Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering vergelijken

Je kan de onderstaande uitvaartverzekering gemakkelijk vergelijken en afsluiten via onze website. Het zijn 6 uitvaartverzekeringen van 5 verzekeraars die verschillen in premie, looptijd en dekking.

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering is een risicoverzekering die een vergoeding of diensten uitkeert bij het overlijden van een persoon. Je dekt daarmee dus de kosten van de uitvaart. Denk zo aan de kist of urn, de ceremonie en de catering.

Specifiek kan het een verzekering zijn voor een crematie of begrafenis. Een crematie of een begrafenis is een hoge kostenpost als het voldoet aan alle wensen van de overledene.

Waarom een uitvaartverzekering afsluiten?

Als na je overlijden geen geld uit de erfenis overblijft, moeten je nabestaanden opdraaien voor de uitvaartkosten. Een begrafenis of crematie kost in Nederland gemiddeld € 7.500, dat doorgaans een hoop geld is voor de nabestaanden. Heb je zelf weinig of geen eigen geld? Een uitvaartverzekering afsluiten is dan vaak een verstandige beslissing om zo je nabestaanden te ontlasten.

Verder verzeker je met een uitvaartverzekering ook dat jouw wensen kunnen worden uitgevoerd op de uitvaart. Hoewel je er dan niet meer bent, weet je dat je uitvaart naar jouw wens wordt gehouden. Je kan zo een vast pakket aan diensten afsluiten of een geldbedrag reserveren, waarmee jouw uitvaart vast komt te staan.

Het afsluiten van een uitvaartverzekering doe je dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor je nabestaanden. Met een uitvaartverzekering weet je dat alles rond de uitvaart goed verzorgd is.

pluspuntOntlast je nabestaanden
pluspuntEen verzorgde uitvaart naar wens
pluspunt70% van alle Nederlanders is je al voorgegaan!

Hoe werkt een uitvaartverzekering?

Hieronder een stappenplan met daarin de werking van een uitvaartverzekering uitgelegd.

Verzekeringswaarde

Je bepaalt vooraf een bepaalde waarde van de uitvaart die je wil verzekeren. Zo kost een crematie tussen de € 4.500 – € 11.000 en een begrafenis tussen de € 7.000 en € 10.000 . Bekijk de kosten van een crematie of begrafenis en bereken hoeveel jouw uitvaart zal gaan kosten.

Soort verzekering

Je kiest het soort uitkering, bijvoorbeeld in diensten of een geldbedrag. Je kan een kapitaalverzekering, natura uitvaartverzekering, natura sommenverzekering of combinatie uitvaartverzekering afsluiten.

Premie

Tijdens de looptijd betaal je maandelijks premie. Deze premie stijgt mee met je leeftijd. Dit gebeurt meestal op jaarlijkse basis.

Uitkering

Bij overlijden keert de uitvaartverzekeraar uit en wordt de uitvaart geregeld. Dit kan dus in diensten, geld of een combinatie tussen beide. Wel moet je eerst het overlijden melden bij de uitvaartverzekeraar van de overledene.


Is een uitvaartverzekering nodig?

Of een uitvaartverzekering nodig is hangt af van jouw persoonlijke financiële situatie en hoe je wilt dat jouw uitvaart eruit komt te zien. Hier zijn 3 punten om over na te denken:

Jouw financiële situatie

Als je genoeg geld opzij hebt gezet om je eigen uitvaart te kunnen betalen, heb je misschien geen uitvaartverzekering nodig. Maar zelfs dan kan zo’n verzekering fijn zijn om te zorgen dat jouw naasten zich niet druk hoeven te maken over het voorschieten van kosten.

Jouw uitvaartwensen

Uitvaartverzekeraars zijn naast verzekeraar ook verzorger. Wanneer je specifieke uitvaartwensen hebt, kan je deze samen met de verzekeraar in de verzekering vastleggen.

