Uitvaartverzekering

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een begrafenis of crematie. Zoals bij iedere verzekering betaal je maandelijks een premie. Bij overlijden vergoeden verzekeraars je uitvaart of keren ze een vooraf bepaald bedrag uit om de uitvaart mee te bekostigen.

Het is jammer maar waar: de eindigheid van het leven is de enige zekerheid die we hebben. Een uitvaartverzekering is dan ook een van de weinige polissen waar je hoe dan ook aanspraak op zult doen. Hoe vervelend het dan ook is om bij stil te staan, het afsluiten van een uitvaartverzekering is erg verstandig. Daarom beschikt ook 70% van de Nederlanders erover.

Yarden
€8,47

Uitgekeerd bedrag
€8.000

Doorlooptijd
Tot 85 jaar

Kind meeverzekerd?
Ja

Monuta
€9,39

Uitgekeerd bedrag
€8.000

Doorlooptijd
Tot 85 jaar

Kind meeverzekerd?
Ja

€10,70

Uitgekeerd bedrag
€8.000

Doorlooptijd
Tot 80 jaar

Kind meeverzekerd?
Ja

€11,18

Uitgekeerd bedrag
€8.000

Doorlooptijd
Tot 85 jaar

Kind meeverzekerd?
Ja

Waarom een uitvaartverzekering afsluiten?

Een uitvaartverzekering sluit je niet af voor jezelf, maar voor je nabestaanden. Zij willen, als het moment daar is, op een goede manier afscheid kunnen nemen. De kosten van de uitvaart zijn natuurlijk afhankelijk van jouw wensen en die van je naasten. Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland echter rond de € 8.500. Dat is een bedrag waar je jouw nabestaanden niet mee wilt opzadelen. Ook kan de verzekeraar een hoop regelwerk uit handen nemen.

Uitvaartverzekering vergelijken? Hier moet je op letten

De hoogte van de premie van een uitvaartverzekering is niet alleen afhankelijk van de verzekeraar. Welke dekking je wilt, hoe oud je bent, wat voor uitvaart je wilt en wie je wilt meeverzekeren, het zijn allemaal factoren die bijdragen. Voor je begint met uitvaartverzekeringen vergelijken, kun je dus het beste even verder lezen om te zien waar je rekening mee kunt houden.

Type uitvaartverzekeringen

De meeste uitvaartverzekeraars hanteren drie verschillende verzekeringen: een natura, een kapitaal en een combinatie uitvaartverzekering. Het verschil tussen deze vormen zit hem voornamelijk in de manier waarop de verzekeraar bij overlijden uitkeert. Elke vorm heeft voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rij, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Je leeftijd

Iedereen kan vanaf 18 jaar een uitvaartverzekering afsluiten. Het komt echter vaak voor dat ouders hun kinderen tot 25 jaar meeverzekeren. Op het moment dat je financieel op eigen benen staat, is het verstandig een uitvaartverzekering af te sluiten. Hoewel je hier op die leeftijd misschien nog niet bij stil wilt staan, is het geen fijn gevoel het risico te lopen dat bijvoorbeeld je ouders met hoge kosten worden opgescheept.

Hoe jonger je bent, hoe lager de premie

Daarnaast geldt dat de maandelijkse premie lager is als je jonger bent. Sterker nog: je leeftijd is de belangrijkste factor bij de berekening van je premie. Of je nu op je 25e begint of op je 40e, de totale premie die je hebt afgedragen op het moment dat je overlijdt zal nagenoeg hetzelfde zijn. En door vroeg te beginnen, dek je ook zo vroeg mogelijk het risico af.

Afsluiten op latere leeftijd

Het zit in de natuur van de mens om de dood en alles wat daarmee samenhangt te verdringen. Daarom kan het zijn dat je nooit toekomt aan het afsluiten van een uitvaartverzekering. Als je dit pas op latere leeftijd doet, zal de premie wel aanzienlijk hoger liggen. Ook zullen verzekeraars je vragen om een gezondheidsverklaring die van invloed kan zijn op je premie.

