Autoschade

Iedereen in Nederland die een auto heeft, moet verplicht een WA-autoverzekering afsluiten. Deze autoverzekering vergoedt schade die je met je je auto aan anderen toebrengt. Wil je ook dat bepaalde schade aan je eigen auto vergoed wordt? Dan kan je overwegen om een beperkt casco of volledig casco (allrisk) autoverzekering af te sluiten.

Hieronder lees je hoe autoverzekeraars over het algemeen omgaan met enkele veelvoorkomende soorten schade aan je auto. Of schade aan je auto verzekerd is, hangt af van het soort schade en je dekking.

Ruitschade

Ruitschade is een van de meest voorkomende schades aan je eigen auto. Een sterretje in de ruit is vaak eenvoudig weg te werken. Als je de ruit laat repareren brengen veel verzekeraars geen eigen risico in rekening. Voor vervanging van ruiten geldt meestal wel een eigen risico, omdat dit duurder is dan reparatie. Ook als je de ruit wel moet vervangen omdat reparatie niet mogelijk is, betaal je eigen risico.

Eigen risico bij ruitschade

Ga je voor vervanging van een ruit naar een door de autoverzekeraar gecontracteerd herstelbedrijf, dan betaal je vaak minder eigen risico. Het is niet verstandig om naar een niet-gecontracteerd herstelbedrijf te gaan. Sommige autoverzekeraars laten de schade dan meetellen voor de no-claimkorting of bonus-/malusladder. Raadpleeg goed de polisvoorwaarden.

Botsing met andere auto of voorwerp

  • Heb je een aanrijding met een andere auto? Heeft de andere partij schuld? Dan wordt schade aan je auto door de WA-verzekering van de tegenpartij vergoed. Heb je schuld aan de aanrijding? Dan vergoedt je WA-autoverzekering de schade aan de auto van de andere partij. De schade aan je eigen auto wordt alleen vergoed als je een volledig casco autoverzekering (allrisk) hebt.
  • Bots je tegen een paaltje of lantaarnpaal? Als de schade je eigen schuld is en niet te verhalen is op een andere partij, dan wordt de schade alleen vergoed als je een allrisk-autoverzekering hebt.

Afhankelijk van de door jou gekozen allrisk-autoverzekering betaal je een eigen risico voor schade door botsing/aanrijding door eigen schuld. Het verschilt per autoverzekeraar hoe met dit eigen risico wordt omgegaan. Soms vervalt het eigen risico als je naar een gecontracteerd herstelbedrijf gaat. Verder moet je er rekening mee houden dat je no-claimkorting lager wordt door schades door aanrijding door eigen schuld.

Botsing met loslopende dieren of vogels

Met een beperkt casco autoverzekering wordt slechts schade door botsing met loslopende dieren of vogels vergoed. Schade die uit de beperkt casco verzekering wordt vergoed heeft meestal (uitzonderingen daargelaten) geen consequenties voor je no-claimkorting. Wel kan het zijn dat je een eigen risico moet betalen als dit voor je autoverzekering van toepassing is.

Stormschade

Heeft je auto stormschade door bijvoorbeeld een afgebroken tak? Als je een autoverzekering met beperkt of volledig casco hebt, wordt stormschade (windkracht 7 of hoger) vergoed. Bij stormschade heb je geen eigen schuld. Bij de meeste autoverzekeraars heeft het claimen van stormschade dus geen consequenties voor de no-claimkorting. Wel kan het zijn dat je een eigen risico moet betalen als dit voor je autoverzekering van toepassing is.

Schade door diefstal

Is je auto beschadigd (bijvoorbeeld een kapotte ruit) door diefstal? Is er geen dader op wie je de schade kunt verhalen? Als je een autoverzekering met beperkt of volledig casco hebt, kan je de schade meestal claimen, zonder dat je no-claimkorting lager wordt. Wel kan het zijn dat je een eigen risico moet betalen als dit voor je autoverzekering van toepassing is.

Autoverzekeringen vergelijken

Op Overstappen.nl vind je eenvoudig de goedkoopste autoverzekering. Je vergelijkt in een keer meerdere autoverzekeraars. Een goedkope autoverzekering van een prima keuze zijn. Wil je een autoverzekering zonder eigen risico, dan kan je de autoverzekeringen in het vergelijkingsresultaat hierop sorteren.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.