Uitvaartverzekering afsluiten | Vergelijk alle polissen (2024)

Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering afsluiten

Je kan gemakkelijk de onderstaande uitvaartverzekeringen vergelijken en afsluiten via onze website. Het zijn 6 uitvaartverzekeringen van 5 verzekeraars die verschillen in premie, looptijd en dekking.

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3290 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  6 uur geleden
  Duidelijk vergelijkingen

  Duidelijk vergelijkingen

  Frank Janssen
  Star on Star on Star on Star on Star on
  7 uur geleden
  Snel overzichtelijk

  Snel overzichtelijk

  Matthijs Korenberg / RUST.
  Star on Star on Star on Star on Star on
  11 uur geleden
  Meteen geregeld!

  Meteen geregeld!

  M. de Laat- de Laat
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3290 reviews

  Snel naar

  Wat is een uitvaartverzekering?

  Een uitvaartverzekering is een risicoverzekering die een vergoeding of diensten uitkeert bij het overlijden van een persoon. Je dekt daarmee dus de kosten van de uitvaart. Specifiek kan het een verzekering zijn voor een crematie of begrafenis. Denk zo aan de kist of urn, de ceremonie en de catering.
   

  Waarom een uitvaartverzekering afsluiten?

  Als na je overlijden geen geld uit de erfenis overblijft, moeten je nabestaanden opdraaien voor de uitvaartkosten. Een begrafenis of crematie kost in Nederland gemiddeld € 8.000, dat doorgaans een hoop geld is voor de nabestaanden. Heb je zelf weinig of geen eigen geld? Een uitvaartverzekering afsluiten is dan vaak een verstandige beslissing om zo je nabestaanden te ontlasten. Daarnaast weet je zeker dat je uitvaart naar jouw wens kan worden gehouden.

  pluspuntOntlast je nabestaanden
  pluspuntEen verzorgde uitvaart naar wens
  pluspunt70% van alle Nederlanders is je al voorgegaan!

  Heb ik een uitvaartverzekering nodig?

  Of een uitvaartverzekering nodig is hangt af van jouw persoonlijke financiële situatie en hoe je wilt dat jouw uitvaart eruit komt te zien. Hier zijn 4 punten om over na te denken:

  Financiële bescherming nabestaanden

  Een uitvaartverzekering biedt financiële bescherming voor de nabestaanden van de verzekerde. Zo hoeven de verzekerden zich geen zorgen te maken over de betaling van de uitvaartkosten. Het bedrag wordt uitgekeerd door de uitvaartverzekeraar, waardoor de nabestaanden de uitvaartkosten niet hoeven voor te schieten. Daarnaast kan het zo zijn dat er niet genoeg geld overblijft uit de erfenis. In dit geval zouden de nabestaanden het bedrag moeten betalen.

  Impact op je naasten

  Na het overlijden van een dierbare wil je zoveel mogelijk stress rondom geldzaken wegnemen. Een uitvaartverzekering biedt financiële rust, waardoor de nabestaanden zich volledig kunnen concentreren op het verwerkingsproces.

  Stijgende kosten van uitvaarten

  Door de inflatie in Nederland worden uitvaarten met het jaar duurder. Dit zorgt ervoor dat het bedrag dat je moet wegleggen steeds hoger wordt. Als je een uitvaartverzekering afsluit die zich jaarlijks indexeert, ben je er zeker van dat je dezelfde uitvaart kan organiseren als het moment waarop je de overeenkomst afsloot. Als je geen uitvaartverzekering afsluit kan het voorkomen dat je niet voldoende spaart tegenover de stijgende uitvaartkosten.

  De uitvaartwensen

  Bij een natura uitvaartverzekering zijn de verzekeraars ook de verzorger van de uitvaart. Dit betekent dat je vooraf je wensen kan laten vastleggen in de verzekering. Zo weet je zeker, wanneer je komt te overlijden, dat je uitvaart naar jouw wens wordt uitgevoerd.

