Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekeringen vergelijken in april 2021

supplier-logo
€8,10
per maand
Verzekering: Combinatie*
Verzekerd bedrag: €8.000
Doorlooptijd: Levenslang
Kind gratis meeverzekerd? Nee
*Diensten t.w.v. €6.000 + €2.000 vrij te besteden
supplier-logo
€10,53
per maand
Verzekering: Combinatie*
Verzekerd bedrag: €8.000
Doorlooptijd: Levenslang
Kind gratis meeverzekerd? Tot 18 jaar
*Diensten t.w.v. €2.000 + €6.000 vrij te besteden
supplier-logo
€12,38
per maand
Verzekering: Kapitaal*
Verzekerd bedrag: €8.000
Doorlooptijd: Tot 80 jaar
Kind gratis meeverzekerd? Tot 18 jaar
*€8.000 om vrij te kunnen besteden
supplier-logo
€14,87
per maand
Verzekering: Kapitaal*
Verzekerd bedrag: €8.000
Doorlooptijd: Tot 61 jaar
Kind gratis meeverzekerd? Tot 18 jaar
*€8.000 om vrij te kunnen besteden
De getoonde premies zijn berekend met de geboortedatum: 01-01-1991 (30 jaar). De precieze inhoud van de pakketten kan verschillen per verzekeraar.

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een begrafenis of crematie. Net zoals bij iedere verzekering betaal je maandelijks een premie. Bij overlijden vergoeden verzekeraars je uitvaart of keren ze een vooraf bepaald bedrag uit om de uitvaart mee te bekostigen. Ruim 70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.

⭐  Goed om te weten: een uitvaartverzekering kan specifieker worden opgedeeld in de 2 soorten uitvaarten: voor een begrafenis is er een begrafenisverzekering, en voor een crematie sluit je een crematieverzekering af.

Waarom een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering sluit je niet af voor jezelf, maar voor je nabestaanden. Zij willen, als het moment daar is, op een goede manier afscheid kunnen nemen. De kosten van de uitvaart zijn natuurlijk afhankelijk van jouw wensen en die van je naasten. Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland rond de € 7.500. Dat is een bedrag waar je jouw nabestaanden niet mee wilt opzadelen. Ook kan de verzekeraar een hoop regelwerk uit handen nemen.

Bekijk hier:

Wel of niet een uitvaartverzekering?

Wel of geen uitvaart verzekering afsluiten? Dit is iets wat veel mensen zich afvragen. Momenteel heeft 74% van de Nederlanders een uitvaartverzekering (bron: onderzoek NL-eyes in opdracht van Monuta.

Of het verstandig is om er een af te sluiten (of juist niet), hangt af van de volgende factoren:

✅  Wel afsluiten als je:

 • Minder dan € 10.000 spaargeld hebt;
 • Niet wilt dat jouw nabestaanden opdraaien voor de kosten van de uitvaart;
 • Jouw nabestaanden wilt ontzorgen door al je wensen vast te leggen;

❌  Niet afsluiten wanneer je:

 • Voldoende spaargeld hebt (meer dan € 10.000, dit bedrag ben je al snel kwijt aan een uitvaart);
 • Je nabestaanden ervan op de hoogte zijn dat zij de uitvaart moeten regelen in het geval van overlijden;

Top 3 uitvaartverzekeraars

Je kan momenteel deze 3 uitvaartverzekeraars vergelijken bij ons:

 1. DELA
 2. Monuta
 3. Ardanta

Alle uitvaartverzekeraars Nederland

In 2021 zijn dit alle 6 uitvaartverzekeraars:

 1. DELA
 2. Monuta
 3. Ardanta
 4. Lifetri
 5. Klaverblad
 6. Reaal (alleen voor klanten van Reaal)

Elke uitvaartverzeraar heeft uiteraard zo z’n eigen voor- en nadelen.

