Energie vergelijken?

Vergelijk binnen 5 minuten alle energieleveranciers in onze energievergelijker. Kies de beste deal en stap direct over.
Vergelijk energie
Winnaar Publieksprijs 2023
Winnaar Beste Website van het Jaar

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 8.6

2416 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  2 dagen geleden
  De medewrker was erg vriendelijk en…

  De medewrker was erg vriendelijk en liet mij ook uitpraten. Hij legde heel goed uit wat de verschillen waren en wat voor ons het gunstigst was omdat we binnenkort ook zonnepanelen krijgen. Kortom ik heb 20 minuten met hem aan de lijn gehangen en was uiterst tevreden met het resultaat.

  J. Briels
  Star on Star on Star on Star on Star on
  6 dagen geleden
  duidelijke en eerlijke informatie

  alles wat ik wilde weten was makkelijk te vinden. Het was helder, duidelijk en kwam betrouwbaar over. Ook de respons op mijn aanmelding kwam snel.

  Cornelia van Halm
  Star on Star on Star on Star on Star on
  9 dagen geleden
  Snel en makkelijk te vinden op het…

  Snel en makkelijk te vinden op het internet, duidelijke voorwaarden, goede prijs.

  C.M. Burleson
  Four and a half stars

  Trustscore: 8.6

  2416 reviews

  Energie vergelijken loont

  • 13 jaar energie expert

   Al 13 jaar jouw energie-expert

   Al 13 jaar zijn wij jouw expert op het gebied van energie. Door onze exclusieve deals bespaar jij veel geld. Bekijk je besparing en stap binnen 5 minuten over.

  • energievergelijker 100% onafhankelijk

   100% onafhankelijk

   Vergelijk 100% onafhankelijk alle energieleveranciers. Het maakt ons niet uit voor welke leverancier je kiest.

  • energieleverancier vergelijken

   Onze klanten geven ons een 9

   Wij staan altijd voor onze klanten klaar. Voor, tijdens en na je overstap. Klanten waarderen ons het meest om de vlekkeloze overstap.


  Energie vergelijken in de huidige energiemarkt

  De energieprijzen zijn in 2023 flink gedaald en zijn nu al op een laag punt tot rust gekomen. Door deze daling liggen de tarieven van veel energieleveranciers nu onder het prijsplafond en zijn er grote prijsverschillen tussen nieuwe en bestaande energiecontracten. Bovendien worden er aantrekkelijke kortingen gegeven voor nieuwe klanten. Door energie te vergelijken kun je tot wel € 600 per jaar besparen op je energiekosten. Check de vergelijker voor het actuele aanbod en stap zorgeloos over. Voor meer uitleg over de situatie en advies voor je energiecontract, bekijk hier ons advies.

  Energie vergelijken 2024: dit gaat er veranderen

  Op Prinsjesdag zijn er een aantal belangrijke wijzigingen aangekondigd die invloed hebben op jouw energierekening. Dit zijn in het kort de voorgestelde wijzigingen die per 1 januari 2024 ingaan:

  • Het prijsplafond stopt per 1 januari 2024
  • De energiebelasting op gas gaat ongeveer 10 cent omhoog, op stroom 2 cent omlaag.
  • Vermindering energiebelasting gaat in 2024 omhoog met € 6,18
  • Energie Noodfonds blijft ook in 2024 bestaan, de energietoeslag vervalt

  Hogere energierekening verwacht

  Al met al zorgen deze wijzigingen, samen met de verwachte verhoging van de netbeheerkosten, dat de energierekening in 2024 flink hoger uitvalt. Uit voorbeeldberekeningen van Overstappen.nl gaat het bij een 3-persoons huishouden met een verbruik van 3400 kWh en 1400 m3, om een stijging van € 177 per jaar. Iedereen krijgt te maken met deze hogere kosten, je kunt er dus niet op besparen. Je kunt wel besparen op je energiekosten door een leverancier met goedkopere tarieven te kiezen. Welke dat is, zie je binnen 2 minuten in onze vergelijker.


