05-03-2024

Stijgende uitvaartkosten in 2024: prijzen dit jaar met 8% gestegen

Alles wordt duurder, zo ook de kosten van een uitvaart. Wij hebben uitgezocht hoeveel de kosten van een begrafenis of crematie zijn gestegen.

5 minuten 06-03-2024
Jean-Paul Würsten
Expert uitvaartverzekeringen

De kosten van een uitvaart zijn flink gestegen in het afgelopen jaar, zo blijkt uit recent onderzoek van Overstappen.nl. Het onderzoek laat zien dat de kosten van een begrafenis met 6% zijn toegenomen, terwijl die van een crematie zelfs met 8% zijn gestegen. De oorzaak van de stijgingen is de toenemende inflatie binnen de uitvaartbranche.

Kosten van een uitvaart 2024

De gemiddelde kosten van een crematie zijn € 6.500, daarentegen valt een begrafenis vaak duurder uit met een gemiddelde van € 9.000. Dit verschil wordt veroorzaakt door de bijkomende grafkosten bij een begrafenis, zoals grafrechten, onderhoudskosten, grafdelving en een grafmonument. Daarnaast kiezen mensen bij een begrafenis vaak voor een luxer uitgevoerde kist dan bij een crematie. Uiteindelijk zijn de exacte kosten afhankelijk van de persoonlijke wensen.

Gestegen begrafeniskosten

Door inflatie nemen de kosten van een begrafenis jaarlijks toe. Dit jaar is er vooral een toename te zien in de grafkosten en de aanschaf van een grafmonument.

“Hoewel niet elke gemeente de grafkosten verhoogt, is deze stijging met name zichtbaar bij graven die voor langere periodes worden afgenomen, zoals die op natuurbegraafplaatsen of graven met een ‘eeuwigdurende’ termijn.”

Jean-Paul Würsten
Expert uitvaartverzekeringen

 
Hieronder de belangrijkste kostenposten van een begrafenis:
 

Kostenpost20232024
Uitvaartverzorger€ 2.500€ 2.600
De kist€ 500€ 600
Afscheidsdienst en/ of kerkdienst€ 500€ 600
De grafkosten en grafmonument€ 5.000€ 5.500
Gemiddelde kosten€ 8.500€ 9.000

Gestegen crematiekosten

De hogere kosten voor crematies worden voornamelijk veroorzaakt door de stijgende tarieven van crematoria en de prijsstijging van urnen. Deze stijgingen kunnen worden verklaard door verschillende factoren, waaronder inflatie, toenemende operationele kosten van crematoria en de groeiende vraag naar crematiediensten.
 
Hieronder de belangrijkste kostenposten van een crematie:
 

Kostenpost20232024
Uitvaartverzorger€ 2.500€ 2.600
De kist€ 500€ 600
Kosten van crematorium€ 1.600€ 1.700
Kosten van de urn€ 250€ 300
Gemiddelde kosten€ 6.000€ 6.500

*Niet alle kosten van een crematie zijn in de bovenstaande tabel weergegeven.

Indexering voorkomt onderverzekering

Niet alle uitvaartverzekeringen zijn waardevast. Dan bestaat de kans dat het verzekerde bedrag op het moment van overlijden niet genoeg is om de uitvaart mee te dekken. Je bent dan onderverzekerd door de inflatie in de uitvaartbranche. Of je uitvaartverzekering geïndexeerd is kan je terugvinden in de polisvoorwaarden. De uitvaartverzekeringen die nu worden uitgegeven, door bijvoorbeeld Monuta, Dela of a.s.r., worden allemaal periodiek geïndexeerd.

Zo stelt Jean-Paul Würsten: “De stijgende uitvaartkosten benadrukken de noodzaak van een waardevaste uitvaartverzekering. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de verzekering wordt geïndexeerd, omdat dit de uitkering aan nabestaanden aanpast aan de toenemende kosten van uitvaarten. Zo wordt financiële zekerheid geboden bij overlijden.” 

Jean-Paul Würsten
Expert uitvaartverzekeringen
Jean-Paul Würsten
Expert uitvaartverzekeringen
5 minuten 06-03-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.


Terug naar boven

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.