Kosten uitvaartverzekering

In 2020 kost een uitvaartverzekering gemiddeld gezien € 8,97 per maand. De exacte hoogte van de premie is echter sterk afhankelijk van deze factoren:

 • De soort verzekering
 • Hoogte dekking
 • Je leeftijd
 • Je gezondheid
 • Invulling uitvaart
 • Eventueel meeverzekeren van kinderen en partners

Al deze factoren hebben invloed op de hoogte van de premie. Hieronder leggen wij alles verder uit, zodat je een weloverwogen keuze kan maken voor een uitvaartverzekeraar.

Maandelijkse premie per leeftijd in 2021

Vanaf 18 jaar kan iedereen een uitvaartverzekering afsluiten.

Hoeveel premie je maandelijks betaalt, hangt ook af van je leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie is die je maandelijks betaalt. Bekijk in de afbeelding hiernaast wat de maandelijkse kosten zijn van een uitvaartverzekering op jouw leeftijd per verzekeraar.

LeeftijdDELA premie 2021Monuta premie 2021
18 jaar€ 6,27€ 8,16
20 jaar€ 6,53€ 8,46
25 jaar€ 7,33€ 9,37
30 jaar€ 8,32€ 10,82
35 jaar € 9,56€ 12,54
40 jaar€ 11,13€ 14,57
45 jaar€ 13,13€ 17,01
50 jaar € 15,73€ 19,98
55 jaar€ 19,19€ 23,70
60 jaar€ 23,87€ 28,32

Uitvaartverzekering premie berekenen

Wil je berekenen hoeveel premie je gaat betalen voor jouw uitvaartverzekering? Kies dan hierboven een van de uitvaartverzekeraars die bij jou past. Op de website van de betreffende uitvaartverzekeraar kan je vervolgens de uitvaartverzekering premie berekenen.

Soorten uitvaart verzekeringen

De meeste uitvaartverzekeraars hanteren drie verschillende verzekeringen: een natura-, een kapitaal- en een combinatie uitvaartverzekering. Het verschil tussen deze vormen zit hem voornamelijk in de manier waarop de verzekeraar bij overlijden uitkeert. Elke vorm heeft voor- en nadelen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Natura

Een natura uitvaartverzekering keert geen geld uit, maar levert bepaalde diensten. De uitvaartondernemer stemt de uitvaart af met de verzekeraar en declareert het bedrag direct.

✅ Relatief lage premie;

❌Weinig invloed op de invulling;

Kapitaal

Bij een kapitaal uitvaartverzekering wordt een vooraf vastgesteld bedrag uitgekeerd. Met dit bedrag kunnen nabestaanden de uitvaart betalen.

✅ Vrijheid bij invulling uitvaart;

❌ Relatief hogere premie;

Combinatie

Een combinatie uitvaartverzekering is een combinatie van natura (diensten) en kapitaal (geld).

✅ Extra geld voor bijzondere wensen;

❌ Vaak de hoogste premie;

Welke uitvaartverzekering kiezen?

Je hebt hierboven al veel informatie kunnen vinden over de verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Welke je het beste kan kiezen, hangt af van jouw persoonlijke wensen;

 • Premie: Hoeveel premie wil je per maand betalen?
 • Uitkering na overlijden: Wil je een verzekering waar alleen geld wordt uitgekeerd na overlijden, alleen diensten of een combinatie van geld en diensten?
 • Betaalduur: hoelang wil je premie betalen? Tot aan je overlijden, of liever maar een aantal jaar?*

*De looptijd van je uitvaartverzekering kan je niet altijd zelf kiezen; bij DELA ka je kiezen voor tot aan overlijden of to 65jaar, bij Yarden kan je kiezen uit 10, 20, 30, 65 of 85 jaar en bij Monuta heb je geen keuze en betaal je premie tot aan overlijden. 