  Wel nodig

  • pluspunt
   Als je weinig spaargeld hebt
  • pluspunt
   Als je zekerheid wilt over je uitvaart
  • pluspunt
   Je nabestaanden hebben te weinig geld om de uitvaart te bekostigen

  Niet nodig

  • minpunt
   Na het overlijden blijft er genoeg geld over
  • minpunt
   Een algemene uitvaart voldoende is
  • minpunt
   Als je nabestaanden het geen probleem vinden om je uitvaart te betalen

  Aandachtspunten afsluiten uitvaartverzekering

  Je kunt online bij diverse uitvaartverzekeraars een uitvaartverzekering afsluiten. Daarbij kijk je waarschijnlijk het eerst naar de hoogte van de premie. Toch zijn er ook een aantal belangrijke voorwaarden om rekening mee te houden.

  Verzekeringswaarde

  Je bepaalt vooraf een bepaalde waarde van de uitvaart die je wil verzekeren. Zo kost een crematie tussen de € 5.500 – € 11.000 en een begrafenis tussen de € 8.000 en € 10.000 . Bekijk de kosten van een crematie of begrafenis en bereken hoeveel jouw uitvaart zal gaan kosten.

  Soort verzekering

  Je kiest het soort uitkering, bijvoorbeeld in diensten of een geldbedrag. Je kan een kapitaalverzekering, natura uitvaartverzekering, natura sommenverzekering of combinatie uitvaartverzekering afsluiten. Vind je een specifieke invulling en het vrij kunnen kiezen van uitvaartverzorger minder belangrijk? Kies dan voor een combinatie- of naturaverzekering (DELA of Monuta) . Heb je liever volledige vrijheid en vind je het niet erg hier een hogere premie voor te betalen? Kies dan voor een kapitaalverzekering (DELA of a.s.r.).

  Premie

  Tijdens de looptijd betaal je maandelijks premie. Deze premie stijgt mee met je leeftijd. Je premie wordt dus op jaarlijkse basis aangepast door de verzekeraar. Bekijk de kostengrafiek voor de premieontwikkeling bij verschillende uitvaartverzekeraars.

  Uitkering

  Bij overlijden keert de uitvaartverzekeraar uit en wordt de uitvaart geregeld. Dit kan dus in diensten, geld of een combinatie tussen beide. Wel moet je eerst het overlijden melden bij de uitvaartverzekeraar van de overledene.

  Keuze uitvaartverzorger

  Sommige uitvaartverzekeraars keren minder uit als je voor een uitvaartverzorger kiest die niet is aangesloten bij de verzekeraar. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de combinatieverzekeringen van Monuta of DELA. Heb je een specifieke wens voor een uitvaartverzorger? Kijk dan waar deze bij is aangesloten of kies voor een kapitaalverzekering van DELA en a.s.r. of de natura sommenverzekering van Twenthe.


  Welke uitvaartverzekeraar per leeftijdsklasse

  LeeftijdMaandelijkse premieVerzekeraarVerzekerd bedrag
  18-25 jaar€ 5,58 – € 6,69Monuta€ 9.500
  25-40 jaar€ 6,69 – € 11,47Monuta€ 9.500
  40-55 jaar€ 11,47 – € 20,64DELA of Monuta € 9.500
  55-65 jaar€ 20,64 – € 32,55DELA€ 9.500

  Als je als jong persoon je wilt laten verzekeren voor een uitvaart lijkt Monuta de beste keuze. Tot 40 jaar ligt de maandelijkse premie bij Monuta een stuk lager dan de andere uitvaartverzekeraars. Ben je al wat ouder? Dan kan je nog steeds het voordeligst bij Monuta terecht of bij DELA. Zeker voor de oudste doelgroep is DELA een goedkope uitvaartverzekeraar.


  De samenstelling van je uitvaartverzekering

  Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit heb je de keuze uit een uitbetaling in geld, diensten of een combinatie hiervan. Het geld wordt aangeduid als “vrij besteedbaar bedrag” en het pakket aan diensten als “de uitvaartverzorger”.

  Vrij besteedbaar gedeelte

  Het kapitaalbedrag geeft de nabestaanden de vrijheid om zelf producten of diensten af te sluiten bij de uitvaart van de verzekerde. Alleen bij een volledige kapitaal uitvaartverzekering hebben de nabestaanden de volledige vrijheid wat ze willen doen met het vrijgekomen bedrag. Denk bijvoorbeeld ook aan het afbetalen van schulden. Bij een combinatieverzekering of een natura sommenverzekering kan je uitsluitend het bedrag gebruiken voor de crematie of begrafenis.

