Ga je verhuizen? Vergeet je woonverzekering niet | Overstappen.nl

Ga je verhuizen? Vergeet je woonverzekering niet

Ga je binnenkort verhuizen? Dan zal je ongetwijfeld nog veel zaken moeten regelen, waaronder het in orde maken van al je verzekeringen en contracten voor je woning. Maar wat is nu de beste woonverzekering voor jouw nieuwe woning? En waar moet je nog meer op letten als het gaat om verzekeringen en contracten voor jouw woning? Wij voorzien je van de belangrijkste informatie en helpen je met het vergelijken van woonverzekeringen.

Snel navigeren naar

Verzeker je kostbaarste bezit

Woonverzekering bij verhuizing

Een woonverzekering is een van de belangrijkste verzekeringen die je kunt afsluiten voor je nieuwe huis. Een woonverzekering bestaat uit een inboedel- en een opstalverzekering. Met deze verzekeringen zijn je spullen en je woning verzekerd tegen brand, inbraak, diefstal, storm en waterschade.

Woonverzekering is niet verplicht, maar wel handig

Je bent volgens de wet niet verplicht om een woonverzekering af te sluiten, maar in de praktijk blijkt dat een opstalverzekering vaak wel een vereiste is. Als je bij de bank een hypotheek aanvraagt, ben je meestal verplicht om een opstalverzekering af te sluiten.

Bij een huurhuis geldt dat je huisbaas verantwoordelijk is voor het afsluiten van een opstalverzekering. Je huisbaas kan je echter wel verplichten om een inboedelverzekering, glasverzekering of brandverzekering af te sluiten.

tip

Goed om te weten

Heb je zowel een inboedel- als opstalverzekering nodig? Dan kun je het beste een woonverzekering afsluiten. Verzekeraars geven je dan vaak pakketkorting, omdat je eigenlijk twee verzekeringen in een keer afsluit. Hierdoor ben je goedkoper uit dan wanneer je de verzekeringen apart afsluit.

Ik ga verhuizen, moet ik overstappen van woonverzekering?

Als je gaat verhuizen dan is het belangrijk dat je jouw verzekeraar hiervan op de hoogte stelt. Je nieuwe woonplaats en woning kunnen namelijk gevolgen hebben voor de hoogte van je premie. Verhuis je naar een buurt waar vaker diefstallen voorkomen of heb je een groter huis gekocht, dan zul je waarschijnlijk meer premie gaan betalen. Andersom betaal je vaak minder premie als je naar kleiner huis of veiligere buurt verhuist.

Overstappen van woonverzekering is niet verplicht, maar dit is wel een goed moment om een vergelijking te maken en te kijken of je bij een andere verzekeraar goedkoper uit bent. Een verhuizing is al duur genoeg, toch?

Bovendien kun je gelijk nagaan of de dekking van je huidige woonverzekering nog wel voldoende is voor je nieuwe woning. Misschien heb je nog een aanvullende verzekering nodig? Een glasverzekering bijvoorbeeld. Met onze vergelijker vind je gemakkelijk een verzekering die bij je woning past.

Aandachtspunten voor woonverzekering bij een verhuizing

Bij een verhuizing zijn er verschillende aandachtspunten waar je op moet letten. Op basis van deze punten weet je wat voor soort verzekering je nodig hebt en wanneer je een wijziging moet doorgeven aan je verzekeraar. Stel jezelf de volgende vragen:

 1. Welke verzekeringen heb je nu?
 2. Verhuis je naar een koop- of huurhuis?
 3. Hoe zit het met de verzekering tijdens de verhuizing?

Wij lichten elke situatie voor je uit, zodat je precies weet wat je moet regelen. 

Inboedelverzekering bij verhuizing

Heb je alleen een inboedelverzekering? Of heb je jouw inboedel- en opstalverzekering bij twee verschillende verzekeraars afgesloten? Dan zul je jouw nieuwe adresgegevens ook aan deze verzekeraar(s) moeten doorgeven. Het loont dan om een vergelijking te maken om te kijken of je nog wel de voordeligste deal hebt. Wanneer je jouw inboedel- en opstalverzekering bij verschillende verzekeraars hebt afgesloten is het verstandig om te kijken of je niet beter een woonverzekering kunt afsluiten. Door de pakketkorting die verzekeraars aanbieden ben je hiermee vaak goedkoper uit.

