Mobiele providers

Wil je ook af van je hoge telefoonkosten? Vergelijk hier dan de allergoedkoopste Sim Only providers. Nu tot wel 90% goedkoper bellen.

Wat zijn mobiele providers?

Mobiele providers in Nederland bieden niet allemaal dezelfde diensten aan; sommigen bieden verschillende abonnementen aan en weer andere providers zijn gespecialiseerd in sim only-abonnementen. Mobiele providers die abonnementen aanbieden in combinatie met een mobiele telefoon, bieden ook vaak sim only-abonnementen aan.

Prepaid bellen is minder populair dan vroeger, maar de meeste providers bieden het nog wel aan. Als je een prepaid simkaart hebt, betaal je alleen voor het beltegoed wat je koopt. Prepaid bellen wordt minder populair omdat mobiel internetten steeds belangrijker is geworden.

Prijsverschillen mobiele providers

Mobiele providers concurreren met elkaar op zowel prijs als productaanbod. De goedkoopste providers zijn zogenaamde MVNO’s (Mobiele Virtuele Netwerk Operators) die hun diensten aanbieden via het netwerk van een grote provider.

De laatste jaren zijn de prijzen van de verschillende mobiele providers steeds dichter bij elkaar in de buurt gekomen en ook het aanbod van de abonnementen lijkt steeds meer op elkaar. Toch zijn er nog genoeg verschillen tussen de mobiele providers, onder andere door de combinatie abonnementen.

Providers zoals KPN en Ziggo de mogelijkheid om vaste diensten met mobiele diensten te combineren. Dit zijn zogenaamde 4-in-1 abonnementen. Deze abonnementen bestaan uit internet, televisie, vaste telefonie en mobiel bellen. Op deze manier kunnen klanten profiteren van extra kortingen, wat weer voor grotere prijsverschillen kan zorgen.

Kwaliteit mobiele providers vergelijken

In onze gratis vergelijkers voor telefoon abonnementen en sim only-abonnementen, zie je eenvoudig welke mobiele providers er via Overstappen.nl vergeleken kunnen worden. Kijk nu welke mobiele provider voor jou de beste keuze is; als je overstapt naar één van de aangeboden mobiele providers, kan je profiteren van aantrekkelijke acties. Door over te stappen bespaar je dus op kosten voor mobiel bellen en mobiel internetten!

Verschillende netwerken en dekking per mobiele provider

Nederland kent vier netwerkproviders: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. In januari 2019 is Tele2 echter gefuseerd met T-Mobile. Momenteel opereren deze netwerken nog gescheiden, maar de verwachting is dat in de loop het jaar de netwerken samen zullen worden gevoegd.

Het aantal mobiele providers in Nederland is echter veel hoger dan deze vier. Dit komt omdat andere providers gebruikmaken van het netwerk van bovengenoemde netwerken. In totaal kent Nederland meer dan 15 mobiele providers.

De dekking van de providers verschilt behoorlijk. Het is dan ook verstandig om van tevoren op de website van de provider te kijken hoe de dekking is op jouw adres. De dekking van mobiele providers is ook afhankelijk van de soort verbinding die je wilt maken: 3G, 4G of 5G.

3G dekking

De 3G dekking van de drie grote mobiele netwerken is ook erg goed. Zowel KPN, Vodafone als T-Mobile bieden zo goed als landelijke dekking aan. Dit zorgt ervoor dat je in het hele land kunt internetten met je smartphone.

4G dekking

In 2013 is KPN als eerste provider begonnen met het uitrollen van een 4G netwerk in Nederland. De dekkingspercentages per mobiel netwerk vind je hieronder.

Mobiel netwerkDekking inwonersDekking oppervlakte
KPN96,8%96,1%
Vodafone93,3%86,3%
T-Mobile98,8%98%

5G dekking

In april 2020 is Vodafone als eerste begonnen met het uitrollen van het 5G netwerk. Inmiddels hebben alle grote providers (Vodafone, KPN en T-Mobile) 5G geactiveerd.

Consumenten merken hier niet veel van; het netwerk wordt verdeeld tussen 4G en 5G, waardoor er geen merkbaar verschil is in snelheid. In 2023 is het 5G-netwerk compleet.

Mobiele Virtuele Netwerk Operators (MVNO’s)

In Nederland zijn de onderstaande Mobiele Virtuele Netwerk Operators (ook wel netwerkproviders genoemd) actief die gebruikmaken van de netwerken van de grote providers:

  • KPN: Budget Mobiel, Simyo, Youfone
  • Vodafone: Hollandsnieuwe, Ziggo
  • T-Mobile: Ben, Simpel, Tele2

Behalve deze providers zijn er ook nog andere, kleinere providers die gebruikmaken van de netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile. Deze providers bieden echter geen sim only-abonnementen aan, maar zijn gespecialiseerd in prepaid of bellen naar het buitenland. Deze providers staan niet in onze Sim Only vergelijker.

Een andere eigenschap die veel MVNO’s bieden zijn maandelijks opzegbare sim only-abonnementen. Zowel bij Ben, Budget Mobiel (voorheen Robin Mobile), Simyo, Tele2 als Youfone kan je ervoor kiezen om een maandcontract aan te gaan. Zo zit je dus niet direct voor één of twee jaar vast aan de provider. Je hebt wel de keuze voor langere abonnementen waarbij je korting krijgt op het maandbedrag.

Mobiele providers vergelijken

Mobiele providers verschillen in de abonnementen die ze aanbieden, in het gebruik van het netwerk en daarmee dus de dekking, de contractduur en het maandelijkse bedrag. Je kunt mobiele providers vergelijken door jouw wensen voor een abonnement in onze vergelijker in te vullen. Ga nu op zoek naar het beste mobiele abonnement voor jouw situatie.

Sim only mobiele providers vergelijken

Om de beste Sim only provider te vinden, raden wij aan om onze vergelijker te gebruiken. Door jouw wensen in te voeren, vind je de beste mobiele provider die aansluit bij jouw wensen. De meeste sim only providers bieden een gratis overstapservice aan. Dit houdt in dat de nieuwe provider je oude abonnement (mits de contractduur afgelopen is) opzegt. Hierdoor wordt het overstappen naar een nieuwe mobiele provider nog eenvoudiger. Mobiele providers vergelijken doe je op Overstappen.nl

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.