  Waarom energie vergelijken?

  Bespaar tot €600 op je energierekening

  Door energie te vergelijken kun je al snel honderden euro’s per jaar besparen. Profiteer van scherpe welkomstkortingen en actietarieven bij een nieuw contract.

  Energie vergelijken is heel eenvoudig!

  Binnen 1 minuut weet jij welke leverancier het beste
  aanbod heeft. Wij regelen de overstap zodat jij geen moment zonder stroom of gas komt te zitten.

  Gratis overstapservice

  Je kunt gratis gebruik maken van onze vergelijker. Als je via ons overstapt verzorgen wij je overstap naar de nieuwe energieleverancier. Hoe we dan geld verdienen? Wij krijgen een kleine vergoeding van de leverancier voor het aandragen van jou als klant. De vergoeding is bij iedere leverancier hetzelfde; we zullen dus nooit een leverancier voortrekken in de resultaten.

  energie vergelijken
  Vergelijk energie
  Onze klanten zeggen:

  Onze top 10 meest gekozen energieleveranciers

  Al 13 jaar lang kun je bij Overstappen.nl energieleveranciers vergelijken op prijs, kwaliteit en duurzaamheid. Wij tonen alle belangrijke informatie zodat jij de beste keuze kunt maken voor een nieuwe leverancier. In de onderstaande tabel zie je de top 10 meest gekozen energieleveranciers op onze website. De top 10 bestaat uit het percentage van al onze klanten dat is overgestapt naar die leverancier en de gemiddelde beoordeling. Onze energie-expert Tom heeft de leveranciers beoordeeld met een cijfer van 1 tot 10. Hierbij lag de focus op: prijs, betaling, overstapproces, online hulp, klantenservice en duurzaamheid.

  Top 10EnergieleverancierOverstappersBeoordeling
  1Budget energie20%7,7
  2Frank energie16%7,1
  3NextEnergy15%7,3
  4Greenchoice13%8,1
  5Eneco10%7,6
  6Oxxio5%6,1
  7Mega Energie4%6,1
  8Coolblue Energie3%6,8
  9Vandebron2%8,1
  10UnitedConsumers Energie2%6,8

  De meest complete energievergelijker

  Energievergelijker

  In onze energievergelijker vergelijk je gemakkelijk energie. Vul je postcode, huidige leverancier, energieverbruik en eventueel het aantal zonnepanelen in. Daarnaast kun je je voorkeuren aangeven in de vergelijker. Je kunt filteren op:

  1. Looptijd:

  De duur van het energiecontract (1, 2, 3, 4, 5 jaar of variabel).

  2. Vrij opzegbaar:

  Ja, nee of geen voorkeur.

  3. Duurzaamheid:

  Toon wel of geen duurzame producten.

  4. Energietarief:

  Vast, variabel of geen voorkeur.

  5. Energieleverancier:

  Budget Energie, Coolblue Energie, DELTA Energie, ENGIE, Eneco, Frank Energie, Greenchoice, Innova Energie, Mega energie, NextEnergy, NoordEnergie, OXXIO, PowerPeers, Pure Energie, Samen Om, UnitedConsumers Energie, Vandebron, Vattenfall of Vrijopnaam.

  Na het invullen van je gegevens en voorkeuren, zie je in één eenvoudig overzicht de beste en goedkoopste energieleverancier voor jouw energieverbruik.

  energievergelijker
  Beste energievergelijker prijs

  Beste energievergelijker

  Overstappen.nl is al jaren dé vergelijker in de energiemarkt. Wij vergelijken 100% onafhankelijk. Het maakt ons niet uit voor welke leverancier je kiest. Onze energie experts zorgen voor duidelijke en actuele informatie en de scherpste deals, zodat jij gemakkelijk de beste keuze kunt maken voor een nieuw energiecontract. Honderdduizenden mensen zijn via onze energievergelijker tevreden overgestapt naar een nieuwe leverancier. En dat gaat vlekkeloos! Onze klanten beoordelen ons daarom met gemiddeld een 9.