Opstalverzekering bij verhuizing

Heb je onlangs een koopwoning gekocht? Dan wil je jouw nieuwe stulpje natuurlijk goed verzekeren. Jouw hypotheekverstrekker zal het hier roerend mee eens zijn en je waarschijnlijk verplichten om in ieder geval een opstalverzekering af te sluiten. Via onze vergelijker vind je gemakkelijk de juiste dekking voor jouw woning. Wil je jouw spullen ook goed verzekerd hebben? Dan heb je ook een inboedelverzekering nodig. We raden je dan aan om een woonverzekering af te sluiten. Had je al een koophuis en heb je die verkocht? Vergeet dan niet om je oude verzekering op te zeggen. Stuur daarvoor een kopie van het verkoopbewijs naar de verzekeraar.

Van huurwoning naar koopwoning

Voor een huurwoning hoef je geen opstalverzekering af te sluiten, omdat de eigenaar van de woning hiervoor verantwoordelijk is. Bij een koopwoning ben je wel eigenaar van de woning en heb je vaak wel een opstalverzekering nodig. Wanneer je een opstalverzekering voor je nieuwe koopwoning afsluit, is het belangrijk dat je de nieuwe verzekering laat ingaan op de overdrachtsdatum. Dit is de datum waarop jij de eigenaar wordt van de woning. Het is belangrijk dat je deze datum aanhoudt, ook als je pas later daadwerkelijk verhuist.
 
Tip: Naast een opstalverzekering is het ook verstandig om inboedelverzekering voor je koopwoning te regelen. Als je van een huurhuis naar een koopwoning gaat, zul je waarschijnlijk nieuwe meubels en apparaten nodig hebben. Dan is het wel zo fijn als die spullen goed verzekerd zijn.

Van koopwoning naar koopwoning

Ben je al eigenaar van je woning, maar koop je een ander huis? Dan zul je de gegevens van je woonverzekering moeten wijzigen naar je nieuwe adres. Voor de opstalverzekering geldt dat je die pas hoeft aan te passen zodra de overdrachtsdatum van je koopwoning bekend is. Zodra je inboedel in je nieuwe huis staat, kun je jouw inboedelverzekering aanpassen. Via onze vergelijker vind je gemakkelijk de beste verzekering voor jouw woning.

Van koopwoning naar huurwoning

Voor een huurwoning heb je geen opstalverzekering nodig, omdat je geen eigenaar bent van de woning. Dit betekent dat je jouw huidige opstalverzekering kunt opzeggen zodra de overdrachtsdatum van je oude koopwoning bekend is.
Als je de spullen in je huurwoning wil verzekeren dan kun je hiervoor een inboedelverzekering afsluiten.

Verhuizen naar een appartement

Als je een appartement koopt, dan ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). De VvE is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartement en sluit meestal een opstalverzekering voor je af. Hier valt de inboedel van je appartement niet onder, hiervoor zul je zelf een inboedelverzekering moeten afsluiten.

Dekking inboedel tijdens verhuizing

Als je een inboedelverzekering hebt, dan zijn je spullen tijdens het vervoer naar je nieuwe huis standaard meeverzekerd. Heb je een deel van je spullen in je oude huis staan en het andere deel in je nieuwe huis? Geen zorgen, bij de meeste verzekeraars is je inboedel maximaal drie maanden verzekerd in je oude en nieuwe huis. Je moet dan wel je adreswijziging op tijd doorgeven.

Heb je een erkend verhuisbedrijf ingeschakeld? Dan is dit bedrijf aansprakelijk voor de schade tijdens het verhuizen. De aansprakelijkheidsverzekering van dit bedrijf vergoedt alleen de dagwaarde.

Tijdelijk twee huizen

Als je gaat verhuizen kan het voorkomen dat je tijdelijk eigenaar bent van twee huizen. Gedurende deze periode ben je verantwoordelijk voor het verzekeren van beide huizen. We raden je in dit geval aan om een opstalverzekering af te sluiten zodra de nieuwe woning op je naam komt te staan.

Spullen in een opslag

Verhuis je jouw inboedel niet direct naar je nieuwe woning, maar sla je jouw spullen tijdelijk op in een opslagruimte? Bij de meeste verzekeraars is je inboedel verzekerd voor een periode van maximaal drie maanden, maar de dekking verschilt sterk per verzekeraar. Dus vraag altijd bij je verzekeraar na of je spullen inderdaad goed verzekerd zijn. Geef ook altijd de locatie van de opslag door aan je verzekeraar.

Spullen onderweg

Tijdens een verhuizing zit een ongeluk in een klein hoekje. Helaas wordt schade die je tijdens de verhuizing zelf aanricht aan je inboedel (bijvoorbeeld krassen of deuken) niet vergoed wordt door je verzekeraar. Als een familielid of vriend schade aanricht dan kun je een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering van die persoon. De inboedelverzekering keert bij verhuizing uit als spullen van gereedschap om te hijsen, vallen (of het hijsgereedschap breekt). Of bij een ongeval met het voertuig waarin de spullen worden vervoerd.

