Zorgvergelijker

Vergelijk en bespaar tot €250,- met onze zorgvergelijker
Bespaar tot €250,- met onze zorgvergelijker
supplier-logo
€105,25
per maand
checkmark Ziezo Selectief
checkmark Directe acceptatie
checkmark Eigen risico van €385
supplier-logo
€116,95
per maand
checkmark Betaal eigen risico in termijnen
checkmark Bepaal wanneer je premie betaalt
checkmark Eigen risico van €385
supplier-logo
€119,08
per maand
checkmark Vrije zorgkeuze
checkmark Second opinion door specialisten
checkmark Eigen risico van €385

Zorgvergelijker

Wist je al dat je, door over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, honderden euro’s kan besparen per jaar? Met onze zorgvergelijker krijg je een compleet overzicht van zorgverzekeringen die bij jouw situatie passen. Het enige dat je hoeft te doen, is je persoonlijke gegevens en je voorkeuren invullen in de zorgvergelijker.

Wanneer kan je de zorgvergelijker gebruiken?zorgvergelijker

Vanaf half november tot eind december kan je gebruikmaken van de zorgvergelijker om zorgverzekeraars te vergelijken. Je hebt jaarlijks tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen. Als je vóór 1 januari overstapt, wordt je oude zorgverzekering automatisch opgezegd. Stap je na 1 januari over, dan moet je je basis- en aanvullende verzekeringen vóór 31 december zelf opzeggen en voor 1 februari een nieuwe aanbieder kiezen.

Belangrijke data zorgvergelijker:

 • 17 september 2020: Ieder jaar maakt het kabinet op Prinsjesdag bekend wat er gaat veranderen in de zorg. De verwachtingen over de hoogte van de zorgpremie, het eigen risico en de inhoud van het basispakket worden dan bekend gemaakt.
 • 12 november 2020: Op deze datum moeten zorgverzekeraars uiterlijk de hoogte van de premies voor hun verzekeringen bekendmaken.
 • 31 december 2020: Dit is de uiterste datum waarop je je zorgverzekering kunt opzeggen.
 • 31 januari 2021: Dit is de uiterste datum waarop je een nieuwe zorgverzekering kunt afsluiten, als je de oude zorgverzekering uiterlijk 31 december hebt opgezegd. In dat geval gaat je zorgverzekering met terugwerkende kracht in op 1 januari.

Waarom vergelijken via de zorgvergelijker?zorgvergelijker

Overstappen van zorgverzekering gebeurt steeds vaker. Door de zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, kun je de zorgverzekering kiezen die de beste premie heeft voor de zorg die jij belangrijk vindt.Daarnaast kan het zijn dat een bepaalde zorgverzekering qua dekking en voorwaarden beter aansluit bij je wensen. Met de zorgvergelijker vind je in een handomdraai een nieuwe zorgverzekering die beter bij je past. Zo heb je snel een passende én voordelige zorgverzekering.

Onafhankelijke zorgvergelijker

Onze zorgvergelijker is 100% onafhankelijk, wij zijn niet verbonden aan welke aanbieder dan ook. Met behulp van onze zorgvergelijker kun je eenvoudig verschillende zorgverzekeraars en zorgverzekeringen vergelijken. Onze zorgvergelijker toont je een overzicht op basis van je persoonlijke voorkeuren. Met behulp van de filters in de zorgvergelijker kun je de zorgverzekering en verzekeraar kiezen die het beste bij je past.

Beste zorgvergelijker

Waarom kun je het beste gebruik maken van onze zorgvergelijker? Als je met behulp van onze zorgvergelijker overstapt naar een andere verzekeraar dan kun je tot wel €250,- besparen per jaar! Daarnaast kun met behulp van onze filters een selectie maken op basis van je persoonlijke voorkeuren. In de zorgvergelijker kan je filteren op o.a. (fysio)therapie, alternatieve geneeswijzen, tandartsvergoeding, buitenlanddekking, zorgkeuze en betaalperiode. Weet je nog niet precies welke zorgverzekering goed bij je past? Neem dan eens een kijkje op onze beste zorgverzekering pagina. 

Zorgvergelijker 2020

Wil je graag een nieuwe zorgverzekering afsluiten? Dan kun je gebruik maken van onze zorgvergelijker. Houd er rekening mee dat het niet mogelijk is om nog een zorgverzekering voor 2020 af te sluiten. Vanaf half november kun je natuurlijk wel een zorgverzekering voor 2020 afsluiten.

Uitzonderingen: Als je net 18 jaar bent geworden dan is het wel mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Ook als je sinds kort in Nederland woont of net weer staat ingeschreven ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Ten slotte zijn er zorgverzekeraars die je de mogelijkheid bieden om je zorgverzekering door het zorgseizoen heen een keer uit te breiden.

