Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Veelgestelde vragen over zorgverzekeringen

Wat is het verplicht eigen risico van mijn zorgverzekering?

Het verplicht eigen risico is het gedeelte van je zorgkosten dat je zelf moet betalen. Het verplichte eigen risico wordt elk jaar opnieuw vastgesteld door de overheid. Voor 2019 is dit bedrag € 385. Dit betekent dat als je medische kosten maakt, je de eerste €385 zelf betaalt. Het verplicht eigen risico van de zorgverzekering valt onder de basisverzekering. Ben je door je verplicht eigen risico heen? Dan betaalt de zorgverzekeraar je zorgkosten. Voor een groot gedeelte van de zorg dat onder de basisverzekering valt, geldt het verplicht eigen risico.

Voor wie geldt het verplicht eigen risico?

Elke volwassene heeft een verplicht eigen risico. Vanaf 18 jaar is een basisverzekering verplicht en zo dus ook het verplicht eigen risico. Het eigen risico geldt per persoon en is niet overdraagbaar.

Wanneer wordt het bedrag bepaald van het verplicht eigen risico en waar wordt dit op gebaseerd?

Ieder jaar tijdens Prinsjesdag wordt door de overheid bekend gemaakt wat het verplicht eigen risico voor het komende jaar wordt. De premie is het bedrag dat zorgverzekeraars volgens de minister aan verzekerden moeten vragen om zo ongeveer de helft van alle zorgkosten in Nederland te kunnen dekken. Bijna elk jaar stijgen de zorgkosten. Hoe hoger de kosten voor zorg, hoe hoger het verplicht eigen risico.

Uit welke gedeeltes bestaat het eigen risico?

Het eigen risico bestaat uit twee gedeeltes; een verplicht gedeelte en een vrijwillig gedeelte. Verwacht je aankomend jaar dat je weinig gebruik zult maken van medische zorg? Dan kan het je voordeel opleveren je vrijwillig eigen risico te verhogen met € 100, € 200, € 300, € 400 of € 500. Dit betekent dat je totale eigen risico op maximaal € 885 uitkomt. Op deze manier profiteer je van een lagere maandpremie. Afhankelijk van de zorgverzekeraar kun je hiermee tot wel €240 per jaar besparen.

Wat zijn de voor- en nadelen van het verhogen van je eigen risico?

Voordeel: je hebt lagere kosten. Je kunt bij veel zorgverzekeraars besparen op je zorgpremie. Je kunt tot €20 per maand besparen als je je verplicht eigen risico verhoogt met € 500.

Nadeel: je bent soms duurder uit als je onverwachtse zorgkosten krijgt. Veel mensen vinden het toch eng om het verplicht eigen risico te verhogen. Hieronder zie je een stappenplan waarin je kunt zien of het voor jou een goed idee is om je eigen risico te verhogen.

Is het slim om je eigen risico te verhogen--min (1)

Wanneer kan ik mijn eigen risico verhogen?

Je hebt de mogelijkheid om je eigen risico één keer per jaar te verhogen. Vanaf half november tot januari kun je dit doen. Dit is tevens ook het moment om over te stappen of je zorgverzekering te wijzigen.

Welke medische zorg valt niet onder het verplicht eigen risico?

Er is ook medische zorg dat niet valt onder het verplicht eigen risico. Dat wil zeggen dat de zorgkosten niet voor eigen rekening komen. Je krijgt bij deze zorg dus geen rekening van je zorgverzekeraar. Bij de volgende medische zorg is dit het geval:

 • Verloskundige zorg;
 • Kraamzorg;
 • Bezoek aan de huisarts;
 • Bruikleenartikelen;
 • Zorg die vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed;
 • Tandheelkundige zorg uit de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar;
 • Griepprik voor risicogroepen;
 • Gratis bevolkingsonderzoeken (bijvoorbeeld een onderzoek naar baarmoederhalskanker);
 • Wijkverpleging.

Let op: er zijn wel uitzonderingen met de zorgkosten die je maakt bij de huisarts. Als je huisarts medicijnen voorschrijft of onderzoeken aanvraagt, zoals bijvoorbeeld een bloedonderzoek, wordt dit wel verrekend met je verplicht eigen risico.

Welke medische zorg valt wel onder het verplicht eigen risico?

Bij medische zorg die wel onder het verplicht eigen risico valt kun je een rekening van je zorgverzekeraar verwachten. Voor de volgende medische zorg betaal je een verplicht eigen risico:

 • Bloedprikken;
 • Fysiotherapie (bij een chronische aandoening);
 • Medicijnen;
 • Ambulancevervoer;
 • Ziekenhuis opname;
 • Operaties.

Wanneer heb ik recht op vrijstelling van het eigen risico?

Je zorgverzekeraar kan je voor (een deel van) je eigen risico vrijstelling verlenen als je:

 • zorg afneemt van een zorgaanbieder waarmee je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt;
 • gebruikmaakt van medicijnen of hulpmiddelen die je zorgverzekeraar aanbeveelt;
 • een preventieprogramma volgt tegen depressie, diabetes, overgewicht, hart- en vaatziekten of chronisch aandoeningen.

Als je aan deze voorwaarden voldoet, betekent dit niet per se dat je automatisch korting krijgt op je eigen risico. Raadpleeg de polisvoorwaarden van je zorgverzekering voor meer informatie over je eigen risico. Of neem contact op met de klantenservice van uw zorgverzekeraar.

Ik heb zorgkosten gemaakt die onder het verplicht eigen risico vallen, wat moet ik nu doen?

Je hoeft niks zelf te doen. In de meeste gevallen neemt de zorgaanbieder direct contact op met je zorgverzekeraar en krijg je via je zorgverzekeraar de rekening opgestuurd. Soms komt het voor dat het lang duurt voordat de zorgverzekeraar de rekening van het eigen risico opstuurt. Dit komt omdat de rekening pas gestuurd wordt als het behandeltraject is afgelopen.

Kan ik het verplicht eigen risico gespreid betalen?

Niet iedereen kan een hoog verplicht eigen risico bedrag in één keer betalen. Daarom is het bij sommige zorgverzekeraars mogelijk om je eigen risico gespreid te betalen.

Gespreide betaling

Let op: niet bij alle zorgverzekeraars is dit mogelijk. Als je je eigen risico vrijwillig hebt verhoogd kun je in de meeste gevallen geen gebruik maken van een gespreide betaling. Je betaalt het hele bedrag in één keer terug.

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

 • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
 • In 2019 wijzigen de huidige dekkingen en voorwaarden
 • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen

Zorgverzekeringen vergelijken

Vraag? Bel ons.

We zijn 6 dagen per week bereikbaar.

Openingstijden klantenservice

 • Maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 20:00 uur
 • Zaterdag van 10:00u tot 16:00 uur
 • Zondag zijn we gesloten

Bel 020 - 760 42 42 (lokaal tarief)