Impact op je naasten

Wanneer je niet genoeg spaargeld hebt als je komt te overlijden, dan is het mogelijk dat je nabestaanden opdraaien voor de kosten van je uitvaart. Daarnaast is het zo dat na overlijden vaak bankrekeningen worden bevroren. Ook dit kan er voor zorgen dat je nabestaanden geld voor de uitvaart moeten voorschieten. Met een uitvaartverzekering is de uitvaart gedekt en wordt dit voorkomen.

Wel nodig

 • pluspunt
  Als je weinig spaargeld hebt
 • pluspunt
  Als je zekerheid wilt over je uitvaart
 • pluspunt
  Je nabestaanden hebben te weinig geld om de uitvaart te bekostigen

Niet nodig

 • minpunt
  Na het overlijden blijft er genoeg geld over
 • minpunt
  Een algemene uitvaart voldoende is
 • minpunt
  Als je nabestaanden het geen probleem vinden om je uitvaart te betalen

Uitvaartverzekering vergelijken

 • voordeel

  Alle 5 échte verzekeraars

 • voordeel

  2 weken bedenktijd

 • voordeel

  Onafhankelijk vergelijken

Vergelijken

Waarom een uitvaartverzekering afsluiten via Overstappen.nl?

 • Alle relevante informatie

  Op onze uitvaartpagina’s bieden wij alle relevante informatie aan om jou te helpen bij je keuze.

 • Vergelijk op premie en dekking

  Vergelijk 6 verschillende uitvaartverzekeringen die verschillen in premie en dekking.

 • Deskundig advies

  Wanneer je er zelf niet uitkomt kan je altijd advies vragen aan ons service- team.


Soorten uitvaartverzekeringen

Kapitaal uitvaartverzekering

Een kapitaalverzekering keert een geldbedrag uit. Met dit geld kunnen de nabestaanden de uitvaart regelen,maar dat hoeft niet. De hoogte van het bedrag kan je zelf kiezen. Dit type uitvaartverzekering kent de hoogste vrijheid, maar is ook het duurst.

pluspunt Volledige keuze vrijheid bij het invullen van de uitvaart
pluspunt Premie is hoger

Natura sommenverzekering

Heb je een natura sommenverzekering dan komt er net als bij de kapitaalverzekering een geldbedrag vrij, maar deze mag je alleen aan de uitvaart besteden. Dit in tegenstelling tot een kapitaalverzekering waarbij geld aan ieder doel mag worden besteed.

pluspunt Vrije keuze van uitvaartverzorger
pluspunt Slechts bij een enkele verzekeraar mogelijk

Combinatieverzekering

Een combinatieverzekering houdt in dat je bij overlijden zowel een vast pakket aan diensten en een geldbedrag ontvangt. Het zit dus tussen een natura uitvaartverzekering en kapitaal uitvaartverzekering in. Je hebt hierbij financiële vrijheid, maar ook een voordelig dienstenpakket.

pluspunt Vrij besteedbaar bedrag voor speciale wensen
pluspunt Beperktere keuze keuze van uitvaartverzorger

Natura uitvaartverzekering

Bij een natura uitvaartverzekering wordt vooraf een pakket diensten afgesproken met de verzekeraar. Als de verzekerde komt te overlijden, regelt de uitvaartverzekeraar de uitkering van het pakket diensten aan de aangestelde uitvaartondernemer.

pluspunt Doorgaans een lagere premie
pluspunt Geen vrijheid voor de nabestaanden

Waar moet je op letten bij het afsluiten van je uitvaartverzekering?

Je kunt online bij diverse uitvaartverzekeraars een uitvaartverzekering afsluiten. Daarbij kijk je waarschijnlijk het eerst naar de hoogte van de premie. Toch zijn er ook een aantal belangrijke voorwaarden om rekening mee te houden.

Soort verzekering

Je kunt je uitvaart op verschillende manieren verzekeren. Zo kan je kiezen voor een vast pakket aan diensten, een bedrag bestemd alleen voor de uitvaart, een vrij besteedbaar bedrag of een combinatie.

