Woonverzekering vergelijken

Winnaar van de
Beste Website van het Jaar
WVHJ
Winnaar van de
Beste Website van het Jaar
WVHJ

Vergelijk en sluit je nieuwe woonverzekering af in 5 minuten en bespaar tot € 245,-. Ook geven we je gratis advies over welke soort verzekering het beste bij je past. Zo weet je zeker dat je woning goed verzekerd is. Maak daarom nu een vergelijking en bespaar op je vaste lasten. 

Snel navigeren naar

Wat is een woonverzekering?

Woonverzekering is een verzamelnaam van de volgende verzekeringen: een inboedelverzekering en opstalverzekering. Elke verzekering dekt een specifieke situatie, zoals inbraak, brand of schade. Zo kan je je opstalverzekering aanvullen met een glasdekking of een aansprakelijkheidsverzekering, indien je dit wenst mee te verzekeren.

Na afsluiting van een woonverzekering, betekent dit dat je voortaan verzekerd bent voor eventuele schade aan je woning. En kan je als je eenmaal aangesloten bent bij een woonverzekeraar naar jouw keuze, rekenen op directe hulp bij schade.

Woonverzekering vergelijken

Voor- en nadelen van de verschillende woonverzekeringen

Zodra je weet wat de ene verzekering wel en niet dekt, kan jij makkelijker bepalen welke woonverzekering het meest geschikt is voor jou. Verzeker je inboedel tegen diefstal en schade of wil je woning liever verzekeren tegen stormschade?

Inboedel woonverzekering

 • pluspunt
  Gestolen inboedel
 • pluspunt
  Beschadigde inboedel (door bijv. brand)
 • minpunt
  Brand/stormschade aan je woning
 • minpunt
  Schade aan je woning door inbraak

Opstal woonverzekering

 • pluspunt
  Brand/stormschade aan je woning
 • pluspunt
  Schade aan je woning door inbraak
 • minpunt
  Gestolen inboedel
 • minpunt
  Beschadigde inboedel (door bijv. brand)

Wil je liever het beste van twee werelden? Kies dan voor een woonverzekering!

 • voordeel

  Snel hulp bij schade

 • voordeel

  Verzekerd van binnen naar buiten

 • voordeel

  Premie vanaf € 18,-

Start je woonvergelijking

Tip: kies de juiste verzekering

“Wist je dat bijna 20% van de huurders onnodig een opstalverzekering heeft? Bij het afsluiten van een woonverzekering is het belangrijk om te kijken welke dekking je nodig hebt. Kies je voor een uitgebreid woonverzekering pakket (inboedel- en opstalverzekering) of heb je alleen een inboedelverzekering nodig? In onze vergelijker geven we je gratis advies over welke keuze het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Bovendien kun je met het maken van een vergelijking direct checken of je kunt besparen op je huidige verzekering als je overstapt.”

Jerry, Expert Schadeverzekeringen

Expert Schadeverzekeringen Jerry Poel

Standaard basisdekking

In het rijtje hebben we voor je opgesomd welke (basis)schade onder welke verzekering valt, inboedel- of opstalverzekering:

Inboedelverzekering:

 • Brandschade aan meubel(s)
 • Smartphone beschadigd in huis
 • Schade aan meubels tijdens verhuizing
 • Schade aan vloer (los)

Opstalverzekering:

 • Brandschade aan kamer
 • Inbraakschade aan deur
 • Dakschade na storm
 • Schade aan vloer (vastgelijmd)

Allrisk

Deze dekking is aan te raden als je verzekerd wil zijn voor zelf veroorzaakte schade aan je woning of spullen. De Allrisk wordt ook gezien als een vallen en stoten garantie, denk bijvoorbeeld aan het moment dat je per ongeluk je glas wijn omstoot op je gestoffeerde lichte bank of verf belandt op je vaste houten vloer. Let op: wat verzekeraars aan eigen risico per gebeurtenis vragen, verschilt per woning/huishouden.

Glasverzekering

Wil je verzekerd zijn voor schade aan het glas van je woning? Dan kun je bij de extra dekkingen kiezen voor een glasverzekering. Hier valt onder: je ramen, het glas in deuren of glazen douchecabines.

Goed om te weten: glas is bij sommige verzekeraars standaard meeverzekerd in de inboedelverzekering (als je een huurhuis hebt) of opstalverzekering (als je een koophuis hebt).

Uitzonderingen

Smartphones, laptops en andere elektronische kostbaarheden zijn vaak niet standaard meeverzekerd. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om je hiervoor te verzekeren door middel van een aanvullende dekking. Bekijk altijd goed de voorwaarden bij de verzekeraar van jouw keuze. De voorwaarden per woonverzekeraar zullen binnenkort makkelijk in onze woonvergelijker te vinden zijn.

Type dekking

Kies je voor een basisverzekering of wil je ook aanvullende dekkingen? Hoe meer aanvullende dekkingen je kiest, hoe hoger de premie (maar hoe beter je verzekerd bent).

Type woning

Er zit een verschil in premie voor een appartement of een vrijstaand huis. De premie voor een vrijstaande woning is hoger dan de premie voor een tussenwoning.

In welke stad je woont

De hoogte van de premie die je betaalt is ook afhankelijk van de regio waarin je woont. De premie in grote steden is bijvoorbeeld hoger, omdat de huizen in grote steden dichter op elkaar staan en de kans op schade hierdoor groter is. Ook wordt er in grote steden vaker ingebroken. Dit geldt bijvoorbeeld ook bij een autoverzekering.

