Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Zorgverzekeringen vergelijken

Vergelijk binnen 1 minuut je zorgverzekering

 • 100% onafhankelijk vergelijken
 • Bespaar tot €250,- op je zorgverzekering
 • Je huidige verzekering wordt voor je opgezegd

Vul je gegevens in en check je besparing

Geslacht

Kies je geslacht

Geboortedatum

Vul je geboortedatum in Vul een geldige geboortedatum in

Huidige verzekeraar

Wij vergelijken de volgende verzekeraars

Klanten over Overstappen.nl

Mogelijk gemaakt door Trustpilot
8.9
Gemiddelde score
Gebaseerd op 1297 reviews
2 uur geleden
 
Handige site
Handige site
22 uur geleden
 
Rimpelloze overgang naar aantrekkelijker tarief.
Rimpelloze overgang naar aantrekkelijker tarief.

Overstappen loont

103.598 vergelijkers gingen je deze maand voor
Bespaar jaarlijks tot €250,- op je zorgverzekering
Onze klanten geven de vergelijker van Overstappen.nl op Trustpilot een:

Zorgverzekering

Elk jaar bepaalt de overheid welke zorg onder het basispakket valt en welke zorg niet meer vergoed wordt door de basisverzekering. Tijdens Prinsjesdag wordt bekendgemaakt wat de veranderingen inhouden voor aankomend jaar. Lees meer over wat er allemaal verandert aan je zorgverzekering in 2020.

Via Overstappen.nl regel je direct de beste en voordeligste zorgverzekering op jouw wensen en behoeften afgestemd. En wie wil dat nou niet? Want zeg nou zelf; het is toch fijn om maandelijks wat geld over te houden voor andere dingen? Het leven is al duur genoeg! Lees gauw verder om te weten hoe het overstappen in zijn werk gaat.

Welke stappen doorloop je in onze vergelijker en waar moet je op letten?

In onze zorgvergelijker kun je snel en eenvoudig alle zorgaanbieders vergelijken. Doorloop drie stappen en ontdek welke zorgverzekering voor jouw situatie het voordeligst is:

 1. Vul je gegevens in
 2. Filter op jouw specifieke wensen en behoeften (let er goed op dat dit je wensen en behoeften zijn voor het komende zorgjaar)
 3. Kies de zorgverzekering die het beste bij jou past en overstappen maar!

In Nederland is iedereen verplicht een basisverzekering af te sluiten. Het is vaak ook handig om een aanvullende verzekering af te sluiten waardoor je meer zorgkosten vergoed krijgt. Het komende zorgjaar zul je misschien andere specifieke wensen hebben dan afgelopen zorgjaar. Misschien weet je van tevoren al dat je verstandskiezen er aankomend jaar uit moeten en heb je een aanvullende tandartsverzekering nodig. Dat is natuurlijk pijnlijk, maar als je met onze vergelijker overstapt, houd je mooi geld over om extra veel ijsjes in te slaan!

Zorgverzekering vergelijken

Je zorgverzekering vergelijken: waarom is het handig?

Je kunt jaarlijks een aardig bedrag besparen op je zorgverzekering als je een kort moment de tijd neemt om een vergelijking te maken. Het fijne van onze zorgvergelijker is dat deze onafhankelijk is. Dit betekent dat alle beschikbare zorgverzekeraars met elkaar worden vergeleken, en dat je zelf kunt aangeven wat het beste bij jouw situatie past. Weet je bijvoorbeeld al dat je het komende jaar veel fysiotherapie nodig hebt, dan kun je dit aangeven in onze filters.

Iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Daarom is het belangrijk dat je goed kijkt naar jouw wensen en behoeften voordat je een zorgverzekering gaat afsluiten. Je kunt namelijk, in de meeste gevallen, niet tussentijds overstappen. Dit kan maar één keer per jaar, vanaf half november tot januari. Er zijn wel uitzonderingen: bijvoorbeeld als je 18 jaar wordt, als je gaat scheiden of als je uit het buitenland komt. Bij sommige zorgverzekeraars geldt een uitzondering. Bij OHRA en Delta Lloyd kon je één keer je zorgverzekering tussentijds met bepaalde redenen wijzigen, bijvoorbeeld als je zwanger bent, je baan kwijtraakt, gaat samenwonen of een kind adopteert.

Welke polis moet je kiezen?

