Vervangend vervoer

Als je om welke reden dan ook zonder auto komt te zitten, wil je natuurlijk het liefst een mooie auto te leen krijgen. Maar wanneer heb je daar eigenlijk recht op? Op deze pagina vertellen wij je alles wat je moet weten over vervangend vervoer.

Leenauto via schadehersteller

Als een schadehersteller jouw auto repareert, dan kun je van het schadeherstelbedrijf vervangend vervoer krijgen. Welke afspraken jouw autoverzekeraar met het schadeherstelbedrijf heeft gemaakt, vind je in de polisvoorwaarden van jouw verzekering. Let goed op, want autoverzekeraars maken niet met álle schadeherstellers afspraken. Als je aanspraak wilt maken op gratis vervangend vervoer, dan zul je de reparatie bij een aangesloten schadeherstelbedrijf moeten laten uitvoeren.

Vervangend vervoer bij total loss

Is schade aan jouw auto technisch gezien niet meer te repareren? Dan is jouw auto total loss verklaard en moet je afscheid nemen van de auto. De vergoeding die je hiervoor krijgt van jouw autoverzekeraar hangt af van de verzekering die je hebt afgesloten én van de manier waarop de schade is ontstaan. Het kan vaak een aantal weken duren voor de verzekeraar dit allemaal heeft uitgezocht. In de tussentijd kun je gebruikmaken van vervangend vervoer, maar ook dit is afhankelijk van de verzekering die jij hebt afgesloten. Neem hiervoor altijd contact op met je verzekeraar en bekijk goed de polisvoorwaarden, voor je een autoverzekering afsluit.

Vervangend vervoer bij pech

Als je met pech langs de weg staat, ben je blij als je een pechhulpdekking of een pechhulpservice hebt afgesloten. Pechhulp valt onder de aanvullende autoverzekeringen, en is dus geen standaard dekking. Heb je dit wel afgesloten, dan probeert de service jouw auto ter plekke te repareren. Lukt dit niet, dan wordt je auto meegenomen naar de garage en kun je een leenauto krijgen. In de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar kun je precies vinden wanneer je wel of geen recht hebt op pechhulpservice, en daarmee ook op wel of geen vervangend vervoer.

Vervangend vervoer bij diefstal

Wist jij zeker dat jij jouw auto op dat ene plekje had geparkeerd, en daar staat hij nu niet meer? Bel altijd eerst de gemeente om te controleren of jouw auto niet is weggesleept. Is dat niet het geval, dan is jouw auto gestolen. Hoeveel jij van de verzekeraar krijgt uitgekeerd en of jij vervangend vervoer krijgt, hangt af van de autoverzekering die jij hebt afgesloten.

Omdat de auto nog teruggevonden kan worden, wachten verzekeraars ongeveer 20-30 dagen met het uitkeren van de vergoeding. In de tussentijd zit jij zonder vervoer. Heb je een WA-dekking? Dan heb je waarschijnlijk geen recht op een vervangende auto. Bij een all risk autoverzekering regelt jouw verzekeraar vaak wel vervangend vervoer. Twijfel je? Kijk voor de zekerheid nog eens je polisvoorwaarden na.

Is je auto gestolen? Meld dit dan altijd meteen bij de politie en bij de verzekeraar. Dit kan telefonisch (088-0087444) bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen (AGV) van de politie. Hier krijg je een vragenlijst waarmee je de diefstal automatisch meldt bij het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) én jouw eigen autoverzekering. Hoe eerder je een melding maakt, hoe groter de kans dat jouw auto weer wordt teruggevonden.

Ander vervoer in buitenland

Autopech is al vervelend genoeg, laat staan als dit je in het buitenland overkomt. Bij een all risk verzekering behoort pech in het buitenland tot de dekkingen. Voorwaarde is wel dat het land waar je bent op je internationaal verzekeringsbewijs (IVB of groene kaart) staat en niet doorgestreept is. In die gevallen helpt jouw verzekeraar je met het regelen van een sleepwagen, garage en reparatie.

