Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Veelgestelde vragen over zorgverzekeringen

Wat is een naturapolis?

Een naturapolis is een polis die je kan kiezen bij het afsluiten van je basisverzekering. Als je een basisverzekering afsluit kun je kiezen tussen een budget-, natura- of restitutiepolis. Als je voor de naturapolis kiest krijg je de zorgkosten betaalt door de zorgverzekeraar, mits je zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgverlener. Alleen dan krijg je de zorg volledig vergoed. Heeft je zorgverzekering géén contract met de zorgverlener? Dan moet je zelf een bedrag bijbetalen. Dat is ongeveer 20 procent van het totaalbedrag.

Hoe werkt een naturapolis?

Een naturapolis klinkt aantrekkelijk omdat de kosten lager zijn dan bij een restitutiepolis. Maar hoe gaat deze polis in zijn werk? Het belangrijkste van een naturapolis is de gecontracteerde zorg. Dat betekent dat de zorgverzekeraar en de zorgverleners in een contract hebben vastgelegd over wat wel en wat niet vergoed wordt. Als je een naturapolis afsluit heb je dus te maken met een beperkte vrije artsenkeuze, maar ben je wel verzekerd tegen een relatief lage premie.

Hoe sluit ik een naturapolis af?

Een naturapolis kies je bij het afsluiten van een zorgverzekering. Je kan de naturapolis herkennen aan het label; beperkte keuze. Die beperkte keuze slaat op de beperkte artsenkeuze die deze polis biedt. In onze zorgvergelijker kan je makkelijk filters aan en uit zetten. Zo houd je bijvoorbeeld alleen polissen over met een beperkte zorgkeuze. Wil je alleen zorgverzekeringen zien met een beperkte artsenkeuze? Dan vink je dat aan en krijg je alleen naturapolissen te zien.

Wat zijn de voor- en nadelen van een naturapolis?

Voor je een polis kiest moet je goed de voor- en nadelen onderzoeken. Hieronder staat een snel overzicht.

Voor- en nadelen naturapolis figuur

Dat je alleen terecht kan bij gecontracteerde zorgaanbieders hoeft geen nadeel te zijn. Per zorgverzekeraar kan je zien met welke zorgverleners zij een contract hebben gesloten. Zijn dat de zorgverleners waar jij graag gebruik van maakt? Dan is een restitutiepolis helemaal geen gek idee.

Wat is het verschil tussen een natura- en restitutiepolis?

Zoals je hierboven kan zien kan je met een naturapolis niet altijd bij alle zorgverleners terecht. Dat kan met een restitutiepolis wel. Die polis is daarom ook vaak iets duurder. Tegenwoordig zijn de verschillen tussen de natura- en restitutiepolis zo klein dat het in veel gevallen niet uitmaakt voor welke polis je kiest. De zorgverzekeraars die een naturapolis aanbieden hebben vaak met heel veel zorgverleners een contract gesloten. De kans is groot dat je met een naturapolis terecht kan bij de zorgverlener van jouw keuze.  

Bij welke zorgaanbieders kan ik terecht?

Ondanks dat je bij veel zorginstellingen terecht kan met een naturapolis, kan het natuurlijk zo zijn dat juist de zorgverlener waar jij heen wil niet gecontracteerd is. Voordat je een afspraak maakt is het dus verstandig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Zij kunnen je snel vertellen of die zorgverlener gecontracteerd is. Zo kom je niet voor een onaangename verrassing te staan.

Hoe wordt de declaratie geregeld?

Vroeger was het zo dat je eerst zelf je gemaakte zorgkosten moest betalen en achteraf een declaratie kon indienen bij je zorgverzekeraar. Die stortte vervolgens het bedrag terug op je rekening. Gelukkig gaat dat tegenwoordig een stuk makkelijker De zorgverlener stuurt de rekening nu direct naar de zorgverzekeraar. Als de zorg dan niet gecontracteerd is, dan stuurt de zorgverzekeraar een rekening naar jou waarin staat welk bedrag jij de zorgverzekeraar verschuldigd bent.

Spoedeisende hulp

De contracten die de zorgverzekeraar afsluit gelden alleen voor geplande zorg. Als je spoedeisende hulp nodig hebt dan staan de deuren van elk ziekenhuis voor open. Je hoeft je geen zorgen te maken om de kosten: bij spoedeisende hulp worden alle kosten vergoed.

Hoe zeg ik mijn naturapolis op?

Iedereen in Nederland mag één keer per jaar wisselen van zorgverzekeraar. Dat kan in de periode vanaf half november tot en met 31 december. Je kan dan kiezen voor een nieuwe zorgverzekeraar en een nieuwe polis. Als je overstapt via onze zorgvergelijker wordt je oude zorgverzekeraar voor je opgezegd.

Wanneer kan ik overstappen naar een andere polis?

Half november maken de zorgverzekeraars hun premies bekend voor 2017. Dan kan jij beginnen met vergelijken en overstappen. Uiterlijk 31 december kan je overstappen. Onze zorgvergelijker houdt rekening met al jouw wensen en maakt voor jou een lijstje met de beste en goedkoopste zorgverzekeraars. Het enige wat jij dan nog hoeft te doen is een keuze maken. Ben je toch niet tevreden? Je hebt 14 dagen bedenktijd, dus je mag altijd nog wisselen.  

Naturapolis vergelijkenVergelijken_

De naturapolis is doorgaans goedkoper dan de restitutiepolis. Dat betekent niet dat de naturapolis altijd de goedkoopste keuze is. Dat leggen we even uit: Elke zorgverzekeraar mag zelf de prijs van de polissen bepalen. Het enige wat vast staat is het minimale bedrag voor de basisverzekering. Het kan dus voorkomen dat de restitutiepolis bij zorgverzekering X goedkoper is dan de naturapolis van zorgverzekering Y. Om zeker te weten dat je de juiste keuze maakt zetten wij alle zorgverzekeringen voor je op een rijtje. Om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken hebben wij onze zorgvergelijker zo geoptimaliseerd dat je kunt filteren op je voorkeuren.

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • Je betaalt in 2016 meer voor het eigen risico
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen

Zorgverzekeringen vergelijken

Vraag? Bel ons.

We zijn 6 dagen per week bereikbaar.

Openingstijden klantenservice

  • Maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 20:00 uur
  • Zaterdag van 10:00u tot 16:00 uur
  • Zondag zijn we gesloten

Bel 020 - 760 42 42 (lokaal tarief)