Garantie tegen onderverzekering | Wat is het en waarom is het nodig?

Garantie tegen onderverzekering

Vroeger moest je bij het afsluiten van een inboedelverzekering zelf aangeven voor welk bedrag je je inboedel wilde verzekeren. Schatte je dit bedrag te laag in, had je het risico op gedeeltelijke vergoeding bij schade. Gelukkig is er tegenwoordig garantie tegen onderverzekering.

Wat is garantie tegen onderverzekering?

Garantie tegen onderverzekering is een essentieel concept in de wereld van verzekeringen. Het zorgt ervoor dat je, in geval van schade, een volledige vergoeding ontvangt, zelfs als de verzekerde waarde aanzienlijk lager is dan de werkelijke waarde van je huis of inboedel. Hierdoor voorkom je financiële benadeling door onderverzekering, waarbij je anders slechts een deel van de schade vergoed zou krijgen.

Deze garantie biedt gemoedsrust en zekerheid, omdat je weet dat je volledig gedekt bent, zelfs als de verzekerde waarde lager is dan de werkelijke waarde van je bezittingen. Het voorkomt onaangename verrassingen bij verzekeringsclaims en zorgt ervoor dat je de benodigde financiële steun krijgt om je verliezen te dekken.

Rekenvoorbeeld

Stel je hebt je inboedel voor €30.000 verzekerd, maar de werkelijke waarde van je inboedel is €50.000. Dit betekent dat je slechts voor 60% van de werkelijke waarde verzekerd bent (€30.000 / €50.000 = 0,60 of 60%).

Nu, laten we aannemen dat je inboedel schade heeft opgelopen ter waarde van €10.000. Als je geen garantie tegen onderverzekering hebt, zou je normaal gesproken slechts 60% van dit schadebedrag vergoed krijgen, omdat dit overeenkomt met het percentage van je daadwerkelijk verzekerde waarde.

Zonder garantie tegen onderverzekering:

Schadevergoeding = 60% van €10.000 = €6.000

Maar, met garantie tegen onderverzekering, ben je beschermd tegen dit risico. Je zou in dit geval de volledige €10.000 schadevergoeding ontvangen, ongeacht het feit dat je inboedel eigenlijk voor minder dan €50.000 was verzekerd.

Met garantie tegen onderverzekering:

Schadevergoeding = €10.000 (volledige schadebedrag)

Garantie tegen onderverzekering bij inboedelverzekering

Bij een inboedelverzekering is de garantie tegen onderverzekering een belangrijk aspect dat nauw samenhangt met het gebruik van een inboedelwaardemeter door de verzekerde. Deze specifieke tool is ontworpen om zowel de verzekerde als de verzekeraar te helpen bij het nauwkeurig vaststellen van de waarde van de inboedel. De vraag die rijst, is of deze garantie wordt geboden, en dat hangt af van het correcte gebruik van de inboedelwaardemeter.

Wanneer de inboedelwaardemeter correct wordt ingevuld en gebruikt zoals voorgeschreven door de verzekeraar, biedt deze garantie tegen onderverzekering. Dit betekent dat, in geval van schade, je recht hebt op een vergoeding die de werkelijke waarde van je inboedel dekt, zonder dat er sprake is van onderverzekering.

Echter, het niet gebruiken van de inboedelwaardemeter kan tot gevolg hebben dat deze garantie niet van toepassing is. Dit kan leiden tot een situatie waarin je, in geval van schade, mogelijk niet de volledige vergoeding krijgt die je anders zou ontvangen als je de waardemeter wel had gebruikt.

Garantie tegen onderverzekering bij opstalverzekering

Vergelijkbaar met inboedelverzekeringen maken opstalverzekeringen gebruik van een herbouwwaardemeter om de waarde van een woning vast te stellen. Het correcte gebruik van deze meter biedt de verzekerde garantie tegen onderverzekering. Als alternatief kan een taxatierapport worden overwogen, maar dit vereist doorgaans een aanvullende bepaling met betrekking tot de herbouwwaarde.

Het begrijpen van garantie tegen onderverzekering is van belang om je bezittingen voldoende te beschermen. Hiermee voorkom je onverwachte financiële tegenvallers in geval van schade.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
2 minuten 16-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!