Vergelijk en vind de beste verzekering voor jouw nieuwe woning

 • voordeel

  Altijd de beste deal

 • voordeel

  100% onafhankelijk

 • voordeel

  Gratis overstapservice

Start je woonvergelijking

Verhuizing? Vergelijk en bespaar op je vaste lasten!

Een verhuizing brengt vaak onverwachte kosten met zich mee en financieel gezien moet er van alles geregeld worden. Dan is het wel zo fijn als je nog ergens op kunt besparen. Dit geld kun je dan weer in je nieuwe woning steken. Hieronder vind je een overzicht van de vaste lasten waarop je kunt besparen als je verhuist naar een nieuwe woning:

Energiecontract

Energiecontract

Een verhuizing is een goed moment om een vergelijking te maken voor energie. Het kan namelijk zo zijn dat je huidige energiecontract niet goed past bij je nieuwe woning. Op onze verhuispagina voor energie geven we uitgebreid advies over wat je het beste kunt doen.

Autoverzekering

Autoverzekering

Je woonadres bepaalt voor een gedeelte de hoogte van je autoverzekeringspremie. Geef daarom altijd je nieuwe adresgegevens uiterlijk 14 dagen van tevoren door aan je autoverzekeraar. Is je premie na je verhuizing omhoog gegaan? Maak dan een vergelijking en check of je kunt besparen op je autoverzekering.

Woonverzekering

Woonverzekering

Als je verhuist, is het altijd slim om een vergelijking te maken voor je woonverzekering. De kans is namelijk groot je verzekeraar de premie aanpast op basis van je nieuwe woonplaats en woning.

Internet, bellen en tv

Internet, bellen en tv

Je zult meestal een maand van te voren aan je provider moeten doorgeven dat je gaat verhuizen. Je kunt je abonnement vaak meeverhuizen, maar dit hoeft natuurlijk niet. Het kan zijn dat je huidige provider niet in je nieuwe regio levert. In dat geval kan je overstappen. Levert je huidige provider wel in de nieuwe regio, maar wil je graag besparen door over te stappen? Let er dan wel op dat je niet nog vast zit aan een contract.  Lees voor meer informatie onze internet en tv pagina.

Geld lenen

Geld lenen

Een verhuizing brengt veel kosten met zich mee. Niet alleen de verhuizing zelf, maar ook de inrichting, de vloer, een mogelijke verbouwing en de aankoop van nieuwe spullen voor je woning. Vaak valt een verhuizing duurder uit dan je van tevoren had ingeschat. Met een lening heb je dan een fijne buffer voor onverwachte kosten. Op onze geld lenen pagina lees je welke leningen wij aanbieden en kun je direct verschillende leningen vergelijken.

Verzekeringschecklist voor verhuizing

Hieronder zie je precies wanneer je jouw adreswijziging voor je verzekering of contract moet doorgeven en of het slim is om over te stappen naar een andere verzekering, abonnement of contract.

Soort verzekering/contractWanneerHeeft je adreswijziging invloed op de prijs?
Hypotheek6 weken van tevoren.Ja
OverlijdensrisicoverzekeringMinimaal 4 weken van tevorenKan voorkomen, maar is niet altijd zo.
EnergiecontractGeef het 2 tot 5 weken van tevoren door.Ja
Woonverzekering2 dagen voor sleuteloverdracht.Ja
AutoverzekeringVerschilt per verzekeraar, maar uiterlijk 30 dagen voor de sleuteloverdracht.Ja
Internet, bellen en tvRuim 4 weken voor de sleuteloverdracht.Ja
Dierenverzekering2 maanden van tevoren, maar bij sommige verzekeraars 30 dagen.Ja

Na verhuizing besparen op vaste lasten

Is je verhuizing al helemaal geregeld en heb je jouw oude woonverzekering aangepast en meegenomen naar je nieuwe woning? Dan kun je over een jaar weer een vergelijking maken voor je woonverzekering, want deze verzekering is tegen die tijd dagelijks opzegbaar. Wil je al sneller besparen op je vaste lasten? Dat kan! Bij Overstappen vergelijk je gemakkelijk verschillende verzekeringen en contracten, waaronder autoverzekeringen, energiecontracten, sim only en alles-in-éénpakketten. Door over te stappen kun je tot wel honderden euro’s per jaar besparen.

Verhuizing woonverzekering

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten