Mobiel abonnement vergelijken | Goedkoop telefoon abonnement

Mobiel abonnement

Ben je op zoek naar een mobiel abonnement en wil je de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken? Gebruik de filters in onze vergelijker om het telefoonabonnement te vinden dat het beste bij jou past.

Mobiele abonnementen vergelijken

Of je nu gaat voor een abonnement met een telefoon of een goedkope sim-only, met onze vergelijker vind je altijd de beste deal. Maak gebruik van onze handige filters en geef aan hoeveel belminuten, MB’s en wat voor telefoon je wilt hebben. Daarna heb je nog de mogelijkheid om te sorteren op maandprijs, nieuwste- of aanbevolen deals. Zo vergelijk je in een handomdraai de beste mobiele abonnementen voor jouw situatie.

Wat is een mobiel abonnement?

Een mobiel abonnement is een contract dat je afsluit met een provider, waarmee je kunt bellen, sms’en en internetten op je mobiele telefoon. Er zijn twee soorten mobiele abonnementen waaruit je kunt kiezen: een abonnement met mobiele telefoon of een abonnement zonder mobiele telefoon (ook wel sim-only-abonnement genoemd).

Als je een mobiel abonnement afsluit, betaal je een vast bedrag per maand aan de provider. Het abonnement mag je zelf samenstellen, waarbij je zelf kan kiezen uit de hoeveelheid belminuten, smsjes en de grootte van je internetbundel. Deze onderdelen zijn allemaal één maand geldig; aan het begin van iedere maand begin je weer met een ‘volle’ bundel.

Wat voor telefoons en abonnementen kan ik vergelijken?

Op Overstappen.nl vergelijk je telefoonabonnementen van alle providers en van meer dan 15 telefoonmerken. Met ons uitgebreide aanbod vind je daarom gemakkelijk een deal die bij jou past.

Hoe vergelijk je telefoonabonnementen?

  1. 1
   Stap 1

   Bepaal welk abonnement je nodig hebt

  1. 2
   Stap 2

   Vul onze filters in op basis van jouw wensen

  1. 3
   Stap 3

   Bekijk en vergelijk het uitgebreide aanbod

  1. 4
   Stap 4

   Kies een abonnement en sluit hem af

  1. 1
   Stap 1

   Bepaal welk abonnement je nodig hebt

  pijltje
  1. 2
   Stap 2

   Vul onze filters in op basis van jouw wensen

  pijltje
  1. 3
   Stap 3

   Bekijk en vergelijk het uitgebreide aanbod

  pijltje
  1. 4
   Stap 4

   Kies een abonnement en sluit hem af

Soorten mobiele abonnementen

Er zijn twee soorten mobiele abonnementen:

 1. Mobiel abonnement met telefoon
 2. Mobiel abonnement zonder telefoon (sim-only)

Hieronder lichten we de voor-en nadelen van deze abonnementen verder toe.

Mobiel abonnement met telefoon

Wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van een mobiel abonnement met telefoon? Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje:

Voordelen

 • pluspunt
  Je hoeft het bedrag van de telefoon niet in een keer te betalen.
 • pluspunt
  Je hebt meestal één van de nieuwste telefoons.
 • pluspunt
  Als het abonnement is verstreken, kan je de telefoon houden of verkopen.
 • pluspunt
  Soms is de prijs van een telefoon lager dan een losse telefoon.

Nadelen

 • minpunt
  Je hebt hogere maandelijkse kosten.
 • minpunt
  Bij een telefoonprijs hoger dan €250,- krijg je een BKR-registratie.
 • minpunt
  Je kunt minder snel van telefoon overstappen, omdat je vaak voor 1 á 2 jaar vast zit aan het abonnement.
 • minpunt
  Minder ruime keuze in smartphones dan bij sim-only.

Mobiel abonnement zonder telefoon

Je weet nu wat de voor- en nadelen van een mobiel abonnement zonder telefoon zijn. Alleen kan het maken van de juiste keuze soms lastig zijn, daarom zetten we ook nog even de plus- en minpunten van een sim-only-abonnement voor je op een rij. Zo weet je zeker dat je straks voor het juiste abonnement kiest.

Voordelen

 • pluspunt
  De maandelijkse kosten zijn een stuk lager.
 • pluspunt
  Je krijgt geen BKR registratie.
 • pluspunt
  Je kunt naast 1 of 2 jaar ook kiezen voor maandelijks opzegbaar.
 • pluspunt
  Vrije telefoonkeuze, je kiest zelf voor welke telefoon je een sim-only-abonnement afsluit.

