-
- autoverzekering
- faq
Top 5 veelgestelde vragen over autoverzekeringen
- Type dekking: kies het juiste type dekking dat bij jouw behoeften en budget past, zoals WA-, WA-beperkt casco of all risk.
- Premie en eigen risico: vergelijk verschillende premies en kijk ook naar het eigen risico. Let op dat een lage premie niet altijd de beste keuze is als het eigen risico hoog is.
- Schadevrije jaren: controleer hoeveel schadevrije jaren je hebt en hoeveel korting je daarvoor krijgt op je premie.
- Polisvoorwaarden: lees de polisvoorwaarden zorgvuldig door om te weten wat wel en niet gedekt wordt en onder welke voorwaarden dit is.
- Aanvullende dekkingen: overweeg of je aanvullende dekkingen nodig hebt, zoals pechhulp, rechtsbijstand of een inzittendenverzekering.
- Klantenservice: de klantenservice is natuurlijk ook belangrijk bij het kiezen van een verzekeraar. Het is fijn om te weten dat je goed geholpen zal worden bij vragen of eventuele schade.
Welke autoverzekering heb ik nodig?
Het type autoverzekering dat je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren, waaronder je budget, het type auto dat je hebt en je persoonlijke omstandigheden. Er zijn drie basisdekkingen: WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid), WA + beperkt casco en WA + volledig casco (all risk). Een WA-verzekering is verplicht en dekt schade die je toebrengt aan anderen, terwijl de uitgebreidere vormen ook schade aan je eigen auto dekken, afhankelijk van de voorwaarden. Op onze dekkingen pagina lees je meer informatie hierover.
Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?
Bij het afsluiten van een autoverzekering is het belangrijk om op verschillende zaken te letten, waaronder:
Ben ik na het afsluiten van een autoverzekering direct verzekerd?
Of je auto direct is verzekerd, ligt aan je persoonlijke situatie en de verzekeraar die je hebt gekozen. Na de aanvraag ontvang je een bevestigingsmail met je status: geaccepteerd, in behandeling of afgewezen. Bij acceptatie ben je direct verzekerd. Is je aanvraag in behandeling? Mogelijk biedt de nieuwe verzekeraar een voorlopige dekking aan. Wanneer dat het geval is, dan mag je de weg op. Heb je geen voorlopige dekking of is je aanvraag afgewezen? Dan ben je niet verzekerd en mag je nog niet de weg op. Bij een afgewezen aanvraag kun je opnieuw een vergelijking maken en een verzekering aanvragen bij een andere verzekeraar. Kom je er niet uit en heb je hulp nodig? Onze klantenservice staat klaar om je te helpen.
Kan ik niet beter een verzekering direct bij de autoverzekeraar afsluiten?
Niet als je de beste deal voor jouw situatie wilt vinden. Autoverzekeraars willen graag bovenaan in onze vergelijker staan en in onze vergelijker geldt: de verzekeraar met de goedkoopste premie komt automatisch bovenaan te staan. Verzekeraars proberen dus hun prijzen te verlagen om zo hun concurrentie te verslaan. Zo profiteer jij van lagere premies.
Mijn aanvraag voor een autoverzekering is afgewezen, wat nu?
Vervelend om te horen dat je aanvraag is afgewezen! We helpen je graag verder. Is dit de eerste of misschien tweede keer dat je aanvraag is afgewezen? Dan adviseren we je om opnieuw een vergelijking te maken en een verzekering bij een andere verzekeraar aan te vragen.
Is je aanvraag al meerdere keren afgewezen? Dan kun je altijd nog terecht bij autoverzekeraar de Vereende. Bekijk onze offertepagina voor meer informatie over het aanvragen van een verzekering bij deze verzekeraar.
Overstappen van autoverzekering
- De meeste autoverzekeringen hebben een contractduur van 1 jaar en zijn hierna vaak dagelijks opzegbaar. Meestal geldt er een maand opzegtermijn.
- Ook als de verzekeraar de polisvoorwaarden wijzigt of de premie verhoogt, heb je het recht om je verzekering direct op te zeggen en over te stappen naar een andere autoverzekering.
- Ben je van plan om een nieuwe auto te kopen en wil je jouw huidige auto te koop zetten? Ook dan kun je tussentijds overstappen van autoverzekering.
- Ga je naast je huidige auto nog een nieuwe auto erbij kopen? Dan kan het soms voordeliger zijn om gebruik te maken van de tweede autoregeling. Je lees hier meer over op onze tweede auto verzekeren pagina.