  Goed om te weten: Bij eventuele vragen staat onze klantenservice altijd voor je klaar. Je bereikt ons telefonisch, via Whatsapp of per email.

  Beste vergelijkingswebsite van het jaar

  In 2022 zijn wij verkozen tot de beste website van het jaar in de categorie ‘vergelijking’. Onze website is beoordeeld op content, navigatie, design en aanbevelingsintentie. Tijdens de verkiezing van 2022 is er in totaal 454.907 keer gestemd. De Website van het Jaar verkiezing wordt objectief en onafhankelijk georganiseerd door Multiscope en Emerce.

  Thuiswinkel Waarborg

  Overstappen.nl is gecertificeerd door de Stichting Certificering Thuiswinkel Waarborg. Het is ons streven de beste vergelijkingswebsite van Nederland te zijn. En dat lukt alleen met tevreden klanten! Het Thuiswinkel Waarborg wordt alleen toegekend aan websites die zich houden aan de gedragsregels.

  Beste energievergelijker prijs

  In 4 stappen energie vergelijken

  Als je voor het eerst energie gaat vergelijken, vraag je je misschien af hoe dat in zijn werking gaat. Dit hebben wij voor je op een rijtje gezet. Vergelijk energie in 4 simpele stappen:

   
  Geen zin om te lezen? luister hier.

  Stap 1: energie vergelijken: vul je gegevens in

  Stap 1: Vul je gegevens in

  Vul je postcode, huisnummer, huidige leverancier, energieverbruik en je eventuele opwekking in. Daarna kun je je voorkeuren verder filteren in de vergelijker. Bijvoorbeeld of je een vast of variabel contract zoekt.

   

  Tip: pak je jaarrekening erbij voor een nauwkeurig aanbod.

  Stap 2: energie vergelijken: vergelijk leveranciers

  Stap 2: Vergelijk leveranciers

  Je ziet in één overzicht de goedkoopste leveranciers voor jouw adres en energieverbruik. De goedkoopste staat bovenaan en rechts zie je het maandbedrag dat je betaalt. Dit maandbedrag wordt inclusief de welkomstkorting weergegeven.

  Stap 3: energie vergelijken: stap over

  Stap 3: Stap over

  Klik op de knop ”begin je aanvraag”, controleer de kosten en vul je gegevens in. Hierbij is het belangrijk dat je je einddatum van je huidige contract juist invult. Overstappen van leverancier is zo gedaan!

  Stap 4: energie vergelijken: relax en bespaar

  Stap 4: Relax en bespaar

  We sturen je gelijk een samenvatting van de aanvraag en binnen enkele dagen ontvang je het officiële contract van je nieuwe leverancier. Deze zegt vervolgens je lopende contract op. Tijdens je overstap blijf je gewoon stroom en gas ontvangen. Het duurt gemiddeld 6-8 weken voordat je nieuwe leverancier gaat leveren.

  Energie vergelijken 2023

  1 logo

  Beoordeling

  6,2/10

  Besparing

  €0,00

  Per jaar

  €2.770,20

  2 logo

  Beoordeling

  7,7/10

  Besparing

  €0,00

  Per jaar

  €2.776,36

  3 logo

  Beoordeling

  7,4/10

  Besparing

  €0,00

  Per jaar

  €2.786,71

  4 logo

  Beoordeling

  7,7/10

  Besparing

  €0,00

  Per jaar

  €2.791,95

  5 logo

  Beoordeling

  7,4/10

  Besparing

  €0,00

  Per jaar

  €2.792,84

  6 logo

  Beoordeling

  6,1/10

  Besparing

  €0,00

  Per jaar

  €2.819,80

  7 logo

  Beoordeling

  6,8/10

  Besparing

  €0,00

  Per jaar

  €2.821,41

  8 logo

  Beoordeling

  8,1/10

  Besparing

  €0,00

  Per jaar

  €2.834,28

  9 logo

  Beoordeling

  6,9/10

  Besparing

  €0,00

  Per jaar

  €2.837,99

  10 logo

  Beoordeling

  6,1/10

  Besparing

  €0,00

  Per jaar

  €2.840,80

  Laatste update:

  De besparing van de energiedeals is op basis van een gemiddeld verbruik van 2500 kWh en 1100 m3.

