Vergoeding Kinderopvang (bij ziekenhuisopname) verzekering

Kinderopvang bij ziekenhuisopname kan een uitkomst bieden voor ouders die tijdelijk niet in staat zijn voor hun kinderen te zorgen. Kinderopvang bij ziekenhuisopname verschilt van gewone kinderopvang qua vergoeding.  Wanneer kinderen te ziek zijn om naar de reguliere opvang te gaan, of je wordt als ouder zelf in het ziekenhuis opgenomen, dan kun je aanspraak maken op een kinderopvang vergoeding. Deze vergoeding valt meestal onder de aanvullende verzekering ‘dekking voor kinderopvang bij ziekenhuis opname’.

Vergelijk zorgverzekeringen

Wat houdt de kinderopvang vergoeding in?

Het kan gebeuren dat je kind te ziek is om naar de reguliere kinderopvang te gaan. Ook kun je zelf in het ziekenhuis worden opgenomen, waardoor je niet meer in staat bent om je kind zelf op te vangen of naar naar de reguliere opvang te brengen. Bij sommige aanvullende zorgverzekeringen kun je een vergoeding krijgen voor de alternatieve kinderopvang die in deze gevallen moet worden geregeld.

Wanneer kom je in aanmerking voor kinderopvang vergoeding?

De voorwaarden die worden gesteld aan de kinderopvang vergoeding verschillen per zorgverzekering. Een aantal voorwaarden die zorgverzekeraars kunnen stellen:

  • Vergoeding geldt alleen voor kinderen tot een bepaalde leeftijd.
  • Vergoeding wordt pas betaald na een aantal aaneengesloten dagen van opname.
  • De uren kinderopvang die al waren afgesproken voor de ziekenhuisopname worden soms niet vergoed.
  • Het kinderopvanghuis of de gastouder moet geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang.

Is een verwijzing van de huisarts nodig?

Er is geen verwijzing nodig van de huisarts voor de opvang van de kinderen tijdens de ziekenhuisopname.

Kosten kinderopvang bij ziekenhuisopname

Kinderopvang bij ziekenhuisopname kun je meestal niet apart verzekeren. Het valt binnen een aanvullend pakket waarin je tegelijkertijd voor meerdere soorten zorg bent verzekerd, waaronder voor de kinderopvang. De premie van dit soort aanvullende verzekeringen kan variëren tussen €6,80 en €127,93 per maand. Dit kan sterk verschillen per verzekeraar en per aanvullend pakket.

Wat is het verschil met de kinderopvangtoeslag?

Als je kind naar de reguliere kinderopvang gaat, kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Dit is een toeslag die een gedeelte van de kosten vergoedt die je maakt door een kind naar de reguliere kinderopvang te laten gaan. Deze toeslag wordt betaald door de belastingdienst. Wanneer je vanwege ziekte (tijdelijk) geen gebruik kan maken van deze reguliere opvang, is alternatieve opvang nodig. Als je een aanvullende verzekering hebt kun je in dit geval aanspraak maken op een kinderopvang vergoeding die wordt betaald door de zorgverzekering.

Kinderopvang vergoeding zorgverzekering

Vergoeding kinderopvang verzekering

De kinderopvang vergoeding verschilt per verzekeraar. Het aantal dagen kinderopvang per jaar, het maximale bedrag per dag en vanaf wanneer wordt uitgekeerd wisselt per aanvullende verzekering. Wanneer je aanvullende verzekeringen voor kinderopvang gaat vergelijken, let dan goed op de vergoeding per dag of per uur en vergelijk deze vergoeding met de kosten die je hebt bij de kinderopvang. Kies voor een zo hoog mogelijke dekking met een maandelijkse premie die betaalbaar is.

Als je er zeker van wilt zijn wat jouw huidige zorgverzekering vergoedt, kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar. Om de aanvullende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, kun je onze zorgvergelijker gebruiken en kun je de aanvullende zorgverzekering kiezen die het beste bij jou past.

Vergoeding Kinderopvang bij ziekenhuisopname

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.