Als je ouder bent dan 65

Sommige verzekeraars zullen je aanvraag afwijzen als je ouder bent dan 65 en vrijwel geen enkele zal je verzekeren als je ouder bent dan 70. In dat geval kun je een uitvaartdeposito afsluiten bij een bank. Dit is hetzelfde als een spaardeposito, alleen wordt het bedrag pas beschikbaar bij overlijden. Als er na de uitvaart geld overblijft, komt dit toe aan je nabestaanden.

De maandelijkse premie naar leeftijd

Welke uitvaartverzekeraar de laagste premie rekent verschilt per leeftijd. Wij zochten uit hoe hoog de premie per verzekeraar is voor elke leeftijd. In de grafiek zie je dat de voordeligste verzekeraar niet voor elke leeftijd hetzelfde is.

Invulling van je uitvaart

Een uitvaart drukt vaak een belangrijke stempel op herinneringen aan overleden naasten. Hoe jij en je nabestaanden hier vorm aan geven is daarom erg belangrijk en uiterst persoonlijk. Helaas geldt ook voor een begrafenis of crematie dat hoe meer je af wilt wijken van de norm, hoe duurder het vaak is.Het is daarom goed om in gesprek te gaan met je naasten over hoe je invulling wilt geven aan je uitvaart. Dat hoeft helemaal geen zwaar gesprek te zijn, zeker als je nog jong bent. De afstand tot de werkelijkheid is dan nog groot genoeg om hier op een luchtige manier over te fantaseren. Op basis van je wensen kun je vervolgens inschatten welk bedrag je nodig hebt. Hoe meer je uiteindelijk uitgekeerd wilt krijgen, hoe hoger je premie zal zijn.

Partners en kinderen meeverzekeren bij een uitvaartverzekering

Jij en je partner kunnen samen een uitvaartverzekering aanvragen. Je betaalt dan wel allebei een premie. Je kunt ook je partner bijschrijven op je uitvaartverzekering als je er al een hebt. Veel mensen vinden het prettig om samen bij dezelfde verzekeraar te zitten, omdat dit administratief handiger is.Sommige dingen wens je niemand toe. Het overlijden van een kind is waarschijnlijk het meest ingrijpende wat je kan overkomen. Toch kun je ook hier beter even bij stilstaan. Het meeverzekeren van kinderen is vaak namelijk gratis en anders kost het erg weinig. Als je ouders een uitvaartverzekering voor je hebben afgesloten kun je die polis op je 25e overnemen.

Uitvaartverzekering vergelijken op Overstappen.nl

Omdat wij niet bemiddelen en geen advies geven over uitvaartverzekeringen kun je bij ons niet terecht voor advies met betrekking tot het afsluiten van een uitvaartverzekering. Op onze website geven we enkel een overzicht van 4 Nederlandse uitvaartverzekeraars. De premies in deze vergelijking zijn gebaseerd op basis van ijkgegevens. Met andere woorden, dit zijn de gegevens die gebaseerd zijn op een gemiddelde Nederlander.

De ijkgegevens die wij gebruikt hebben voor de vergelijking zijn de volgende:

  • Geslacht: Vrouw
  • Geboortedatum: 01-01-1985
  • Verzekerd bedrag: € 8000,- (Tenzij niet mogelijk, dan de meest vergelijkbare optie gekozen)

Omdat Overstappen.nl zich alleen richt op de algemene informatievoorziening en niet op individuele zaken, nemen wij geen persoonlijke vragen in behandeling. Wij raden je aan om vóór het afsluiten van een uitvaartverzekeringen advies in te winnen bij een specialist.

Onze klantenservice zal dan ook geen advies geven betreffende een uitvaartverzekering. Zij zullen je doorverwijzen naar een uitvaartverzekering specialist.