  Energieleverancier vergelijken

  “Alle energieleveranciers in Nederland beschikken over een leveringsvergunning van de toezichthouder in de markt, de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Omdat er tientallen leveranciers actief zijn in de energiemarkt kan het soms lastig zijn om een keuze te maken. Je kunt natuurlijk niet op de kwaliteit stroom vergelijken maar wel op de prijs, duurzaamheid en service van de leverancier. Om je keuze gemakkelijker te maken vind je in onze vergelijker een groot aantal leveranciers waarvan je in een handomdraai de contracten kunt vergelijken.”

  Tom,
  Energie-expert

  Energie-expert Tom

  Waarom energieleveranciers vergelijken?

  Als je na het aflopen van je contract niet overstapt van energie aanbieder, loop je ieder jaar weer honderden euro’s mis. Je gaat dan vanzelf meer betalen. Waarom? Omdat energieleveranciers vooral met elkaar concurreren om nieuwe klanten binnen te halen, maar niet om hun huidige klanten te behouden. Daarom voeren leveranciers vaak speciale actie prijzen en hoge kortingen. Zorg daarom dat je hiervan profiteert en betaal nooit te veel. Wil je weten hoeveel je op je energierekening kunt besparen? Vergelijk stroom en gas in onze energievergelijker.

  Energie vergelijken

  Met onze energievergelijker zie jij binnen 5 minuten welke energieleveranciers de beste deals hebben voor jou. Omdat energiebedrijven bij ons openlijk met elkaar moeten concurreren, vind je hier exclusieve kortingen en energietarieven.

  Energietarieven vergelijken

  Welk energietarief kun je het beste kiezen? Je kunt kiezen voor een energiecontract met vaste, variabele of dynamische energietarieven. Kies je voor een vast tarief? Dan weet je weet je waar je aan toe bent, want een vast tarief blijft gedurende de contractduur gelijk. Ook is een vast tarief vaak voordeliger.

  Kies je voor een variabel tarief? Dan zit je nergens aan vast, maar dan kunnen de tarieven wel dalen of stijgen gedurende je contract. In Nederland wijzigen de variabele energietarieven meestal 2 keer per jaar: op 1 januari en 1 juli.

  De tarieven van een dynamisch energiecontract worden bepaald door vraag en aanbod op de spotmarkt. Hierbij verschilt de stroomprijs ieder uur en verandert de gasprijs iedere dag. Met dit type contract speel je dus het snelst in op prijsveranderingen, maar bij een prijsstijging merk je dit ook direct.

  Tip:
  Als je twijfelt over welke contract je moet afsluiten, kun je het beste even contact opnemen met onze klantenservice.

  Onafhankelijk energie vergelijken

  Overstappen.nl is een onafhankelijke energievergelijker. Dit betekent dat wij aan geen enkele leverancier gebonden of verbonden zijn. Hierdoor kunnen we ook volledig transparant zijn over ons verdienmodel. De fee die we ontvangen is géén percentage van het contractbedrag. Deze is bij elke leverancier hetzelfde.

  Of je nu naar Vattenfall, Oxxio of Greenchoice gaat, ons maakt het niet uit. Wij bieden je deals die het beste zijn voor jóu! Vergelijk energieleveranciers en kies de beste deal.

