Selectieve zorgpolis

Steeds meer zorgverzekeraars bieden naast hun reguliere naturaverzekering en/of restitutieverzekering ook een selectieve zorgpolis. Je herkent ze aan toevoegingen zoals Online Verzorgd, BudgetBewust, Zorgbewust of Selectief achter de polisnaam. In sommige gevallen hebben zorgverzekeraars unieke verzekeringslabels gelanceerd voor hun selectieve zorgpolis met een eigen huisstijl en website.

Selectieve zorgpolis goedkoper

Selectieve zorgpolissen hebben met elkaar gemeen dat ze veel goedkoper aangeboden worden dan de reguliere naturaverzekeringen en restitutieverzekeringen van de zorgverzekeraar. Dit is mogelijk omdat er scherpere voorwaarden van toepassing zijn. Let hier op als je interesse hebt in de voordelige selectieve zorgpolis.

Strengere voorwaarden selectiefpolissen

De inhoud van de basisverzekering wordt door de overheid vastgesteld en is bij elke zorgverzekering hetzelfde. De selectieve zorgpolis kan goedkoper aangeboden worden vanwege strengere voorwaarden. Het verschilt per selectieve zorgpolis welke beperkende voorwaarden aangehouden worden. Voorbeelden van beperkingen:

  • Er is een beperkt aantal gecontracteerde zorgaanbieders (zoals ziekenhuizen, kraamzorgbureaus, fysiotherapeuten) die bij planbare zorg volledig vergoed worden. N.B. Bij spoedeisende hulp, kun je bij elk ziekenhuis terecht.
  • Voor medicijnen moet je gebruikmaken van een online apotheek.
  • Hulpmiddelen kun je bij een beperkt aantal aanbieders bestellen.
  • De te betalen eigen bijdrage voor niet-gecontracteerde zorg is hoger dan die van de reguliere naturaverzekering.
  • De verzekerde moet veel verzekeringszaken online regelen. Voor telefonisch contact is er een 0900-nummer.

Beperkte naturaverzekering

Een selectieve zorgpolis is een variant op de naturaverzekering: een beperkte naturaverzekering. Met een naturapolis moet je voor een volledige vergoeding naar de zorgaanbieders gaan waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Jaarlijks koopt de zorgverzekeraar zorg in van zorgaanbieders. De verzekeraar en zorgaanbieder onderhandelen over de kwaliteit van de zorg en de tarieven.

Beperkt aantal zorgaanbieders

Met een naturaverzekering kun je al niet bij alle zorgaanbieders terecht, met een selectieve zorgpolis is de keuzevrijheid meestal nog beperkter. Voor medicijnen moet je bijvoorbeeld gebruikmaken van een internetapotheek. Heb je een staaroperatie nodig dan kun je bijvoorbeeld alleen naar een ziekenhuis waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Overigens kun je voor spoedeisende hulp wel terecht bij elk ziekenhuis.

Wat is gecontracteerde zorg?

Komt er een overeenkomst tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder tot stand dan is er sprake van gecontracteerde zorg. Zonder contract is de zorgaanbieder vrij om zelf de tarieven te bepalen.

Gecontracteerde zorg is dus meestal goedkoper dan niet-gecontracteerde zorg. Dit is ook de reden waarom de zorgverzekeraar aan verzekerden met een naturapolis een lagere premie in rekening brengt. Gaat de verzekerde naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder dan moet een eigen bijdrage betaald worden.

Budget- en internetverzekeringen

  • Bij veel selectieve polissen is de naam van de zorgverzekeraar in de polisnaam opgenomen, zoals VGZ Selectief.
  • Sommige zorgverzekeraars kiezen ervoor om budgetverzekeringen aan te bieden onder een andere naam. Zij willen zich bijvoorbeeld richten op een jongere doelgroep. Denk hierbij aan AnderZorg (Menzis), Zekur (Univé), Bewuzt (VGZ), CZ Direct (CZ).
  • Er zijn ook zorgverzekeraars bij wie de zorgverzekering standaard scherp geprijsd is, zoals: Besured, Ditzo, Promovendus, UMC, FBTO, HEMA, National Academic.

Selectieve zorgpolis afsluiten

De goedkope selectieve, budget- of online zorgpolissen maken de keuze voor een zorgverzekering niet eenvoudiger. De lage premies zijn erg aanlokkelijk. Wel is het belangrijk om je goed bewust te zijn van de beperkende polisvoorwaarden. Overstappen.nl biedt een vergelijker van zorgverzekeringen. Op basis van je gegevens en gewenste dekkingen tonen wij de zorgverzekeringen die het best aansluiten op je wensen en situatie.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.