Kabelinternet - Alles over internet via de kabel - Overstappen.nl

Kabelinternet

Kabelinternet is de toegang tot internet via de tv-kabel in plaats van via een telefoonlijn. Hiervoor is naast een ‘set-top-box’ om televisie te kijken, ook een kabelmodem nodig. Dit kabelmodem vormt de verbinding tussen je computer en de televisiekabel.

Snelheid kabelinternet

De snelheid van kabelinternet is de laatste jaren omhoog gegaan tot zo’n 50 tot 120 Mb. Anders dan bij ADSL is de snelheid van kabelinternet niet afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale. Zo’n 94% van Nederland heeft de beschikking over deze snelheden, en kan gebruikmaken van diensten als HD-tv, 3D-tv en vast bellen via de kabel.

Aanbieders kabelinternet

In Nederland is er één grote aanbieder van kabelinternet: Ziggo. Daarnaast zijn er een aantal kleinere partijen als Caiway, Kabel Noord en Zeelandnet. Interesse in internet via de kabel? Kijk via de postcodecheck in onze vergelijker of er kabelinternet op je adres beschikbaar is.

Techniek van kabelinternet

EuroDocsis is de standaard voor transport van data via de kabel. EuroDOCSIS is hierbij de versie van DOCSIS die in Europa wordt gebruikt. EuroDocsis biedt meer kanaalbreedte dan in Noord Amerika. Met EuroDocsis 3.0 kunnen snelheden tussen de 50 en 120 Mb worden gehaald.

Ontwikkeling van kabelinternet

Om internettoegang op de kabel mogelijk te maken werd halverwege jaren 90 een televisiekanaal (transportkanaal) op de kabel beschikbaar gesteld voor datatransport. Met de huidige versie van EuroDocsis 3.0 zijn meerdere transportkanalen gecombineerd tot een kanaal. Hierdoor zijn bij 4 transportkanalen snelheden tot meer dan 200 Mb mogelijk. Verder biedt de huidige versie ondersteuning van Ipv6 en verbeterde beveiliging en monitoring.

Kabelnetwerk

Het kabelnetwerk is tegenwoordig voor 94% uitgerust met de EuroDocsis-standaard en is in staat hoge internetsnelheden en diverse digitale diensten te ontvangen. Het grootste deel van het Nederlandse kabelnetwerk bestaat uit glasvezel. Alleen de laatste 100 meter van het kabelnetwerk bestaat uit hoogwaardig coax-kabel met een bandbreedte van enkele Gigabits per seconde. Met technische aanpassingen en nieuwe modems kan de data met hoge snelheden over het netwerk gestuurd worden.