Ga je voor jezelf na wat voor uitkering je het liefste hebt. Vind je een specifieke invulling en het vrij kunnen kiezen van uitvaartverzorger minder belangrijk? Kies dan voor een combinatie- of naturaverzekering (DELA of Monuta) . Heb je liever volledige vrijheid en vind je het niet erg hier een hogere premie voor te betalen? Kies dan voor een kapitaalverzekering (DELA of a.s.r.).

Vrije keuze van uitvaartverzorger

Sommige uitvaartverzekeraars keren minder uit als je voor een uitvaartverzorger kiest die niet is aangesloten bij de verzekeraar. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de combinatieverzekeringen van Monuta of DELA. Heb je een specifieke wens voor een uitvaartverzorger? Kijk dan waar deze bij is aangesloten of kies voor een kapitaalverzekering van DELA en a.s.r. of de natura sommenverzekering van Twenthe.

Kinderen meeverzekeren

Het is mogelijk om kinderen op de polis mee te verzekeren. Uitvaartverzekeraars gaan hier wisselend mee om. Heb je kinderen ,dan kan het zeker lonen uit te zoeken hoe dit geregeld is. Bij DELA betaal je extra voor het meeverzekeren van kinderen, bij Monuta is dit gratis. Kijk voor meer informatie op uitvaartverzekering en kind.


Wat kost een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering kost gemiddeld € 20 per maand. De kosten kunnen tussen de € 7 en € 60 per maand liggen. De premie hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, type verzekering en looptijd. Toch is leeftijd de factor met de grootste impact op de maandelijkse premie. Over het algemeen betaalt een jong persoon minder premie dan een ouder persoon. Kies altijd een verzekering die past bij jouw wensen en financiële situatie om ervoor te zorgen dat je uitvaart goed geregeld is. Als het bijvoorbeeld jouw wens is om een dure uitvaart te houden, zal de maandelijkse premie hoger zijn dan bij een goedkopere uitvaart.

In de grafiek hiernaast vind je premies voor verschillende leeftijden van de uitvaartverzekeraars Dela, Monuta, a.s.r. en Twenthe.

Goedkoopste uitvaartverzekeraar

De goedkoopste uitvaartverzekeraars zijn Dela en Monuta. Per leeftijdsklasse bieden zij de goedkoopste uitvaartverzekeringen aan. Kijk dus goed welke uitvaartverzekeraar het goedkoopste is in jouw leeftijdsklasse.


Dekking uitvaartverzekering

Afhankelijk van het soort uitvaartverzekering heb je wel, deels of geen vrijheid over wat te doen met uitkering van de uitvaartverzekering. Een kapitaal uitvaartverzekering biedt bijvoorbeeld veel meer vrijheid dan een natura uitvaartverzekering of natura sommenverzekering. Doorgaans worden de volgende zaken wel of niet gedekt met een uitvaartverzekering:

Wel

 • pluspunt
  Standaard uitvaartkosten: Denk aan het afkopen van het grafrecht, kist, grafsteen of urn en de diensten van de uitvaartondernemer.
 • pluspunt
  Aanvullende uitvaartkosten: Kosten als rouwkaarten, bloemen en catering.

Niet

 • minpunt
  Overgebleven schulden van de overledene (wel bij kapitaal uitvaartverzekering).
 • minpunt
  Als de verzekerde komt te overlijden in het buitenland.
 • minpunt
  Als de persoon overlijdt binnen de geldende wachttijd.

Extra informatie uitvaartverzekering

Wachttijd

Als je een uitvaartverzekering afsluit moet je rekening houden met een wachttijd. Dit is de tijd tussen het invullen van een gezondheidsverklaring (indien nodig) en de beoordeling van dit document. Als je geen gezondheidsverklaring moet invullen is dit de tijd tussen je aanvraag en de goedkeuring van de verzekeraar. De verzekeraar wilt graag achterhalen of er een verhoogd risico is dat jij vroegtijdig overlijdt.