Handige tips zorgvergelijker

 • Vergelijk verschillende zorgverzekeringen met onze zorgvergelijker zodat je de beste en goedkoopste zorgverzekering vindt die bij jou past.
 • Als je de premie per jaar betaalt, ben je in sommige gevallen 3% goedkoper uit.
 • Ga goed bij jezelf na of je een aanvullende verzekering nodig denkt te hebben in 2020.
 • Door je eigen risico te verhogen als je verwacht niet of nauwelijks zorgkosten te maken, ben je vaak goedkoper uit. Maar pas op: als je uiteindelijk toch veel zorgkosten maakt, ben je juist een stuk duurder uit.
 • Kies een basisverzekering/polis die bij jou past.
 • Kinderen onder de 18 zijn gratis meeverzekerd; verzeker je kind daarom bij de ouder met de hoogste dekking.
 • Als je je zorgverzekering online afsluit, heb je 14 dagen bedenktijd. Je kan, zonder reden, binnen 14 kalenderdagen de basisverzekering en/of aanvullende verzekering kosteloos beëindigen. Als je je verzekering bij een verzekeringskantoor afsluit, geldt er geen bedenktijd.

Aanvullende vergoedingen

Naast de (verplichte) basisverzekering kun je kiezen voor een (vrijwillige) aanvullende verzekering. Wanneer je gebruik gaat maken van zorg die niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering, is het de moeite waard om te controleren of dit vergoed wordt door een aanvullende verzekering. Let hierbij op dat je berekent of de vergoeding opweegt tegen de kosten van de aanvullende verzekering

Acnétherapie

Acné is een ontsteking in de huid die ontstaat als talgklieren teveel talg aanmaken waardoor de talgkliertjes geïrriteerd raken. Dit vormt puistjes op je huid. Acnétherapie is een behandeling om acné te verminderen door de huid rustiger te maken.

ADHD Medicijnen

ADHD is een concentratiestoornis. Iemand met ADHD is hyperactief en kan impulsief reageren. Om de impulsen van het lichaam beter te kunnen sturen kun je medicijnen slikken. Het medicijn Ritalin wordt vanuit de basisverzekering vergoed, de aanvullende verzekering vergoedt de duurdere medicijnen.

Alternatieve Geneeswijzen

Dit is een verzamelnaam voor verschillende soorten geneeswijzen met een (nog) niet wetenschappelijk bewezen werking. De alternatieve geneeswijzen worden gezien als een toevoeging aan de reguliere geneeskunde.

Anticonceptie

Anticonceptie is het voorkomen/verkleinen van de kans om zwanger te worden. Er zijn verschillende methoden en middelen om een zwangerschap te voorkomen. Een aantal van deze methoden beschermt daarnaast ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).

Anticonceptiepil

Dit is een pil die hormonen bevat welke de kans op zwangerschap verkleinen/voorkomen. Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen. Het soort pil wordt bepaald door de progestageen die aanwezig is in de pil. Tot je 21e wordt de pil vergoed vanuit de basisverzekering, als je ouder bent kun je een aanvullende verzekering afsluiten die de pil vergoedt.

Anticonceptiepleister

Dit is een dunne, doorzichtige pleister die hormonen afgeeft zodat de kans op zwangerschap wordt verkleind/voorkomen. Een anticonceptiepleister laat je een week zitten, daarna moet je hem verwisselen voor een nieuwe pleister. Je kunt de pleister gewoon dragen tijdens het douchen of zwemmen.

Anticonceptiering

Een flexibele ring die in de vagina wordt geplaatst om een constante lage dosis hormonen af te geven zodat de kans op zwangerschap wordt verkleind/voorkomen. De ring blijft drie weken zitten, daarna moet hij vervangen worden.

Anticonceptiespiraal

Koper- of hormoonspiraal die in de baarmoeder wordt geplaatst om de kans op zwangerschap te verkleinen/voorkomen. Er zijn een aantal verschillen tussen de hormoon- en koperspiraal. Zo geeft de hormoonspiraal wel hormonen af en de koperspiraal niet, ze hebben een ander effect op de menstruatie en de koperspiraal gaat 5 jaar langer mee.

Anticonceptiestaafje

Een staafje onder de huid in de bovenarm dat hormonen afgeeft om kans op zwangerschap te verkleinen/voorkomen. Het staafje is ongeveer 4 centimeter lang en is niet zichtbaar. Het werkt 3 jaar, waarna je hem kunt verwijderen en een nieuwe kunt laten plaatsen.

Bekkenfysiotherapie bij meer dan 9 behandelingen

Dit is een specialisme binnen de fysiotherapie die zich richt op het leren herkennen en trainen van de bekkenbodemspieren om hier controle over te krijgen. Wanneer deze spieren verkeerd worden gebruikt kan dit zorgen voor problemen in de buik en lage rug of voor problemen bij de ontlasting.

Besnijdenis

Verwijderen van de voorhuid van de penis van een jongen of man, ook wel circumcisie genoemd. Besnijdenis kan in een aantal gevallen medisch noodzakelijk zijn, in andere gevallen kiezen mensen hiervoor om religieuze redenen. Niet alle zorgverzekeringen vergoeden de operatie wanneer deze wordt uitgevoerd om religieuze redenen.

