Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Zorgpremie 2016

De zorgverzekeraars hebben inmiddels hun basispremie voor zorgverzekering 2016 bekendgemaakt. De prijsvechters wachtten traditiegetrouw tot het laatste moment. Zorgverzekeraar DSW maakte eind september als eerste zijn zorgpremie voor het volgende jaar bekend. De zorgpremie 2016 van DSW gaat stijgen. De verwachting is dat de meeste zorgverzekeraars de premies laten stijgen.

Stijging zorgpremie 2016

wanbetalers-premie-zorgverzekeringMet Prinsjesdag heeft minister Schippers van Volksgezondheid een raming gegeven van de gemiddelde zorgpremie in 2016. Zij verwacht een stijging van de zorgpremie in 2016.

Zorgpremie 2016 in de media

Gedurende het jaar werd al veel gespeculeerd over de premiestijging in 2016. De overheid en diverse organisaties maakten berekeningen of spraken verwachtingen uit in de media. Hieronder zie je de belangrijkste punten waar wij over hebben geschreven in het afgelopen jaar.

 • 9 oktober – Schippers: Ontevreden? Stap dan over
  Kamerleden hadden in de Tweede Kamer vragen gesteld, omdat de zorgverzekeraars te weinig operaties hadden ingekocht. Uit onderzoek van het NRC was namelijk gebleken dat patiënten op een wachtlijst worden geplaatst, terwijl de nodige zorg wel beschikbaar is. Schippers liet weten dat dit een acceptabele manier is om de zorgkosten beheersbaar te houden. Als Nederlanders niet tevreden zijn, moeten zij gebruik maken van hun recht over te stappen. Schippers: ‘Dit […] houdt verzekeraars scherp en gericht op kwaliteit van hun zorgaanbod en polis.’
 • 23 september – Bekendmaking eerste premie
  Traditiegetrouw maakte DSW als eerste de premie voor 2016 bekend. De basisverzekering kost bij DSW 1.185 euro per jaar. Dat is 98,75 euro per maand. Een stijging van 45 euro op jaarbasis. Dit is lager dan de indicatie van de overheid op Prinsjesdag.
 • 23 september – Zorgverzekeraars moeten hun buffer inzetten
  In drie jaar tijd hebben zorgverzekeraars hun buffer zien verdubbelen van 2,7 miljard naar 6,1 miljard. Ministers Schippers van Volksgezondheid is van mening dat de zorgverzekeraars deze buffers moeten gebruiken om de zorgverzekering in 2016 te verlagen.
 • 15 september – Prinsjesdag 2015 – Wat zijn de zorgkosten in het komende jaar?
  Op Prinsjesdag werd ook de begroting voor de zorg in 2016 bekend gemaakt. Rondom de basisverzekering zijn er wat zaken gewijzigd. Het eigen risico is gestegen van € 375 naar € 385. De zorgpremie zal voor het hele jaar met € 84 gaan stijgen. Daar staat tegenover dat de maximale zorgtoeslag met € 6 per maand zal stijgen.
 • 11 mei – Kraamzorg blijft vergoed
  Er was discussie of de kraamzorg in het basispakket zou blijven. Na onderzoek van Zorginstituut Nederland is besloten dat in 2016 de kraamzorg in de basisverzekering zal blijven.
 • 7 januari – Ruim 1 miljoen mensen van zorgverzekering overgestapt
  6,5% van alle verzekerden is overgestapt van zorgverzekering. Dit waren er minder dan het jaar ervoor (7,2%). Waarschijnlijk durfden veel mensen de overstap niet aan, omdat er aan het einde van het jaar veel commotie was ontstaan over de Zorgwet. Dit zorgde voor verwarring. Ruim 40% van alle overstappers hebben dit in de laatste paar dagen van het jaar gedaan. En bijna 75% van de Nederlanders is sinds 2006 niet overgestapt van zorgverzekering.

Korting zorgpremie 2016

Er zijn meerdere mogelijkheden om korting op je zorgpremie in 2016 te krijgen. Zo kun je de aanstaande premiestijging gedeeltelijk compenseren. De mogelijkheden verschillen per zorgverzekeraar.

 • Aansluiten bij een collectieve zorgverzekering. De zorgverzekeraar maakt afspraken met werkgevers, verenigingen en bonden om collectief werknemers of personen te verzekeren. Deelnemers krijgen bij deelname een korting tot 10% op hun basispremie en tot 12% op de aanvullende verzekering.
 • Overstappen via onze vergelijker. Ook dit jaar bieden we diverse zorgverzekeringen met korting aan in onze vergelijker. Check dus onze vergelijker van zorgverzekeringen.
 • Verhoging eigen risico. Zorgverzekeraars geven korting als je een hoger eigen risico neemt. Verhoging gaat vaak in stappen van € 100 tot een maximum van € 500.
 • Termijnbetalingskorting. De meeste verzekerden betalen maandelijks hun zorgpremie. Veel zorgverzekeraars geven korting bij betaling per kwartaal, halfjaar of jaar.

Eigen risico 2016

Niet alleen de zorgpremie, ook het eigen risico 2016 bepaalt je zorgkosten in 2016 voor een groot deel. Met Prinsjesdag werd het eigen risico (voor verzekerden van 18 jaar en ouder) van 2016 bekendgemaakt. Het eigen risico wordt € 385 in 2016. Voor bijvoorbeeld huisartsenbezoek, wijkverpleging, verloskundige zorg en kraamzorg hoef je overigens geen eigen risico te betalen.

Zorgverzekering 2016 vergelijken

Wil je besparen op je zorgkosten? De zorgpremie is een belangrijke factor om mee te nemen in je vergelijking van zorgverzekeringen. Je kunt op Overstappen.nl eenvoudig zorgverzekeringen vergelijken. Stap over en bespaar.

Regels zorgpremie

In de Zorgverzekeringswet zijn alle regels voor de zorgpremie opgenomen. In deze wet is onder andere vastgesteld dat zorgverzekeraars geen verschillende premies mogen heffen voor dezelfde verzekering. Het is dus verboden om onderscheid te maken op basis van bijvoorbeeld leeftijd, ras, seksuele geaardheid, afkomst, achtergrond, geslacht of gezondheidsrisico.

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken voor mij de moeite waard?

 • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
 • Je betaalt in 2016 meer voor het eigen risico
 • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen
Zorgverzekeringen vergelijken