- Kenteken van de auto
- Adres en leeftijd
- Aantal schadevrije jaren
- Aantal kilometers per jaar
- Meldcode auto
Kan ik op elk moment overstappen van autoverzekering?
Of je kunt overstappen van autoverzekering wordt bepaald door het contract en de opzegtermijn van je huidige verzekering. Dit vind je terug in de polisvoorwaarden van je huidige autoverzekering.
Let op: wacht altijd met het opzeggen van je autoverzekering totdat je door je nieuwe verzekeraar geaccepteerd bent. Zo voorkom je dat je onverzekerd de weg op gaat.
Hoe werkt het overstapproces?
Wil je overstappen? Dan is de eerste stap om je gegevens in te vullen in onze vergelijker. Vervolgens kun je de basisdekking van je autoverzekering kiezen. Weet je nog niet zeker welke dekking het beste bij je past? Geen probleem, in onze vergelijker geven we je hier gratis advies over.
Daarna kun je beginnen met het vergelijken van verschillende autoverzekeringen. Zodra je een keuze hebt gemaakt, kun je de gewenste autoverzekering aanvragen.
Afhankelijk van de verzekeraar die je hebt gekozen, kun je de autoverzekering direct bij ons aanvragen of via de website van de verzekeraar zelf. Tijdens het aanvraagproces zul je nog wat extra informatie in moeten vullen, bijvoorbeeld of je nog een aanvullende verzekering wilt afsluiten, de gegevens van de hoofdbestuurder en enkele laatste vragen. Daarna kun je de aanvraag bevestigen.
Wij sturen je vervolgens een bevestigingsmail. Zodra je aanvraag is geaccepteerd, ben je verzekerd en kun je de weg op.
Meer informatie over het proces vind je op onze Hoe gaat overstappen in zijn werk? pagina.
Welke gegevens heb ik nodig om over te stappen?
Dit heb je nodig om een vergelijking te maken en over te stappen:
Hoeveel dagen bedenktijd heb ik?
Bij het afsluiten van een autoverzekering via Overstappen.nl heb je een bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze termijn kun je de verzekering zonder opgaaf van reden opzeggen.
Dekking autoverzekering
- WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid): Deze verzekering is verplicht en dekt alleen schade die je aan anderen toebrengt met je auto. Het dekt geen schade aan je eigen auto.
- WA-beperkt casco: Deze verzekering biedt naast schade aan anderen ook dekking voor schade aan je eigen auto door bepaalde gebeurtenissen zoals diefstal, brand, ruitschade en storm.
- All risk: Dit is de meest uitgebreide vorm van autoverzekering. Het dekt naast schade aan anderen, ook bijna alle schade aan je eigen auto, inclusief schade veroorzaakt door een aanrijding, vandalisme en eigen schuld.
Welke soorten autoverzekeringen zijn er?
Als je een autoverzekering gaat afsluiten heb je de keuze uit drie basisdekkingen:
Je bent verplicht om een basisdekking te kiezen als je een autoverzekering gaat afsluiten.
Naast de basisdekking kun je ook nog een aanvullende dekking afsluiten om extra risico’s af te dekken. Dit is niet verplicht, maar kan wel handig zijn.
In de basis zijn er dus drie soorten autoverzekeringen die je nog kunt uitbreiden met extra dekkingen.
Wat is het verschil tussen WA-, WA-beperkt casco en all risk?
Welke aanvullende dekkingen zijn er?
Je kunt de volgende aanvullende dekkingen voor je autoverzekering afsluiten:
Zijn accessoires in mijn auto verzekerd bij diefstal of schade?
In de meeste gevallen biedt een autoverzekering alleen dekking aan schade die jij met je auto aan anderen toebrengt. In hoeverre jouw accessoires hierbij verzekerd zijn, hangt van de dekking af. Op onze accessoires verzekerd pagina lees je hier meer informatie over.
Wat is een groene kaart en waar kan ik deze vinden?
De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs (IVB) waarmee je aantoont dat een voertuig minimaal WA-verzekerd is. Je ontvang de groene kaart van je verzekeraar, nadat je een autoverzekering hebt afgesloten.
Premie autoverzekering
- Dekking: het type dekking dat je kiest, zoals WA-, WA-beperkt casco of all risk, beïnvloedt je premie.
Leeftijd en ervaring: jongere en minder ervaren bestuurders betalen meestal een hogere premie. Dit komt omdat verzekeraars deze bestuurders als een risicogroep zien. - Schadevrije jaren: hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, hoe hoger de no-claimkorting en hoe lager je premie.
