Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering afsluiten? Vergelijk de populairste uitvaartverzekeringen
op belangrijke kenmerken en kies de verzekering die het beste bij je wensen past.
supplier-logo
€8,19
per maand
Verzekering: Combinatie*
Verzekerd bedrag: €8.000
Doorlooptijd: Levenslang
Kind gratis meeverzekerd? Nee
*Diensten t.w.v. €6.000 + €2.000 vrij te besteden
supplier-logo
€10,53
per maand
Verzekering: Combinatie*
Verzekerd bedrag: €8.000
Doorlooptijd: Levenslang
Kind gratis meeverzekerd? Tot 18 jaar
*Diensten t.w.v. €2.000 + €6.000 vrij te besteden
supplier-logo
€12,38
per maand
Verzekering: Kapitaal*
Verzekerd bedrag: €8.000
Doorlooptijd: Tot 80 jaar
Kind gratis meeverzekerd? Tot 21 jaar
*€8.000 om vrij te kunnen besteden
supplier-logo
€14,61
per maand
Verzekering: Kapitaal*
Verzekerd bedrag: €8.000
Doorlooptijd: Tot 60 jaar
Kind gratis meeverzekerd? Tot 18 jaar
*€8.000 om vrij te kunnen besteden
Laatste update: 26/01/2022
De getoonde premies zijn berekend met de geboortedatum: 01-01-1991 (30 jaar). De precieze inhoud van de pakketten kan verschillen per verzekeraar.

Wanneer een uitvaartverzekering?

Hoe vervelend het ook is om bij stil te staan, een uitvaartverzekering nemen is erg verstandig; het is de enige polis waar iedereen aanspraak op zal maken. In Nederland heeft zo’n 75% een uitvaartverzekering afgesloten. Twijfel je nog? Hieronder enkele redenen om wel of juist niet te kiezen voor een uitvaartverzekering.

Wanneer wel afsluiten

 • pluspunt
  Wanneer je nabestaanden niet voor de kosten van je uitvaart laten opdraaien
 • pluspunt
  Je nabestaanden wil ontzorgen door wensen vast te leggen

Wanneer niet afsluiten

 • minpunt
  Als je al voldoende spaargeld bezit of andere verzekering hebt die na overlijden uitkeert
 • minpunt
  Als je op een andere manier een hoger rendement kunt halen

Soorten uitvaartverzekeringen

Er zijn 3 soorten uitvaartverzekeringen. Het verschil tussen deze verzekeringen zit hem voornamelijk in de manier waarop de verzekeraar de uitvaart vergoed. Iedere polis heeft voor- en nadelen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

  Natura

  Bij een natura uitvaartverzekering wordt geen geld uitgekeerd, maar een vast pakket aan diensten. Bij overlijden regelt de verzekeraar de uitvaart in samenwerking met een aangesloten uitvaartverzorger.

  pluspuntLage premie
  minpuntMinder keuzevrijheid in de invulling van de uitvaart

  Natura sommen

  Een natura sommenverzekering keert een bedrag uit die je alleen aan de uitvaart mag besteden. Je declareert de kosten van de uitvaartondernemer direct bij de verzekeraar.

  pluspuntVrije keuze van uitvaartverzorger
  minpuntHet bedrag mag alleen aan de uitvaart worden besteed.

  Kapitaal

  Als je een kapitaal uitvaartverzekering afsluit, krijgen je nabestaanden een verzekerd bedrag uitgekeerd. Van dit bedrag kunnen de nabestaanden de uitvaart regelen, maar dit is geen verplichting. Het geld mag naar wens worden besteed.

  pluspuntVolledige keuzevrijheid in invulling en uitvaartverzorger
  minpuntHogere premie

  Combinatie

  De combinatie uitvaartverzekering is een combinatie van voorgaande verzekeringen. De standaarddiensten van de uitvaart worden geregeld door de uitvaartverzekeraar (natura), maar er is ook geld (kapitaal) voor aanvullende wensen.

  pluspuntZowel geld als diensten
  minpuntLagere uitkering bij andere uitvaartverzorger

Alle uitvaartverzekeraars van Nederland

Er zijn een aantal uitvaartverzekeraars in Nederland actief. Iedere verzekeraar heeft zijn eigen verzekeringen en voorwaarden voor het betalen van de uitvaart. Je kunt bij de volgende verzekeraars een uitvaartverzekering afsluiten:

 • DELA
 • Monuta
 • Ardanta
 • Lifetri
 • Twenthe

Uitvaartverzekering vergelijken

 • voordeel

  Alle beste uitvaartverzekeringen

 • voordeel

  Vergelijk op premie én dekking

 • voordeel

  14 dagen bedenktijd

Uitvaartverzekeringen vergelijken

Inhoudsopgave

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering is een verzekering die je afsluit voor de kosten van je uitvaart. Bij overlijden vergoedt de uitvaartverzekeraar de kosten van de begrafenis of crematie. Een uitvaartverzekering is hetzelfde als een begrafenisverzekering of crematieverzekering.