  De uitvaartverzorger (het pakket aan diensten)

  Met de uitvaartverzorger wordt ook het pakket aan producten en diensten bedoeld die je afsluit voor de uitvaart. Wel kan het specifieke pakket verschillen per natura uitvaartverzekering of combinatieverzekering. Hiernaast ontvangen je nabestaanden ondersteuning van de uitvaartverzorger bij het organiseren van je uitvaart, maar ook bij het afhandelen van bijvoorbeeld administratieve zaken. De uitvaartverzorger geldt dus echt als aanspreekpunt die verschillende lasten van je nabestaanden ontneemt.

  Uitvaartverzekering vergelijken

  • voordeel

   Alle 5 échte verzekeraars

  • voordeel

   2 weken bedenktijd

  • voordeel

   Onafhankelijk vergelijken

  Vergelijken

  Soorten uitvaartverzekeringen

  Kapitaal uitvaartverzekering

  Een kapitaalverzekering keert een geldbedrag uit. Met dit geld kunnen de nabestaanden de uitvaart regelen,maar dat hoeft niet. De hoogte van het bedrag kan je zelf kiezen. Dit type uitvaartverzekering kent de hoogste vrijheid, maar is ook het duurst.

  pluspunt Volledige keuze vrijheid bij het invullen van de uitvaart
  pluspunt Premie is hoger

  Natura sommenverzekering

  Heb je een natura sommenverzekering dan komt er net als bij de kapitaalverzekering een geldbedrag vrij, maar deze mag je alleen aan de uitvaart besteden. Dit in tegenstelling tot een kapitaalverzekering waarbij geld aan ieder doel mag worden besteed.

  pluspunt Vrije keuze van uitvaartverzorger
  pluspunt Slechts bij een enkele verzekeraar mogelijk

  Combinatieverzekering

  Een combinatieverzekering houdt in dat je bij overlijden zowel een vast pakket aan diensten en een geldbedrag ontvangt. Het zit dus tussen een natura uitvaartverzekering en kapitaal uitvaartverzekering in. Je hebt hierbij financiële vrijheid, maar ook een voordelig dienstenpakket.

  pluspunt Vrij besteedbaar bedrag voor speciale wensen
  pluspunt Beperktere keuze van uitvaartverzorger

  Natura uitvaartverzekering

  Bij een natura uitvaartverzekering wordt vooraf een pakket diensten afgesproken met de verzekeraar. Als de verzekerde komt te overlijden, regelt de uitvaartverzekeraar de uitkering van het pakket diensten aan de aangestelde uitvaartondernemer.

  pluspunt Doorgaans een lagere premie
  pluspunt Geen vrijheid voor de nabestaanden

  Wat kost een uitvaartverzekering in 2024?

  Een uitvaartverzekering kost gemiddeld € 20 per maand. De kosten kunnen tussen de € 7 en € 60 per maand liggen. De premie hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, type verzekering en looptijd. Toch is leeftijd de factor met de grootste impact op de maandelijkse premie. Over het algemeen betaalt een jong persoon minder premie dan een ouder persoon. Kies altijd een verzekering die past bij jouw wensen en financiële situatie om ervoor te zorgen dat je uitvaart goed geregeld is. Als het bijvoorbeeld jouw wens is om een dure uitvaart te houden, zal de maandelijkse premie hoger zijn dan bij een goedkopere uitvaart.

  In de grafiek hiernaast vind je premies voor verschillende leeftijden van de uitvaartverzekeraars DELA, Monuta, a.s.r. en Twenthe.

  Goedkoopste uitvaartverzekeraar

  De goedkoopste uitvaartverzekeraars zijn DELA en Monuta. Per leeftijdsklasse bieden zij de goedkoopste uitvaartverzekeringen aan. Kijk dus goed welke uitvaartverzekeraar het goedkoopste is in jouw leeftijdsklasse.


  Dekking uitvaartverzekering

  Afhankelijk van het soort uitvaartverzekering heb je wel, deels of geen vrijheid over wat te doen met uitkering van de uitvaartverzekering. Een kapitaal uitvaartverzekering biedt bijvoorbeeld veel meer vrijheid dan een natura uitvaartverzekering of natura sommenverzekering. Doorgaans worden de volgende zaken wel of niet gedekt met een uitvaartverzekering:

  Wel

  • pluspunt
   Standaard uitvaartkosten: Denk aan het afkopen van het grafrecht, kist, grafsteen of urn en de diensten van de uitvaartondernemer.
  • pluspunt
   Aanvullende uitvaartkosten: Kosten als rouwkaarten, bloemen en catering.

