Stormschade en de opstalverzekering

Heeft een storm schade veroorzaakt aan je woning of je tuin? Dan dekt de opstalverzekeraar in de meeste gevallen deze stormschade. Een opstalverzekering sluit je af voor alle vastzittende onderdelen aan je woning. Je dak en je schutting, die het met storm vaak zwaar te verduren krijgen, vallen daar dus ook onder. Op deze pagina leggen we je alles uit dat je moet weten over stormschade en de vergoeding vanuit de opstalverzekering.

Stormschade verzekering

Welke verzekering dekt stormschade? De opstalverzekering dekt schade veroorzaakt door storm. Daarbij moet de opstalverzekeraar zeker weten dat de schade is ontstaan door storm. Verzekeraars kijken daarom naar de kracht van de storm. Officieel is het vanaf windkracht 9 storm, maar verzekeraars vergoeden vaak al vanaf windkracht 7. Windkracht 7 is namelijk sterk genoeg voor enorme schade aan je huis. Denk aan omvallende bomen die op je schuur vallen, lekkage, omgevallen schuttingen of vliegende dakpannen die je ruiten kapot maken. Houd er rekening mee dat de opstalverzekering alleen geldt voor onderdelen van je woning die nagelvast zitten. Voor schade aan losliggende spullen in je huis, zoals een laminaatvloer of een skelter in de tuin, moet je een inboedelverzekering afsluiten.

Stormschade opstalverzekering vergoeding

Kom je in aanmerking voor vergoeding voor stormschade? Houd er dan rekening mee dat verzekeraars vaak een eigen risico. Het eigen risico kan variëren en heeft meestal een minimum- en maximumbedrag, doorgaans tussen de € 200,- en € 500,-. Het is belangrijk om dit te controleren in je polisvoorwaarden, zodat je weet hoeveel je eventueel zelf moet bijdragen bij schade door storm.

Geen vergoeding voor stormschade

In sommige gevallen keert een opstalverzekeraar niets uit bij stormschade. Denk aan stormschade door slijtage, ouderdom, verrotting en/of roest. Wist je bijvoorbeeld dat je dak slecht was omdat je het nooit onderhouden hebt? Dan zegt de opstalverzekeraar dat je schade had kunnen voorkomen door het beter te onderhouden. Had je al je ramen openstaan tijdens de storm? Ook dan is het twijfelachtig of je vergoeding krijgt. Of je vergoeding krijgt verschilt per situatie en verzekeraar. Stem het daarom af met je verzekeraar. We raden je aan je huis goed te onderhouden, zodat de storm minder invloed heeft op jouw woning.

Soorten stormschade

Onder stormschade zijn er 2 soorten schade waarbij verzekeraars de schade bijna zeker vergoeden.

Schade door windkracht

Heb je schade door storm en was de windkracht tijdens deze storm minimaal 7? Verzekeraars vergoeden hoogstwaarschijnlijk de schade aan jouw woning. Veelvoorkomende stormschade door een sterke windkracht is schade aan het dak, schade door vliegende dakpannen, omgevallen bomen of bijvoorbeeld een omgewaaide schutting.

Schade door het gevolg van de storm

Door storm kan er ook andere schade ontstaan die het gevolg is van een storm. Denk bijvoorbeeld aan lekkage in het huis doordat dakpannen van het huis af zijn gevlogen tijdens de storm. Schade door het gevolg van de storm ontstaat niet altijd tijdens de storm, maar kan ook dagen later zichtbaar zijn. Het is goed om te weten dat je dit soort stormschade ook vaak kunt claimen bij de opstalverzekeraar.

Check bij het afsluiten van een opstalverzekering altijd de polis. Zo weet je zeker welke vergoeding de verzekeraar hanteert. Wat een opstalverzekeraar uitkeert, verschilt namelijk per verzekeraar.

Stormschade: veelvoorkomende situaties

Stormen kunnen flink huishouden. Je dakpannen kunnen eraf waaien, je schutting kan omvallen, of zelfs je mooie tuinset kan beschadigd raken. We zetten een aantal veelvoorkomende stormschades voor je op een rijtje.