Wat kost een uitvaart?

Een begrafenis of crematie kost veel geld, maar hoeveel precies verschilt per persoon. Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland rond de €8.000. De kosten zijn afhankelijk van het soort afscheid dat je wilt en je persoonlijke wensen. Voor een begrafenis betaal je in 2022 gemiddeld tussen de €7.000 en €10.000. Een begrafenis is duurder dan een crematie, die kost gemiddeld tussen de €3000 en €6000.

Wat kost een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering kost iemand van 30 jaar tussen de €8 en €11 per maand. Hoeveel de kosten precies zijn, hangt af van de leeftijd, de verzekerde waarde en de looptijd. Is de uitvaartverzekering waardevast, dan stijgen de kosten van de verzekering mee met de kosten van de uitvaart.

Hoe vind je de beste uitvaartverzekering?

Je hebt wellicht al veel gelezen over uitvaartverzekeringen, maar hoe kies je nu de beste? Let voor het vinden van de beste uitvaartverzekering op de volgende punten.

Bepaal eerst hoe je uitvaart eruit komt zien. Pas dan kan je iets zeggen over de totale uitvaartkosten die je wil verzekeren. Bijvoorbeeld wensen voor de catering, bloemen en het aantal gasten. Als je dit lastig vindt, kan je je uitvaart berekenen met een rekentool.

Kijk dan welke soort verzekering het beste bij je past. Wil je een pakket aan diensten of heb je liever een vrijbesteedbaar bedrag voor de uitvaart? Je vindt de voor- en nadelen van iedere verzekering bovenaan de pagina.

Hierna kan je de verschillende soorten uitvaartverzekeringen vergelijken op belangrijke kenmerken. Hieronder lees je daar meer over.

Waar moet je op letten bij een uitvaartverzekering?

Je kunt online bij diverse uitvaartverzekeraars een uitvaartverzekering afsluiten. Daarbij kijk je waarschijnlijk het eerst naar de hoogte van de premie. Toch zijn er ook een aantal belangrijke voorwaarden om rekening mee te houden.

Soort verzekering

Je kunt je uitvaart op verschillende manieren verzekeren. Zo kan je kiezen voor een vast pakket aan diensten, een bedrag bestemd alleen voor de uitvaart, een vrij besteedbaar bedrag of een combinatie.

Looptijd

De looptijd bepaalt hoelang je premie moet betalen. Bij de meeste uitvaartverzekeringen kan je vaak kiezen uit meerdere looptijden. Hoe korter de looptijd, hoe hoger de premie is. Na het einde van de looptijd blijf je altijd verzekerd.

Vrije keuze

Sommige uitvaartverzekeraars keren minder uit als zij niet de uitvaart mogen verzorgen. Dit is vaak het geval bij natura en combinatie verzekeringen. Bij kapitaal of natura sommen uitvaartverzekeringen ben je wel vrij in het kiezen van de uitvaartverzorger.

Indexatie

Vanwege de inflatie nemen de kosten van een uitvaart ieder jaar met een paar procent toe. Daardoor stijgt de kostprijs van een uitvaart en de premie. Hoe dit precies gaat verschilt per uitvaartverzekering. Kijk bij het afsluiten dus goed hoe dit is geregeld.

Uitvaartverzekering alternatieven

Naast een verzekering zijn er 2 andere manieren waarop je de uitvaart kunt betalen.

1. Sparen met een gewone bankrekening

Je kunt natuurlijk ook zelf geld sparen voor je uitvaart. Een uitvaartverzekering heb je dan niet nodig. Sparen voor je uitvaart vereist in tegenstelling tot verzekeren wel enige discipline. Je kunt je spaargeld niet voor andere doeleinden gebruiken.

2. Met een uitvaartdeposito

Met een uitvaartdeposito doe je een eenmalige geldstorting op een speciale rekening. Op deze spaarrekening ontvang je vervolgens rente. Bij het overlijden van de verzekerde komt het bedrag vrij om de uitvaart van te kunnen te betalen. Een uitvaartdeposito kan interessant zijn als je niet in aanmerking komt voor een verzekering, bijvoorbeeld door gezondheidsproblemen of hoge leeftijd.

3. Via een uitvaartvereniging

Je kunt er ook voor kiezen je uitvaart te verzekeren bij een uitvaartvereniging. Je krijgt korting als je de uitvaart door de vereniging laat regelen, maar dat is niet verplicht. Enkele voorbeelden van uitvaartverenigingen zijn:

 • De Laatste Eer Assen
 • EABN
 • Dle

Overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is iets anders dan een uitvaartverzekering. Er wordt vaak gedacht dat je met een overlijdensrisicoverzekering de uitvaart kunt betalen. Dit is slechts gedeeltelijk waar. Een overlijdensrisicoverzekering is een tijdelijke verzekering. Er wordt alleen uitgekeerd als de verzekerde gedurende de looptijd overlijdt. Vindt overlijden buiten de looptijd plaats, wordt er dus niets uitgekeerd.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.