Sommige pechhulp in het buitenland kan vergoed worden via de reisverzekering. Hier geldt ook weer dat op welke hulp je recht hebt, afhangt van de dekkingen die je hebt afgesloten. Hoe lang je precies recht hebt op vervangend vervoer, verschilt per verzekeraar. Bij sommige autoverzekeringen krijg je een dag of vier vervangend vervoer, bij de ander dertig dagen. Wij raden je aan dit goed uit te zoeken, voor je op pad gaat in het buitenland.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
6 minuten 23-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Afhankelijk van de dekking van je autoverzekering ontvang je gratis vervangend vervoer als je auto schade heeft. Bij de aanvullende dekking pechhulp of bij een all risk verzekering is vervangend vervoer vaak inbegrepen. Je zult de schade dan meestal wel bij een aangesloten schadeherstelbedrijf moeten laten repareren.

Als je naar een schadehersteller gaat waar je verzekeraar geen contract mee heeft, dan heb je in de meeste gevallen geen recht op (gratis) vervangend vervoer. In de polisvoorwaarden staat waarvoor je precies verzekerd bent. Lees deze voorwaarden dus goed door. Bij vragen kun je altijd contact opnemen met je verzekeraar om zeker te weten wat wel en niet onder jouw dekking valt.

Bij schade, pech of een ongeval heb je in sommige gevallen recht op vervangend vervoer. Dit kan jouw autoverzekeraar voor jou regelen, tenzij vervangend vervoer niet is inbegrepen in jouw specifieke verzekering. Is dit wel zo? Dan regelt de verzekeraar een vervangende auto voor de duur van de reparatie of herstel van jouw auto.

Als je een WA beperkt casco of een all risk verzekering hebt en naar een aangesloten schadehersteller gaat, dan ontvang je gratis vervangend vervoer wanneer je auto schade heeft. Dit geldt alleen als de schade groot genoeg is en je niet met je auto kunt verder rijden. Meestal zijn er dan geen extra kosten voor het gebruik van een leenauto. Brandstofkosten en boetes zul je uiteraard wel zelf moeten betalen. Wat jouw autoverzekeraar precies vergoedt, vind je in de polisvoorwaarden van de verzekering.

Veelvoorkomende voorwaarden van de autoverzekeraar bij vervangend vervoer zijn:

  • Type dekking: bij een aanvullende dekking is vervangend vervoer vaak inbegrepen. Denk hierbij aan pechhulp.
  • Geldigheidsduur: vaak heb je slechts voor een beperkte periode recht op vervangend vervoer, zoals een aantal dagen of weken.
  • Oorzaak van de schade: in bepaalde situaties kan vervangend vervoer beperkt zijn, bijvoorbeeld bij ongevallen, diefstal of pech.
  • Beschikbaarheid: of een bepaald vervangend voertuig beschikbaar is, is afhankelijk van de voorraad van het verhuurbedrijf of de garage.
  • Type vervangende auto: vervangend vervoer kun je niet zelf uitzoeken; meestal krijg je van de garage een leenauto ter beschikking.

Als je recht hebt op vervangend vervoer, zoekt de verzekeraar of het verhuurbedrijf een auto voor je uit die qua grootte en klasse vergelijkbaar is met jouw eigen auto. De beschikbaarheid hangt altijd af van de voorraad bij de garage of het verhuurbedrijf. Een voorkeur kun je altijd aangeven, maar het is geen garantie dat je deze auto daadwerkelijk als leenauto meekrijgt.

Een auto die als vervanging dient, heeft precies dezelfde verzekeringsdekking als je eigen auto. Let wel op: de vervangende auto valt niet onder de dekking van je eigen verzekering wanneer deze verzekerd is via het verhuurbedrijf of het autoherstelbedrijf.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.