Zorgtoeslag

Laatste update: 5 december 2021

Zorgtoeslag 2022

In november 2021 heeft de Belastingdienst de nieuwe bedragen voor de zorgtoeslag in het nieuwe jaar bekendgemaakt. Deze zorgtoeslag zal huishoudens tot een bepaald inkomen helpen bij het betalen van hun nieuwe zorgverzekering.

Zorgtoeslag in een notendop

  • Ben je alleenstaande dan gaat je zorgtoeslag tussen de € 4,- en € 10,- omhoog
  • Heb je een toeslagpartner? Dan gaat je zorgtoeslag tussen de € 5,- en € 12,- omhoog

De bovenstaande bedragen gelden bij sprake van een onveranderd inkomen.

tip

Snel vergelijken en beparen:

Neem een kijkje in onze zorgvergelijker en bespaar al snel tot € 100,- per jaar op jouw zorgverzekering. De goedkoopste premie voor volgend jaar is € 86,25!

Snel navigeren naar

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming van de overheid in de kosten van de zorgverzekering. Als je een laag inkomen hebt, krijg je zorgtoeslag waarmee je de kosten voor de zorgverzekering grotendeels mee kan betalen.

Afhankelijk van de hoogte van je inkomen (of van je eventuele partner) wordt door de Belastingdienst vastgesteld of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Ruim 5 miljoen Nederlanders hebben recht op een zorgtoeslag. Zorgtoeslag vraag je aan via de Belastingdienst.

Maximaal bedrag per maand

Voor het nieuwe zorgjaar heeft de Belastingdienst het maximale bedrag per maand bepaald, waar iedereen die er recht op heeft, kan ontvangen:

Overzicht 2022

Type huishouden Toeslag per maand (max.) Verschil t.o.v. 2021
Alleenstaand € 111 + € 4
Gezin/Met toeslagpartner €212 + € 5

Op jaarbasis gaat een gemiddeld gezin met recht op een zorgtoeslag er gemiddeld met € 36 op achteruit. Zo betaalde een gezin met twee volwassenen vorig jaar € 8 minder en gaat de zorgtoeslag voor hen met € 5 omhoog. Wat uitkomt op een verschil van € 3 per maand.

Wat is de Wet op zorgtoeslag?

De Wet op zorgtoeslag (Wzt) regelt voor mensen met een bepaald inkomen een tegemoetkoming voor de zorgverzekering. Verzekerden van 18 jaar en ouder met een laag inkomen hebben recht op zorgtoeslag. Met de Wet op zorgtoeslag wordt getracht zorg voor iedereen betaalbaar te houden.

Drempelinkomen

De hoogte van je inkomen bepaalt of je recht hebt op zorgtoeslag. Het drempelinkomen is het maximale inkomen wat je mag verdienen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag. Als je inkomen even hoog of lager is dan het drempelinkomen dan ontvang je zorgtoeslag.

Wat is het drempelinkomen in 2022?

  • Een jaarinkomen lager dan € 31.998 (alleenstaand)
  • Een jaarinkomen van € 40.944 (met toeslagpartner)

Wanneer kom ik in aanmerking voor zorgtoeslag?

Wij verwijzen je naar de toeslagmeter op de Belastingdienst om de hoogte van je zorgtoeslag exact te berekenen. Je moet in ieder geval aan de volgende criteria voldoen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag:

  • Je bent verzekerd voor je ziektekosten.
  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je verdient jaarlijks niet meer dan het vastgestelde toetsingsinkomen.
  •  Je beschikt over een vermogen lager dan een bepaald bedrag. (Zie: drempelinkomen)

Goed om te weten: De inkomens van aanvrager en eventuele toeslagpartner worden bij elkaar opgeteld. Heb je kinderen van 18 jaar of ouder die niet meer dan het toetsingsinkomen verdienen? Dan komen zij apart in aanmerking voor zorgtoeslag. Kinderen jonger dan 18 komen niet in aanmerking voor zorgtoeslag.

Zorgtoeslag financiele hulp

Voorschotbeschikking controleren

Als je op dit moment zorgtoeslag ontvangt dan krijg je altijd in november of december bericht over de hoogte van je zorgtoeslag voor het komende jaar. Dit wordt de voorschotbeschikking genoemd. Het is belangrijk de gegevens op deze voorschotbeschikking, met name je inkomensgegevens, goed te controleren.

Als je gegevens niet kloppen, geef je dit dan zo snel mogelijk door met het aanvraag- en wijzigingsprogramma van die toeslag. Zo voorkom je dat je later geld moet terugbetalen of toeslag misloopt.

Zorgtoeslag aanvragen

Via de Belastingdienst kun je zorgtoeslag aanvragen of nakijken of je er recht op hebt. Wil je liever een papieren formulier in plaats van een online aanvraag doen, neem dan contact op met de klantenservice via de Belastingtelefoon: 0800-0543.

Besparen op je zorgverzekering

Wil je geld besparen op de premie van je zorgverzekering? Vergelijk via Overstappen.nl de zorgverzekeringen van alle Nederlandse zorgverzekeraars. Het overstappen van je zorgverzekering regelen wij vervolgens snel en gratis.

Vergelijk zorgverzekeringen
bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.