De bouwaard van de woning

Een bouwaard is het materiaal van de buitenwanden en dakbedekking van je woning. Dit kan onder andere steen, hout en riet zijn. Hoe brandveiliger het materiaal is, hoe lager de premie.

Hoe beveiligd is jouw huis?

Tot slot kan de manier hoe jouw huis is beveiligd een rol spelen in de hoogte van jouw premie. Heb je bijvoorbeeld het politiekeurmerk, Veilig wonen? Dan zal je korting ontvangen op je premie.

Duurzame woonverzekering

Van jouw verzekeringspremie kan jouw verzekeraar beleggen. Maar waar belegt jouw verzekeraar zoal in? En in hoeverre is dat duurzaam te noemen?
 
De Eerlijke Geldwijzer heeft het voor jou uitgezocht. In juli 2022 is er een rapport uitgebracht dat ons laat zien welke verzekeraars goed en minder goed scoren in het duurzaamheidsbeleid. Zo is er bijvoorbeeld naar gekeken of de verzekeraar belegt in bedrijven die mensenrechten schenden of betrokken zijn bij controversiële wapens.
 
Voor jou als klant is het inmiddels normaal geworden om in de supermarkt te kiezen uit biologische producten. Ook als we kijken naar de energiecontracten die wij jou aanbieden in onze vergelijker, is het al jaren een fijne mogelijkheid om jouw resultaat alleen te filteren op de leveranciers die groene energie leveren. Daarom willen wij jou met deze onderzoeksresultaten laten zien welke woonverzekeraars aan de duurzaamheidscriteria voldoen.
 
Van de woonverzekeraars die communiceren dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen, mag wel zeker verwacht worden dat ze de principes en standaarden toepassen bij het beleggen van verzekeringspremie.
 
Meer lezen over het onderzoek van Eerlijke Geldwijzer?

De duurzaamheidsscores 2022

*Van bovenstaande verzekeraars is het beleid voor het laatst beoordeeld in juli 2022.


Beste woonverzekering

Natuurlijk wil je graag weten wat de beste woonverzekering van 2023 is. Hier is niet één antwoord op te geven. Zo kan de beste voor jou, niet altijd de goedkoopste zijn. Dit komt doordat de hoogte van je premie sterk afhankelijk is van zoveel verschillende factoren, zoals jouw type woning, ligging en de extra dekkingen die jij misschien nodig hebt.

Wil je een goede woonverzekering afsluiten? Dan is het verstandig om verschillende woonverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo kan je in één oogopslag zien wat de beste woonverzekering is voor jouw situatie.

Beste Woonverzekering

Veelgestelde vragen

  Wanneer kan ik een woonverzekering afsluiten?

  In een aantal situaties is het verstandig om een goede woonverzekering af te sluiten. Zo moet je in de meeste gevallen een woonverzekering afsluiten als je een hypotheek gaat aanvragen voor je nieuwe woning. Hieronder lees je terug of een woonverzekering verplicht is.

  Daarnaast is het altijd heel erg verstandig om een woonverzekering af te sluiten bij een koopwoning. Als er schade ontstaat in of rondom je huis, kunnen de kosten erg hoog oplopen. Met een woonverzekering ben je altijd goed verzekerd, wat er ook gebeurd.

  Heb ik een woonverzekering nodig in een huurwoning?

  In principe hoef je geen woonverzekering af te sluiten. De eigenaar van het huis is in dit geval verantwoordelijk voor het afsluiten van de woonverzekering. Deel je je huis met huisgenoten dan is een inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering wel interessant voor jou. Lees hier meer over wonen in een gedeelde woning of studentenhuis.

  Is een woonverzekering verplicht?

  Vanuit de overheid is het niet verplicht om een woonverzekering af te sluiten. Echter wordt het afsluiten van een woonverzekering vaak verplicht vanuit de hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker bouwt op die manier de zekerheid in dat jij de lening altijd kan terugbetalen, ook als jouw woning afbrandt of andere schade oploopt.

  Wat wordt niet gedekt met een inboedel- of opstalverzekering?

  Voor het afsluiten van één of allebei van deze verzekeringen is het goed om te weten dat de woonverzekeraar geen geclaimde schade claimt door: overstromingen, oorlog/opstanden, aardbevingen en atoomkernreacties. Voor extra duidelijkheid over wat niet gedekt wordt, kun je altijd contact opnemen met je woonverzekeraar.

  Hoe voorkom ik onderverzekering?

  Onderverzekering is als je verzekerde bedrag lager is dan de echte waarde van je inboedel + woning. Ben je onderverzekerd, dan is er bij een schadeclaim een kans dat er maar een deel van het bedrag van de schade wordt uitgekeerd.

  Zorg er bij het afsluiten van je woonverzekering daarom voor dat je een inboedelwaardemeter of herbouwwaardemeter invult. Hiermee zet jouw verzekeraar een extra clausule op de polis en kan die jou bij schade niet op onderverzekering beroepen. Let op, de uitslag van de waardemeter geldt voor 5 jaar. Dus wil je de garantie tegen onderverzekering houden, dan is het belangrijk de waardemeter opnieuw in te vullen.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze woonexperts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.