Stoppen met roken vergoeding zorgverzekering

Je weet dat het moet gebeuren. Waarschijnlijk heb je het al meerdere keren geprobeerd. Toch val je elke keer in je oude patroon. Stoppen met roken blijkt voor veel mensen een moeilijke opgave. Ondersteuning hierbij kan dat duwtje in de rug zijn waardoor het nét wel lukt. Er is een stoppen-met-roken-programma dat vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Voor andere cursussen kun je je aanvullend laten verzekeren.

Vergelijk zorgverzekeringen

Sinds een aantal jaren wordt het stoppen met roken met het speciale stoppen-met-rokenprogramma vergoed. Bespreek met je huisarts dat je van plan bent te stoppen met roken en dat je daar ondersteuning bij zoekt. De huisarts kan je hier zelf bij helpen, anders kan hij of zij je verwijzen naar een specialist of coach. De volgende stap is het opstellen van een stopplan. Hoe ga je stoppen? En hoe voorkom je dat je niet in je oude gedragspatronen terugvalt? De arts of specialist bespreekt of aanvullende middelen of medicatie nodig zal zijn.

Stoppen met roken vergoeding zorgverzekering

Wat zijn de klachten?

Inmiddels zijn de nadelen van roken algemeen bekend. Het risico op longkanker, strottenhoofdkanker, mondholte- en keelkanker en slokdarmkanker is verhoogd. Rokers overlijden gemiddeld tien jaar eerder. Ook de kans op overlijden door een hartziekte, beroerte of hartfalen is groter bij rokers. Dit zijn slechts enkele ziektebeelden die aan roken worden gekoppeld. Daarnaast zijn er op de korte termijn ook nadelen te benoemen. Denk aan verkleurde tanden en vingers, een grauwe huid, minder smaakbeleving, kortademigheid en hoge kosten.

Ontwenningsverschijnselen als je stopt met roken

Als je stopt met roken, moet het lichaam leren omgaan met het gebrek aan nicotine. Je zult last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Vooral de eerste week is erg zwaar. De ontwenningsverschijnselen worden minder na die eerste week. Wat je zoal kunt verwachten:

  • Veel zin om te roken
  • Stemmingswisselingen (sneller boos, maar ook somber)
  • Andere slaappatronen (slechter of juist langer)
  • Minder concentratie
  • Hoesten en kuchen
  • Rusteloosheid
  • Verstopte darmen
  • Hoofdpijn
  • Meer eetlust

Nicotinevervangers tegen ontwenningsverschijnselen

Het stoppen met roken wordt zwaar door ontwenningsverschijnselen. Er zijn middelen die deze verschijnselen deels weg kunnen nemen. Dit wordt alleen voorgeschreven als je tien of meer sigaretten per dag rook. Enkele nicotinevervangers zijn nicotinepleisters, smelttabletten en nicotinekauwgom. Voor vergoeding moet aan de zorgverzekeraar worden getoond dat je de middelen gebruikt voor het stoppen-met-rokenprogramma. Je kunt hiervoor een formulier aanvragen bij de zorgverzekeraar.

Medicijnen tegen ontwenningsverschijnselen

Heb je het zelfs met nicotinevervangers nog zwaar bij het stoppen met roken? In samenspraak met je huisarts kunnen er medicijnen worden gebruikt om de ontwenningsverschijnselen deels te bestrijden. Bepaalde medicijnen kunnen de drang naar een sigaret doen afnemen. Medicijnen als Bupropion (Zyban) of Vareniciline (Champix) kunnen worden gebruikt. Hiervoor is altijd een recept nodig en je moet aan de zorgverzekeraar aantonen dat deze medicijnen deel uitmaken van het stoppen-met-rokenprogramma om het vergoed te krijgen.

Wordt stoppen met roken vergoed vanuit de basisverzekering?

Sinds 2013 maakt het stoppen met roken-programma weer deel uit van het basispakket van de zorgverzekering. Per jaar kun je gebruik maken van één programma om te stoppen met roken. De nicotinevervangende middelen en de eventuele benodigde medicatie worden vanuit de basisverzekering vergoed. Houd er wel rekening mee dat deze vergoeding eerst uit het eigen risico moet worden betaald.

Wordt het vergoed vanuit de aanvullende verzekering?

Lukte het stoppen met roken niet bij de eerste poging? Of wil je liever een ander programma volgen? Dan wordt dit niet meer vanuit de basisverzekering gedekt. Je kunt je hiervoor wel aanvullend verzekeren. Eventuele voordelen zijn dat je meer dan één kans krijgt om te stoppen en dat je gebruik kunt maken van meerdere soorten cursussen. De zorgverzekeraars hebben dit onderling anders geregeld. Bij sommige zorgverzekeraars krijg je alleen specifieke cursussen vergoed, zoals een training van Allen Carr, De Opluchting, Prostop of SmokeFree. Neem contact op met je zorgverzekeraar om er zeker van te zijn hoe de vergoeding van deze cursussen is geregeld.

Valt het stoppen-met-rokenprogramma onder mijn eigen risico?

Omdat stoppen met roken-programma vanuit je basisverzekering wordt vergoed, valt het onder het eigen risico. Je zult dus zelf een deel van de kosten moeten betalen vanuit je eigen risico.

Moet ik een eigen bijdrage betalen?

Volg je een cursus die vanuit je aanvullende verzekering wordt vergoed? Dan is het mogelijk dat er een eigen bijdrage moet worden betaald. Zorgverzekeraars hanteren verschillende voorwaarden voor vergoeding van stoppen met roken vanuit de aanvullende verzekering. Bekijk dus goed de voorwaarden en neem bij twijfel contact op met je zorgverzekeraar.

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

Om stoppen met roken vanuit je basisverzekering vergoed te krijgen is het nodig dat je een verwijzing van de huisarts hebt. Voor de vergoeding van nicotinevervangers en medicijnen is een recept van de huisarts nodig.

(Aanvullende) zorgverzekeringen vergelijken

Ben je van plan binnenkort te stoppen met roken? Bedenk eerst wat je nodig denkt te hebben. Is het basispakket genoeg of neem je er een aanvullende verzekering erbij? Maak gebruik van onze zorgvergelijker 2021 om de verzekeraar te vinden die het beste hierbij aansluit. Tegen de scherpste prijs natuurlijk.

Vergoedingen voor stoppen met roken per verzekeraar

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.