Bevalling

Bij een bevalling krijg je onder andere hulp van een verloskundige en later van een kraamverzorger. De meeste zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar voor een ruimere dekking voor meer hulp kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Je kunt zowel in het ziekenhuis, in een geboortecentrum of thuis bevallen.

Borstprothese

Een volledige of gedeeltelijke vervanging van de borst welke is weggehaald vanwege borstkanker. De borstprothese valt onder de hulpmiddelenzorg waardoor het wordt vergoed vanuit de basisverzekering als het medisch noodzakelijk is. De aanvullende verzekering kan plakstrips of een kunsttepel vergoeden.

Bovenooglidcorrectie

Het verwijderen van verslapte huid rondom de oogleden door een plastisch chirurg. Door ouderdom of erfelijkheid kan de huid om je ogen verslappen, waardoor je vermoeider en somberder kan lijken dan je eigenlijk bent. Als je een medische indicatie hebt kun je bij sommige verzekeringen een vergoeding krijgen.

Bril

Met een aanvullende verzekering kun je een gedeeltelijke vergoeding krijgen voor brillenglazen of een montuur. Een aanvullende verzekering afsluiten is meestal niet voordelig als je geen gebruik maakt van andere zorg, de vergoeding weegt dan niet op tegen de kosten van de verzekering.

Bruggen

Vervanging van ontbrekende tanden, waarbij de tanden rondom de ontbrekende tand als brug worden gebruikt. Tanden zijn belangrijk bij het kauwen en met een aanvullende verzekering kun je een vergoeding krijgen voor de bruggen.

Buikwandcorrectie

Operatief verwijderen van huidoverschot rondom de buik. Dit huidoverschot kan je beperken bij het bewegen of kan zelfs ontstekingen of infecties als gevolg hebben. Een buikwandcorrectie is een van de zwaarste ingrepen binnen de plastische chirurgie en de kosten van de operatie zijn vaak hoog. Een aanvullende verzekering kan deze kosten (deels) vergoeden.

Camouflagetherapie

Als je last hebt van kleurafwijkingen in het gezicht, dan kunnen deze minder zichtbaar worden gemaakt door het gebruiken van dekkende make-up. Een huidtherapeut leert je welke make-up je kunt gebruiken en hoe je het aanbrengt, zodat je dit in het dagelijkse leven zelf kunt doen.

Condooms

Anticonceptiemiddel dat zowel tegen zwangerschap als tegen seksueel overdraagbare aandoeningen beschermd. Bij een aantal aanvullende verzekeringen die speciaal voor jongeren of studenten zijn, kun je jaarlijks een gratis pakket met condooms opgestuurd krijgen.

Correctiezolen

Bij een afwijking of klacht aan de voet kunnen correctiezolen worden gebruikt ter ondersteuning. Door de voeten te versterken wordt de rest van het lichaam versterkt, een verkeerde stand van de voet kan namelijk veel andere lichamelijke klachten veroorzaken. De vergoeding voor steunzolen verschilt per zorgverzekeraar.

Diabetes

Chronische stoornis van de bloedsuikerspiegel, ook wel suikerziekte genoemd. Je lichaam maakt bij deze ziekte niet genoeg insuline aan. Je kunt verschillende vormen van diabetes hebben, hoe afhankelijk je bent van insuline bepaald welke vorm je hebt. De vergoeding die je krijgt is afhankelijk van het type diabetes dat je hebt.

Dieetadvies

Voorlichting van een diëtist over gezonde voeding en eetgewoonten. De diëtist geeft aan de hand van jouw eet- en beweegpatroon een persoonlijk dieetadvies. Dieetadvies kan handig zijn als je last hebt van overgewicht, klachten aan je darmen of als je een eetstoornis hebt.

Eigen Bijdrage GVS

Het Geneesmiddel Vergoeding Systeem is een lijst die aangeeft welke medicijnen een vergelijkbare werking hebben. Voor sommige medicijnen geldt dat een deel van de kosten voor eigen rekening is: de eigen bijdrage. Een aanvullende verzekering kan de kosten van deze eigen bijdrage vergoeden.

Ergotherapie

Door een ongeluk of ziekte kun je problemen hebben bij het uitvoeren van bepaalde handelingen. Met ergotherapie krijg je hulp bij het (opnieuw) aanleren van simpele dagelijkse handelingen of gecompliceerdere handelingen zodat je deze weer zelfstandig kunt gaan uitvoeren. Vanaf de 10e behandeling kan je je hiervoor aanvullend verzekeren.

Flapoorcorrectie

Als je oren verder dan twee centimeter van je hoofd afstaan, worden het flaporen genoemd. Flaporen ontstaan door een verkeerde aanleg van het kraakbeen in het oor. Bij een flapoorcorrectie wordt je oor tijdens een operatie rechtgezet door een plastisch chirurg.

Flebologie

Door een ziekte aan de aderen kunnen verschillende huidziekten ontstaan zoals spataderen, trombose en een open been. Deze ziektes worden op verschillende manieren behandeld, je kunt hiervoor terecht bij een fleboloog.