  Niet

  • minpunt
   Overgebleven schulden van de overledene (wel bij kapitaal uitvaartverzekering).
  • minpunt
   Als de verzekerde komt te overlijden in het buitenland.
  • minpunt
   Als de persoon overlijdt binnen de geldende wachttijd.

  Extra informatie uitvaartverzekering

  Wachttijd

  Als je een uitvaartverzekering afsluit moet je rekening houden met een wachttijd. Dit is de tijd tussen het invullen van een gezondheidsverklaring (indien nodig) en de beoordeling van dit document. Als je geen gezondheidsverklaring moet invullen is dit de tijd tussen je aanvraag en de goedkeuring van de verzekeraar. De verzekeraar wilt graag achterhalen of er een verhoogd risico is dat jij vroegtijdig overlijdt.

  Carenzjaren uitvaartverzekering

  Een andere vorm van wachttijd bij een uitvaartverzekeraar zijn de carenzjaren. Dit is een periode na de goedkeuring, waarin er nog weinig tot geen premie is betaald door de verzekerde. Als de verzekerde in deze periode komt te overlijden, ontvangt hij of zij geen uitkering. Je zou dus kunnen zeggen dat je in deze periode nog niet verzekerd bent, maar dus wel al premie betaald. De wachttijd kan variëren van een aantal dagen tot een jaar of 2. Controleer daarom altijd de polisvoorwaarden voor het afsluiten van een uitvaartverzekering.

  Gezondheidsverklaring

  Zoals eerder benoemd moet je bij sommige verzekeraars een gezondheidsverklaring invullen voordat je de uitvaartverzekering kan afsluiten. De gezondheidsverklaring kan via de e-mail, papier of online worden ingevuld. Wanneer je aangeeft dat je bijvoorbeeld een ziekte hebt gehad of nu nog ziek bent, kan het zo zijn dat de verzekeraar jou afwijst of een hogere premie hanteert. Wanneer de gezondheidsverklaring het afsluiten van een uitvaartverzekering in de weg zit, kan je kiezen uit alternatieven voor een uitvaartverzekering.

  Natura uitvaartverzekering

  Bij een natura uitvaartverzekering wordt de uitbetaling meestal direct doorgezet naar de aangewezen uitvaartondernemer. De uitvaartondernemer zal dan de afgesproken diensten leveren, zoals de begrafenis of crematie en declareert dit direct bij de verzekeraar. De verzekerde heeft over het algemeen minder controle over de keuze van de diensten, omdat deze al zijn opgenomen in de uitvaartpolis.

  Natura sommenverzekering

  Bij een natura sommenverzekering kunnen de kosten direct worden gedeclareerd door de verzekerde of de uitvaartverzekeraar bij de verzekeraar. Dit geeft meer flexibiliteit aan de verzekerde of de nabestaanden bij het regelen van de uitvaart, omdat ze niet gebonden zijn aan specifieke diensten die zijn vastgelegd in de uitvaartpolis.

  Kapitaal uitvaartverzekering

  Bij een kapitaalverzekering wordt het verzekerde bedrag uitbetaald aan de nabestaanden na het overlijden van de verzekerde. De nabestaanden hebben inderdaad de vrijheid om te beslissen hoe ze het uitgekeerde bedrag willen besteden, of het nu is om de uitvaartkosten te dekken, schulden af te lossen, of voor andere financiële behoeften.

  Combinatie uitvaartverzekering

  De uitbetaling bij een combinatieverzekering kan als volgt werken:

   

  Kapitaalgedeelte: Bij overlijden van de verzekerde wordt een vooraf afgesproken geldbedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Dit bedrag biedt financiële flexibiliteit en kan worden gebruikt voor het houden van de uitvaart.

   

  Natura gedeelte: Naast het kapitaalgedeelte omvat de combinatieverzekering meestal ook bepaalde vooraf vastgestelde uitvaartdiensten of goederen. Deze diensten kunnen bijvoorbeeld bestaan uit de begrafenis- of crematiekosten, de kist, de rouwkaarten of bloemen.

