Uitleg van de energierekening

Je ontvangt één keer per jaar je energierekening, ook wel jaarafrekening genoemd. Op de energierekening vind je een overzicht van je energieverbruik. Op de energierekening staan een aantal kostenposten, zoals leveringskosten en belastingen. Op deze pagina vind je een overzicht met uitleg van ieder onderdeel en de veranderingen voor 2023.

Wanneer ontvang je de energierekening?

Je ontvangt meestal jaarlijks de energierekening, daarom ook wel jaarafrekening genoemd. Je betaalt het bedrag aan energiekosten niet in 1 keer. Je betaalt elke maand een deel van je energierekening via voorschotten. De energieleverancier schat in hoeveel energie je ongeveer maandelijks verbruikt, gebaseerd op het verbruik van voorgaande jaren.

Als je uiteindelijk te veel betaald hebt, krijg je dit bedrag teruggestort. Op de jaarafrekening zie je of je moet bij betalen of geld terugkrijgt.

tip

Hoge energierekening, wat nu?

Heb je moeite met het betalen van je energierekening? Bekijk dan de uitleg over wat je kunt doen als je energierekening onbetaalbaar dreigt te worden.

Bespaar met zonnepanelen!

  • Binnen 5 minuten prijzen vergelijken

  • Terugverdientijd minder dan 5 jaar

  • Nu extra voordelig door 0% btw

Hoe is de energierekening opgebouwd?

De energierekening bestaat uit 4 verschillende onderdelen:

  1. Leveringskosten
  2. Netwerkkosten
  3. Energiebelastingen
  4. Overige kosten en bedragen
 

Bekijk ons energiejournaal met energie-expert Tom Schlagwein voor een uitleg over de opbouw van jouw energierekening.

1. Leveringskosten

De leveringskosten bestaan uit de kosten voor het verbruik en de vaste leveringskosten. De leveringskosten beslaan ongeveer 40% van de energierekening. De hoogte van de rekening is afhankelijk van de gekozen energieleverancier.

1.1 Verbruikskosten

De verbruikskosten zijn de daadwerkelijke kosten voor de geleverde stroom en gas. Dit worden ook wel de variabele leveringskosten genoemd. De leveringskosten zijn afhankelijk van de gekozen energieleverancier. De leverancier bepaalt de hoogte van de energietarieven. Je verbruik wordt hier vervolgens mee vermenigvuldigt. Gas is meestal de grootste kostenpost binnen de verbruikskosten. Door je gasverbruik te beperken, kan je besparen op de energierekening.

1.2 Vaste leveringskosten

De vaste leveringskosten zijn kosten voor het gebruik van de leidingen en kabels. Deze kosten zijn vaste terugkerende kosten voor het gebruik van elektriciteit en gas. Je betaalt deze kosten altijd, ongeacht je energieverbruik.

Op de vaste leveringskosten kun je besparen. Daarom houden we rekening met deze kosten als je een vergelijking met onze energievergelijker maakt. Vind je de leveringskosten van je energieleverancier te hoog? Je kunt mogelijk overstappen naar een andere leverancier.

2. Netwerkkosten

Netwerkkosten zijn kosten die je aan de netbeheerder betaalt via de energieleverancier. Deze kosten worden daarom de netbeheerkosten genoemd. Netbeheerkosten bestaan uit aansluitkosten en een capaciteits- en meettarief voor het gebruik en onderhoud van de energiemeter.

2.1 Aansluitkosten

De aansluitkosten zijn kosten voor de aanleg en het onderhoud van de elektriciteit- en gasaansluiting.

2.2 Capaciteitstarief

Dit zijn de kosten die je betaalt voor het transport van de energie door de leiding of kabel. Hoe hoog deze zijn, is afhankelijk van het soort aansluiting. Voor een grotere aansluiting met een hogere capaciteit betaal je meer.

2.3 Meettarief

Onder het meettarief vallen kosten voor het gebruik van de elektriciteits- en gasmeter en de toegang tot meetgegevens.

ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt hoe hoog het capaciteits- en meettarief mag zijn. Ieder jaar worden deze opnieuw vastgesteld. Je verbruik heeft geen invloed op de hoogte van de netwerkkosten.

3. Energiebelastingen

Een groot deel van energierekening bestaat uit belasting. Je betaalt dit aan de overheid via de energieleverancier.

3.1 Energiebelasting

Je betaalt energiebelasting over je energieverbruik. Hoe meer je verbruikt, hoe meer belasting je betaalt. Dit is een standaard heffingstarief dat wordt gerekend voor elke kWh stroom of m3 gas die je gebruikt.

3.2 Heffingskorting

De heffingskorting is een vermindering van de energiebelasting. De overheid ziet een bepaalde hoeveelheid energie als basisbehoefte. Je krijgt dit bedrag terug als korting op de energienota.

3.3 Opslag duurzame energie (ODE)

De opslag duurzame energie (ODE) was een heffing waarmee de overheid de subsidie voor duurzame energie betaalde. Deze is per 1 januari 2023 samengevoegd met de energiebelasting. Je hoeft dus in 2023 geen ODE belastingstarief meer te betalen.

3.4 Btw

Naast energiebelasting betaal je over alle kosten voor levering, transport, netwerk en belasting 21% btw.

4. Overige kosten en bedragen

Dit is het jaaroverzicht met het totale verbruik, betaalde bedragen en het termijnbedrag.

4.1 Verbruik

Een overzicht met daarop de hoeveelheden stroom en gas die zijn verbruikt. Heb je een dubbele meter, dan wordt het verbruik tussen normaal en daluren verdeeld. Ook vind je hier je teruglevering als je gebruikmaakt van zonnepanelen. Als je een enkele meter hebt zie je maar één verbruik staan.

4.2 In rekening gebrachte bedragen

Dit is een overzicht met alle voorschotbedragen die je hebt betaald. Het totaal van deze bedragen wordt van de energierekening afgetrokken. Wat er overblijft krijg je terug of betaal je bij.

4.3 Nieuw termijnbedrag

Aan de hand van het verbruik stelt de energieleverancier een nieuw termijnbedrag voor. Ben je het hiermee niet eens, dan kan je om een verlaging of verhoging vragen. Meestal kan je het ook zelf doen op de website van de leverancier.

Veranderingen energierekening 2023

In 2023 zijn er een aantal zaken veranderd bij je energierekening. De Nederlandse overheid heeft namelijk maatregelen getroffen vanwege de gestegen energieprijzen en hoge inflatie. Ten eerste is er een prijsplafond voor energie om de huishoudens tegemoet te komen bij de hoge energierekening. Vanwege het prijsplafond worden een aantal eerdere veranderingen teruggedraaid. Zo is de vermindering energiebelasting in 2023 verlaagd van -€824,77 naar -€596,86. Daarnaast is de btw teruggezet van 9% naar 21%. Bekijk hier wat de veranderingen voor jou betekenen.

Energierekening bij overstappen of verhuizen

Als je gaat verhuizen of overstapt naar een andere energieleverancier geef je de huidige meterstanden voor de overstap door. Je hoeft dan niet te wachten op de jaarlijkse energierekening. Binnen 8 weken ontvang je de jaarafrekening van je energieleverancier.

Vragen over je energierekening?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.