Welke type internetverbingen zijn er? | Overstappen.nl

Type internetverbinding

In Nederland zijn DSL, kabel en glasvezel beschikbaar voor thuis internet. Elke verbinding heeft een maximale snelheid. De internetsnelheid die je kunt kiezen, hangt af van de type verbinding die op jouw adres beschikbaar is.

Soorten internetverbinding

DSL-verbinding (ADSL/VDSL)

De oudste internetverbinding is DSL, met ADSL als oorspronkelijke vorm en VDSL als opvolger. Beide verbindingen komen binnen via de telefoonlijn bestaande uit lange koperdraden vanaf de wijkcentrale, waarbij het internet gesplitst wordt van de vaste telefonie. Hierdoor heeft de afstand van jouw huis tot de wijkcentrale grote invloed op de internetsnelheid in jouw huis. Vaak betekent dit dat je maar de helft van de beloofde snelheid kan gebruiken, want hoe verder je van de wijkcentrale woont, hoe langzamer het internet is. De internetsnelheid via een DSL-aansluiting loopt op tot 200Mbit.

De meeste providers bieden nog internet abonnementen aan via een DSL-aansluiting, maar deze wordt nu wel steeds vaker door providers, zoals KPN, vervangen door glasvezel. Omdat vaste telefonie steeds minder wordt gebruikt, hebben niet alle huizen meer een DSL-aansluiting. Vooral nieuwbouwhuizen zijn hier vaak niet meer op ingericht.

Kabelverbinding

Met een kabelverbinding ontvang je internet via een coax-aansluiting (televisiekabel). Dit betekent dat het internet binnenkomt via het televisienetwerk en hoef je dus geen rekening te houden met de afstand tot de wijkcentrale. Dit is een stabielere verbinding ten opzichte van DSL. Om gebruik te kunnen maken van kabel internet heb je thuis een internet en tv abonnement nodig. De enige landelijke aanbieder voor kabel internet is Ziggo. De internetsnelheid bij deze aansluiting loopt op tot 200 Mbit/s.

Glasvezelverbinding

De nieuwste en snelste verbinding is glasvezel internet. Deze aansluiting gaat via een kabel die gemaakt is van hele dunne glazen vezels. Door deze haarfijne draadjes wordt laserlicht verstuurd in plaats van elektriciteit, zodat informatie met een grotere snelheid over lange afstanden wordt verzonden en ontvangen. Dit levert een snelle internetverbinding op, waarop het aantal internetgebruikers geen invloed heeft. Het glasvezelnetwerk wordt momenteel op steeds meer plekken aangelegd door providers zoals DELTA en KPN. De up- en downloadsnelheid is bij deze verbinding altijd gelijk en kan oplopen tot 8 Gbit/s. Doe de glasvezelcheck om te ontdekken of er al glasvezel beschikbaar is op jouw adres.

Internetsnelheid per type verbinding

In de tabel hieronder zie je de minimale en maximale snelheid per internetverbinding. Afhankelijk van de afstand van jouw woning tot de wijkcentrale varieert de internetsnelheid tussen 30 en 200 Mbit bij DSL. Bij kabel internet heeft de afstand tot de wijkcentrale geen invloed op de snelheid, maar deel je mogelijk het netwerk met anderen in jouw regio. Bij gelijktijdig gebruik door meerdere apparaten kan dit de internet snelheid iets verlagen. Met glasvezel krijg je altijd de internet snelheid die je wilt ontvangen. Het aanbod in internetsnelheid van glasvezelproviders varieert tussen de 50 en 8000 Mbit.

beweeg de tabel van links naar rechts
VerbindingMinimale snelheidMaximale snelheid
(A)DSL30Mbit200Mbits
Kabel50Mbit1000Mbit
Glasvezel50Mbit8000Mbit

Welke type verbinding heb ik?

De keuze uit de internetverbinding die je kunt gebruiken, hangt af van de beschikbare opties op jouw adres. Om te ontdekken welke verbindingen beschikbaar zijn, kun je de postcodecheck doen. Op deze pagina hebben wij de voor- en nadelen van elk type verbinding voor jou op een rijtje gezet, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Goedkoopste internetverbinding

Een DSL-aansluiting is de goedkoopste internetverbinding vergeleken met kabel en glasvezel. Wel heeft een DSL-aansluiting een lagere internetsnelheid en zijn de koperdraden gevoeliger voor storingen. Houd er ook rekening mee dat niet elke woning in Nederland nog een DSL-aansluiting heeft. Doe daarom altijd eerst een postcodecheck om te zien welke aansluitingen op jouw adres beschikbaar zijn. Zo kun je het goedkoopste abonnement afsluiten dat bij de beschikbare internetverbinding op jouw adres past.

Internet vergelijken

De verschillende soorten internetverbindingen bieden de mogelijkheid om te kiezen uit meerdere internetproviders en -abonnementen. Om het beste internet abonnement voor jouw situatie te vinden, moet je eerst weten welk type internetverbinding er op jouw adres beschikbaar is. Dit doe je met de postcodecheck. Vervolgens kun je bepalen welke snelheid het beste past bij het internetgebruik van jouw huishouden.

Voor een compleet overzicht van alle internet abonnementen met de geschikte internetverbinding en snelheid, kun je eenvoudig gebruikmaken van de filters in onze vergelijker. Zo zie je in één oogopslag wat het beste aanbod is voor jouw situatie.

Gecontroleerd door
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
3 minuten 11-07-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

Internet vergelijken
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!