf.

Wordt mijn bezoek aan de huisarts vergoed?

Ja, je bezoek aan de huisarts wordt vergoed door de basisverzekering. Hiervoor hoef je geen eigen risico te betalen. Indien je huisarts besluit dat er een bloedonderzoek moet worden uitgevoerd om te testen of je besmet bent met het coronavirus, betaal je wél eigen risico.

Wordt ziekenhuiszorg bij het coronavirus vergoed?

Ja, je krijgt ziekenhuiszorg vanuit de basisverzekering vergoed. Dit valt echter wel onder het eigen risico. Wanneer je het eigen risico dit jaar al hebt opgemaakt dan hoef je niets extra’s te betalen voor de ziekenhuiszorg. Heb je nog niets van het eigen risico gebruikt? Dan betaal je maximaal €385,- tenzij je het eigen risico zelf hebt verhoogd.

Krijg ik mondkapjes, desinfecterende handgel vergoed en paracetamol?

Nee, je krijgt geen mondkapjes, desinfecterende handgel en paracetemol vergoed via je zorgverzekering. Houd er rekening mee dat het RIVM mondkapjes alleen adviseert voor medisch personeel. Enerzijds vanwege de tekorten aan mondkapjes, anderzijds vanwege de effectiviteit van de mondkapjes. Ze helpen alleen als je ze op de juiste manier gebruikt.

Worden medicijnen tegen klachten van het coronavirus vergoed?

Helaas zijn er op dit moment nog geen medicijnen of vaccins die je kunt gebruiken tegen het coronavirus. De symptomen van het virus kunnen wel behandeld worden met koortsverlagende middelen zoals paracetamol. Patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen krijgen extra zuurstof toegediend via speciale beademingsapparatuur. Alle medicijnen die zijn opgenomen in het GVS (geneesmiddelenvergoedingssysteem) worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt een eigen bijdrage voor medicijnen die niet zijn opgenomen in het GVS.

Wordt het vergoed door de zorgverzekering als ik thuis in quarantaine moet?

Nee, je krijgt geen vergoeding thuisquarantaine. Hier zijn in principe ook geen zorgkosten aan verbonden.

Krijg ik een vergoeding voor quarantaine op mijn verblijfadres in het buitenland?

Nee, je ontvangt geen vergoeding van je zorgverzekeraar als je tijdens je vakantie in quarantaine moet. Je hoeft hier in principe ook geen zorgkosten voor te maken. Wel maak je extra kosten voor je verblijf. Informeer bij je reisverzekering of je hiervoor verzekerd bent.

Vergoedt mijn zorgverzekering quarantaine in het ziekenhuis?

Als je tijdens een ziekenhuisopname besmet raakt met het coronavirus dan word je als patiënt in isolatie gezet. Dit wordt gewoon vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor wel het eigen risico.

Overstappen wenst je veel sterkte toe

Doordat het coronavirus zich razendsnel verspreidt door Nederland ondervinden we steeds meer de verstrekkende gevolgen hiervan. Dit leidt tot veel vragen bij mensen. Je wilt natuurlijk weten welke gevolgen de coronacrisis heeft voor jouw gezondheid. Tijdens deze onzekere tijden hopen wij je van belangrijkste informatie te voorzien. Overstappen.nl wenst je daarom heel veel sterkte en gezondheid toe in deze moeilijke tijd.

coronavirus zorgverzekering

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.