Er bestaan momenteel drie soorten zorgpolissen in de basisverzekering:

 • Budgetpolis
 • Naturapolis
 • Restitutiepolis

Maar wat is het verschil? Lees hieronder alles over de drie soorten polissen die in je basispakket zitten.

zorgverzekering vergelijken

Polissen in het basispakket

Budgetpolis:

Over het algemeen is bij de budgetpolis de premie het laagst, maar het aantal zorgverleners waaruit je kan kiezen beperkter. Het nadeel hiervan is dat als je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat, je moet bijbetalen voor de zorg. De kosten die je zelf bij moet betalen lopen soms wel op tot meer dan 50%. Het is dus verstandig om de zorgpolis door te nemen voordat je een budgetpolis afsluit in je basisverzekering.

Naturapolis:

Als je een naturapolis afsluit, wordt je zorg direct door de zorgverzekeraar betaald. Je kunt alleen terecht bij een gecontracteerde zorgaanbieder voor planbare zorg. Er is een zeer uitgebreid aanbod aan zorgverleners. Check wel altijd even de polisvoorwaarden en of jouw zorgverlener erbij staat, zodat je zeker weet dat jouw zorgkosten hier worden vergoed. De naturapolis is in verhouding iets duurder dan de budgetpolis, maar je krijgt daar dan wel meer zorgaanbieders voor terug.

Restitutiepolis:

Wil je bij elke zorgaanbieder terecht kunnen voor zorg? Bij een restitutiepolis kan je overal terecht en de kosten worden in de meeste gevallen (op basis van marktconforme tarieven) vergoed, ook al heeft je zorgverzekeraar geen contract met de zorgverlener. Het kan wel voorkomen dat je soms in eerste instantie de kosten zelf moet betalen en deze daarna terugkrijgt. Door de keuzevrijheid van een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Daarentegen is het geen goedkope verzekering: je betaalt de hoogste premie van de drie soorten polissen.

Maak je geen zorgen: wat voor soort polis je ook afsluit, je kunt altijd bij alle zorgaanbieders terecht. De kosten worden alleen niet altijd vergoed. Heb je spoedeisende hulp nodig? Dan geldt deze regeling niet. Je kunt altijd bij ieder ziekenhuis en specialist terecht zonder onverwachte kosten.

Heb ik een aanvullende verzekering nodig?

Of je een aanvullende verzekering nodig hebt, ligt helemaal aan jouw eigen situatie. Niet iedereen heeft een aanvullende verzekering nodig. Het is voor veel mensen handig aangezien aanvullende verzekeringen zorg dekken die niet in het basispakket zijn opgenomen. De aanvullende verzekering is in tegenstelling tot de basisverzekering niet verplicht. Als je weet dat je aankomend jaar kosten zult maken voor de zorgverzekering vergelijkentandarts of fysiotherapeut, is het verstandig een aanvullende verzekering hiervoor af te sluiten. Zo ben je voor de meeste kosten gedekt.

Kijk van tevoren goed voor jezelf na of de vergoedingen afwegen tegen de premie die je gaat betalen. Als dit niet zo is, kun je ervoor kiezen de kosten eenmalig zelf te betalen en geen aanvullende verzekering te nemen. Het is in principe mogelijk om je aanvullende verzekering bij een andere zorgverzekeraar af te sluiten dan waar je je basisverzekering afsluit. Veel mensen weten dit niet en het wordt ook zeker niet aangemoedigd door zorgverzekeraars; vaak worden er extra toeslagen gerekend op losse verzekeringen waardoor het voordeel weer wegvalt.

Wat is het verschil tussen het verplicht- en het vrijwillig eigen risico?

Naast het verplicht eigen risico bestaat er ook een vrijwillig eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt elk jaar op Prinsjesdag opnieuw vastgesteld. In 2020 is dat bedrag €385,-. Wanneer je zorg gebruikt, kan het zijn dat sommige kosten onder je eigen risico vallen. Als dit het geval is, hoor je dat van je zorgverzekeraar.

Wanneer geldt het verplicht eigen risico?

Je eigen risico geldt voor de basisverzekering en verzekerden vanaf 18 jaar of ouder. Je kunt naast het verplicht eigen risico ook kiezen voor het vrijwillige eigen risico. Hiervan kun je de hoogte zelf bepalen met een maximum van €500,-. Hoe hoger je eigen risico, hoe minder je voor je premie betaalt.

Je eigen risico geldt voor een aantal punten. Deze worden dus niet vergoed door je basisverzekering:

 • Ambulancevervoer
 • Bloed prikken
 • Medicijnen
 • Ziekenhuisopnames
 • Ziekenhuisoperaties
 • Fysiotherapie

Voor welke zorg betaal ik geen eigen risico?