  Energieprijzen vergelijken

  Bij de keuze voor een energiecontract is het logisch om de energieprijzen te vergelijken. Hierdoor kun je namelijk  op je energierekening besparen. Stap gemakkelijk over via Overstappen.nl overstapt. Vergelijk energieprijzen in onze vergelijker en kies de beste energiedeal voor jou. Onze energiespecialisten onderhandelen dagelijks om voor jou de beste energiedeal te regelen. Sinds kort hebben we ook een verwachting voor de energieprijzen van 2024. Wat denk jij? Gaan ze stijgen of dalen?

  Prijsverschil tussen vaste en variabele tarieven

  Uit ons onderzoek blijkt dat een variabel energiecontract jarenlang een stuk duurder was dan een vast contract. De resultaten hiervan vind je in onderstaande grafiek. Hierin tonen we het prijsverschil tussen een energiecontract met een vast en een variabel tarief op 2 momenten (1 januari en 1 juli) in periode van 2017 tm/ 2023.

  Let op! door de energiecrisis is er een vertekend beeld ontstaan over welk type contract voordeliger is. Waar dit normaal gesproken het vaste contract was, werd variabel goedkoper. De energiemarkt is weer aan het stabiliseren. Door het veranderen van de opzegvergoedingen in juni 2023 worden er weer voordelige (meerjarige) vaste contracten aangeboden. Er zijn al vaste contracten beschikbaar met prijzen onder het prijsplafond waardoor het prijsverschil kleiner is geworden.

  Vind je het lastig om een keuze te maken? Bekijk dan onze advies pagina of neem contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag.

  *Jaarprijs van het goedkoopste vaste energiecontract op dat moment.
  **Het variabele tarief is berekend op basis van de gemiddelde variabele energieprijzen van dat moment.

  Vergelijk energie
  Onze klanten zeggen:

  Gas en stroom vergelijken

  Gas en stroom vergelijken is heel eenvoudig via Overstappen.nl. Zo vergelijk je in een paar stappen, de belangrijkste energieleveranciers op prijs en kwaliteit. Daarna kies je welke gas en stroom leverancier je wilt en bevestig je je aanvraag. Als je overstapt, dan zegt je nieuwe leverancier je oude leverancier op. Wel zo makkelijk.

  Groene stroom

  Voor veel mensen wordt de herkomst van stroom en gas steeds belangrijker. Daarom kun je bij ons gemakkelijk filteren op duurzame energie. Kies je voor de optie ‘duurzaam’, dan zie je alleen deals van leveranciers die gebruikmaken van niet duurzame grondstoffen zoals waterkracht, windenergie, zonne-energie en biomassa. Bij de beoordeling van duurzame energieleveranciers werkt Overstappen.nl samen met WISE Nederland. Lees meer over groene stroom.

  Onze tip: vergelijk ieder jaar opnieuw

  Om zo min mogelijk te betalen voor je energie, kun je het beste ieder jaar opnieuw een nieuwe energieleverancier kiezen. Dan profiteer je namelijk iedere keer van de welkomstkorting en betaal je nooit te veel. Bij ons ben je altijd welkom als je energie wilt vergelijken!

  Veelgestelde vragen over energie vergelijken

  Hoewel wij het vergelijken van energie zo simpel mogelijk proberen te maken, kunnen er altijd vragen in je opkomen. Hieronder beantwoorden wij daarom de vragen die wij het vaakst horen. Mocht je een vraag hebben die hier niet tussen staat, dan staat onze klantenservice voor je klaar om deze te beantwoorden.

   Is onze overstapservice gratis?

   Ja, via Overstappen.nl is overstappen naar een nieuwe energieleverancier gratis. Wij verzorgen kosteloos je overstap naar een nieuwe energieleverancier. Bij ons vergelijk je gemakkelijk en snel energietarieven van alle leveranciers in Nederland. Hoe we dan geld verdienen? Voor elk energiecontract dat via ons wordt afgesloten, krijgen we een kleine vergoeding van de nieuwe leverancier. De hoogte van de vergoeding speelt geen rol bij het maken van een vergelijking.

