Vergoeding Fytotherapie verzekering

Wat is fytotherapie?

Fytotherapie is een alternatieve geneeswijze. Fytotherapie betekent letterlijk kruiden- of plantengeneeskunde. Fytotherapie lijkt erg op homeopathie, maar onderscheidt zich van homeopathie in dat er alleen gebruik wordt gemaakt van plantaardige stoffen. Homeopathische middelen kunnen ook bestaan uit dierproducten of mineralen.

Inhoudsopgave

Fytotherapie consult

Wanneer je klachten op een natuurlijke manier wilt behandelen, maak je een afspraak maken met een fytotherapeut. De fytotherapeut kijkt naar je ziekte of klacht en naar klachten waar je vroeger last van hebt gehad. Daarnaast doet de fytotherapeut onderzoek naar hoe je als mens in elkaar zit en wat voor type mens je bent. Op basis van deze gegevens zal de fytotherapeut je gezondheid met kruiden proberen op te bouwen en te reinigen, zodat je lichaam zich natuurlijk kan herstellen. Het is wel belangrijk dat je bij serieuze gezondheidsklachten eerst naar een dokter gaat, de fytotherapeut kan geen diagnose stellen.

Klachten waarbij fytotherapie kan helpen

Fytotherapie kan een uitkomst bieden bij veel verschillende klachten. Het kan zowel gaan om lichamelijke klachten als geestelijke klachten. Lichamelijke klachten zoals spierpijn of rugpijn en geestelijke klachten zoals depressieve gevoelens en slapeloosheid kunnen ermee verlicht of genezen worden.

Vogel en Kneipp

plantDe merken Vogel en Kneipp zijn bekende voorbeelden van fytotherapie. Sebastian Kneipp was fytotherapeut in de 19e eeuw. De badproducten van Kneipp vormen een onderdeel van fytotherapie; in de kruidengeneeskunde zijn medicinale baden een belangrijk onderdeel. De geneeskrachtige stoffen die vrij komen door de producten worden door de huid opgenomen. Alfred Vogel staat bekend om de uitvinding van het medicijn ‘Echinaforce’. De werkzame stof in dit medicijn is de bloem zonnehoed. Alfred Vogel kwam op het idee voor Echinaforce toen hij naar Noord-Amerika afreisde om onderzoek te doen naar geneeskrachtige planten bij de Indianen.

Contraria-principe

Het contraria-principe vormt de basis voor de huidige geneeskunde. Dit principe gaat uit van het mechanisme dat symptomen van een ziekte worden  opgeheven doordat de geneesmiddelen een tegengestelde werking hebben op een ziekte. Homeopathische geneesmiddelen gaan echter uit van een ander mechanisme, namelijk het Similia-principe. Het Similia-principe gaat ervan uit dat het gebruik van een medicijn bij een persoon die gezond is, leidt tot bijwerkingen die kenmerkend zijn voor de ziekte waartegen het medicijn moet werken.

Hoe werken fytotherapie geneesmiddelen?

theeFytotherapie geneesmiddelen zijn vaak planten, of delen van een plant gekookt in water of getrokken op koud water. Daarnaast komen sommige fytotherapie geneesmiddelen van gedroogde planten. De geneesmiddelen worden gedronken in de vorm van thee, worden toegepast in een warm bad of er worden etherische oliën van gemaakt. De geneesmiddelen die gebruikt worden voor fytotherapie worden doorgaans niet vergoed door zorgverzekeraars.

Fytotherapie vergoeding

Er bestaan verschillende aanvullende zorgverzekeringen die de consulten van fytotherapie vergoeden. Bij de meeste zorgverzekeraars is het mogelijk fytotherapie vergoeding te krijgen vanuit een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen. Wanneer je een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen afsluit, hoef je geen aanspraak te doen op je eigen risico.

Voorwaarden voor ontvangen vergoeding fytotherapie

De meeste zorgverzekeraars stellen voorwaarden voordat vergoeding wordt uitgekeerd. De voorwaarde die geldt voor het uitkeren van fytotherapie vergoeding is dat de fytotherapeut van je keuze aangesloten moet zijn bij de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF). Een andere voorwaarde die zorgverzekeraars kunnen stellen is dat de therapeut onder contract staat bij je zorgverzekeraar. Om zeker te weten of je fytotherapie bij de fytotherapeut van jouw keuze vergoed wordt, is het dan ook slim de polisvoorwaarden na te lezen of contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Verzekeringen alternatieve geneeswijzen vergelijken

Ben je op zoek naar een aanvullende verzekering voor het ontvangen van fytotherapie vergoeding? Vergelijk de verschillende dekkingen en premies via onze zorgvergelijker. Fytotherapie vergoeding kan bij de meeste zorgverzekeraars worden verkregen uit de aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen.

Vergoedingen voor fytotherapie per zorgverzekeraar

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.