Vergoeding Lactatiekundige hulp verzekering

Het geven van borstvoeding kan niet altijd zo vanzelfsprekend gaan als je zou willen. Een lactatiekundige kan hulp bieden bij het geven van borstvoeding. Deze hulp wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Sommige verzekeraars bieden wel een aanvullende verzekering aan die lactatiekundige hulp vergoedt.

Inhoudsopgave

Wat is lactatiekundige hulp?

Een lactatiekundige kan helpen met problemen bij het geven van borstvoeding. Een lactatiekundige geeft advies wanneer je melkproductie achterblijft en kan voorlichting geven over de groei van je baby. Een lactatiekundige is gediplomeerd en heeft de titel International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC). Als je een afspraak maakt, zal deze meestal thuis plaatsvinden, al kunnen sommige eenvoudigere vragen over lactatie ook telefonisch of via de e-mail beantwoord worden.

Voor wie is het?

Problemen met het geven van borstvoeding kunnen al ontstaan tijdens de kraamtijd. De kraamverzorgster kan je hier mee helpen en kan eventueel een lactatiekundige om advies vragen. Als de problemen pas ontstaan na de kraamtijd of nog niet weg zijn, dan kun je zelf een lactatiekundige om hulp vragen. De meest voorkomende redenen waarom een lactatiekundige wordt ingeschakeld zijn:

  • Informatie over manieren van borstvoeding geven
  • De baby aanleggen aan de borst lukt niet goed
  • De baby wilt niet uit de borst drinken
  • Je hebt een pasgeboren premature baby
  • Bij pijn tijdens het geven van borstvoeding, zoals borstontsteking, pijnlijke tepels of tepelkloven

Bij een aantal van deze redenen kan een lactatiekundige adviseren om gebruik te maken van een borstkolf.

Borstvoeding afkolven

kinderwagenAls je pijnlijke tepels of borstontsteking hebt of je bent niet altijd in de buurt van je baby omdat je bijvoorbeeld weer bent begonnen met werken, dan kun je ervoor kiezen om de moedermelk uit je borst te halen door een borstkolf te gebruiken. Een pompje haalt de melk uit je borst en je kunt de melk meteen opvangen in een flesje. Een lactatiekundige kan advies geven over het soort kolf dat je het best kunt gebruiken, een handkolf of een elektrische kolf.

Handkolf = Als je geen moeite hebt met kolven en je hoeft dit niet vaak te doen, dan kun je voor de handkolf kiezen. Je kunt deze ook makkelijk meenemen.

Elektrische kolf = Deze kolf kan de borstvoeding op gang brengen. Je kunt hiermee in kortere tijd meer melk afkolven, waardoor je minder last van spierpijn krijgt.

Bij het kolven is het belangrijk om ontspannen te zijn. De lactatiekundige kan tips geven om je hierbij te helpen.

Voorwaarden voor lactatiekundige vergoeding

Verzekeraars stellen meestal de voorwaarde dat een lactatiekundige de titel IBCLC moet hebben en aangesloten is bij de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL). Zij keren alleen een vergoeding uit wanneer aan deze voorwaarden is voldaan.

Verwijzing huisarts nodig?

Sommige verzekeraars stellen een verwijzing van een huisarts of een verloskundige verplicht. Neem voor de zekerheid van tevoren contact op met je zorgverzekeraar of bekijk de polisvoorwaarden voordat je een lactatiekundige raadpleegt.

Vergoeding lactatiekundige hulp verzekering

Heb je wel eens last gehad van problemen bij het geven van borstvoeding of wil je goed verzekerd zijn voor een lactatiekundige vergoeding? Vergelijk dan met onze zorgvergelijker welke zorgverzekeraars een vergoeding lactatiekundige hulp verzekering aanbieden en kies welke aanvullende zorgverzekering je wilt afsluiten.

Vergoedingen voor lactatiekundige hulp per verzekeraar

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.