Vergoeding Anticonceptiering verzekering

Een hulpmiddel om zwangerschap te voorkomen is de anticonceptiering. Deze ring vervang je maandelijks zelf waardoor de kans kleiner is dat je hem kunt vergeten. De vergoeding voor anticonceptiemiddelen komt uit de basisverzekering als je jonger bent dan 21 jaar. Als je ouder bent, kun je je aanvullend verzekeren tegen de kosten van anticonceptiva.

Inhoudsopgave

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2022 wijzigen de dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen

Wat is de anticonceptiering?

Het is een flexibele ring van kunststof. Je kunt de ring zelf inbrengen in de vagina, dit doe je aan het begin van de maand en je kunt hem drie weken laten zitten. De vierde week kun je gebruiken als stopweek, maar je kunt ook meteen een nieuwe ring inbrengen waardoor je de stopweek overslaat en geen menstruatie krijgt.

Hoe werkt de anticonceptiering?

De anticonceptiering geeft constant een lage dosis oestrogeen en progestrogeen af, wat in je bloed wordt opgenomen. Deze hormonen zorgen voor een aantal reacties in het lichaam; er komt geen eicel meer vrij, de
baarmoederholte is niet meer geschikt voor het innestelen van een bevruchte eicel en het baarmoederhalsslijmvlies verandert zo dat zaadcellen hier nog moeilijk doorheen kunnen komen. Wanneer je wel weer zwanger wilt worden, kun je stoppen met de anticonceptiering en ben je snel weer vruchtbaar.

Betrouwbaarheid anticonceptiering

De anticonceptiering is ongeveer even betrouwbaar als de pil, de kans op zwangerschap is 0,3% per jaar. Je hoeft maar één keer per maand aan de ring te denken, vergeleken met iedere dag bij de pil, de kans op het vergeten van je anticonceptiemiddel is daarom kleiner.

Verwijzing van de (huis)arts

nuva-ring-310701_640De anticonceptiering kun je krijgen op verwijzing van de huisarts. Deze schrijft een recept uit en vervolgens kun je hem ophalen bij de apotheek. Aangezien de anticonceptiering alleen verkrijgbaar is op recept, zul je eerst langs de huisarts moeten voor een verwijsbrief. Je kunt 3 anticonceptieringen per keer meekrijgen bij de apotheek. Je krijgt van de apotheek een herhaalrecept om nieuwe ringen op te halen, voor dit herhaalrecept hoef je niet opnieuw naar de huisarts.

Vergoeding voor vrouwen jonger dan 21

De vergoeding voor anticonceptiemiddelen is afhankelijk van je leeftijd. Als je jonger dan 21 bent, dan worden de kosten vergoed vanuit de basisverzekering. Vrouwen tussen de 18 en 21 betalen wel eerst de kosten van het eigen risico. Alle kosten die hoger zijn dan dit eigen risico worden vanuit de basisverzekering vergoed.

Onder de 18 ben je nog meeverzekerd met je ouders, je betaalt in dit geval geen premie en je hoeft ook geen eigen risico te betalen. Voor iedereen onder de 21 geldt wel dat er soms een eigen bijdrage betaald moet worden. De overheid heeft vastgelegd dat voor sommige medicijnen een deel van de kosten zelf betaald moet worden. Je kunt zelf uitrekenen hoe hoog de eigen bijdrage van medicijnen is op medicijnkosten.nl.

Vergoeding voor vrouwen vanaf 21

Vanaf deze leeftijd krijg je geen vergoeding meer vanuit de basisverzekering. Je kunt wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten bij een zorgverzekeraar die een anticonceptiemiddelen vergoeding in het pakket heeft zitten. Let in dit geval wel op dat de premie niet hoger uitvalt dan de kosten die je maakt voor het anticonceptiemiddel. Als je verder geen gebruik maakt van zorg, dan kan het soms voordeliger zijn om de kosten zelf te betalen.

Zorgcontract voorwaarden

Veel zorgverzekeraars werken met zorgcontracten. Dit betekent dat zij met bepaalde zorgverleners afspraken hebben over de prijs en kwaliteit die zij leveren. Een vergoeding wordt in dit geval alleen volledig uitgekeerd als je wordt geholpen door iemand die gecontracteerd is door je zorgverzekeraar. Je kunt van tevoren uitzoeken bij welke zorgverleners je terecht kunt, zodat je zeker weet dat je de hele vergoeding krijgt.

Vergoeding anticonceptiering verzekering

Om jezelf te beschermen tegen zwangerschap kun je kiezen voor de anticonceptiering. De basisverzekering vergoedt (een deel van) de kosten als je jonger bent dan 21 jaar. Als je ouder bent kun je een aanvullende verzekering afsluiten, maar je bent niet met alle verzekeringen voordeliger uit. Check daarom de verschillende aanvullende verzekeringen met onze zorgvergelijker en kies de verzekering met een voordelige premie.

Zorgvergelijker

Vergoedingen voor de anticonceptiering per verzekeraar

Wil je weten wat de vergoeding voor een anticonceptiering is per zorgverzekeraar? Bekijk dit eenvoudig in onze zorgvergelijker.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.