Nadelen

 • minpunt
  Je moet zelf al een telefoon hebben of eentje aanschaffen.
 • minpunt
  Vergeleken met combideals is een sim-only-abonnement soms duurder.

BKR registratie mobiel abonnement

Als je kiest voor een abonnement met mobiele telefoon, dan betaal je voor het toestel een eenmalige bijdrage en/of een extra bedrag bovenop je abonnementskosten. Vanaf mei 2017 geldt een telefoon op afbetaling als een lening. Als je toestel duurder is dan €250, dan wordt deze geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie, wat nadelige gevolgen kan hebben voor o.a. de hoogte van je hypotheek.

Wil je niet geregistreerd worden bij de BKR of heb je geen nieuwe mobiele telefoon nodig, dan kan je beter kiezen voor een abonnement zonder mobiele telefoon. Dan betaal je alleen de kosten voor je abonnement, waardoor je een stuk goedkoper uit bent.

tip

Goed om te weten

Wil je wel een nieuw mobieltje, maar niet geregistreerd worden bij de BKR of hoge abonnementskosten? Dan kun je de eenmalige bijdrage verhogen, zodat je telefoon niet meer dan €250 kost. Een andere optie is dat je zelf een telefoon koopt en daarbij een sim-only-abonnement afsluit.

Welk mobiel abonnement past bij mij?

Nu je weet wat de voor-en nadelen van elk mobiel abonnement zijn, is het tijd om de knoop door te hakken. Wij helpen je alvast een handje op weg.

Kies voor een sim-only-abonnement als je:

 • tevreden bent met je huidige telefoon;
 • geen BKR registratie wilt;
 • niet zoveel gebruikt maakt van je telefoon;
 • niet veel geld kwijt wilt zijn.

Kies voor een telefoon met mobiel abonnement als je:

 • veel gebruik maakt van je telefoon;
 • een langere looptijd (1 tot 2 jaar) geen probleem vindt;
 • je graag de nieuwste telefoon wilt hebben.

Goedkoop telefoonabonnement

Je weet ongeveer wat voor telefoonabonnement je wilt hebben, maar welke is nu het goedkoopste? Met onderstaande tips vind je gemakkelijk het goedkoopste telefoonabonnement:

Telefoonabonnement

Kies voor een goedkopere telefoon

Als je voor een iets oudere telefoon kiest, dan ben je vaak een stuk goedkoper uit.

Mobiel abonnement

Ontvang korting op hetzelfde adres

Neem met je familie of huisgenoten bij dezelfde provider een abonnement en ontvang korting op je bundel.

Mobiel abonnement vergelijken

Let op de aansluitkosten

Als je overstapt naar een andere provider, dan betaal je aansluitkosten. Deze kosten zijn eenmalig en liggen vaak tussen de 10 en 30 euro. Bij het vergelijken kun je dus ook letten op de hoogte van de aansluitkosten.

Telefoonabonnement vergelijken

Overweeg een sim-only abonnement

Als je nog een prima werkende telefoon hebt, dan kun je overwegen om alleen een sim-only-abonnement af te sluiten. Dit is een stuk goedkoper dan wanneer je een nieuw abonnement met telefoon afsluit.

Goedkoopste telefoon abonnement

Maak een vergelijking!

Het maken van een vergelijking is een van de makkelijkste en snelste manieren om geld te besparen op je telefoonabonnement.

Welke contracten heeft een mobiel abonnement?

Als je de keuze hebt gemaakt voor een mobiel abonnement zonder telefoon en je weet hoe groot je bundels worden, heb je nog een keuze over: hoe lang wil je dat het contract duurt? Je kunt hierbij kiezen uit drie opties: maandelijks opzegbaar, 1-jarig contract of 2-jarig contract. Bekijk hieronder de voor- en nadelen van elk contract.

Maandelijks opzegbaar

Met dit abonnement zit je nergens aan vast en heb je de vrijheid om het contract op te zeggen wanneer jij dit wilt. Dit is wel de duurste optie.

1-jarig contract

Deze optie is duurder dan een tweejarig contract, maar je hebt hierbij wel de vrijheid om eerder over te stappen.

2-jarig contract

Dit is de goedkoopste optie, maar nadeel hiervan is wel dat je langere tijd aan het contract vast zit.


