Zorgverzekeringen vergelijken

Vergelijk binnen 1 minuut je zorgverzekering
Beschikbaar vanaf 12 november
100% Laagsteprijsgarantie
supplier-logo
€105,25
per maand
checkmark Ziezo Selectief
checkmark Directe acceptatie
checkmark Eigen risico van €385
supplier-logo
€116,95
per maand
checkmark Betaal eigen risico in termijnen
checkmark Bepaal wanneer je premie betaalt
checkmark Eigen risico van €385
supplier-logo
€119,08
per maand
checkmark Vrije zorgkeuze
checkmark Second opinion door specialisten
checkmark Eigen risico van €385

Wij vergelijken de volgende zorgverzekeraars:

Top 3 zorgverzekeringen

Op basis van je persoonlijke gegevens en gewenste dekkingen, tonen wij je de 3 goedkoopste zorgverzekeringen. Niet alleen de hoogte van de zorgpremie telt mee. Ook de gecontracteerde zorgverleners zijn belangrijk en worden weergegeven in onze zorgvergelijker.

overstappen zorgverzekering

Wanneer overstappen zorgverzekering?

Vanaf 12 november tot en met 31 december heb je de tijd om over te stappen van zorgverzekering. Dit is een jaarlijks moment om je huidige zorgverzekering onder de loep te nemen en eventueel een nieuwe zorgverzekering te kiezen met een beter passende dekking. Stap je voor 1 januari van het nieuwe jaar over? Dan gaat je nieuwe verzekering per 1 januari van het nieuwe jaar in. Verder hoef je je geen zorgen te maken over het opzeggen van je zorgverzekering, want je nieuwe zorgverzekeraar zegt je oude zorgverzekering op. Heb je je verzekering voor 31 januari opgezegd en wil je overstappen na 1 januari? Dan heb je nog tot 1 februari de tijd om een verzekering uit te zoeken.

Waarom zorgverzekering vergelijken?

Premie

Je zorgpremie gaat ieder jaar omhoog. Elk jaar verhogen de zorgverzekeraars hun zorgpremies. Door zorgverzekeringen te vergelijken, kun je jaarlijks een aardig bedrag besparen op je zorgverzekering. Ook op je basisverzekering, want deze premie verandert ook ieder jaar.

Zorgbehoefte

Je zorgbehoefte verandert. Omdat je niet ieder jaar dezelfde zorgbehoefte hebt, is het slim om je zorgverzekering ieder jaar opnieuw onder de loep te nemen. Ben je bijvoorbeeld van plan aankomend jaar een beugel te nemen, meer naar de fysiotherapeut te gaan of wil je gebruik gaan maken van alternatieve geneeswijzen? Dan is het verstandig om een aanvullende verzekering te nemen die deze kosten dekt.

Dekking

Naast de premie, veranderen jaarlijks ook de voorwaarden van je huidige zorgverzekering. Het kan dus voorkomen dat de dekking voor een bepaalde behandeling niet hetzelfde blijft.

Zorgverzekering vergelijken loont

icon

103.598

vergelijkers gingen je deze maand voor

icon

€250,-

bespaar je jaarlijks op je zorgverzekering

icon

9.0

onze gemiddelde klantwaardering

Vergelijk zorgverzekeringen: wat moet je weten?

Het vergelijken van zorgverzekeringen via onze zorgvergelijker is heel eenvoudig; je hoeft alleen je gegevens in te vullen, wij begeleiden je vervolgens door het gehele overstap proces heen. Wil je echter eerst weten hoe je zorgverzekering nou eigenlijk is opgebouwd en waar je rekening mee moet houden? Lees hieronder dan meer.

Soorten zorgverzekeringen (zorgpolissen)

Naturapolis

Als je een naturapolis afsluit, wordt je zorg direct door de zorgverzekeraar betaald. Je kunt alleen terecht bij een gecontracteerde zorgaanbieder voor planbare zorg. Er is een zeer uitgebreid aanbod aan zorgverleners. Check wel altijd even de polisvoorwaarden en of jouw zorgverlener erbij staat, zodat je zeker weet dat jouw zorgkosten hier worden vergoed.

Restitutiepolis

Wil je bij elke zorgaanbieder terecht kunnen voor zorg? Bij een restitutiepolis kan je overal terecht en de kosten worden in de meeste gevallen (op basis van marktconforme tarieven) vergoed, ook al heeft je zorgverzekeraar geen contract met de zorgverlener. Deze polis is doorgaans wel de meest dure van alle zorgpolissen.

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een combinatie van de natura- en restitutiepolis. In een combinatiepolis is sommige zorg wel gecontracteerd en andere zorg niet. Het voordeel van deze polis is dat je meer keuzevrijheid hebt dan bij een naturapolis, maar je betaalt minder dan bij een restitutiepolis.