- Type auto: het merk, model, leeftijd en waarde van je auto spelen een rol. Duurdere en zwaardere auto’s hebben vaak hogere premies dan oudere, lichtere auto’s.
- Woonplaats: de plaats waar je woont kan ook invloed hebben op je premie. In steden is er bijvoorbeeld meer verkeer, waardoor er een grotere kans is op ongevallen dan in een dorp met minder verkeer.
- Aantal kilometers: het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt (kilometrage), kan de premie beïnvloeden. Hoe meer je rijdt, hoe groter het risico op een ongeval.
- Eigen risico: dit is het bedrag dat je zelf moet betalen bij schade. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager je premie vaak uitvalt.
- Aanvullende dekkingen: bij het afsluiten van je verzekering kun je naast de standaarddekking, ook voor aanvullende dekkingen kiezen. Bijvoorbeeld: rechtsbijstand, schadeverzekering voor inzittenden, ongevallenverzekering en pechhulp. Deze aanvullende dekkingen kunnen de premie verhogen.
- door schadevrij te rijden. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, hoe hoger je positie op de bonus-malus ladder en hoe meer korting je ontvangt op je premie.
- door een vergelijking te maken voor je autoverzekering en over te stappen naar een andere verzekeraar.
Wat kost een autoverzekering?
Wat een autoverzekering kost, hangt van veel factoren af. Op onze wat kost een autoverzekering pagina lees je hier meer over. Je kunt ook direct autoverzekeringen vergelijken om te zien wat een autoverzekering voor jouw auto kost en welke verzekering de beste dekking biedt tegen de laagste prijs.
Wat zijn schadevrije jaren?
Schadevrije jaren zijn de jaren waarin je geen schade claimt. Hoe meer jaren je schadevrij rijdt, hoe meer schadevrije jaren je opbouwt. Deze schadevrije jaren kunnen resulteren in een lagere premie, omdat autoverzekeraars deze jaren beschouwen als bewijs van veilig rijgedrag en minder risico op schadeclaims.
Wat is een bonus-malus ladder?
De bonus-malus ladder, ook wel bekend als no-claim ladder, is een systeem dat wordt gebruikt om de premie van een autoverzekering te berekenen. Dit is op basis van het aantal schadevrije jaren van de verzekerde. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting op de premie. Wanneer er schade wordt geclaimd, kan het daarentegen leiden tot een verlaging van het aantal schadevrije jaren en daarmee tot een hogere premie. De korting is afhankelijk van de trede waar je je op bevindt en kan oplopen tot wel 80%.
Wat is no-claimkorting?
No-claimkorting, ook wel bekend als de bonus-malus korting, is een korting die wordt toegepast op de premie van je autoverzekering. Dit is op basis van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Op deze manier worden automobilisten beloond die geen schade claimen bij hun verzekeraar. Zo wordt veilig rijgedrag gestimuleerd en beloond met lagere verzekeringskosten.
Hoe wordt de hoogte van mijn premie berekend?
De hoogte van je autopremie wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder:
Kan ik korting krijgen op mijn autoverzekering?
Ja dit is mogelijk. Er zijn verschillende manieren waarop je korting kunt krijgen op je autoverzekering:
Er zijn ook nog andere manier waarop je korting kunt krijgen. Hierover lees je meer op onze korting autoverzekering pagina.
Autoverzekering wijzigen
- 1 jaar na het afsluiten van een autoverzekering, meestal met een opzegtermijn van een maand
- als de verzekeraar de polisvoorwaarden verandert of de premie verhoogt
- als je je auto verkocht hebt
- als je een verzekering hebt die je dagelijks mag opzeggen
Wanneer kan ik mijn autoverzekering opzeggen?
Je mag jouw autoverzekering in de volgende situaties direct opzeggen:
Stap je over van autoverzekering? Zeg je huidige autoverzekering dan pas op nadat je jouw nieuwe autoverzekering hebt afgesloten en je aanvraag geaccepteerd is. Zo voorkom je dat je onverzekerd de weg op gaat.
Meer informatie lees je op onze autoverzekering opzeggen pagina.
Hoe kan ik mijn autoverzekering wijzigen?
Wil je een wijziging doorvoeren wat betreft je autoverzekering? Dat kan! Er zijn verschillende situaties waarin je jouw autoverzekering zou willen wijzigen. We hebben de mogelijke opties voor je uitgelicht op onze autoverzekering wijzigen pagina.