Carenzjaren uitvaartverzekering

Een andere vorm van wachttijd bij een uitvaartverzekeraar zijn de carenzjaren. Dit is een periode na de goedkeuring, waarin er nog weinig tot geen premie is betaald door de verzekerde. Als de verzekerde in deze periode komt te overlijden, ontvangt hij of zij geen uitkering. Je zou dus kunnen zeggen dat je in deze periode nog niet verzekerd bent, maar dus wel al premie betaald. De wachttijd kan variëren van een aantal dagen tot een jaar of 2. Controleer daarom altijd de polisvoorwaarden voor het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Natura uitvaartverzekering

Bij een natura uitvaartverzekering wordt de uitbetaling meestal direct doorgezet naar de aangewezen uitvaartondernemer. De uitvaartondernemer zal dan de afgesproken diensten leveren, zoals de begrafenis of crematie en declareert dit direct bij de verzekeraar. De verzekerde heeft over het algemeen minder controle over de keuze van de diensten, omdat deze al zijn opgenomen in de uitvaartpolis.

Natura sommenverzekering

Bij een natura sommenverzekering kunnen de kosten direct worden gedeclareerd door de verzekerde of de uitvaartverzekeraar bij de verzekeraar. Dit geeft meer flexibiliteit aan de verzekerde of de nabestaanden bij het regelen van de uitvaart, omdat ze niet gebonden zijn aan specifieke diensten die zijn vastgelegd in de uitvaartpolis.

Kapitaal uitvaartverzekering

Bij een kapitaalverzekering wordt het verzekerde bedrag uitbetaald aan de nabestaanden na het overlijden van de verzekerde. De nabestaanden hebben inderdaad de vrijheid om te beslissen hoe ze het uitgekeerde bedrag willen besteden, of het nu is om de uitvaartkosten te dekken, schulden af te lossen, of voor andere financiële behoeften.

Combinatie uitvaartverzekering

De uitbetaling bij een combinatieverzekering kan als volgt werken:

 

Kapitaalgedeelte: Bij overlijden van de verzekerde wordt een vooraf afgesproken geldbedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Dit bedrag biedt financiële flexibiliteit en kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het dekken van de uitvaartkosten, het aflossen van schulden of andere financiële verplichtingen.

 

Natura gedeelte: Naast het kapitaalgedeelte omvat de combinatieverzekering meestal ook bepaalde vooraf vastgestelde uitvaartdiensten of goederen. Deze diensten kunnen bijvoorbeeld bestaan uit de begrafenis- of crematiekosten, de kist, de rouwkaarten of bloemen.

Indexering van een uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering is niet altijd waardevast, wat ervoor kan zorgen dat je met het gereserveerde geldbedrag niet je uitvaart kan bekostigen. Dit betekent dat de waarde die je verzekerd hebt, naarmate de tijd vordert afneemt in koopkracht. Zo stijgen de prijzen van een uitvaart mee met de inflatie, die gemiddeld rond de 2% per jaar is.

Een manier waarop uitvaartverzekeraars dit tegen willen gaan is door het indexeren van het verzekerde bedrag. Dit wordt anders ook wel het “waardevast maken” van je uitvaartverzekering genoemd. Hiermee stijgt het bedrag mee met de inflatie totdat je overlijdt. Hierdoor kan dezelfde uitvaart worden georganiseerd als op het moment waarop je de overeenkomst hebt afgesloten.

 

Tip: Klik bovenaan de pagina bij een verzekeraar op “meer informatie”. Hier vind je extra informatie over de indexatie van je uitvaartverzekering.