Aanvullende verzekering vergelijken

Je hebt jezelf vast wel eens afgevraagd: heb ik een aanvullende verzekering nodig? Of je een aanvullende verzekering nodig hebt, ligt helemaal aan jouw eigen situatie. Niet iedereen heeft een aanvullende verzekering nodig, en een aanvullende verzekering is (in tegenstelling tot de basisverzekering) niet verplicht.

→ Let op: we geven je hier slechts een advies. Houdt er wel rekening mee dat kosten voor aanvullende zorg hoog op kunnen lopen indien je dit toch onverwacht nodig hebt en hier niet aanvullend voor verzekerd bent.

zorgverzekering vergelijken

Sluit wel een aanvullende verzekering af als je:

 • Vaker dan 2 keer per jaar naar de tandarts gaat;
 • Intensief sport en fysiotherapie nodig hebt;
 • Een bril of lenzen moet aanschaffen;
 • Zwanger bent;

 

Overweeg om geen aanvullende verzekering af te sluiten als je:

1 keer per jaar naar de tandarts gaat voor controle
Niet intensief sport en nooit blessures hebt;
Je geen bril of lenzen nodig hebt;
Je in goede gezondheid verkeert en geen extra zorg nodig denkt te hebben;


Eigen risico zorgverzekering

Je eigen risico geldt voor de basisverzekering en verzekerden vanaf 18 jaar of ouder. De hoogte van het eigen risico is tot 2021 vastgesteld op €385,-. Wanneer je zorg gebruikt, kan het zijn dat sommige kosten onder je eigen risico vallen. Dat betekent dat je deze zorgkosten zelf moet betalen totdat je eigen risico van €385,- op is.

Naast het verplicht eigen risico kun je ook kiezen voor het vrijwillige eigen risico. Hiervan kun je de hoogte zelf bepalen; hoe hoger je eigen risico, hoe minder je voor je premie betaalt.

Voor deze zorg moet je eigen risico betalen

 • Ambulancevervoer
 • Bloed prikken
 • Medicijnen
 • Ziekenhuisopnames
 • Ziekenhuisoperaties
 • Paramedische zorg, zoals logopodie en fysiotherapie.

Je betaalt geen eigen risico voor:

 • Zorgkosten van de huisarts
 • Zorgkosten voor kraamzorg
 • Tandartskosten onder de 18 jaar
 • Verzekerden onder de 18 jaar
 • Vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering
 • Wijkverpleging
 • Hulpmiddelen in bruikleen van bijvoorbeeld thuiszorg
 • Zorg van bepaalde chronische ziekten, waarbij verschillende zorgverleners betrokken zijn; ketenzorg

Zorgverzekeringen vergelijken

Elk jaar maakt het kabinet op Prinsjesdag in september bekend welke zorg onder het basispakket valt en welke zorg niet meer vergoed wordt door de basisverzekering. Er wordt ook bekend gemaakt wat er gaat gebeuren met het eigen risico, de zorgpremie en de inkomensafhankelijke bijdragen.

Ben je benieuwd naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van zorg? Bekijk dan onze zorgverzekering 2021 pagina.

Veelgestelde vragen over zorgverzekeringen

Mag een zorgverzekeraar mij weigeren?

Een zorgverzekeraar is wettelijk verplicht je te accepteren voor het basispakket van de zorgverzekering. Je kunt hiervoor dus niet worden geweigerd. Deze acceptatieplicht geldt echter niet voor de aanvullende verzekeringen. In sommige gevallen vraagt je zorgverzekeraar om een medische controle of gezondheidsverklaring.

Kan ik mijn zorgverzekering op elk moment opzeggen?

Je ontvangt jaarlijks vanaf half november het nieuwe aanbod van je huidige zorgverzekeraar. Vergelijk dit nieuwe aanbod altijd met het aanbod van andere verzekeraars. Wil je een zorgverzekering met betere polisvoorwaarden of lagere premie? Zeg je huidige zorgverzekering dan op vóór 31 december van dit jaar. Dan heb je tot 1 februari de tijd een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen. Je nieuwe zorgverzekering gaat met terugwerkende kracht per 1 januari in. Zo ben je nooit onverzekerd.

Bespaartips zorgverzekering

De goedkoopste zorgverzekering vind je eenvoudig via Overstappen.nl. Met behulp van de zorgvergelijker krijg je gratis een advies over de voordeligste zorgverzekering voor je situatie. Omdat je zelf filters in kunt stellen met wat jij belangrijk vindt aan een zorgverzekering, heb je altijd het beste aanbod in handen.

zorgverzekeringen vergelijken

Bespaartip #1. Hoger eigen risico

Er zijn diverse manieren om te besparen op de premie van je zorgverzekering. Stem jaarlijks de zorgpolis af op je wensen en behoeften. Ben je kerngezond? Dan heb je minder zorg nodig. Dan kun je bijvoorbeeld overwegen om je eigen risico te verhogen. Als je een hoger eigen risico neemt, betaal je per maand een lagere premie.

