Uitvaartverzekering

Wat is een uitvaartverzekering?

Hoe vervelend het ook is om bij stil te staan, een uitvaartverzekering nemen is erg verstandig; het is de enige polis waar iedereen aanspraak op zal maken. Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een begrafenis of crematie. Zoals bij iedere verzekering betaal je maandelijks een premie. Bij overlijden vergoeden verzekeraars je uitvaart of keren ze een vooraf bepaald bedrag uit om de uitvaart mee te bekostigen. Ruim 70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten.

Waarom een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering sluit je niet af voor jezelf, maar voor je nabestaanden. Zij willen, als het moment daar is, op een goede manier afscheid kunnen nemen. De kosten van de uitvaart zijn natuurlijk afhankelijk van jouw wensen en die van je naasten. Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland rond de € 8.500. Dat is een bedrag waar je jouw nabestaanden niet mee wilt opzadelen. Ook kan de verzekeraar een hoop regelwerk uit handen nemen.

 

Uitvaartverzekeringen in april 2018

Yarden
€8,72
Uitgekeerd bedrag
€8.000
Doorlooptijd
Tot 85 jaar
Kind meeverzekerd?
Ja
Ga naar Yarden »– advertentie –
Monuta
€9,64
Uitgekeerd bedrag
€8.000
Doorlooptijd
Tot 85 jaar
Kind meeverzekerd?
Ja
Ga naar Monuta »– advertentie –
€10,97
Uitgekeerd bedrag
€8.000
Doorlooptijd
Tot 80 jaar
Kind meeverzekerd?
Ja
Ga naar Ardanta »– advertentie –
€11,18
Uitgekeerd bedrag
€8.000
Doorlooptijd
Tot 85 jaar
Kind meeverzekerd?
Ja
Ga naar Nuvema »– advertentie –
Bovenstaande premies zijn gebaseerd op de meest gekozen pakketten per verzekeraar voor iemand met de geboortedatum: 01-01-1985.
Gecontroleerd op: vrijdag 20 april 2018.

 

Vier Nederlandse uitvaartverzekeraars

Al zeventig jaar is Nuvema actief in Nederland. De in Utrecht gevestigde uitvaartverzekeraar heeft als belangrijkste doel de persoonlijke wensen van de overledene werkelijkheid te laten worden. Door goed de wensen van de overledene te inventariseren kunnen de kosten in kaart worden gebracht. Zo kunnen zij jou een op maat gemaakte uitvaartverzekering aanbieden.

Bij Ardanta staat de klant ten allen tijde centraal. Als grootste uitvaartverzekeraar van Nederland is Ardanta al 50 jaar specialist in uitvaartverzekeringen. Door persoonlijke wensen realiteit te laten worden is Ardanta er altijd voor haar klanten. Ardanta heeft een warme identiteit en steekt de handen uit de mouwen als het moet. Ardanta regelt zo veel mogelijk praktische zaken rondom je uitvaartverzekering. Zodat jij en jouw nabestaanden zo goed mogelijk geholpen worden.

Monuta is zowel een uitvaartverzekeraar als uitvaartverzorger. Binnen die hoedanigheid proberen zij een afscheid met een goed gevoel mogelijk te maken. Monuta vindt een persoonlijk afscheid belangrijk en probeert dat zo goed mogelijk te regelen. Daarvoor is persoonlijke aandacht en inlevingsvermogen erg belangrijk. Via Monuta kun je jouw uitvaartwensen vrijblijvend en kosteloos vastleggen.

Al bijna honderd jaar organiseert en verzorgt Yarden begrafenissen en crematies. Daarnaast geeft Yarden voorlichtingen en verzekeren zij uitvaarten. Yarden ondersteunt en inspireert de nabestaanden tijdens de uitvaart, omdat Yarden gelooft dat een goed afscheid mensen verder helpt. Yarden probeert een persoonlijke afscheid voor iedereen bereikbaar en haalbaar te maken. Dat doen zij met 200 vrijwilligers, 900 medewerkers, 41 uitvaartcentra, 24 crematoria en 9 begraafplaatsen in Nederland. Daarnaast heeft Yarden een vereniging van bijna één miljoen leden.

 

Uitvaartverzekering kiezen? Hier moet je op letten

De hoogte van de premie van een uitvaartverzekering is niet alleen afhankelijk van de verzekeraar. Welke dekking je wilt, hoe oud je bent, wat voor uitvaart je wilt en wie je wilt meeverzekeren, het zijn allemaal factoren die bijdragen. Voor je begint met uitvaartverzekeringen vergelijken, kun je dus het beste even verder lezen om te zien waar je rekening mee kunt houden.

Type uitvaartverzekeringen

De meeste uitvaartverzekeraars hanteren drie verschillende verzekeringen: een natura, een kapitaal en een combinatie uitvaartverzekering. Het verschil tussen deze vormen zit hem voornamelijk in de manier waarop de verzekeraar bij overlijden uitkeert. Elke vorm heeft voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rij, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Je leeftijd

Iedereen kan vanaf 18 jaar een uitvaartverzekering nemen. Het komt echter vaak voor dat ouders hun kinderen tot 25 jaar meeverzekeren. Op het moment dat je financieel op eigen benen staat, is het verstandig een uitvaartverzekering af te sluiten. Hoewel je hier op die leeftijd misschien nog niet bij stil wilt staan, is het geen fijn gevoel het risico te lopen dat bijvoorbeeld je ouders met hoge kosten worden opgescheept.

