Ontwormen van je hond

Je trouwe viervoeter moet eens in de zoveel tijd ontwormd worden om zich te ontdoen van lint- en spoelwormen. Waarom je dit moet doen, hoe je dit doet, wat de kosten zijn en bij welke verzekeraar je deze kosten vergoed krijgt, lees je allemaal op deze informatiepagina.

Waarom moet je een hond ontwormen?

Het kan gebeuren dat er zich in het lichaam van je hond wormen bevinden. Deze parasieten zorgen ervoor dat de hond niet meer de nodige voedingsstoffen kan behouden. Daarnaast zorgen wormen ervoor dat sommige lichaamsfuncties niet naar behoren werken.

Met het ontwormen van je hond zorg je niet alleen dat je hond gezond blijft, maar ook jijzelf. Dit zal uiteindelijk ook schelen in de dierenartskosten voor je hond. De wormen die je hond heeft kunnen ook overgedragen worden op jou. Meestal is het voor volwassenen niet heel schadelijk, maar kunnen kinderen hiervan ziek raken.

Symptomen van wormen bij een hond

Op korte termijn merk je niet snel dat je hond wormen heeft. Op langere termijn kunnen symptomen als braken en darmklachten voorkomen. Een dierenarts kan je medisch advies geven over de toestand van je hond.


Op welke manieren kan ik mijn hond of puppy laten ontwormen?

Er zijn 3 manieren om je puppy of hond te ontwormen:

 • Tabletten
 • Pasta’s
 • Druppels

Let goed op: vraag aan de dierenarts welk middel het beste past bij jouw hond.

Hoe vaak moet een hond ontwormd worden?

Een algemene richtlijn van het LICG is dat een hond 4 keer per jaar ontwormd moet worden. Puppy’s moeten overigens vaker ontwormd worden. Dit aantal neemt geleidelijk af als de hond ouder wordt. Overleg altijd goed met je dierenarts hoe het ontwormingsschema van jouw hond er uit ziet.


Dekkingsoverzicht ontwormen

Niet alle verzekeraars dekken standaard de kosten voor het ontwormen van je hond. Hieronder een overzicht met hoeveel verzekeraars dekken bij een hondenverzekering.

VerzekeraarVergoeding
PetSecurAanvullend verzekeren mogelijk –  € 60 per verzekeringsjaar
AegonNiet
OHRA Niet
UnivéNiet
Figo Pet€ 75 per verzekeringsjaar

Bronnenlijst:Veelgestelde vragen

  Vanaf welke leeftijd moet een hond of puppy ontwormd worden?

  Het ontwormen van je puppy kan al vanaf de leeftijd van 2 weken oud. Vraag altijd aan je dierenarts waarmee de puppy ontwormd moeten worden en met welke hoeveelheid. Een foute dosering of middel kan schadelijk zijn voor de pup.

  Kan je preventief ontwormen?

  Nee, het ontwormen werkt alleen als er wormen in het lichaam van de hond zitten. Je kan wel het ontwormen van je hond schematisch bijhouden.

  Kan je zelf wormen krijgen van je hond?

  Ja, mensen kunnen besmet raken met de wormen van hun hond. Overdracht vindt plaats via de ontlasting van de hond.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.