Partner en/of kind(eren) bijschrijven op je polis

Jij en je partner kunnen samen een uitvaartverzekering aanvragen. Je betaalt dan wel allebei een premie. Je kunt ook je partner bijschrijven als je er al een hebt. Veel mensen vinden het prettig om samen bij dezelfde verzekeraar te zitten, omdat dit administratief handiger is. Je krijgt echter geen korting op je premie als je je partner laat bijschrijven.

Het overlijden van een kind is waarschijnlijk het meest ingrijpende wat je kan overkomen. Toch kun je ook hier beter even bij stilstaan. Het meeverzekeren van kinderen is vaak namelijk gratis en anders kost het erg weinig. Als je ouders een uitvaartverzekering voor je hebben afgesloten, kun je die polis op je 25e overnemen.

uitvaartverzekering

Veelgestelde vragen over uitvaartverzekeringen

  Wat is het verschil tussen een uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering?

  Een uitvaartverzekering wordt vaak verward met een overlijdensrisicoverzekering. Bij een overlijdensrisicoverzekering krijgen nabestaanden, na je dood, een bedrag uitgekeerd. Zij mogen zelf beslissen waar ze dit aan uitgeven.

  Kan ik een uitvaartverzekering zonder gezondheidsverklaring afsluiten?

  Het is in 2021 niet mogelijk om een uitvaartverzekering zonder gezondheidsverklaring af te sluiten. Bij DELA, Monuta en Yarden is het invullen van gezondheidsvragen verplicht.
  Nadat je alle vragen omtrent je gezondheid hebt ingevuld, zal de uitvaartverzekeraar een medische beoordeling uitvoeren. Indien je geaccepteerd wordt, ontvang je zonder tegenbericht je polis.

  Het is ook mogelijk dat je wel geaccepteerd wordt, maar een hogere premie moet betalen. Hierover zal je door de uitvaartverzekeraar worden geïnformeerd. Het is ook mogelijk dat je wordt afgewezen, ook hiervan wordt je tijdig op de hoogte gebracht.

  Is een uitvaartverzekering verplicht?

  Een uitvaartverzekering is niet wettelijk verplicht. Het is echter wel verstandig om een verzekering voor je uitvaart af te sluiten, gezien de kosten al snel kunnen oplopen tot € 10.000.

  Wat is de beste uitvaartverzekering?

  Wat de beste uitvaartverzekering is, hangt geheel af van je eigen wensen. Op deze pagina kan je bekijken waar je allemaal aan moet denken bij het kiezen van de beste uitvaartverzekering, zodat je altijd de juiste kiest die past bij jouw situatie.

  Kan ik overstappen van uitvaartverzekering?

  Je kan altijd overstappen van uitvaartverzekering, dit gaat echter wel anders in z’n werk dan bij een normale verzekering.
  Als je wilt overstappen van uitvaartverzekeraar, heb je twee opties;

  1. Optie 1: De eerste en meest voordelige optie is het premievrij maken. Dit houdt in dat je geen premie meer betaalt, maar dat je verzekering nog wel doorloopt en het tot dan toe verzekerde bedrag ook uit zal keren bij overlijden. Voor de overige kosten kan je je eventueel bij een andere verzekeraar bij laten verzekeren.
  2. Optie 2: De tweede optie is het afkopen van je uitvaartverzekering. In dit geval maak je je verzekering premievrij, maar laat je ook je opgebouwde geldbedrag uitkeren. Deze optie is echter wel minder voordelig, omdat het uitgekeerde bedrag altijd lager is dan het daadwerkelijk opgebouwde kapitaal.

  Uitvaartverzekering of zelf sparen?

  De kosten van een uitvaart kunnen al snel oplopen tot € 10.000. Heb je dit bedrag op je spaarrekening staan en kan je dit bedrag volledig apart zetten? Dan hoef je geen uitvaartverzekering af te sluiten.

  Heb je weinig spaargeld of ben je iemand die niet goed kan sparen? Dan kan je een uitvaartverzekering afsluiten. Uiteindelijk kan je natuurlijk zelf het beste beslissen of je liever spaar of liever een uitvaartverzekering afsluit.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.