 • Zorgkosten van de huisarts
 • Zorgkosten voor kraamzorg
 • Tandartskosten onder de 18 jaar
 • Verzekerden onder de 18 jaar
 • Vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering
 • Wijkverpleging
 • Hulpmiddelen in bruikleen van bijvoorbeeld thuiszorg
 • Zorg van bepaalde chronische ziekten, waarbij verschillende zorgverleners betrokken zijn; ketenzorg

Waarom is het belangrijk je zorgverzekering jaarlijks te vergelijken?

Vanaf half november heeft iedere inwoner van Nederland twee maanden de tijd om over te stappen van zorgverzekering. Dit is een jaarlijks moment om je huidige zorgverzekering onder de loep te nemen en eventueel een nieuwe zorgverzekering te kiezen met een beter passende dekking. Met de zorgvergelijker van Overstappen.nl vergelijk je zorgverzekeringen en kun je overstappen naar de beste zorgverzekering passend bij jouw situatie. Je zorgverzekering vergelijken gebeurt aan de hand van onderstaande eigenschappen:

 • Prijs
 • Dekking (van bijv. fysiotherapie)
 • Voorwaarden
 • Vrije- of beperkte zorgkeuze
 • Gecontracteerde zorg

zorgverzekering vergelijken

Waarom is je zorgverzekering vergelijken en overstappen bij ons gratis?

Overstappen.nl heeft verschillende afspraken gemaakt met zorgverzekeraars. Wij ontvangen van hen eenmalig of doorlopend een bedrag wanneer je via onze website een verzekering afsluit. Dit is gemiddeld zo’n 2% van de contractwaarde. Wat wij verdienen, besteden we grotendeels aan het verbeteren van onze vergelijkers, zodat we de beste verzekeringen kunnen aanbieden voor de laagste prijs. Door middel van het monitoren van het vergelijkingsproces en met feedback van onze klanten willen wij ieder jaar een verbeterde vergelijker aanbieden. Nog een positieve bijkomstigheid is dat het maken van vergelijkingen verzekeraars dwingt transparant te zijn over hun kosten.

Kies de beste zorgverzekering voor jouw persoonlijke situatie

Omdat je niet ieder jaar dezelfde zorgbehoefte hebt, is het slim je zorgverzekering ieder jaar opnieuw onder de loep te nemen. Ben je bijvoorbeeld van plan aankomend jaar een beugel te nemen, meer naar de fysiotherapeut te gaan of wil je gebruik gaan maken van alternatieve geneeswijzen? Het is belangrijk ieder jaar opnieuw stil te staan bij je wensen en zorgbehoeften. Het voordeel van ieder jaar opnieuw zorgverzekeringen vergelijken:

 • Vaak voordeliger dan een verzekering via je werkgever
 • Eenvoudig vergelijken op prijs én dekking
 • 14 dagen bedenktijd
Zorgverzekering vergelijken

Zorgverzekering vergelijken

Via onze zorgvergelijker vergelijk je ruim 20 zorgverzekeraars op prijs, dekking, voorwaarden en gecontracteerde zorg. Per zorgverzekering tonen wij in de vergelijkingsresultaten de polis met de laagste prijs en de gewenste dekkingen.

Overstappen van zorgverzekering

Betaal je maandelijks een hoge zorgpremie en zou je het liefst minder willen betalen? Jaarlijks tussen half november en 31 december krijgt iedereen in Nederland de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekeraar. Neem 3 minuten de tijd om premies te vergelijken en je weet of je door een overstap kunt besparen.

Opzeggen en overstappen

Je ontvangt jaarlijks vanaf half november het nieuwe aanbod van je huidige zorgverzekeraar. Vergelijk dit nieuwe aanbod altijd met het aanbod van andere verzekeraars. Wil je een zorgverzekering met betere polisvoorwaarden of lagere premie? Zeg je huidige zorgverzekering op voor 31 december. Dan heb je tot 1 februari de tijd een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen. Je nieuwe zorgverzekering gaat met terugwerkende kracht per 1 januari in. Zo ben je nooit onverzekerd.

Overstapservice

Sluit een nieuwe zorgpolis voor 1 januari af via Overstappen.nl en je nieuwe zorgverzekeraar zegt de oude zorgverzekering voor je op. Overstappen naar een andere zorgverzekering is hierdoor heel eenvoudig en snel geregeld.

Vergelijken op premie en dekking

Geef in de vergelijker aan welke zorgverzekering je nu hebt lopen. Zo kun je eenvoudig je huidige zorgverzekering vergelijken met de zorgaanbiedingen van andere zorgverzekeraars. Je kunt per zorgverzekering de dekkingen en polisvoorwaarden inzien en vergelijken.

