Wat zijn daluren?
Daluren zijn de uren waarop je een lager stroomtarief betaalt. Wanneer deze uren zijn hangt af van je woonplaats.
Heb je een enkele of dubbele elektriciteitsmeter?
Afhankelijk van het type meter dat je hebt kun je kiezen voor verschillende tarieven voor stroom. Het nachttarief elektriciteit is het lagere stroomtarief dat energieleveranciers rekenen voor de levering van elektriciteit in de nacht en in het weekend (tijdens de daluren). Wil je gebruikmaken van een dagtarief (tijdens piekuren) en nachttarief, dan heb je een dubbele elektriciteitsmeter nodig.
Enkeltarief
Maak je thuis gebruik van een enkele meter, dan maak je automatisch gebruik van het enkeltarief. Maar ook wanneer je een dubbele meter hebt is het mogelijk gebruik te maken van het enkeltarief. Met name wanneer je overdag meer stroom verbruikt dan ‘s avonds is het kiezen voor het enkeltarief een stuk voordeliger.
Dubbele energiemeter
Op je elektriciteitsmeter lees je de meterstanden af. Er zijn verschillende soorten meters, zoals een dubbele meter. Deze registreert het elektriciteitsverbruik overdag (tegen dagtarief) en ’s nachts en in het weekend (tegen nachttarief). Omdat er ‘s nachts minder vraag is naar energie, is het nachttarief lager.
Wanneer loont een nachttarief?
Neem je met name in de late avond en nacht elektriciteit af? Dan kun je met een dubbele meter met een dag- en nachttarief besparen op je energierekening. Kijk wel goed na hoe laat ’s avonds het nachttarief ingaat.
Daluren (ook wel daltarief of laaguren)
Laaguren zijn de daluren waarin energieleveranciers een lager tarief berekenen voor het leveren van energie. De daluren zijn meestal tussen 23:00 uur en 7:00 uur op werkdagen en de uren in het weekend. Energieleveranciers hanteren verschillende soorten tarieven die gekoppeld zijn aan bepaalde tijden:
- Normaaltarief, doorgaans tussen 07:00 en 23:00 uur op werkdagen
- Laagtarief (ook wel nachttarief genoemd), overige uren
Omdat de belasting van het elektriciteitsnet in de daluren lager is, kan een lager tarief gevraagd worden. Om gebruik te maken van de voordelige laaguren heb je een dubbele energiemeter nodig.
Normaaltarief
Beschik je over een dubbele elektriciteitsmeter? Dan kun je er ook voor kiezen gebruik te maken van het normaal- en daltarief. In dat geval wordt je elektriciteitsverbruik afgerekend tegen twee tarieven. Overdag geldt het normaaltarief en ‘s avonds en ‘s nachts het daltarief.
Slim gebruik maken van het dubbeltarief
Het dubbeltarief is een andere benaming voor het normaal- en daltarief. Wil je slim gebruik maken van het dubbeltarief? Dan is het verstandig om tijdens daluren gebruik te maken van elektrische apparaten die veel elektriciteit verbruiken.
Verschil tussen normaal- en daltarief klein
Tegenwoordig is het verschil tussen het normaal- en daltarief een stuk minder groot. Echt veel zul je hiermee dan ook niet besparen. Weet je toch je elektrische apparaten tijdens de daluren te gebruiken, dan bespaar je hiermee enkele euro’s per jaar. Wil je meer besparen op energie? Dan kun je het beste energiecontracten met elkaar vergelijken via onze energievergelijker.
Vergelijk en bespaar direct
- Eerlijk en persoonlijk advies
- Altijd de beste deals
- Kleine moeite, grote besparing
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Bijmengverplichting groen gas in 2026: wat betekent dit voor jou?
Wat is de bijmengverplichting en wat betekent de bijmengverplichting voor jouw energierekening?
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten in oktober
Ontdek snel wat goedkoopste vaste, variabele en dynamische energiecontracten in september zijn.
Deze energieleveranciers bieden de hoogste korting in september
Kortingen lopen op to wel € 458,- bij een 1-jarig contract voor een tweepersoonshuishouden.
Prinsjesdag: dit zijn de gevolgen voor je energierekening in 2025
Energie-expert Tom Schlagwein van Overstappen.nl heeft de Miljoenennota en het Belastingplan voor 2025 geanalyseerd en zet de belangrijkste bevindingen op een rij.
Steeds groter verschil tussen goedkoopste en duurste energiecontract voor huishoudens met zonnepanelen
Het verschil tussen het duurste en goedkoopste energiecontract liep in juli 2024 op tot € 600,-.
Ontwikkeling van de gasprijs: wat zijn de oorzaken?
Wat zorgt ervoor dat de gasprijs daalt of stijgt? En wat moet jij nu doen met je energiecontract?
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.