  Indexering van een uitvaartverzekering

  Een uitvaartverzekering is niet altijd waardevast, wat ervoor kan zorgen dat je met het gereserveerde geldbedrag niet je uitvaart kan bekostigen. Dit betekent dat de waarde die je verzekerd hebt, naarmate de tijd vordert afneemt in koopkracht. Zo stijgen de prijzen van een uitvaart mee met de inflatie, die gemiddeld rond de 2% per jaar is.

   

  Een manier waarop uitvaartverzekeraars dit tegen willen gaan is door het indexeren van het verzekerde bedrag. Dit wordt anders ook wel het “waardevast maken” van je uitvaartverzekering genoemd. Hiermee stijgt het bedrag mee met de inflatie totdat je overlijdt. Hierdoor kan dezelfde uitvaart worden georganiseerd als op het moment waarop je de overeenkomst hebt afgesloten.

   

  Wel stijgt doorgaans de premie mee bij het waardevast maken van je verzekerde bedrag. Zo is er uiteraard een hoger premiebedrag nodig om de uitvaart te houden. Dit wordt ook wel het “indexeren van je premie” genoemd.

   

  Tip: Klik bovenaan de pagina bij een verzekeraar op “meer informatie”. Hier vind je extra informatie over de indexatie van je uitvaartverzekering.

  Looptijd van een uitvaartverzekering

  De looptijd van je uitvaartverzekering betekent de termijn dat je verplicht bent om je premie te betalen. Meestal heb je zelf de keuze om de termijn te betalen of heb je een aantal keuzemogelijkheden. Vaak betaalt een verzekerde tot zijn overlijden premie. De looptijd van je uitvaartverzekering heeft direct invloed op de premie. Hoe langer de looptijd, hoe lager de premie.

   

  Tip: Klik bovenaan de pagina bij een verzekeraar op “meer informatie”. Hier vind je extra informatie over de looptijd van je uitvaartverzekering.

  Distributiekosten bij een uitvaartverzekering

  Het kan zijn dat je distributiekosten- of bemiddelingskosten moet betalen bij je uitvaartverzekering. Deze kosten worden bijvoorbeeld gemaakt voor de dienstverlening van de verzekeraar of bemiddelende partijen. Dit bedrag kan oplopen tot tientallen euro’s en zit meestal in de premie van de uitvaartverzekering verwerkt.

   

  Tip: Klik bovenaan de pagina bij een verzekeraar op “meer informatie”. Hier vind je extra informatie over de looptijd van je uitvaartverzekering.

  Afkopen van een uitvaartverzekering

  Een uitvaartverzekering afkopen is bij een aantal uitvaartverzekeraars mogelijk. Je ontvangt hierbij direct “de afkoopwaarde” van je uitvaartverzekering. Dit is het bedrag dat je door het betalen van premie hebt opgespaard door de jaren heen. Dit wordt wel verminderd met kosten die zijn gemaakt door de uitvaartverzekeraar.


  In 4 stappen een uitvaartverzekering afsluiten

  Het afsluiten van je uitvaartverzekering is erg eenvoudig en is binnen 5 minuten gebeurd. Volg de komende 4 stappen om zo tot je ideale uitvaartverzekering te komen.

  De eerste stap

  Bovenaan de pagina staan de belangerijkste gegevens van de uitvaartverzekereraars, waardoor je zelfstandig een uitvaartverzekering vergelijking kan maken. Het is aan te raden om in ieder geval de belangerijkste voordelen en premies door te nemen. Als je een keuze hebt kunnen maken voor een uitvaartverzekering, klik je op “bekijken”

  Stap twee

  Wij sturen je voor de tweede stap door naar de pagina van de gekozen verzekeraar. Hier bereken je de premie aan de hand van de volgende gegevens: geboortedatum, het verzekerde bedrag en welk gedeelte vrij besteedbaar is of wordt uitgekeerd in vaste diensten.

  De derde stap

  Afhankelijk van je gekozen uitvaartverzekeraar kan je op hetzelfde of een volgend scherm eventuele gezinsleden, zoals bijvoorbeeld je kind toevoegen.

  De laatste stap

  Hier vul je norgmaals je persoonlijke gegevens in om de uitvaartverzekering op jouw naam te zetten. Na het afsluiten ontvang je van de verzekeraar alle relevante gegevens zoals de manier van betaling en je polisblad.