Fysiotherapie

Als je last hebt van lichamelijke klachten, zoals spierblessures of rugklachten kun je terecht bij een fysiotherapeut. Fysiotherapie vergoeding zit in bijna alle aanvullende verzekeringen en het het verschilt per pakket hoeveel uur je vergoed krijgt.

Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)

Als je psychische problemen hebt kun je hier eerst over praten met een huisarts. Als de problemen groter blijken te zijn kun je doorverwezen worden naar de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), waar je specialistische hulp krijgt.

Gehoorapparaten

Dit is een hulpmiddel om gehoorverlies te compenseren. Er zijn verschillende soorten gehoorapparaten. Voor dit hulpmiddel moet een eigen bijdrage worden betaald. Een aanvullende verzekering kan deze eigen bijdrage vergoeden.

Hydrotherapie

Als je last hebt van gewrichten, kun je leren deze op de juiste manier te gebruiken door het uitvoeren van (fysiotherapeutische) oefeningen in een ondiep warmtebad. De pijn kan op deze manier verminderen, doordat de opwaartse druk van het water de gewrichten ontlast.

Inlays

Bij een beschadiging van de tanden die te erg is voor een standaard vulling kan worden gekozen voor inlays. Een op maat gemaakte vulling die sterker is dan een normale vulling en waarbij meer tandweefsel wordt bespaard dan bij een kroon of brug. Een inlay is kleiner dan een onlay.

Lactatiekundige hulp

Als je problemen hebt bij het geven van borstvoeding kun je hier advies over krijgen van een lactatiekundige. De lactatiekundige kan tips geven over het geven van borstvoeding of kan informatie geven over alternatieven zoals kolven.

Laserepilatie

Vrouwen die last hebben van ongewenste haargroei in hun gezicht of hals kunnen ervoor kiezen om dit permanent te laten verwijderen door middel van een laser. Door de laser worden de haarzakjes dusdanig beschadigd dat er geen haargroei meer mogelijk is.

Lenzen

Lenzen zijn een alternatief voor een bril en zijn te onderscheiden in harde lenzen en zachte lenzen. Met een aanvullende verzekering kun je een vergoeding krijgen voor lenzen. Deze vergoeding is echter meestal niet voordelig als je geen gebruikmaakt van andere zorg die vaak in hetzelfde pakket aangeboden wordt.

Mantelzorg

Als je vrijwillig en onbetaald voor iemand zorgt, heet dit mantelzorg. Deze mantelzorg kan langdurig zijn en veel tijd in beslag nemen. Je kunt tijdelijke vervanging voor mantelzorg aanvragen zodat je niet overbelast raakt. De kosten hiervan kunnen vergoed worden als je een aanvullende verzekering hebt met een dekking voor respijtzorg.

Medicijnen

Het verschilt per zorgverzekeraar welke medicijnen je vergoed krijgt en hoe hoog de vergoeding is. Een aantal medicijnen krijg je vergoed vanuit de basisverzekering, maar voor een grotere dekking kun je een aanvullende verzekering afsluiten.

Medische Hulp Buitenland

Als je een ongeluk krijgt of onverwachts ziek wordt terwijl je in het buitenland bent, dan ben je altijd verzekerd voor noodzakelijke medische hulp. De kosten worden vergoed tot het Nederlandse markttarief. In sommige landen is medische hulp echter duurder. Een aanvullende verzekering kan deze extra kosten dekken.

Oedeemtherapie

Als je een stoornis hebt in je lymfestelsel, kan vocht niet meer goed afgevoerd worden waardoor vochtophopingen kunnen opstaan. Oedeemtherapie kan helpen om deze vochtophopingen te behandelen. Er zijn verschillende behandelmethoden om de vochtafvoer te bevorderen.

Ooglaseren

Een medische behandeling om het gezichtsvermogen te verbeteren door middel van een laser. Niet alle oogafwijkingen kunnen verbeterd worden met een ooglaserbehandeling. Er zijn verschillende methoden om je ogen te laseren.

Onlays

Bij een beschadiging van de tanden die te erg is voor een standaard vulling kan worden gekozen voor onlays. Een op maat gemaakte vulling die sterker is dan een normale vulling en waarbij meer tandweefsel wordt bespaard dan bij een kroon of brug. Een onlay is groter dan een inlay.

Orthodontie

Een scheef gebit kan door middel van een beugel recht worden gezet. De stand van de tanden en kaken kan worden geoptimaliseerd om beter te kunnen kauwen en bijten of omdat je een mooier gebit wilt. De orthodontie kosten kunnen hoog oplopen, afhankelijk van het soort beugel en de behandelingsduur.

Orthodontie tot 18 jaar

Vergoeding van een beugel bij een kind dat meeverzekerd is bij de ouders. In veel gevallen wordt de beugel van je kind vergoed als je zelf uitgebreid verzekerd bent, maar soms valt dit niet onder de vergoeding en moet hier een aparte verzekering voor afgesloten worden.

