Dekking zorgverzekering

Alle mensen die in Nederland wonen of werken zijn verplicht een basisverzekering in de zorg af te sluiten. Het basispakket kent een basisdekking die voor alle verzekerden gelijk is. Iedereen is verzekerd van medisch noodzakelijke zorg. Wil je een uitgebreidere dekking voor je zorgverzekering? Naast de basisdekking wordt andere zorg gedekt via aanvullende verzekeringen.

Verplichte dekking basisverzekering

De dekking van de basisverzekering is voor alle Nederlanders gelijk, zodat iedereen het recht heeft op noodzakelijke medische zorg. Mensen die in Nederland wonen of werken, zijn verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Een zorgverzekeraar moet iedereen die een basisverzekering wil afsluiten accepteren. Dit is de zogenoemde acceptatieplicht.

Inhoud dekking zorgverzekering

De volgende zorg wordt via de basisverzekering gedekt:

 • Medicijnen.
 • Geneeskundige zorg door huisartsen, medisch specialisten en verloskundigen.
 • Fysiotherapie en oefentherapie (beperkt) vanaf de 21ste behandeling bij bepaalde chronische aandoeningen.
 • Kraamzorg.
 • Tandheelkundige chirurgische zorg (kaakchirurg) en kunstgebit.
 • Tandheelkundige zorg (controle en behandeling) voor kinderen tot 18 jaar.
 • Verblijf in ziekenhuis.
 • Ziekenvervoer.
 • Logopedie en ergotherapie.
 • (Medische) hulpmiddelen.
 • Geneeskundige geestelijke gezondheidszorg (ggz).
 • Bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie tot en met de 9e behandeling.
 • Wijkverpleging, persoonlijke verzorging thuis, zorg voor zintuiglijk gehandicapten.

Voor sommige zorg heeft de overheid een eigen bijdrage vastgesteld. Ga je naar een zorgaanbieder waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft afgesloten? Als je een naturaverzekering hebt, dan kan het zijn dat je een deel van de zorgkosten zelf moet betalen.

Huisarts en zorgverzekering

Dekking huisarts zorgverzekering

De huisarts wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Je hoeft dus nooit te betalen voor een bezoek aan de huisarts of hier een aanvullende zorgverzekering voor af te sluiten. Als de huisarts je doorverwijst naar een specialist, dan heb je in sommige gevallen wel weer een aanvullende verzekering nodig. Denk hierbij voorbeeld aan een doorverwijzing naar een dermatoloog.

Overstappen zorgverzekering huisarts

Je hebt een nieuwe zorgverzekering afgesloten en wilt weten of je bij je huidige huisarts kunt blijven? In de meeste gevallen is het mogelijk om bij je huidige huisarts te blijven.

Als je een restitutiepolis hebt afgesloten, beslis je sowieso zelf naar welke huisarts je gaat. Heb je een naturapolis? Dan kun je kiezen uit de huisartsen waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Aangezien zorgverzekeraars tegenwoordig met zoveel mogelijk huisartsen een contract hebben afgesloten, levert dit in de praktijk bijna geen problemen op.

Je huisarts heeft geen contract met je zorgverzekeraar

Het is mogelijk dat je zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten met je huidige huisarts. Dit betekent dat je sommige kosten niet kan declareren bij je zorgverzekeraar (in het geval van een naturapolis). Je kunt voor de zekerheid altijd even bij je huisarts navragen of hij een contract heeft met de zorgverzekeraar waarnaar je wilt overstappen.

Eigen risico basisverzekering

In de basisverzekering geldt een dekking voor de belangrijkste zorg. Iedereen in Nederland kan gratis of tegen een kleine vergoeding van deze zorg gebruikmaken. De zorgkosten die voor eigen rekening komen, zijn het wettelijk verplicht eigen risico en de eigen bijdrage. De Nederlandse regering presenteert ieder jaar met Prinsjesdag de aanpassingen in de basisverzekering en de hoogte van het eigen risico.

Dekking aanvullende verzekering

Als de basisverzekering alleen niet aan je zorgbehoeften voldoet, is het raadzaam een aanvullende verzekering af te sluiten. De aanvullende verzekeringen die de zorgverzekeraars aanbieden, variëren in prijs, soorten dekkingen en de hoogte van de dekkingen. Bedenk voordat je een aanvullende verzekering aanvraagt welke zorg je wilt laten vergoeden en voor welk bedrag.

Meer informatie dekking zorgverzekering

Voor sommige soorten zorg geldt dat het niet meer of slechts gedeeltelijk in het basispakket is opgenomen. Dit is echter wel zorg waarvan vaak gebruik wordt gemaakt in Nederland. Denk hierbij aan fysiotherapie, tandarts, bril, zwangerschap en orthodontie. Vul je gegevens in onze zorgvergelijker in en geef aan wat je aanvullend wilt verzekeren. Je krijgt de beste zorgverzekeringen te zien, deze passen het beste bij je. Dit is gebaseerd op je eigen wensen en situatie.

Dekkingen vergelijken en overstappen

Op Overstappen.nl maak je geheel vrijblijvend gebruik van de zorgvergelijker. Bekijk alle verzekeringen en lees de voorwaarden van zorgverzekeraars goed door. Als je een keuze hebt gemaakt, stap je gratis en snel over als je uiterlijk 31 december een nieuwe zorgverzekering afsluit. Wij regelen de overstap voor je.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.