Stormschade woning en dak

Veelvoorkomende stormschade is die aan de woning en het dak. Denk aan schade door losvliegende dakpannen of takken, een boom die tegen je huis aanvalt of in sommige gevallen zelfs het dak dat loslaat. Is de schade ontstaan door een windkracht van 7 of hoger? Je kunt dan waarschijnlijk terecht bij je opstalverzekeraar voor vergoeding. Check altijd de polis van jouw verzekering.

Stormschade schutting en tuin

Ook in de tuin kan er flink wat stormschade ontstaan. Denk aan een omgevallen schutting of een boom uit je tuin die zomaar op je schuur valt. De tuin valt volgens de opstalverzekering ook aan de onderdelen van je huis die nagelvast zitten. Je kunt daarom terecht bij je opstalverzekering als er schade is ontstaan door storm. Staan er losliggende spullen in je tuin zoals een tuinset of een fiets? Voor deze spullen moet je bij de inboedelverzekeraar zijn. Check altijd de polis van jouw verzekering.

Stormschade zonnepanelen

Heb je zonnepanelen en zijn de panelen beschadigd of losgeraakt tijdens de storm? Gelukkig, zonnepanelen zijn vaak meeverzekerd in de opstalverzekering. In sommige gevallen hebben verzekeraars aparte regels voor zonnepaneelhouders. Check daarom altijd de voorwaarden van de polis extra goed als er zonnepanelen op je dak liggen. Zo voorkom je onverwachte hoge kosten in het geval van schade.

Stormschade auto

Naast je huis kan ook je auto flink beschadigen door storm. Je opstalverzekering dekt de schade aan je auto niet. Je hebt hiervoor een autoverzekering nodig. Een WA-verzekering dekt de stormschade niet, een uitgebreide WA beperkt casco of een all risk autoverzekering wel. Lees meer op de pagina over stormschade aan je auto.

Stormschade melden

Heeft jouw woning stormschade opgelopen tijdens een flinke storm? Het is belangrijk dat je de schade zo snel mogelijk meldt bij je opstalverzekeraar. Zij vertellen je wat je kunt doen om verdere stormschade te voorkomen en zorgen in de meeste gevallen dat er een expert langskomt om de stormschade op te meten. Het is verstandig de stormschade vast te leggen op beeld met je telefoon of een camera. Zo heb je bewijsmateriaal als de opstalverzekeraar dat aan je vraagt. Houd er rekening mee dat het op dagen met een flinke storm druk kan zijn bij de klantenservice van een opstalverzekeraar. Je bent waarschijnlijk niet de enige met een huis met stormschade. Zorg de schade aan het huis voor een levensbedreigende situatie? Bel dan 112 om de situatie zo snel mogelijk op te lossen.

Vergelijk je opstalverzekering

In onze vergelijker vind je makkelijk een opstalverzekering die bij je woonsituatie past. Check altijd de polisvoorwaarden van een verzekering voordat je deze afsluit. Zo weet je zeker dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan in het geval van bijvoorbeeld stormschade. Je kunt ook kiezen voor een woonverzekering, een combinatie van de inboedel- en opstalverzekering.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
5 minuten 08-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Verzekeraars vergoeden schade door storm als de windkracht van de storm minstens 7 was. Schade die ontstaat door windkracht 6 of lager wordt vaak niet vergoed. Daarnaast kijken opstalverzekeraars naar je specifieke situatie. Check daarom altijd de polis van een verzekering voordat je deze afsluit.

Meld de stormschade zo snel mogelijk bij je opstalverzekeraar. Zij helpen je verder en vertellen je wat je moet doen. Waarschijnlijk sturen ze een expert langs om de schade door de storm vast te stellen. Maak in de tussentijd een foto van de schade, die kan altijd nog van pas komen.

Voor schade aan onderdelen aan het huis die nagelvast zitten moet je een beroep doen op de opstalverzekering. Voor beschadiging aan losse spullen in en om het huis moet je een beroep doen op de inboedelverzekering. Voor schade aan de auto moet je een beroep doen op de autoverzekering.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.