Orthodontie vanaf 18 jaar

Vergoeding van een beugel als je zelf verzekerd bent. Je kunt op latere leeftijd nog beslissen om een beugel te nemen voor een mooi gebit. Er zijn verschillende soorten beugels, waarvan sommige niet zichtbaar zijn. De kosten hangen af van het soort beugel en hoelang de behandeling duurt.

Overgangsconsulentie

Op een gegeven moment kom je als vrouw in de overgang. Je kunt dan last krijgen van klachten. De ernst van deze klachten verschilt sterk per persoon. Bij overgangsconsulentie krijg je ondersteuning en advies over klachten rondom de overgang.

Pedicure

Als je last hebt van voetklachten kan een pedicurebehandeling deze klachten verlichten. Bij diabetespatiënten kunnen bijvoorbeeld ernstige voetproblemen voorkomen. Pedicurebehandelingen om je voeten te verfraaien zijn geen geldige reden voor een vergoeding.

Pessarium

Een kapje dat je voor het vrijen om de baarmoederhals plaats om de kans op zwangerschap te verkleinen/voorkomen. Het werkt in combinatie met een zaaddodend middel en moet enige tijd na het vrijen blijven zitten om veilig te kunnen zijn. Je kunt het pessarium schoonmaken en hergebruiken.

Podotherapie

Als je voeten een afwijkende stand hebben of afwijkend functioneren kan dit effect hebben op de rest van je lichaam. Bij podotherapie krijg je een behandeling die gericht is op de stand van je voeten. Je kunt ook hulpmiddelen krijgen om de stand van je voeten te verbeteren zoals steunzolen.

Plastische chirurgie

Een operatie om het uiterlijk te veranderen die wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. Een correctie van een hazenlip of het reconstrueren van borsten na een borstkankeroperatie zijn voorbeelden van vergoedingen die vallen onder de aanvullende verzekering. Operaties om het uiterlijk te verfraaien zijn geen geldige reden voor een vergoeding.

Prenatale screening

Tijdens de zwangerschap kun je een aantal onderzoeken laten doen om te kijken of er een verhoogde kans is op complicaties of afwijkingen bij je ongeboren baby. Als er een verhoogde kans is dan krijg je een vervolgonderzoek. Je kunt ook zelf kiezen om een vervolgonderzoek te laten uitvoeren, hiervoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten.

Prikpil

Hormonen worden via een injectie ingespoten om de kans op zwangerschap te verkleinen/voorkomen. Eens in de 12 weken moet je de prikpil laten injecteren door een arts om beschermd te zijn.

Pruiken

Als je haar uitvalt als gevolg van een ziekte of de behandeling van een ziekte dan kun je een vergoeding krijgen voor een pruik of haarprothese. Uit de basisverzekering wordt dit tot een maximum bedrag vergoed. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden de kosten die boven dit maximum bedrag uitkomen.

Refertilisatie

Een hersteloperatie om de sterilisatie ongedaan te maken. Door de operatie wordt geprobeerd om je opnieuw vruchtbaar te maken. Dit kan zowel bij mannen als bij vrouwen en wordt meestal alleen uitgevoerd als de kans groot genoeg is dat je weer vruchtbaar kan worden. Een klein aantal zorgverzekeringen vergoeden deze operatie.

Spataderen

Als het bloed in je benen niet goed terugstroomt naar je hart kunnen je aderen wijder worden, waardoor de slechte doorstroming wordt versterkt. Je hoeft niet per se last te krijgen van spataderen. Hoe wijder de spatader, hoe meer klachten je kunt ervaren. De vergoeding voor een spataderbehandeling hangt dan ook af van de wijdte van de spatader.

Sport medisch advies

Een sportarts kan advies geven over een gezonde manier van sporten. Je kunt sport medisch advies vragen als je al sport of als je gaat beginnen met sporten. Je krijgt advies over de fysieke belasting die past bij jouw lichaam, zodat je geen blessures oploopt.

Sterilisatie

Een operatie om een man of vrouw onvruchtbaar te maken. Op deze manier wordt voorkomen dat een zwangerschap ontstaat zonder dat je voorbehoedsmiddelen hoeft te gebruiken. Een aantal aanvullende zorgverzekeringen keren een vergoeding uit voor deze operatie.

Steunpessarium

Als de bekkenbodemspieren bij een vrouw niet sterk genoeg zijn, kunnen de organen die hierop steunen verzakken, wat klachten veroorzaakt. Deze verzakking kan worden verminderd door een steunpessarium. Dit is een ring die in de vagina wordt geplaatst en de verzakking terug duwt.

Steunzolen

Bij een afwijking of klacht aan (een van) de voeten kunnen steunzolen worden gebruikt ter ondersteuning. Door de voeten te versterken wordt de rest van het lichaam versterkt, een verkeerde stand van de voeten kan namelijk veel andere lichamelijke klachten veroorzaken. De vergoeding voor steunzolen verschilt per zorgverzekeraar.

Stottertherapie

Als je moeite hebt om tijdens het praten zinnen vloeiend uit te spreken dan kun je met stottertherapie technieken leren om te ontspannen en geen remmingen te voelen tijdens het praten. Stottertherapie wordt meestal gegeven door een logopedist.