Bespaartip #2. Aanvullende zorgverzekering

Ook is het mogelijk om alleen een basisverzekering af te sluiten. Kijk eerst of er in de aanvullende zorgverzekering zorg wordt vergoed waarvan je verwacht gebruik te gaan maken. Zo niet? Dan volstaat de basisverzekering en houd je geld over. De overweging om wel of geen aanvullende zorgverzekering te nemen kun je elk jaar opnieuw maken.

Bespaartip #3. Neem jaarlijks 3 minuten de tijd voor een vergelijking

De meeste mensen vinden het veel gedoe, en denken niet veel te kunnen besparen met een vergelijking. “Ik denk niet dat ik teveel betaal,” hoor je vaak. Maar dikwijls kun je wel degelijk kosten besparen op je zorgverzekering. Hier kan je achter komen door moeiteloos de vergelijker in te vullen. Basisverzekeringen bieden exact dezelfde zorg aan, maar verschillen tóch van prijs per aanbieder. Reden genoeg dus om even die vergelijking te maken! Onderstaande aspecten kunnen een groot verschil maken in je kosten:

 • Bezoek alleen zorgverleners met een contract
 • Sluit een collectieve zorgverzekering af met een groep
 • Kies voor een internetverzekering
 • Vraag zorgtoeslag aan
 • Verzeker je partner apart

Bespaartip #4. Bezoek alleen zorgverleners met een contract

Afhankelijk van het type polis dat je hebt afgesloten, wordt de zorg vergoed die je bij je zorgverlener hebt gekregen. Zorgverzekeraars maken met bepaalde zorginstellingen afspraken. Deze zorginstellingen staan dan ‘onder contract’. Maak je een afspraak bij een zorgverzekeraar die niet ‘onder contract’ staat? Dan heb je kans dat je zorg niet volledig vergoed wordt. Via onze vergelijker zie je meteen welke zorgverleners onder contract staan bij de desbetreffende verzekeraar.

Bespaartip #5. Verzeker je partner apart

Ieder persoon is anders en iedereen heeft behoefte aan andere zorg. Het is alleen voordelig om samen dezelfde polis te nemen wanneer je allebei dezelfde zorgbehoefte deelt. Is dit niet het geval? Dan kun je allebei beter een eigen verzekering afsluiten om te besparen.

Waarom je zorgverzekering vergelijken via Overstappen.nl?

Eén van de makkelijkste manieren om op je vaste lasten te besparen, is door het maken van een jaarlijkse vergelijking. Al je financiële producten jaarlijks vergelijken levert je in de meeste gevallen een flinke besparing op. Wij van Overstappen.nl willen je helpen je vaste lasten te verlagen. Overstappen.nl heeft als missie onder andere de verzekeringsmarkt transparanter te maken door de kosten bloot te leggen voor de klant. Meer duidelijkheid over de kosten van zorgverzekeringen zorgt ervoor dat consumenten een eerlijke vergelijking kunnen maken. Wij opereren zelfstandig en zijn niet aangesloten bij een overkoepelend bedrijf.

Probeer nu onze slimme vergelijker uit

Ontdek binnen een paar minuten hoe snel je vergelijkt. Via onze zorgvergelijker ontvang je direct na het invullen van enkele belangrijke gegevens een top 3 van zorgverzekeringen die het beste passen bij jouw zorgbehoefte. Een vergelijking maken betekent niet automatisch dat je moet overstappen. Het toont alleen wat je zou kunnen besparen door een overstap te maken. Het vergelijken én het overstappen is gratis.

Vergelijk zorgverzekeringen

In onze zorgvergelijker kun je binnen 5 minuten eenvoudig alle zorgaanbieders vergelijken. Per zorgverzekeraar zie je hoeveel vrije zorgkeuze je hebt en zie je de acceptatietijd. Je kunt ook zien wat wel en niet vergoed wordt. De goedkoopste zorgverzekering staat altijd bovenaan in onze vergelijker. Op die manier vind jij gemakkelijk en snel de beste zorgverzekering. Overstappen is helemaal gratis en wij zorgen er samen met je nieuwe zorgverzekeraar voor dat de overstap vlekkeloos verloopt.

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9

1928 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star off
  43 minuten geleden
  Snel

  Snel, soepel en makkelijk. Bovendien een reeele startprijs per maand!

  V. Kroll
  Star on Star on Star on Star on Star on
  14 uur geleden
  Snel en perfect geregeld

  Snel en perfect geregeld. Top.

  Epi Aalbers
  Star on Star on Star on Star on Star on
  23 uur geleden
  Goeie

  Goeie, snelle en duidelijke offerte ontvangen. Heb zelf alleen maar een keuze hoeven te maken en verder werd de overstap keurig geregeld.

  Piet Hoeben
  Four and a half stars

  Trustscore: 9

  1928 reviews