  Uitvaartverzekering alternatieven

  Naast een verzekering zijn er andere manieren mogelijk om je de uitvaart te kunnen bekostigen.

  1. Sparen met een gewone bankrekening

  Je kunt natuurlijk ook zelf geld sparen voor je uitvaart. Een uitvaartverzekering heb je dan niet nodig. Sparen voor je uitvaart vereist in tegenstelling tot verzekeren wel enige discipline. Je kunt je spaargeld niet voor andere doeleinden gebruiken.

  3. Via een uitvaartvereniging

  Je kunt er ook voor kiezen je uitvaart te verzekeren bij een uitvaartvereniging. Je betaalt dan geen premie, maar ledencontributie. Van deze contributie wordt de uitvaart van de leden betaald. Wanneer je ervoor kiest de uitvaart door de vereniging laat regelen, krijg je vaak korting. Enkele voorbeelden van uitvaartverenigingen zijn De Laatste Eer en EABN.

  2. Met een uitvaartdeposito

  Met een uitvaartdeposito doe je een eenmalige geldstorting op een speciale rekening. Op deze spaarrekening ontvang je vervolgens rente. Bij het overlijden van de verzekerde komt het bedrag vrij om de uitvaart van te kunnen te betalen. Een uitvaartdeposito kan interessant zijn als je niet in aanmerking komt voor een uitvaartverzekering, bijvoorbeeld door gezondheidsproblemen of hoge leeftijd.

  Overlijdensrisicoverzekering

  Een overlijdensrisicoverzekering is iets anders dan een uitvaartverzekering. Er wordt vaak gedacht dat je met een overlijdensrisicoverzekering de uitvaart kunt betalen. Dit is slechts gedeeltelijk waar. Een overlijdensrisicoverzekering is een tijdelijke verzekering. Er wordt alleen uitgekeerd als de verzekerde gedurende de looptijd overlijdt. Vindt overlijden buiten de looptijd plaats, wordt er ook niets uitgekeerd.


  Tot welke leeftijd een uitvaartverzekering afsluiten?

  Het is jammer genoeg niet voor iedereen mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten. Zo hanteren uitvaartverzekeraars niet alleen een gezondheidsverklaring, maar ook een leeftijdsgrens. Wanneer je ouder bent dan deze leeftijdsgrens is het dus niet mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten.

  VerzekeraarLeeftijdsgrens
  MonutaTot 75 jaar
  DELATot 75 jaar
  TwentheTot 75 jaar
  LifetriTot 75 jaar
  a.s.r.Tot 76 jaar
  De Laatste EerTot 80 jaar

  Uitvaartverzekering voor ouderen

  De Laatste Eer is de uitvaartverzekeraar waar je tot de hoogste leeftijd een uitvaartverzekering kan afsluiten, namelijk tot 80 jaar oud. Ben je ouder? Dan zal je toch naar alternatieven moeten kijken als een uitvaartdeposito, uitvaartvereniging of zelf sparen. Besluit je als ouder persoon een uitvaartverzekering af te sluiten? Dan moet je rekening houden met een hogere premie.

  Uitvaartverzekering voor jongeren

  Waarschijnlijk denk je als jonger persoon er nog niet aan, maar het afsluiten van een uitvaartverzekering op jonge leeftijd kan een slimme keuze zijn. Uit ons onderzoek blijkt dat je naast lage maandelijkse premies, ook tot de helft aan totaal betaalde premies kan besparen. Wees er daarom van bewust dat het afsluiten van een uitvaartverzekering op jonge leeftijd uiteindelijk kan lonen.


  Stappenplan na overlijden verzekerde

  Hieronder een stappenplan van wat je moet doen na het overlijden van een persoon. Het is belangrijk dat je toegang hebt tot alle relevante informatie zoals, de verzekeraar, het polisnummer en de voor- en achternaam van de overledene. Als het om een “oude polis” gaat kan je deze meestal binnen 5 jaar nog oude polissen verzilveren.

  Basis gegevens

  Kom erachter waar de overledene is verzekerd. Het is belangrijk dat je de volgende basisgegevens hebt: naam, achternaam, geboortedatum en het polisnummer. Daarnaast moet het overlijden kunnen aantonen met een overlijdensakte. Het vinden van de uitvaartverzekering kan meestal in een aantal stappen worden gedaan.