Tandarts

Om ervoor te zorgen dat je een gezond gebit hebt, kun je langs de tandarts om je tanden te laten controleren en eventueel te laten behandelen. Tot 18 jaar worden de meest voorkomende behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Vanaf 18 jaar kun je een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Als je vaak problemen hebt met je tanden dan kan een aanvullende tandarts verzekering aan te raden zijn.

Tandimplantaten

Als je een tand mist met wortel en al, dan kan een implantaat deze wortel vervangen. Het is een soort titanium schroef die in het kaakbot wordt geboord, zodat hier later een kroon op kan worden gezet.

Taxivervoer

In een aantal gevallen mag je gebruik maken van ziekenvervoer om naar het ziekenhuis of een zorginstelling te gaan. Bijvoorbeeld als je je niet zelfstandig kunt verplaatsen of als je voor een bepaalde handeling in het ziekenhuis moet zijn. Vervoer met een ambulance valt niet onder de vergoeding.

Thuiszorg

Door een ziekte of ouderdom kun je hulp of begeleiding nodig hebben bij huishoudelijke zaken. Je kunt dan thuiszorg krijgen die afgestemd is op je persoonlijke situatie. Als je 24 uur per dag zorg nodig hebt, kun je terecht in een zorginstelling.

Vaccinatie

Als je naar het buitenland gaat kun je jezelf beschermen tegen ziektes door je te laten vaccineren. Je krijgt dan een injectie met een klein, verzwakt deel van de ziekte waardoor je lichaam antistoffen gaat aanmaken tegen de ziekte. Het verschilt per land welke vaccinaties je nodig hebt.

Vrouwencondoom

Een anticonceptiemiddel voor vrouwen dat tegelijk beschermt tegen soa’s en de kans op zwangerschap verkleint/voorkomt. Voor het vrijen moet je het condoom inbrengen in de vagina. Niet alle aanvullende verzekeringen met een dekking voor anticonceptie hebben ook een vergoeding voor het vrouwencondoom.

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Als je zwanger wilt worden maar dit lukt niet op de natuurlijk manier, dan zijn er een aantal medische handelingen om een zwangerschap mogelijk te maken. Als je meer behandelingen wilt dan de basisverzekering vergoedt kun je hiervoor een vergoeding krijgen uit de aanvullende verzekering. Er zijn een aantal aanvullende verzekeringen die deze vergoeding uitkeren.

Zwangerschap

Tijdens je zwangerschap word je begeleid door een verloskundige en worden er een aantal echo’s gemaakt om te controleren hoe de ontwikkeling van de baby verloopt. De basisverzekering vergoedt de meeste zorg, een aanvullende verzekering kan extra zekerheid bieden.

Zwangerschapscursussen

Tijdens je zwangerschap kun je je voorbereiden op de bevalling door een zwangerschapscursus te volgen. Je leert hier voornamelijk ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Tot zes maanden na de bevalling kun je cursussen volgen die zijn gericht op het fysieke herstel.

Acupunctuur

In het lichaam zitten bepaalde punten die zijn verbonden met de meridianen van een orgaan. Bij acupunctuur worden dunne naalden in deze punten gestoken waardoor de energiestromingen in de meridianen gestuurd kunnen worden. Dit kan pijnverlichtend werken.

Alternatieve Psychosociale Zorg

Psychische problemen zoals angsten, depressies, stoornissen of verslavingen kunnen met psychotherapie behandeld worden. Deze therapie valt normaal gesproken onder de GGZ, maar als je wordt behandeld door een hulpverlener die buiten de basis GGZ valt, wordt het gezien als een alternatieve geneeswijze.

Antroposofie

Door het lichaam in balans te brengen wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd. Geneesmiddelen die gebaseerd zijn op natuurlijke stoffen kunnen dit herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

APS Therapie

De natuurlijke stromen die door het lichaam gaan worden nagebootst door iemand lichte elektronische schokjes te geven. Hierdoor komen stoffen vrij in het lichaam die pijnverminderend kunnen werken.

Body Stress Release

Spanning in de spieren kan klachten veroorzaken. Door het uitoefenen van impulsen met de vingers op bepaalde plekken wordt geprobeerd de spanning uit de spieren los te maken, zodat de klachten verminderen.

Chiropractie

Als er een stoornis in de wervelkolom zit, kan dit uitstralen naar andere delen van je lichaam. Met snelle, doelgerichte handbewegingen wordt geprobeerd om de blokkades in de gewrichten of wervels te corrigeren.

Fytotherapie

Als je lichamelijke klachten hebt, zou je kruiden kunnen gebruiken om je lichaam te reinigen en je gezondheid op te bouwen. De consulten bij een fytotherapeut vallen bij de meeste aanvullende verzekeringen onder de alternatieve geneeswijzen.

Haptotherapie

Lichamelijke of geestelijke klachten kunnen ontstaan als je bepaalde gevoelens onderdrukt of negeert. Door gesprekken, aanrakingen en belevingsgerichte activiteiten kun je bewust worden van je gevoelens en ervaringen, waardoor deze geestelijke klachten kunnen verminderen.

