Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekeringen vergelijken

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering of begrafenisverzekering is een verzekering die je afsluit om de kosten van je uitvaart te dekken. Bij overlijden vergoedt de uitvaartverzekeraar (gedeeltelijk) de kosten van een begrafenis of crematie.

Hoe werkt een uitvaartverzekering?

 1. Je bepaalt vooraf een bepaalde waarde van de uitvaart die je wil verzekeren
 2. Je kiest het soort uitkering, bijvoorbeeld in diensten of een geldbedrag
 3. Tijdens de looptijd betaal je maandelijks premie
 4. Bij overlijden keert de uitvaartverzekeraar uit en wordt de uitvaart geregeld

Waarom een uitvaartverzekering afsluiten?

Je sluit een uitvaartverzekering voornamelijk af om nabestaanden niet te belasten met hoge uitvaartkosten, bijvoorbeeld als er onvoldoende (spaar)geld beschikbaar is. Een begrafenis of crematie kost in Nederland minimaal € 7.500. Het zijn grote uitgaven die niet iedereen even makkelijk kan betalen. Heb je zelf weinig of geen eigen geld? Een uitvaartverzekering afsluiten is dan zeker verstandig.


Is een uitvaartverzekering nodig?

Of een uitvaartverzekering nodig is hangt af van jouw persoonlijke financiële situatie en hoe je wilt dat jouw uitvaart eruit komt te zien. Hier zijn 3 punten om over na te denken:

Jouw financiële situatie

Als je genoeg geld opzij hebt gezet om je eigen uitvaart te kunnen betalen, heb je misschien geen uitvaartverzekering nodig. Maar zelfs dan kan zo’n verzekering fijn zijn om te zorgen dat jouw naasten zich niet druk hoeven te maken over het voorschieten van kosten.

Jouw uitvaartwensen

Uitvaartverzekeraars zijn naast verzekeraar ook verzorger. Wanneer je specifieke uitvaartwensen hebt, kan je deze samen met de verzekeraar in de verzekering vastleggen.

Impact op je naasten

Wanneer je niet genoeg spaargeld hebt als je komt te overlijden, dan is het mogelijk dat je nabestaanden opdraaien voor de kosten van je uitvaart. Daarnaast is het zo dat na overlijden vaak bankrekeningen worden bevroren. Ook dit kan er voor zorgen dat je nabestaanden geld voor de uitvaart moeten voorschieten. Met een uitvaartverzekering is de uitvaart gedekt en wordt dit voorkomen.

Uitvaartverzekering vergelijken

 • voordeel

  Alle 5 échte verzekeraars

 • voordeel

  2 weken bedenktijd

 • voordeel

  Onafhankelijk vergelijken

Vergelijken

Soorten uitvaartverzekeringen

Combinatieverzekering

Een combinatieverzekering houdt in dat je bij overlijden zowel een vast pakket aan diensten en een geldbedrag ontvangt. Met het dienstenpakket worden de basisdiensten geregeld zoals de kist en kaarten, terwijl met het geldbedrag extra aanvullende wensen kunnen worden betaald.

pluspunt
Vrij besteedbaar bedrag voor speciale wensen
pluspunt
Beperktere keuze keuze van uitvaartverzorger

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering keert een geldbedrag uit. Met dit geld kunnen de nabestaanden de uitvaart regelen, maar dat hoeft niet. De hoogte van het bedrag kan je zelf kiezen. Dit type uitvaartverzekering kent de hoogste vrijheid, maar is ook het duurst.

pluspunt
Volledige keuze vrijheid bij het invullen van de uitvaart
pluspunt
Premie is hoger

Natura sommenverzekering

Heb je een natura sommenverzekering dan komt er net als bij de kapitaalverzekering een geldbedrag vrij, maar deze mag je alleen aan de besteden. Dit in tegenstelling tot een kapitaalverzekering waarbij geld aan ieder doel mag worden besteed.

pluspunt
Vrije keuze van uitvaartverzorger
pluspunt
Slechts bij een enkele verzekeraar mogelijk


Waar moet je op letten bij het afsluiten van je uitvaartverzekering?

Je kunt online bij diverse uitvaartverzekeraars een uitvaartverzekering afsluiten. Daarbij kijk je waarschijnlijk het eerst naar de hoogte van de premie. Toch zijn er ook een aantal belangrijke voorwaarden om rekening mee te houden.

Soort verzekering

Je kunt je uitvaart op verschillende manieren verzekeren. Zo kan je kiezen voor een vast pakket aan diensten, een bedrag bestemd alleen voor de uitvaart, een vrij besteedbaar bedrag of een combinatie.

Ga je voor jezelf na wat voor uitkering je het liefste hebt. Vind je een specifieke invulling en het vrij kunnen kiezen van uitvaartverzorger minder belangrijk? Kies dan voor een combinatie- of naturaverzekering (DELA of Monuta) . Heb je liever volledige vrijheid en vind je het niet erg hier een hogere premie voor te betalen? Kies dan voor een kapitaalverzekering (DELA of Ardanta).

