Gewicht auto

Het gewicht van je auto is een van de factoren die de verzekeraar nodig heeft als hij de premie bepaalt van je autoverzekering. Is je auto vrij zwaar, dan is er een grote kans op schade en de premie wordt dan hoger. Daarbij is het aantal kilo van je auto van belang bij de wegenbelasting die je verplicht bent om te betalen. Hier lees je hoe je snel het gewicht van je auto vindt, wat het ledig gewicht van een auto is en hoe je deze berekent.

Gewicht auto opzoeken

Een van de gegevens die je nodig hebt voor de verzekeraar is het gewicht. Auto’s zijn er in diverse soorten en maten, dus hoe zwaar een model is loopt sterk uiteen. Er zijn een aantal manieren om de zwaarte van je wagen snel op te zoeken:

  • Plaats je gegevens in een zoek-en-vergelijkprogramma. Hier vind je van de meeste type auto’s de bijbehorende specificaties zoals gewicht, verbruik, brandstof en het energielabel
  • Zoek naar een website met een compleet overzicht van auto’s en het bijbehorende aantal kilo
  • Voer je kenteken in op een website die rapporten uitdraait over allerlei auto’s

Wat staat er in zo’n rapport?

In zo’n rapport waarin het aantal kilo van je auto wordt gespecificeerd zie je de volgende gegevens:

  1. Gewicht: auto zonder passagiers, bagage en brandstof
  2. Maximaal gewicht: lege auto met de maximaal toegestane belading
  3. Gewicht rijklaar: wagen inclusief bestuurder, (eventueel) reservewiel, gereedschap, koelvloeistof en brandstof
  4. Maximum gewicht aanhanger ongeremd: maximaal toegestane aantal kilo van aanhangwagen zonder remmen
  5. Maximum gewicht aanhanger geremd: maximaal toegestane gewicht van aanhangwagen met remmen
Gewicht auto

Ledig gewicht auto

Het gewicht van je auto zonder passagiers of bagage is het ledig gewicht en wordt ook “leeggewicht” of “massa ledig voertuig” genoemd. Het ledig gewicht vind je op je papieren kentekenbewijs of moderne kentekencard. De berekening is eenvoudig.

Gewicht auto kenteken

Heb je een papieren kentekenbewijs, dan vind je het ledig gewicht op deel één van je papieren onder de noemer “massa ledig voertuig”. Heb je een – iets modernere – kentekencard, dan zie je de term “massa rijklaar”. Dit is het aantal kilo van een auto die rijklaar is. Je hebt je brandstoftank voor negentig procent gevuld en de bestuurder die erin zit is vijfenzeventig kilo.

Gewicht auto berekenen

Als je een autoverzekering afsluit, dan heb je het ledig gewicht auto absoluut nodig. Je berekent deze eenvoudig. Bekijk de gegevens over massa rijklaar op je papieren kentekenbewijs of kentekencard en verminder dit met honderd. Nu heb je het ledig gewicht. Als je voor de volle honderd procent elektrisch rijdt, dan is er geen verschil tussen “massa rijklaar” en “massa ledig voertuig”.

Gewicht auto accu

Elektrische wagens zijn alleen door een accu al zo’n tweehonderdvijftig kilo zwaarder dan een “gewone” auto. Daarbij neemt een accu veel ruimte in. Het verbruik van je EV hangt af van zowel het model als gewicht. Houd er rekening mee dat autoverzekeraars hier streng in kunnen zijn en je premie hoger uit kan vallen. Bovendien rijdt men met een elektrische auto gemiddeld een stuk sneller, dus ook dit telt mee in de premieberekening.

Gewicht auto belasting

De gegevens over het aantal kilo van je auto heb je ook nodig voor de motorrijtuigenbelasting, beter bekend als wegenbelasting.

Wegenbelasting

De hoogte van de wegenbelasting wordt onder andere gebaseerd op:

  • Provincie waar je staat ingeschreven
  • Type brandstof
  • Gewicht auto

Afhankelijk van hoeveel kilo je auto weegt, val je in een bepaalde gewichtsklasse. Bij elke gewichtsklasse hoort een ander tarief voor je wegenbelasting. Val je in een hogere klasse, dan betaal je meer kosten dan in een lagere. Het maximale aantal kilo voor een personenauto is 5050. Ben je op zoek naar de gegevens van een ander motorvoertuig dan een auto, dan biedt de website van de Belastingdienst uitkomst.

Hoe wordt de premie voor je autoverzekering in totaal berekend?

Behalve het gewicht houden verzekeraars met nog een aantal punten rekening als ze de hoogte van de premie voor je autoverzekering berekenen:

  • Hoe oud je bent
  • Waar je woont
  • Wat voor soort auto je rijdt
  • Of je auto veilig genoeg is
  • Welke dekking je kiest
  • De dagwaarde of oorspronkelijke waarde van je auto
  • Hoeveelheid schadevrije jaren die je hebt opgebouwd

Autoverzekering vergelijken

Als je al je belangrijke gegevens paraat hebt, waaronder het gewicht van je auto, dan kun je autoverzekeringen gaan vergelijken. Plaats deze eenvoudig in onze vergelijker en bekijk de voordeligste autoverzekeringen die bij je auto passen.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.