Homeopathie

Lichamelijke klachten kunnen ontstaan door een verstoring van het evenwicht in het lichaam. Homeopathische geneesmiddelen die bestaan uit natuurlijke producten zoals planten en mineralen kunnen dit evenwicht herstellen waardoor klachten kunnen verminderen.

Hypnotherapie

Psychische of sociale klachten liggen vaak in het onderbewuste. Door ontspanningsoefeningen of hypnose wordt geprobeerd dit onderbewuste aan te spreken om de problemen op te lossen.

Iriscopie

De oorzaak van klachten wordt geprobeerd af te lezen uit de verkleuringen in de iris. Als de klacht is gediagnosticeerd wordt een advies gegeven over een leefwijze en eetpatroon om de klachten de verminderen.

Manuele Geneeskunde

Gewrichten in je voeten, polsen, heupen en rug kunnen geblokkeerd raken waardoor klachten ontstaan. Een manueel therapeut kan deze blokkeringen in het lichaam proberen weg te nemen door de botten weer in de goede stand te brengen met behulp van kleine, snelle handbewegingen.

Mindfulness

Je kunt leren om bewuster bezig te zijn met wat je doet. Met mindfulness leer je om je aandacht te focussen. Door middel van meditatie kun je de kern van je gedrag gaan inzien waardoor je dit kunt veranderen.

Moermantherapie

Mensen met kanker kunnen hun stofwisseling verbeteren waardoor zij een sterker afweersysteem krijgen. Met Moermantherapie volg je een dieet met uitsluitend bouwstoffen die goed zijn voor je lichaam in combinatie met natuurlijke supplementen. Dit is bedoeld om de genezing te bevorderen of om de behandelingen beter te kunnen verdragen.

Natuurgeneeskunde

De verschillende alternatieve geneeswijzen die het lichaam als één geheel zien, vallen onder de natuurgeneeskunde, dit is een overkoepelende naam. De natuurkundige geneeswijzen baseren de behandelingen allemaal op het idee dat het lichaam een zelfgenezend vermogen heeft en stimuleren dit vermogen door middel van therapie.

Orthomoleculaire Geneeskunde

Om ziektes te behandelen of te voorkomen kan het innemen van natuurlijke voedingsstoffen en extra voedingssupplementen zorgen voor een goede gezondheid. Zowel mensen met klachten als zonder klachten kunnen baat hebben bij orthomoleculaire geneeskunde.

OrthoManuele Geneeskunde

Bij klachten aan de rug kan de wervelkolom een verkeerde stand hebben aangenomen. De OrthoManueel therapeut is een reguliere arts die deze problemen diagnosticeert en behandeld. Door lichte druk uit te oefenen op verschillende botjes, wordt geprobeerd om de wervelkolom weer in een symmetrische houding te krijgen.

Osteopathie

Alle bewegingen die je maakt hebben effect op elkaar. Een klacht in een deel van het lichaam kan zijn veroorzaakt in een ander deel van het lichaam. Een osteopaat probeert door middel van zachte handbewegingen de bloedsomloop en beweeglijkheid van het lichaam te stimuleren.

Podo-Orthesiologie

Je houding wordt bepaald door de stand van je voeten. Als je voeten verkeerd staan, wordt je houding hierdoor beïnvloed en kun je last krijgen van klachten. Door dunne zooltjes in de schoenen te dragen kunnen de reflexen worden geprikkeld waardoor de stand van de voet kan verbeteren.

Shiatsu Therapie

Als ergens in je lichaam of geest een storing zit, kan dit leiden tot klachten. Deze storingen worden bij shiatsu therapie opgespoord en door op specifieke plekken in het lichaam druk uit te oefenen met de vingertoppen, worden deze storingen geprobeerd weg te nemen om de klachten te verlichten.

Zorgverzekeraars

In onderstaande tabel staat een korte toelichting van alle Nederlandse zorgverzekeraars. Als je meer informatie wilt, kun je doorklikken naar de pagina over de zorgverzekeraar waarin je geïnteresseerd bent.