Vrije keuze van uitvaartverzorger

Sommige uitvaartverzekeraars keren minder uit als je voor een uitvaartverzorger kiest die niet is aangesloten bij de verzekeraar. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de combinatieverzekeringen van Monuta of DELA. Heb je een specifieke wens voor een uitvaartverzorger? Kijk dan waar deze bij is aangesloten of kies voor een kapitaalverzekering van DELA en Ardanta of de natura sommenverzekering van Twenthe.

Kinderen meeverzekeren

Het is mogelijk om kinderen op de polis mee te verzekeren. Uitvaartverzekeraars gaan hier wisselend mee om. Heb je kinderen ,dan kan het zeker lonen uit te zoeken hoe dit geregeld is. Bij DELA betaal je extra voor het meeverzekeren van kinderen, bij Monuta is dit gratis. Kijk voor meer informatie op uitvaartverzekering en kind.


Wat kost een uitvaartverzekering?

Een gemiddelde uitvaartverzekering kost tussen de 8 en 50 euro per maand. De premie hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, type verzekering en looptijd.

Over het algemeen betaalt een jong persoon minder premie dan een ouder persoon. Kies altijd een verzekering die past bij jouw wensen en financiële situatie om ervoor te zorgen dat jouw uitvaart goed geregeld is.

In de grafiek hiernaast vind je premies voor verschillende leeftijden van de 4 grootste verzekeraars.


Uitvaartverzekering alternatieven

Naast een verzekering zijn er andere manieren mogelijk om je de uitvaart te kunnen bekostigen.

1. Sparen met een gewone bankrekening

Je kunt natuurlijk ook zelf geld sparen voor je uitvaart. Een uitvaartverzekering heb je dan niet nodig. Sparen voor je uitvaart vereist in tegenstelling tot verzekeren wel enige discipline. Je kunt je spaargeld niet voor andere doeleinden gebruiken. Daarnaast behaal je

2. Met een uitvaartdeposito

Met een uitvaartdeposito doe je een eenmalige geldstorting op een speciale rekening. Op deze spaarrekening ontvang je vervolgens rente. Bij het overlijden van de verzekerde komt het bedrag vrij om de uitvaart van te kunnen te betalen. Een uitvaartdeposito kan interessant zijn als je niet in aanmerking komt voor een uitvaartverzekering, bijvoorbeeld door gezondheidsproblemen of hoge leeftijd.

3. Via een uitvaartvereniging

Je kunt er ook voor kiezen je uitvaart te verzekeren bij een uitvaartvereniging. Je betaalt dan geen premie, maar ledencontributie. Van deze contributie wordt de uitvaart van de leden betaald. Wanneer je ervoor kiest de uitvaart door de vereniging laat regelen, krijg je vaak korting. Enkele voorbeelden van uitvaartverenigingen zijn De Laatste Eer Assen, EABN en Dle.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is iets anders dan een uitvaartverzekering. Er wordt vaak gedacht dat je met een overlijdensrisicoverzekering de uitvaart kunt betalen. Dit is slechts gedeeltelijk waar. Een overlijdensrisicoverzekering is een tijdelijke verzekering. Er wordt alleen uitgekeerd als de verzekerde gedurende de looptijd overlijdt. Vindt overlijden buiten de looptijd plaats, wordt er ook niets uitgekeerd.


Alle uitvaartverzekeraars van Nederland

Er zijn maar een aantal echte verzekeraars in Nederland actief. Iedere verzekeraar heeft zijn eigen verzekeringen en voorwaarden. Kijk op de verzekeraar pagina’s hieronder voor specifieke voor- en nadelen.

 • DELA
 • Monuta
 • Ardanta
 • Twenthe

Veelgestelde vragen

  Is het verstandig om een uitvaartverzekering te hebben?

  Of het verstandig is om een een uitvaartverzekering af te sluiten hangt af van jouw persoonlijke situatie. Als je voor een uitvaartverzekering kiest ben je verzekerd van financiële middelen voor een begrafenis of crematie. Vooral als je geen of weinig eigen spaargeld hebt, is een uitvaartverzekering een goede optie. Zo voorkom je dat je nabestaanden worden opgezadeld met onverwachte uitvaartkosten.

  Wat kost een gemiddelde uitvaartverzekering per maand?

  Een uitvaartverzekering kost iemand van 25 ongeveer € 8 per maand. De premie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd. Daarom loont het om verzekeringen goed te vergelijken.

  Wat wordt er vergoed bij een uitvaartverzekering?

  Een uitvaartverzekering vergoedt (een deel van) de kosten van een begrafenis of crematie bij overlijden. Hierbij kun je denken aan kosten zoals uitvaartdiensten, rouwvervoer en bloemen. Het kan rust en zekerheid bieden voor de nabestaanden, omdat zij dan niet met onverwachte kosten worden geconfronteerd. Het loont om verschillende uitvaartverzekeringen te vergelijken om de beste keuze te maken voor jouw situatie.

  Hoe kan je een uitvaartverzekering afsluiten?

  Om een uitvaartverzekering af te sluiten, kan je verschillende stappen volgen. Allereerst dien je te bepalen welk type uitvaartverzekering je wilt. Vervolgens kan je verzekeraars vergelijken om de beste dekking voor jouw situatie te vinden. Ten slotte kan je de verzekering afsluiten door het aanvraagproces te doorlopen en eventuele vragen te beantwoorden. Zorg ervoor dat je alle benodigde informatie bij de hand hebt.

Is je vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.