Top 3 zorgverzekeringen

Op basis van je persoonlijke gegevens en gewenste dekkingen, tonen wij je de 3 goedkoopste zorgverzekeringen. Niet alleen de hoogte van de zorgpremie telt mee. Ook de gecontracteerde zorgverleners zijn belangrijk en worden weergegeven in onze zorgvergelijker.

zorgverzekering vergelijken

Bespaartips zorgverzekering

De goedkoopste zorgverzekering vind je eenvoudig via Overstappen.nl. Met behulp van de zorgvergelijker krijg je gratis een advies over de voordeligste zorgverzekering voor je situatie. Omdat je zelf filters in kunt stellen met wat jij belangrijk vindt aan een zorgverzekering, heb je altijd het beste aanbod in handen.
Zorgverzekering vergelijken

Hoger eigen risico

Er zijn diverse manieren om te besparen op de premie van je zorgverzekering. Stem jaarlijks de zorgpolis af op je wensen en behoeften. Ben je kerngezond? Dan heb je minder zorg nodig. Dan kun je bijvoorbeeld overwegen om je eigen risico te verhogen. Als je een hoger eigen risico neemt, betaal je per maand een lagere premie.

Aanvullende zorgverzekering

Ook is het mogelijk om alleen een basisverzekering af te sluiten. Kijk eerst of er in de aanvullende zorgverzekering zorg wordt vergoed waarvan je verwacht gebruik te gaan maken. Zo niet? Dan volstaat de basisverzekering en houd je geld over. De overweging om wel of geen aanvullende zorgverzekering te nemen kun je elk jaar opnieuw maken.

Neem jaarlijks 3 minuten de tijd voor een vergelijking

De meeste mensen vinden het veel gedoe, en denken niet veel te kunnen besparen met een vergelijking. “Ik denk niet dat ik teveel betaal,” hoor je vaak. Maar dikwijls kun je wel degelijk kosten besparen op je zorgverzekering. Hier kan je achter komen door moeiteloos de vergelijker in te vullen. Basisverzekeringen bieden exact dezelfde zorg aan, maar verschillen tóch van prijs per aanbieder. Reden genoeg dus om even die vergelijking te maken! Onderstaande aspecten kunnen een groot verschil maken in je kosten:

 • Bezoek alleen zorgverleners met een contract
 • Sluit een collectieve zorgverzekering af met een groep
 • Kies voor een internetverzekering
 • Vraag zorgtoeslag aan
 • Verzeker je partner apart

Bezoek alleen zorgverleners met een contract

Afhankelijk van het type polis dat je hebt afgesloten, wordt de zorg vergoed die je bij je zorgverlener hebt gekregen. Zorgverzekeraars maken met bepaalde zorginstellingen afspraken. Deze zorginstellingen staan dan ‘onder contract’. Maak je een afspraak bij een zorgverzekeraar die niet ‘onder contract’ staat? Dan heb je kans dat je zorg niet volledig vergoed wordt. Via onze vergelijker zie je meteen welke zorgverleners onder contract staan bij de desbetreffende verzekeraar.

Collectieve korting basisverzekering

Ook kun je besparen op je premie door je aan te sluiten bij een collectief. Val je onder een speciale doelgroep? Ben je bijvoorbeeld student, ondernemer of lid van een vereniging? Dan kun je samen met je groep een zorgverzekering afsluiten en collectieve korting ontvangen. Nadeel is dat iedereen andere zorg nodig heeft en dus liever voor een andere zorgverzekering kiest.

Bij Overstappen.nl profiteer je ook van een collectieve korting, maar mag je zelf bepalen welke zorgverzekering je afsluit. Overstappen.nl kan collectieve korting aanbieden omdat wij zorgverzekeraars veel klanten leveren. Als beloning mogen wij overstappers hiervoor 10% op hun basisverzekering aanbieden en 12% op hun aanvullende zorgverzekering.

Kies voor een internetverzekering

Online je zaken regelen werkt sneller, efficiënter en er is bij verzekeraars minder personeel voor nodig. Dit betekent een grote besparing voor de verzekeraar wanneer je kiest voor een verzekering waarbij alles online geregeld wordt. Wees niet bang, alle online zorgverzekeraars hebben een klantenservice. Deze zijn vaak niet alleen telefonisch te bereiken, maar ook via chat, mail of soms zelfs Whatsapp.

Vraag zorgtoeslag aan

Ben je student of heb je een laag (midden)inkomen? Dan kom je in de meeste gevallen in aanmerking voor zorgtoeslag. Dit is een bijdrage van de overheid om mensen tegemoet te komen in de zorgkosten. Hoeveel je aan zorgtoeslag kunt krijgen, is afhankelijk van je situatie.