   Heb ik een enkele of dubbele meter?

   Als je een enkele meter hebt, zie je in de meterkast dat er maar één van de twee stroommeters actief is. Heb je een dubbele meter dan zie je dat beide telwerken actief zijn. Met een dubbele meter betaal je een piektarief (voor stroomverbruik overdag) en een daltarief (voor je verbruik ‘s nachts). Het daltarief is lager omdat ‘s nachts stroom goedkoper is. De keuze voor een enkele of dubbele meter kan dus afhangen van hoeveel energie je verbruikt tijdens daluren.

   Lees meer: Heb ik een enkele of dubbele meter?

   Ik weet mijn jaarverbruik niet. Wat kan ik doen?

   Dat is geen probleem! Je kunt nog steeds gas en stroom vergelijken zonder je exacte verbruik te weten. We kunnen op basis van je adres en de grootte van je huishouden een goede schatting maken. Het advies is echter wel om altijd de vergelijking te maken met je meest recente jaarverbruik om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen van de kosten. Je energieverbruik kan je terugvinden op je jaarafrekening, in je online dossier of door te bellen met je huidige energieleverancier.

   Wanneer kan ik overstappen van energieleverancier?

   De meeste huishoudens hebben een energiecontract voor onbepaalde tijd en kunnen elk moment overstappen van energieleverancier. Heb je een contract voor bepaalde tijd (met einddatum)? dan kun je pas overstappen als je energiecontract bijna afloopt.

   Lees meer: Wanneer overstappen van energieleverancier?

   Moet ik een boete betalen als ik te vroeg overstap?

   Als je voortijdig een energiecontract voor bepaalde tijd opzegt, kan de oude leverancier je een opzegvergoeding, ook wel opzegboete genoemd, in rekening brengen. Wij vergoeden deze boete niet. Kijk dus goed of je wel kunt overstappen.

   Wat is de goedkoopste energieleverancier?

   Er is niet één leverancier die het goedkoopste is voor iedereen. Een leverancier kan voor het ene huishouden de beste deal zijn, terwijl dat voor iemand anders niet de voordeligste optie is. Je kunt de goedkoopste leverancier voor jouw huishouden gemakkelijk vinden door je gegevens in te vullen in de vergelijker en voila; de goedkoopste deal komt tevoorschijn.

   Kan ik beter een 1-jarig of meerjarig energiecontract afsluiten?

   Wij adviseren in de meeste gevallen om voor een 1-jarig contract te kiezen. Door ieder jaar over te stappen van leverancier kun je ieder jaar opnieuw profiteren van kortingen of actietarieven voor nieuwe klanten. Leveranciers bieden ook 2 of 3-jarige contracten aan om klanten voor langere tijd aan zich te binden. Echter zijn deze contracten vaak onvoordeliger omdat je niet jaarlijks kunt profiteren van kortingen of actietarieven.

   Waarom zijn de tarieven op Overstappen.nl voordeliger dan bij de leverancier zelf?

   In onze vergelijker tonen wij het aanbod van energieleveranciers in Nederland. Deze leveranciers willen bovenaan in onze vergelijker naar voren komen zodat zij nieuwe klanten kunnen werven. Om bovenaan in de vergelijker naar voren te komen hebben zij de goedkoopste deals nodig. Om bovenaan in de vergelijker te komen bieden leveranciers extra hoge kortingen en goede actietarieven en daar profiteer jij weer van! Neem een kijkje in onze vergelijker om te zien welke leverancier de beste deal voor jou heeft.

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag.

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten
  Tom Schlagwein
  Energie-expert
  15 minuten 21-09-2023

  Over Energie-expert Tom Schlagwein

  Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

  Bronnen

  Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

  • ​Autoriteit Consument en Markt (ACM)
  • De Belastingdienst
  • Milieu Centraal

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.