ZorgverzekeraarsEigenschappen
AevitaeEen volmacht bedrijf dat gespecialiseerd is op het gebied van werknemers- en werkgeversvoorzieningen, op zowel collectief als geïndividualiseerd gebied.
AnderzorgSamenwerking met Menzis. Het is een prijsvechter die ernaar streeft om de goedkoopste basisverzekering aan te bieden.
Avéro AchmeaWerkt samen met onafhankelijke adviseurs, zodat zij klanten de verzekering kunnen bieden die het best bij hen past.
AzivoSamenwerking met Menzis. Streeft ernaar om de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk te maken.
AZVZOnderdeel van Zorg en Zekerheid, voor maritieme bedrijven en werknemers, zonder winstoogmerk.
BesuredGericht op studenten en young professionals met VGZ als risicodrager.
BeterDichtbijStreven naar goede en betaalbare zorg bij mensen in de buurt.
BewuztBieden de mogelijkheid om je aanvullende pakket samen te stellen. Onderdeel van VGZ.
C4MeOnline verzekering die de zorg inkoopt bij Avéro Achmea en werkt met de service van Aevitae en SUCSEZ.
CZGrote Nederlandse zorgverzekering die voor iedereen toegankelijk en gelijk is.
CZdirectOnline verzekering van CZ voor jongeren.
De AmersfoortseVerzekering voor ondernemers die snelle hulp zonder wachtlijsten biedt.
De Friesland ZorgverzekeraarNuchtere verzekering die is ontstaan uit een groep ziekenfondsen en ziekenkassen.
De GoudseVerzekering die met name gericht is op ondernemers, met VGZ als risicodrager.
Delta LloydRestitutieverzekering, waardoor je bij alle zorgverleners terecht kunt.
DitzoOnline verzekering, onderdeel van ASR Nederland.
DSWVerzekering met zorgkeuzevrijheid en zonder medische selectie.
EnergiekOnderdeel van ENO verzekeringen, speciaal gericht op zorg voor vrouwen.
FBTOOnderdeel van Achmea, met aanvullende modules die je het hele jaar door aan of uit kunt zetten.
HEMASamenwerking met Menzis, zorgverzekering geeft korting op uitjes of winkelaankopen.
InterpolisStreven naar overzichtelijkheid en transparantie.
InTwenteSamenwerking met DSW, betalen premie terug die niet is gebruikt.
IZA ZorgverzekeraarSamenwerking met VGZ, gericht op werkgeversverzekeringen, zonder winstoogmerk.
IZZ ZorgverzekeraarOpgericht als collectiviteit voor werkgevers en werknemers in de zorg, zonder winstoogmerk.
Kettlitz WulfseVerzekeringsadviseurs, bieden advies bij het kiezen van een zorgverzekeraar en -verzekering.
Kiemer ZorgverzekeraarOnderdeel van De Friesland Zorgverzekeraar met zorgkeuzevrijheid.
MenzisCoorporatieve zorgverzekeraar en een van de grootste van Nederland.
NedascoOnderdeel van Aegon en financieel adviseur bij het kiezen van een zorgverzekeraar.
OHRAOnderdeel van Delta Lloyd, streven naar duidelijke, begrijpelijke producten en service.
ONVZVerzekering met zorgkeuzevrijheid en zonder winstoogemerk.
OZF AchmeaKleine organisatie van Achmea, zonder winstoogmerk.
PMAAanbieder van collectieve verzekeringen en kortingsproducten.
PNOzorgVerzekering voor werkgevers en werknemers in de media en creatieve sector.
Pro LifeOnderdeel van Agis met een christelijke achtergrond.
SallandOnderdeel van ENO verzekeringen, gericht op het bieden van regionale zorg.
Select & GoOnline verzekeringen die zorg inkoopt bij Avéro Achmea en werkt met de service van Aevitae.
Stad Holland ZorgverzekeraarSamenwerking met DSW, en werken nauw samen met verzekeringsadviseurs.
Studenten Goed VerzekerdCollectief voor studenten dat is ondergebracht bij Zilveren Kruis Achmea.
Turien & CoVerzekeringsadviseurs, bieden advies aan particulieren en kleine/middelgrote bedrijven.
UnitedConsumersBieden kortingen op vaste lasten door consumenten te verenigen.
UnivéCoorporatieve zorgverzekeraar zonder winstoogmerk.
Univé ZEKUROnline verzekeringen van Univé waarbij je je verzekering makkelijk zelf kunt regelen.
VGZOnderdeel van coorporatie VGZ, speelt zelf een actieve rol in de zorg.
VvAAVerzekeraar als ledenorganisatie voor werkenden in de zorg.

YouCare

Online zorgverzekering met Avéro Achmea als risicodrager.
ZieZo van Zilveren KruisOnline verzekering met de service van Zilveren Kruis.
Zilveren Kruis AchmeaGrootste collectieve zorgverzekeraar met bereikbare en betaalbare zorg.
Zorg en ZekerheidRegionale zorgverzekeraar die streeft naar toegankelijke en betaalbare zorg.
Zorgverzekeraar UMCVoor (voormalig) medewerkers van een universitair medisch centrum.

Waarom Overstappen.nl?

Met de vergelijkingsservice van Overstappen.nl krijg je een overzicht van alle zorgverzekeringen en kun je deze met elkaar vergelijken. Wij zijn onafhankelijk en aan geen enkele zorgverzekeraar verbonden.

Beste deals op een rijtje

Je hebt misschien een aantal wensen waar je nieuwe zorgverzekering aan moet voldoen, zoals extra fysiotherapie behandelingen of een tandartsverzekering. Of wil je misschien je premie verlagen door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico? Je kunt al je wensen aangeven in de zorgvergelijker, zodat wij jou de beste deals kunnen aanbieden.

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

 • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
 • In 2020 wijzigen de huidige dekkingen en voorwaarden
 • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen

Check hoeveel jij kunt besparen op je zorgverzekering