Verzeker je partner apart

Ieder persoon is anders en iedereen heeft behoefte aan andere zorg. Het is alleen voordelig om samen dezelfde polis te nemen wanneer je allebei dezelfde zorgbehoefte deelt. Is dit niet het geval? Dan kun je allebei beter een eigen verzekering afsluiten om te besparen.

Blijf op de hoogte van alle zorggerelateerde ontwikkelingen

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de belangrijkste veranderingen wat betreft zorg? Lees hier dan over het laatste nieuws op het gebied van zorg of volg ons op social media.

Volg ons op social media

Hopelijk ben je erachter gekomen hoeveel profijt je van een goede vergelijking kunt hebben. Niets houd je nu meer tegen ieder jaar opnieuw je vaste lasten te verlagen. Volg Overstappen.nl op social media en wij blijven je op de hoogte houden van de beste manieren om te besparen.

Extra openingstijden klantenservice tijdens het zorgseizoen

In de maanden november en december is de klantenservice van Overstappen.nl extra te bereiken. Zo zijn wij van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Liever Whatsappen in plaats van bellen? Dat kan ook: 06-23709984.

Waarom je zorgverzekering vergelijken via Overstappen.nl?

Eén van de makkelijkste manieren om op je vaste lasten te besparen, is door het maken van een jaarlijkse vergelijking. Al je financiële producten jaarlijks vergelijken levert je in de meeste gevallen een flinke besparing op. Wij van Overstappen.nl willen je helpen je vaste lasten te verlagen. Overstappen.nl heeft als missie onder andere de verzekeringsmarkt transparanter te maken door de kosten bloot te leggen voor de klant. Meer duidelijkheid over de kosten van zorgverzekeringen zorgt ervoor dat consumenten een eerlijke vergelijking kunnen maken. Wij opereren zelfstandig en zijn niet aangesloten bij een overkoepelend bedrijf.

Hoe komen jullie aan de hoge kortingen?

Overstappen.nl biedt verzekeraars nieuwe klanten. Omdat wij veel consumenten begeleiden bij hun overstap ontvangen wij hiervoor korting. Deze korting krijgen onze overstappers weer op hun premie. De rest van onze inkomsten besteden wij weer aan het verbeteren van onze vergelijkers zodat consumenten in de toekomst nog beter kunnen vergelijken en besparen.

Help ons de markt transparanter maken

Door via Overstappen.nl te vergelijken, help je ons bij onze missie: het transparanter maken van de verzekeringsmarkt voor consumenten. Hierdoor worden premies en tarieven inzichtelijker en weet je in welke kosten je moet snijden om te kunnen besparen. Wij vinden kwalitatief onderzoek hierbij van groot belang. Dankzij jou kan Overstappen.nl steeds meer onderzoek doen en zo de vergelijkers verbeteren.

Probeer nu onze slimme vergelijker uit

Ontdek binnen een paar minuten hoe snel je vergelijkt. Via onze zorgvergelijker ontvang je direct na het invullen van enkele belangrijke gegevens een top 3 van zorgverzekeringen die het beste passen bij jouw zorgbehoefte. Een vergelijking maken betekent niet automatisch dat je moet overstappen. Het toont alleen wat je zou kunnen besparen door een overstap te maken. Het vergelijken én het overstappen is gratis. Dus kies nu voor je zorgverzekering vergelijken 2020.

Top 10 meest gestelde vragen over zorgverzekeringen

Om je sneller te kunnen helpen hebben wij de 10 meest gestelde vragen aan onze klantenservice voor je op een rijtje gezet.

Klantenservice extra bereikbaar tijdens zorgseizoen

In de maanden november en december is onze klantenservice ook open voor al je zorgvragen: maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 20.00 en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur: 020 – 760 42 42. Vragen stellen via Whatsapp kan ook: 06-23709984.

Persoonlijk advies van experts

Kom je er zelf niet uit, maar wil je wel graag je vaste lasten verlagen? Onze specialisten staan voor klaar om je te helpen bij het kiezen van een nieuwe verzekering en het beantwoorden van al je vragen: 020 – 760 42 42

Ook andere verzekeringen vergelijken?

Niet alleen op je zorgverzekering kun je veel geld besparen. Bekijk ook eens onze vergelijker voor autoverzekeringen of vind binnen enkele minuten de voordeligste uitvaartverzekering en bespaar nog eens honderden euro’s. Of wil je juist meer weten over geld lenen? Ook daar informeren we je graag over!