Crematiekosten 2024 | Wat kost een crematie gemiddeld?

Kosten crematie

Ga snel naar

Wat kost een crematie

Een crematie in Nederland kost in 2024 gemiddeld € 6.500. De kosten van een crematie zijn afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Hierdoor kunnen de crematiekosten uiteen lopen, maar ze bedragen over het algemeen tussen de € 5.500 – en € 11.000. Een crematie is gemiddeld goedkoper dan een begrafenis, deze kost gemiddeld € 9.000.

Opbouw kosten crematie

De kosten van een crematie bestaan voornamelijk uit de volgende kostenposten:

 • De uitvaartverzorger: +/- € 2.600
 • De kist: +/- € 600
 • Afscheidsdienst en/of kerkdienst: +/- € 600
 • Kosten van de urn: +/- € 300
Kosten crematie

Basiskosten crematie

De basiskosten van een crematie bestaan uit de laatste verzorging van de overledene, het opbaren van de overledene, de kist, het rouwvervoer en de crematie zelf. De basiskosten voor een crematie bedragen gemiddeld € 5.000 tot € 6.500.

Basiskosten crematie per onderdeel

Onderdeel crematieGemiddelde kosten 2024
Diensten van de begrafenisondernemer€ 2.600
Kosten crematorium€ 1.700
Het opbaren van de overledene in een uitvaartcentrum€ 700
Opbaren van de overledene (thuis)€ 800
Standaard uitvaartkist€ 600
Rouwauto€ 350
Urn€ 300

Bron gemiddelde kosten: De Laatste Eer


Extra kosten crematie

De extra kosten van een crematie zijn afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Dit zijn de kosten buiten je basiskosten om, waar je zelf kan bepalen hoe duur je het maakt. De kosten van een crematie zullen ook hoger uitvallen als de crematie in het weekend of in de avond plaatsvindt. Je kan jezelf verzekeren tegen deze extra kosten met een crematieverzekering.

Extra kosten crematie per onderdeel

Onderdeel begrafenisGemiddelde kosten 2024
20 koffie, thee of fris€ 60
20 wijn of bier€ 90
25 Belegde broodjes€ 115
Advertentie lokale krant€ 550
Advertentie regionale krant€ 1.050
Advertentie landelijke krant€ 2.700
Luxe kist€ 1.200
Bloemstuk (40 tot 60 cm)€ 135
Bloemstuk (60 tot 120 cm)€ 255
Volgauto€ 350
Kerkdienst (wel lid)€ 200
Kerkdienst (niet lid)€ 900
4-6 dragers kerkdienst€ 500
25x liturgie€ 75
Gebruik condoleanceregister€ 30
Uitvaart op een werkdag na 18.00 of in het weekend€ 450
Bedankkaarten (50)€ 200
Urn in urnenmuur (5 jaar)€ 350
Uitstrooien as€ 100

Bron gemiddelde kosten: De Laatste Eer


Kosten ontwikkeling crematie

Het houden van een crematie is in de afgelopen jaren steeds duurder geworden. De reden hiervan is de aanblijvende hoge inflatie en gestegen personeelskosten. De kosten van het crematorium zijn ook gestegen, omdat de energieprijzen drukken op de kosten van het crematieproces.

Een goedkope crematie houden

Het houden van een “budget crematie” is mogelijk als je bepaalde diensten achterwegen laat of kiest voor een goedkopere optie. Zo bespaar je al veel geld als je alleen de basisdiensten van de crematie afneemt. Denk aan de begrafenisondernemer, afscheidsdienst, kist en de diensten van het crematorium. Daarnaast kan je gemakkelijk besparen via de volgende manieren:

 • Het niet opbaren van de overledene: doe dit niet in huis of in een uitvaartcentrum.
 • Een doordeweekse uitvaart: in het weekend of in de avond kost dit € 450 extra.
 • Het plaatsen van een rouwadvertentie: doe dit uitsluitend in een plaatselijke krant of doe dit helemaal niet.
 • Het versturen van bedankkaarten: je betaalt wel € 4 per bedankkaart.


De bestemming van het as

Het as blijft meestal tot één maand na de crematie bewaard in het crematorium. Nabestaanden hebben 6 maanden de tijd om te bepalen wat er met het as gebeurt. Het kan bijvoorbeeld op zee of in een strooiveld uitgegooid worden, maar je kan deze ook bewaren in een urn of kiezen voor een urnengraf bij een begraafplaats. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om de urn te begraven in een graf. Hier zullen dan grafkosten voor in rekening worden gebracht.

