VDSL internet

VDSL internet

VDSL staat voor Very-high-bitrate Digital Subscriber Line en is de opvolger van ADSL en ADSL2+. Het voordeel van VDSL is de hogere download- en uploadsnelheid. Net als ADSL werkt VDSL via de telefoonlijn. 
 
 

VDSL als vervanger van ADSL

VDSL vervangt langzaam maar zeker de bestaande ADSL-aansluitingen en veel aanbieders verhogen geleidelijk de down- en uploadsnelheid van bestaande abonnementen. De laatste versie van ADSL (ADSL2+) biedt al een downloadsnelheid van 24 Mbit/s, maar met VDSL kunnen snelheden tot ruim 50 Mbit/s gehaald worden. Voor digitale televisie, waarvoor veel bandbreedte nodig is, betekent dit een betere kwaliteit.

Internetsnelheid

Bij VDSL zijn snelheden van tot 52 Mb download en 13 Mb upload mogelijk of in synchrone modus 26 Mb. ADSL is beperkt tot maximaal 8 Mp download- en 1 Mb uploadsnelheid. In vergelijking met ADSL2 en ADSL2+ beschikt VDSL over een hogere uploadsnelheid.

Overbrugging afstand telefooncentrale

Het grootste nadeel van VDSL is dat de afstand tussen aansluiting en telefooncentrale maximaal 1200 meter mag zijn om de snelheid te kunnen leveren. Bij de aanleg van het VDSL-netwerk is een oplossing gerealiseerd door een glasvezelverbinding naar de wijkverdeler te realiseren. Zo wordt de afstand die over koperkabel moet aanmerkelijk korter (gemiddeld 400-800 meter). Hiermee wordt de glasvezel-verbinding ook in de wijken gebracht en op termijn naar de huishoudens.

VDSL2

VDSL2 is de nieuwste standaard voor DSL-internettoegang. Deze standaard is ontworpen voor het ondersteunen van de volledige portfolio aan spraak, data (internet) en HD-tv in een alles-in-een-pakket.

Verbetering van VDSL-standaard

De afkorting VDSL2 staat voor Very High Speed Digital Subscriber Line 2. VDSL2 is een verbetering van de VDSL-standaard en biedt zowel symmetrische (full-duplex), als asymmetrische doorvoersnelheden (optelling van download en upload) tot 200 Mb.

Kopernetwerk van VDSL2

VDSL2 maakt gebruik van het bestaande kopernetwerk. VDSL2 kan worden uitgerold vanuit de wijkcentrale/wijkkast in het woongebied. Deze manier om telecomnetwerken op te zetten heet ook wel Fiber to the Curb.

VDSL2 aanbieders

Tegenwoordig is al het DSL-internet VDSL2. Providers die VDSL aanbieden zijn KPN, T-mobile, Budget alles in 1, Online.nl Youfone en Solcon.