Waar moet je op letten bij het vergelijken van mobiele abonnementen?

Tarieven buiten de bundel

Check altijd even wat de tarieven buiten de bundel zijn. Bij sommige providers kunnen deze kosten erg oplopen. Deze informatie vind je op de website van de provider.

Aanpasbare bundel

Is jouw bel- of internetverbruik heel wisselend? Dan is het slim om te kiezen voor een abonnement waarbij je de bundel tussentijds kunt aanpassen.

Belminuten en data meenemen

Bij sommige abonnenten is het mogelijk om je niet gebruikte belminuten en data mee te nemen naar de volgende maand. Tijdens het kiezen van je abonnement kun je hier rekening mee houden.

Afronden van verbruik

Een aantal providers rondt gesprekken af op minuten en internetverbruik af op hele MB's. Hierdoor kan je bundel ruimer lijken dan hij werkelijk is.

Melding als je bundel op is

Als de buiten-de-bundel tarieven erg hoog zijn, dan is het wel zo fijn als je een seintje ontvangt wanneer je bijna door je bundel heen bent. Goed om te checken of je gewenste provider dit ook doet.

Bereik en mobiele dekking

Wil je weten waar je 3-, 4- of 5G internet ontvangt? Op de dekkingskaart van je provider zie je het bereik en de mobiele dekking.

Mobiel abonnement afsluiten

Heb je alle opties doorgenomen en een keuze gemaakt? Dan is het tijd om een mobiel abonnement af te sluiten. Het is dan slim om op bepaalde zaken te letten. Tip van ons: lees voordat je een abonnement afsluit altijd goed de voorwaarden van je contract. Sluit je abonnement daarnaast niet te hoog af: je belminuten, sms’jes en data ophogen gaat vaak makkelijk, maar het verlagen is niet altijd mogelijk. Je kan dus beter laag inzetten en het verhogen mocht dat nodig zijn.

Mobiel abonnement afsluiten

Vergelijk telefoonproviders


Over ons

Overstappen.nl als tussenpersoon

Je kunt verschillende mobiele providers op Overstappen.nl vergelijken. Wanneer je een mobiel abonnement hebt gekozen in onze vergelijker, sturen we je door naar de website van de aanbieder om je aanvraag af te ronden. Na je aanvraag is jouw nieuwe mobiele aanbieder je contactpersoon.

Hoe verdienen wij geld?

Wij zijn graag transparant over ons verdienmodel. Als je een mobiel abonnement via ons afsluit, ontvangen we een vergoeding van de aanbieder.

100% onafhankelijk

Onafhankelijkheid vinden wij belangrijk. We sorteren onze vergelijking dan ook altijd op prijs en tonen je de producten in de markt. De vergoeding die we ontvangen speelt dus nooit een rol in de vergelijking.

Is vergelijken gratis?

Ja, vergelijken via Overstappen.nl is gratis. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe wij deze service gratis kunnen aanbieden. Dat zit zo: met de aanbieders spreken wij een vergoeding af. Door deze afspraken te maken, kunnen wij onze diensten kosteloos blijven aanbieden.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over mobiele abonnementen.

  Is overstappen gratis?

  Ja, je kunt via onze vergelijker gratis overstappen naar een ander mobiel abonnement.

  Hoeveel MB internet heb ik nodig?

  Hoeveel internet je nodig hebt, hangt af van de manier waarop je jouw telefoon gebruikt. In onze vergelijker geven we je direct advies over het aantal MB’s dat jij nodig hebt.

  Wat gebeurt er als je telefoon abonnement afloopt?

  Je abonnement loopt automatisch door als je hem niet: verlengt, overstapt of opzegt. Het abonnement is dan maandelijks opzegbaar.

  Wanneer kan je een telefoon abonnement verlengen?

  Je hoeft niet te wachten totdat het abonnement is afgelopen. Je kunt bij de meeste providers vanaf 4 maanden voor de einddatum van je contract het abonnement verlengen. Vaak geeft je provider jou ook een seintje als je de mogelijkheid hebt om te verlengen.

  Vanaf wanneer kan je overstappen van mobiel abonnement?

  Voor het overstappen naar een andere provider gelden dezelfde regels als bij verlengen; dit kun je 4 maanden voordat de einddatum verstrijkt doen. Het nieuwe contract gaat in als de einddatum van het oude contract is verstreken.