Hoe jonger je bent, hoe lager de premie

Daarnaast geldt dat de maandelijkse premie lager is als je jonger bent. Sterker nog: je leeftijd is de belangrijkste factor bij de berekening van je premie. Of je nu op je 25e begint of op je 40e, de totale premie die je hebt afgedragen op het moment dat je overlijdt zal nagenoeg hetzelfde zijn. En door vroeg te beginnen, dek je ook zo vroeg mogelijk het risico af.

Een uitvaartverzekering nemen op latere leeftijd

Het zit in de natuur van de mens om de dood en alles wat daarmee samenhangt te verdringen. Daarom kan het zijn dat je nooit toekomt aan het nemen van een begrafenispolis. Als je dit pas op latere leeftijd doet, zal de premie wel aanzienlijk hoger liggen. Ook zullen verzekeraars je vragen om een gezondheidsverklaring die van invloed kan zijn op je premie.

Als je ouder bent dan 65

Sommige verzekeraars zullen je aanvraag afwijzen als je ouder bent dan 65 en vrijwel geen enkele zal je verzekeren als je ouder bent dan 70. In dat geval kun je een uitvaartdeposito nemen bij een bank. Dit is hetzelfde als een spaardeposito, alleen wordt het bedrag pas beschikbaar bij overlijden. Als er na de uitvaart geld overblijft, komt dit toe aan je nabestaanden.

De maandelijkse premie naar leeftijd

Zoek je een goedkope uitvaartverzekering? Welke uitvaartverzekeraar de laagste premie rekent verschilt per leeftijd. Wij zochten uit hoe hoog de premie per verzekeraar is voor elke leeftijd. In de grafiek zie je dat de voordeligste verzekeraar niet voor elke leeftijd hetzelfde is.

Invulling van je uitvaart

Een uitvaart drukt vaak een belangrijke stempel op herinneringen aan overleden naasten. Hoe jij en je nabestaanden hier vorm aan geven is daarom erg belangrijk en uiterst persoonlijk. Helaas geldt ook voor een begrafenis of crematie dat hoe meer je af wilt wijken van de norm, hoe duurder het vaak is. Het is daarom goed om in gesprek te gaan met je naasten over hoe je invulling wilt geven aan je uitvaart. Dat hoeft helemaal geen zwaar gesprek te zijn, zeker als je nog jong bent. De afstand tot de werkelijkheid is dan nog groot genoeg om hier op een luchtige manier over te fantaseren. Op basis van je wensen kun je vervolgens inschatten welk bedrag je nodig hebt. Hoe meer je uiteindelijk uitgekeerd wilt krijgen, hoe hoger je premie zal zijn.

Partners en kinderen meeverzekeren bij een uitvaartverzekering

Jij en je partner kunnen samen een uitvaartverzekering aanvragen. Je betaalt dan wel allebei een premie. Je kunt ook je partner bijschrijven op je uitvaartverzekering als je er al een hebt. Veel mensen vinden het prettig om samen bij dezelfde verzekeraar te zitten, omdat dit administratief handiger is. Sommige dingen wens je niemand toe. Het overlijden van een kind is waarschijnlijk het meest ingrijpende wat je kan overkomen. Toch kun je ook hier beter even bij stilstaan. Het meeverzekeren van kinderen is vaak namelijk gratis en anders kost het erg weinig. Als je ouders een uitvaartverzekering voor je hebben afgesloten kun je die polis op je 25e overnemen.

 

Een uitvaartverzekering kiezen via Overstappen.nl

Omdat wij niet bemiddelen en geen advies geven over begrafenisverzekeringen, kun je bij ons niet terecht voor advies met betrekking tot uitvaartverzekeringen. Op onze website geven we enkel een overzicht van 4 Nederlandse uitvaartverzekeraars. De premies in deze vergelijking zijn gebaseerd op basis van ijkgegevens. Met andere woorden, dit zijn de gegevens die gebaseerd zijn op een gemiddelde Nederlander. De ijkgegevens die wij gebruikt hebben voor de vergelijking zijn de volgende:

  • Geslacht: Vrouw
  • Geboortedatum: 01-01-1985
  • Verzekerd bedrag: € 8000,- (Tenzij niet mogelijk, dan de meest vergelijkbare optie gekozen)

Omdat Overstappen.nl zich alleen richt op de algemene informatievoorziening en niet op individuele zaken, nemen wij geen persoonlijke vragen in behandeling. Wij raden je aan om vóór het nemen van een uitvaartverzekeringen, advies in te winnen bij een specialist. Onze klantenservice zal geen advies geven betreffende een uitvaartverzekering. Zij zullen je doorverwijzen naar een uitvaartverzekering specialist.