Looptijd van een uitvaartverzekering

De looptijd van je uitvaartverzekering betekent de termijn dat je verplicht bent om je premie te betalen. Meestal heb je zelf de keuze om de termijn te betalen of heb je een aantal keuzemogelijkheden. Vaak betaalt een verzekerde tot zijn overlijden premie. De looptijd van je uitvaartverzekering heeft direct invloed op de premie. Hoe langer de looptijd, hoe lager de premie.

 

Tip: Klik bovenaan de pagina bij een verzekeraar op “meer informatie”. Hier vind je extra informatie over de looptijd van je uitvaartverzekering.

Distributiekosten bij een uitvaartverzekering

Het kan zijn dat je distributiekosten- of bemiddelingskosten moet betalen bij je uitvaartverzekering. Deze kosten worden bijvoorbeeld gemaakt voor de dienstverlening van de verzekeraar of bemiddelende partijen. Dit bedrag kan oplopen tot tientallen euro’s en zit meestal in de premie van de uitvaartverzekering verwerkt.

 

Tip: Klik bovenaan de pagina bij een verzekeraar op “meer informatie”. Hier vind je extra informatie over de looptijd van je uitvaartverzekering.

Afkopen van een uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering afkopen is bij een aantal uitvaartverzekeraars mogelijk. Je ontvangt hierbij direct “de afkoopwaarde” van je uitvaartverzekering. Dit is het bedrag dat je door het betalen van premie hebt opgespaard door de jaren heen. Dit wordt wel verminderd met kosten die zijn gemaakt door de uitvaartverzekeraar.


Uitvaartverzekering alternatieven

Naast een verzekering zijn er andere manieren mogelijk om je de uitvaart te kunnen bekostigen.

1. Sparen met een gewone bankrekening

Je kunt natuurlijk ook zelf geld sparen voor je uitvaart. Een uitvaartverzekering heb je dan niet nodig. Sparen voor je uitvaart vereist in tegenstelling tot verzekeren wel enige discipline. Je kunt je spaargeld niet voor andere doeleinden gebruiken.

2. Met een uitvaartdeposito

Met een uitvaartdeposito doe je een eenmalige geldstorting op een speciale rekening. Op deze spaarrekening ontvang je vervolgens rente. Bij het overlijden van de verzekerde komt het bedrag vrij om de uitvaart van te kunnen te betalen. Een uitvaartdeposito kan interessant zijn als je niet in aanmerking komt voor een uitvaartverzekering, bijvoorbeeld door gezondheidsproblemen of hoge leeftijd.

3. Via een uitvaartvereniging

Je kunt er ook voor kiezen je uitvaart te verzekeren bij een uitvaartvereniging. Je betaalt dan geen premie, maar ledencontributie. Van deze contributie wordt de uitvaart van de leden betaald. Wanneer je ervoor kiest de uitvaart door de vereniging laat regelen, krijg je vaak korting. Enkele voorbeelden van uitvaartverenigingen zijn De Laatste Eer Assen, EABN en Dle.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is iets anders dan een uitvaartverzekering. Er wordt vaak gedacht dat je met een overlijdensrisicoverzekering de uitvaart kunt betalen. Dit is slechts gedeeltelijk waar. Een overlijdensrisicoverzekering is een tijdelijke verzekering. Er wordt alleen uitgekeerd als de verzekerde gedurende de looptijd overlijdt. Vindt overlijden buiten de looptijd plaats, wordt er ook niets uitgekeerd.


Stappenplan na overlijden verzekerde

Hieronder een stappenplan van wat je moet doen na het overlijden van een persoon. Het is belangrijk dat je toegang hebt tot alle relevante informatie.

Basis gegevens

Kom erachter waar de overledene is verzekerd. Het is belangrijk dat je de volgende basisgegevens hebt: naam, achternaam, geboortedatum en het polisnummer. Daarnaast moet het overlijden kunnen aantonen met een overlijdensakte. Het vinden van de uitvaartverzekering kan meestal in een aantal stappen worden gedaan.

