Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Veelgestelde vragen over zorgverzekeringen

Wat is een restitutiepolis?

Als je kiest voor een restitutiepolis mag je zelf je zorgaanbieder kiezen. Hier krijg je vaak de zorgkosten maximaal vergoed zonder dat je daar zelf iets aan hoeft bij te dragen. Je hebt dus vrijheid in de keuze voor een huisarts, ziekenhuis, apotheek of zorginstelling. Het maakt niet uit welke zorgverlener je kiest: je krijgt het bedrag wat je hieraan kwijt bent vergoed door de zorgverzekering.

Hoe werkt een restitutiepolis?Aantekening

Elk jaar maken zorgverzekeringen afspraken met zorgaanbieders. Als je een restitutiepolis afsluit bij een zorgverzekeraar krijg je alle zorg vergoed die je behoeft. De maandprijs van deze polis ligt vaak hoger dan bijvoorbeeld de naturapolis of de budgetpolis. Hier krijg je vrije artsenkeuze voor terug. Dat betekent dat je zelf mag kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat, ook als deze zorgaanbieder geen contract heeft gesloten met jouw zorgverzekeraar.

Hoe sluit ik een restitutiepolis af?

Een restitutiepolis is een vorm van de basiszorgverzekering. Je kan dus kiezen voor een restitutiepolis als je een zorgverzekering afsluit. Als je wil weten welke zorgverzekeringen de restitutiepolis aanbiedt kan je in onze zorgvergelijker filteren op ‘vrije artsenkeuze’. Zo zie je meteen alle restitutiepolissen op een rij. Wil je liever alle polissen zien? Dan zet je de filter makkelijk weer uit.

Wat zijn de voor- en nadelen van een restitutiepolis?

Twijfel je of een restitutiepolis iets voor jou is? Hieronder zie je een snel overzicht van de voor- en nadelen van de restitutiepolis.

Restitutiepolis voor-en nadelen

Wat is het verschil tussen een natura- en restitutiepolis?

De naturapolis is het tegenovergestelde van de restitutiepolis. Er is één heel groot maar simpel verschil: de artsenkeuze. Waar die keuze bij de restitutiepolis vrij is, ben je bij de naturapolis beperkt in je keuze. Je kan dan alleen terecht bij de zorgaanbieders waar je zorgverzekering een contract mee heeft afgesloten. Als je bij een niet-gecontracteerde zorgverlener zorg krijgt zal je moeten bijbetalen. Dat is vaak rond de 20 tot 25 procent van het bedrag. Met een restitutiepolis hoef je hier geen rekening mee te houden: dan krijg je namelijk het hele bedrag vergoed.

Bij welke zorgaanbieders kan ik terecht?

Met een restitutiepolis kan je bij vrijwel alle zorgaanbieders terecht en worden deze kosten vergoed. Maar let op: als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat krijg je 100 procent van het gemiddelde gecontracteerde tarief vergoed. Het kan zijn dat een zorginstelling meer rekent voor een behandeling dan het marktconforme tarief. In dat geval zal je zelf een bijdrage moeten leveren aan de zorg. Check dat dus altijd bij je zorgverzekeraar, zodat je niet later een rekening op de mat krijgt. 

Welke zorgaanbieders

Hoe wordt de declaratie geregeld?

In de meeste gevallen stuurt de zorgverlener de rekening direct door naar jouw zorgverzekeraar. Die handelt de betaling dan voor jou af. Soms kan het echter voorkomen dat je de rekening moet voorschieten. Je kan dan de rekening declareren bij je zorgverzekeraar. Dat zal niet vaak voorkomen, de meeste rekeningen gaan rechtstreeks.

Spoedeisende hulp

Ongeacht welke polis je kiest wordt spoedeisende hulp altijd vergoed. Dat valt onder niet-geplande zorg en staat dus los van de gemaakte afspraken. Bij spoedeisende hulp mag je er dus vanuit gaan dat je altijd recht hebt op vergoeding.

Wat is het omzetplafond?

Het omzetplafond wordt door verzekeraars gebruikt om de kosten te beperken. De zorgverzekeringen kopen ieder jaar een maximaal aantal behandelingen in bij de zorgaanbieders. Het aantal hiervan wordt bepaald door de zorgverzekeraar. Als het maximale aantal behandelingen zijn uitgegeven door de zorgverzekeraar wordt die behandeling niet meer vergoed. Dit is vaak het geval met operaties in ziekenhuizen of behandelingen in klinieken. Zo kan het dus zijn dat je niet terecht kan bij de zorgaanbieder die je op het oog had. Je kan dan kiezen voor een andere aanbieder of je komt op een wachtlijst te staan.

Hoe zeg ik mijn restitutiepolis op?

Per jaar mag je één keer wisselen van zorgverzekering. Als je wisselt via onze zorgvergelijker wordt je oude verzekering automatisch voor je opgezegd. In de periode van half november tot en met 31 december kan je een andere zorgverzekeraar kiezen.

Wanneer kan ik overstappen naar een andere polis?

Wil je liever een andere polis? Dat kan. De zorgverzekeraars maken vanaf half november de premies bekend voor 2019. Vanaf dan kan jij beginnen met vergelijken en kan je meteen een nieuwe polis uitkiezen. Onze zorgvergelijker houdt rekening met al jouw wensen. Je hoeft ze alleen maar in te vullen. Ben je toch niet helemaal tevreden met je nieuwe polis? Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd, dus als het nodig mocht zijn kan je nog een keer wisselen.

Restitutiepolis vergelijkenVergelijken

In de zorgvergelijker kan je makkelijk en snel alle restitutiepolissen met elkaar vergelijken. Hiervoor hoef je alleen de filter aan te passen en ‘vrije artsenkeuze’ te selecteren. De restitutiepolis is de duurste polis die een zorgverzekeraar aanbiedt, maar dat betekent niet dat het altijd het duurste uit het aanbod is. Het kan zijn dat de restitutiepolis bij zorgverzekering A goedkoper is dan de naturaverzekering bij zorgverzekering B. Dat komt omdat de zorgverzekeraars zelf de premies mogen bepalen. Het enige wat vast staat is de minimale prijs van de basisverzekering. Als je een vergelijking maakt tussen alle polissen weet je in ieder geval zeker dat je de goedkoopste polis kiest die aansluit op jouw persoonlijke wensen.

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • Je betaalt in 2019 meer voor het eigen risico
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen

Zorgverzekeringen vergelijken

Vraag? Bel ons.

We zijn 6 dagen per week bereikbaar.

Openingstijden klantenservice

  • Maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 20:00 uur
  • Zaterdag van 10:00u tot 16:00 uur
  • Zondag zijn we gesloten

Bel 020 - 760 42 42 (lokaal tarief)