Bestemming Kosten
Uitstrooien in de zee (ceremonie op een boot)€ 275
Uitstrooien op een strooiveld€ 100
In een urn (bv. thuis)€ 300
Plaatsing in een urnengraf (10 jaar)€ 1.500
Verwerkt in een sieraad€ 100

Wat kost een technische of stille crematie?

De kosten van een technische of stille crematie lopen uiteen, maar liggen meestal tussen de € 500 en € 1.000. Een technische crematie is een normale crematie, waarbij er geen afscheidsceremonie wordt gehouden in de aula van het crematorium. De overledene wordt dan zonder dienst of koffietafel gecremeerd; meestal gebeurt dit vroeg in de ochtend, vóór de uitgebreidere crematies. Crematoria hebben een technische crematie vaak niet op hun website staan, maar dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is. Naast een stille crematie is de verwachting dat je binnenkort in Nederland je kan laten resomeren.

kosten technische crematie

Zijn de crematiekosten aftrekbaar?

Tot 2009 was het mogelijk om de crematiekosten af te trekken van een aantal belastingen. Tegenwoordig is dit aangepast en moet je goed opletten waarvan je het aftrekt en welke kosten je aangeeft bij de belastingdienst.

Erfbelasting

De kosten van de crematie zijn aftrekbaar van de erfbelasting. Denk zo aan de kosten van de afscheidsdienst, catering en de uitvaartondernemer. Als een uitvaartverzekering geld heeft uitgekeerd voor de uitvaart, moet dit bedrag verminderd worden met de daadwerkelijke kosten van de crematie.

Inkomensbelasting

Het is niet mogelijk om de kosten van de crematie in mindering te brengen voor de inkomstenbelasting. Sinds 2009 is dit in de wet opgenomen.


Kosten van een crematie verzekeren

Je kunt de kosten van een crematie verzekeren met een crematieverzekering, ook een uitvaartverzekering genoemd. Je bent niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten, maar je zorgt er op deze manier wel voor dat je nabestaanden niet onverwachts voor de kosten moeten opdraaien. Ook als je genoeg spaargeld hebt om de crematie te financieren, kan het toch handig zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten. Op deze manier zorg je ervoor dat je nabestaanden niet met onverwachte kosten komen te zitten.

Veel gestelde vragen over crematiekosten

  Is een technische crematie goedkoper dan een standaard crematie?

  Ja, een technische crematie kost tussen de € 500 en € 1.000. De kosten voor een reguliere crematie zijn gemiddeld € 6.500. Dit komt door bijkomende diensten die bij een regulier crematie worden afgesloten.

  Wat beïnvloed de kosten van een crematie?

  De kosten komen voort uit de diensten die worden gekozen bij een crematie. Denk bijvoorbeeld aan een luxe kist of urn, uitgebreide catering, afscheidsdienst en rouwadvertentie.

  Wat is inbegrepen in de basisprijs van een crematie?

  De basisprijs van een crematie ligt tussen de € 5.000 en € 6.500. Hiervoor krijg je de volgende diensten:

  • Uitvaartverzorger
  • Kist
  • Het opbaren van een overledene
  • Vervoer van de overledene
  • Urn
  • Het cremeren van de overledene

  Wat gebeurt er als ik mijn crematie niet kan betalen?

  Als jij niet instaat bent om de crematie te betalen of er geen uitvaartverzekering afgesloten is, zal de familie de crematie moeten betalen.

  Als de familie de crematie niet betaald zal de gemeente voor een crematie zorgen.

  Zijn er verschillen in crematiekosten op basis van locatie?

  De kosten van een crematie kunnen verschillen per regio. Hoewel je (waarschijnlijk) niet met grafkosten te maken hebt kunnen er kleine verschillen zijn tussen provincies.

  Hoe kan ik mijn nabestaanden helpen de kosten van mijn crematie te dekken?

  Je kan je nabestaanden ontzien van de kosten van de crematie als je besluit om een uitvaartverzekering af te sluiten. Als dit niet je voorkeur heeft kan je zelf sparen of via een uitvaartdeposito.

Jean-Paul Wursten
Expert Uitvaartverzekeringen
15 minuten 12-06-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.