Melden van overlijden

Het melden van een overlijdensgeval gebeurt direct bij de uitvaartverzekeraar. Bekijk op de aanbiederpagina’s naar alle relevante contactgegevens.

Het ontvangen van het geld

Hoe dit precies gaat is afhankelijk van je soort uitvaartverzekering. Het kan zijn dat jij een geldbedrag ontvangt, jezelf een declaratie in moet dienen bij de verzekeraar of dat dit direct wordt gedaan door de uitvaartverzorger.

De uitvaart

Afhankelijk van het soort uitvaartverzekering wordt de verzekering vooraf of na de uitvaart uitgekeerd. Je kan je zorgeloos richten op de uitvaart van de verzekerde.


Alle uitvaartverzekeraars van Nederland

Er zijn maar een aantal echte verzekeraars in Nederland actief. Iedere verzekeraar heeft zijn eigen verzekeringen en voorwaarden. Kijk op de verzekeraar pagina’s hieronder voor specifieke voor- en nadelen.

Meer informatie

Uitvaartverzekering vergelijken

Alles over vergelijken: Lees waar je een vergelijking op kan maken en wie je kan vergelijken. Bespaar op je vaste lasten!

Uitvaartverzekering vergelijken

Uitvaartkosten

Alle uitvaartkosten op een rijtje: Lees alles over de actuele kosten van een crematie of een begrafenis.

Uitvaartkosten

Wel of geen uitvaartverzekering?

Twijfel je nog of ben je op zoek naar extra informatie? Wij helpen je graag bij deze beslissing!

Wel of geen uitvaartverzekering

Natuurbegrafenis

Ga mee met de tijd: Heb jij al nagedacht over een natuurbegrafenis? Lees alle belangrijke informatie.

Natuurbegrafenis

Kapitaal uitvaartverzekering

Liever uitbetaald worden in een geldbedrag? Lees hier de voordelen van een kapitaal uitvaartverzekering.

Kapitaal uitvaartverzekering

Natura uitvaartverzekering

Reserveer je liever een pakket aan uitvaartdiensten. Lees alles over het afsluiten van een natura uitvaartverzekering.

Natura uitvaartverzekering

Veelgestelde vragen

  Is het verstandig om een uitvaartverzekering te hebben?

  Of het verstandig is om een een uitvaartverzekering af te sluiten hangt af van jouw persoonlijke situatie. Als je voor een uitvaartverzekering kiest ben je verzekerd van financiële middelen voor een begrafenis of crematie. Vooral als je geen of weinig eigen spaargeld hebt, is een uitvaartverzekering een goede optie. Zo voorkom je dat je nabestaanden worden opgezadeld met onverwachte uitvaartkosten.

  Wat kost een gemiddelde uitvaartverzekering per maand?

  Een uitvaartverzekering kost iemand van 25 ongeveer € 8 per maand. De premie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd. Daarom loont het om verzekeringen goed te vergelijken.

  Wat wordt er vergoed bij een uitvaartverzekering?

  Een uitvaartverzekering vergoedt (een deel van) de kosten van een begrafenis of crematie bij overlijden. Hierbij kun je denken aan kosten zoals uitvaartdiensten, rouwvervoer en bloemen. Het kan rust en zekerheid bieden voor de nabestaanden, omdat zij dan niet met onverwachte kosten worden geconfronteerd. Het loont om verschillende uitvaartverzekeringen te vergelijken om de beste keuze te maken voor jouw situatie.

  Hoe kan je een uitvaartverzekering afsluiten?

  Om een uitvaartverzekering af te sluiten, kan je verschillende stappen volgen. Allereerst dien je te bepalen welk type uitvaartverzekering je wilt. Vervolgens kan je verzekeraars vergelijken om de beste dekking voor jouw situatie te vinden. Ten slotte kan je de verzekering afsluiten door het aanvraagproces te doorlopen en eventuele vragen te beantwoorden. Zorg ervoor dat je alle benodigde informatie bij de hand hebt.

Is je vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.