  Melden van overlijden

  Het melden van een overlijdensgeval gebeurt direct bij de uitvaartverzekeraar. Bekijk op de aanbiederpagina’s naar alle relevante contactgegevens.

  Het ontvangen van het geld

  Hoe dit precies gaat is afhankelijk van je soort uitvaartverzekering. Het kan zijn dat jij een geldbedrag ontvangt, jezelf een declaratie in moet dienen bij de verzekeraar of dat dit direct wordt gedaan door de uitvaartverzorger.

  De uitvaart

  Afhankelijk van het soort uitvaartverzekering wordt de verzekering vooraf of na de uitvaart uitgekeerd. Je kan je zorgeloos richten op de uitvaart van de verzekerde.


  Alle uitvaartverzekeraars van Nederland

  Er zijn maar een aantal echte verzekeraars in Nederland actief. Iedere verzekeraar heeft zijn eigen verzekeringen en voorwaarden. Kijk op de verzekeraar pagina’s hieronder voor alle relavante informatie, om zo de juiste beslissing te maken.

  Over ons

  Overstappen.nl als tussenpersoon

  Via Overstappen.nl kun je verschillende uitvaartverzekeringen vergelijken. Na het kiezen van een uitvaartverzekering sturen we je door naar de website van de verzekeraar om de aanvraag af te ronden. Deze verzekeraar is ook jouw contactpersoon, indien je nog vragen hebt. Als tussenpersoon zijn wij niet bevoegd om advies te geven over uitvaartverzekeringen.

  Hoe verdienen wij geld?

  Wij zijn graag transparant over ons verdienmodel. Als je een uitvaartverzekering via ons afsluit, ontvangen we een eenmalige commissie van de verzekeraar.

  100% onafhankelijk

  Onafhankelijkheid vinden wij belangrijk. We sorteren onze vergelijking dan ook altijd op prijs en tonen je de producten in de markt. De vergoeding die we ontvangen speelt dus nooit een rol in de vergelijking.

  Is vergelijken gratis?

  Ja, vergelijken via Overstappen.nl is gratis. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe wij deze service gratis kunnen aanbieden. Dat zit zo: met de verzekeraars spreken wij een vergoeding af. Door deze afspraken te maken, kunnen wij onze diensten kosteloos blijven aanbieden.

  Snel antwoord

  Veelgestelde vragen

  Of het verstandig is om een een uitvaartverzekering af te sluiten hangt af van jouw persoonlijke situatie. Als je voor een uitvaartverzekering kiest ben je verzekerd van financiële middelen voor een begrafenis of crematie. Vooral als je geen of weinig eigen spaargeld hebt, is een uitvaartverzekering een goede optie. Zo voorkom je dat je nabestaanden worden opgezadeld met onverwachte uitvaartkosten.

  Een uitvaartverzekering kost iemand van 25 ongeveer € 8 per maand. De premie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd. Daarom loont het om verzekeringen goed te vergelijken.

  Een uitvaartverzekering vergoedt (een deel van) de kosten van een begrafenis of crematie bij overlijden. Hierbij kun je denken aan kosten zoals uitvaartdiensten, rouwvervoer en bloemen. Het kan rust en zekerheid bieden voor de nabestaanden, omdat zij dan niet met onverwachte kosten worden geconfronteerd. Het loont om verschillende uitvaartverzekeringen te vergelijken om de beste keuze te maken voor jouw situatie.

  Als je geen uitvaartverzekering hebt afgesloten zullen de nabestaande moeten opdraaien voor de uitvaart. Meestal wordt dit geld uit de erfenis gehaald. Wanneer er geen geld overblijft en de nabestaande de uitvaart niet betalen, zal de gemeente een beperkte uitvaart organiseren.

  Bij de meeste uitvaartverzekeraars kunnen je kinderen gratis worden meeverzekerd. Wel moet je dit melden bij je verzekeraar en kan dit maar tot een maximale leeftijd.

  Het uitbetalen door het afkopen van je uitvaartverzekering is zeker mogelijk. Je ontvangt een afkoopwaarde die gelijk staat aan je opgebouwde premie minus de kosten van de verzekeraar.

  Klantenservice

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

   
  Gecontroleerd door
  Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
  Jean-Paul Würsten
  Telecom- en verzekeringsexpert
  75 minuten 20-06-2024

  Over onze expert

  Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.